Cu ce preț ignorăm sănătatea proprie? (p)

Mă uit de multe ori la cunoscuți, prieteni sau amici, oameni care au până în 40 de ani, cum trag cât pot de mult acum, muncesc pe brânci la birou, trag tare la job, bagă masiv muncă, stres, alergătură, dar nu fac nimic pentru sănătatea lor.

Citeam niște studii care ziceau că  aproximativ un milion de români suferă de insuficienţă cardiacă, respectiv 4,7% din popendulaţia de peste 35 de ani, dar nouă din zece români nu ştiu că au această afecţiune. Avem cam 2.000.000 de români bolnavi de diabet, dar pentru fiecare pacient diagnosticat există cel puţin unul nediagnosticat. Unul din patru români suferă de cel puțin o boală cronică sau o problemă de sănătate de lungă durată.  Și cam 20% dintre români descoperă la un simplu control de rutină că suferă de o afecțiune de care nu știau.

Mi se pare incredibil și nu vreau să mă gândesc la consecințe și la ce urmează mai încolo. E sfânt proverbul cu ”prevenirea este mama vindecării”, dar e păcat că refuzăm să prevenim și așteptăm până în ultimul moment.

Nu mai trăim în anii 90, când toată lumea era nebună să facă bani, nimeni nu avea habar de nimic, nu știai încotro să o apuci. Acum iti poți face o poliță de asigurare de sănătate și nu mai ai bătăi de cap pentru următorii ani. Cam 10 minute durează și un set complet de analize pe care să-l faci măcar la un an, să vezi pe unde ești.  Și în funcție de rezultat să mergi și să cauți cel mai bun medic care să te rezolve.

Auzisem undeva o chestie interesantă, cum că singurul act pe care nu avem data de expirare este certificatul de naștere. Pentru că până la urmă, noi suntem responsabili de viața noastră, nu vine nimeni să ne tragă de mânecă și să ne ducă la control.

familie-copii

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

21 comentarii

  1. „singurul act pe care nu avem data de expirare este certificatul de naștere” … e gresit, mai sunt si altele.
    Asigurarile sunt obligatorii daca tii la tine si la familia ta. Daca nu mai poti sa iti intretii familia ca ai suferit un accident sau pur si simplu mori, familia trebuie protejata financiar. Nu mai zic de casa, masina, alte bunuri… problema in Romania e sa gasesti asiguratori de incredere. Chiar as fi curios daca oamenii sunt multumiti de asigurarile private de sanatate in Romania.

    00
    • Exista si asigurari de sanatate, nu doar de viata.
      Avand acestea primesti bani pentru ziua de spitalizare, ti se deconteaza cheltuieli medicale, investigatii si consultatii.
      Un cocsult general(un set de analize la sange, eco abdominal, medicina interna si altele), o data pe an, e bine de facut.

      00
    • Daca mai multi oameni ar gandi asa ar fi bine. Sunt consultant financiar la compania NN. Principala noastra preocupare acum este sanatatea. Din pacate in momentul cand incercam sa dam informatia mai departe ne confruntam deseori cu raspunsuri de genul: Nu ma intereseaza, Sunt sanatos acum nu am nevoie, Eu nu o sa ma imbolnavesc sau nu o sa ma accidentez niciodata. Adevarul este ca putini sunt cei care stiu ca sanatatea se poate schimba din diverse motive si nu putem avea certitudinea ca nu ni se va intampla nimic niciodata. Promovez o asigurare care protejeaza persoana asigurata pe tot parcursul vietii, daca acea persoana doreste acest lucru. E foarte important sa stim ca putem sa ne internam unde dorim sau sa alegem ca o anumita interventie chirurgicala sa o avem la un spital privat sau de stat, fara griji financiare si anume: multe persoane intarzie anumite tratamente sau interventii din cauza lipsurilor. A intarzia, in sanatate, inseamna a agrava situatia. Ca sa nu mai spun cum ar fi sa ne vindem casa, masina sau chiar sa facem un imprumut in banca pentru a ne opera. Nu am face decat sa sporim stresul si bineinteles afectiunea in sine. Mi-ar placea sa fie multi oameni informati despre alternative: 0771 376 129 este numarul meu si va ajut oricand.

      00
  2. NOU
    #4

    Cu pretul ca nu se face sport decat in weekend care este echivalent cu o laba pe luna, analizele n-ar trebui facute deloc atata timp cat pui pe primul plan sportul. Dupa ce te duci la doctor si iti faci analize iti zice fix asa, dieta si miscare, tot la rahat ajunci.

    00
  3. Asigurarea de sanatate nu e obligatorie ? :D E ok sa-mi fac una privata cau nu mi se baga pe gat una obligatorie sau sa am de unde alege. Sa fim seriosi: ai 2 mil de oameni activi si popendulatie activa in scadere. In 20-30 de ani o sa se sparga un buboi aici ca nici mama asigurarilor nu-l mai repara. :D
    PS: sa nu va bazati pe sistem de sanatate de stat si nici pe pensii.

    00
  4. “singurul act pe care nu avem data de expirare este certificatul de naștere”
    din pacate si cel de casatorie e la fel…

    00
  5. La diabet, pentru fiecare pacient diagnosticat există cel puţin unul diagnosticat aiurea. E o super mafie cu medicamentele la diabetici. Pentru 1 televizor si o excursie la felix din partea producatorilor, sunt multi medici care se prostitueaza si care in loc sa recomande miscare, alimentatie ca lumea, baga pastile in oameni.

    00
  6. Un set analize pe an gratuite da si statul roman daca esti asigurat, Majoritatea suntem fie ca vrem sau nu. Deci sa nu mai promoveze chestia asta ca si cum ar fi datorita lor.

    Asigurariule astea de sanatate sunt foarte utile daca ai ghinionul sa te loveasca o boala si sa-ti trebuiasca o operatie. Din cate vad NN-ul deconecteaza pana undeva in 20 mii euro pe an. Ceea ce evident ca este foarte ok. Dai 350 euro/an si daca ai o problema economisesti 20 mii.

    Advertorialul scris e cam pe langa subiect. Traitul sanatos nu are legatura cu asigurarea de sanatate ci cu cat de des te duci la un control medical. Control medical ce se poate face (cu mai mult efort, e drept) inclusiv la medicul de familie. Plus ca toti corpotatistii multi huliti au asigurare la cate o clinica privata unde poti sa-ti faci cate analize e nevoie (majoritatea incluse in pachet)

    Nu zic ca NN-ul are un produs prost, ba e chiar foarte ok. Spun doar ca adovertorialul e scris de cineva care nici el nu trece prea des pe la doctor.

    00
    • Daca doamne-fereste ai nevoie de operat ceva mai complicat decat o hernie inghinala sau o apendicita aia 20.000 de euro sunt cam pipi-de-pisica pentru o decontare in sistem privat.
      Ca sa nu vorbim de tratamente oncologice (rezectii tumorale urmate de tratamente radiologice/chemo/citostatice).

      00
  7. Offtopic: pune si tu un NSFW la update-ul de twitter, ca facem infarct

    00
  8. In plm, io dau 5,5% din veniturile mele pe asigurarea de sanatate de stat, iar proprietarul de sclavi mai pluseaza 5%. Cred ca e suficient.

    In caz de ceva cu adevarat grav, nu te salveaza nici mama NN-ului cu toate spitalele lui private, tot in sistemul de stat ajungi, fiindca numai aia au cunostintele si dotarile necesare. E ca la nasteri: daca totul decurge normal, stai in rezerva cu floricele si te pupa asistentele-n cur. La primul semn de complicatii, te suie imediat in salvare si te duc la primul spital de stat care le iese in cale.

    Iar pentru setul ala de analize, ma bate medicul de famile la cap ca tre’ sa-l fac de doua ori pe an, nu-mi trebuie asigurare privata pentru asta.

    Daca din aia 10,5% ar fi alegerea mea unde sa se duca o parte din bani, da, as intelege sa contribui intr-un sistem privat. Cam cum e la pensii acum.

    00
  9. Imi place ca pui suflet in astea

    00
  10. Traitul sanatos are mai mult legatura cu preventia, alimentatia sanatoasa, sportul, odihna, respiratia, etc. decat cu asigurarile de sanatate. Eu nu as mai plati deloc asigurari de sanatate la stat si de banii aia mi-as procura hrana sanatoasa, as pleca mai des la munte, etc., adica as avea mai mult grija de mine. Cam multi bani merg la stat pentru nimic.

    00
  11. Proprie experienta: asig medicala cu acoperirea interventilor chirurgicale, suma asigurata 100.000 lei incheiata si platita 2 ani. Raman insarcinata, nasterea prin cezariana la recomandarea dr. Sun la ei cu 2 sapt inainte, le dau toate detaliile si incep: consultati termenii si conditiile asig, fiecare tip de interventie chirurgicala are un anumit procent din suma asigurata, cezariana – 4%, asta e, e ok si atat, apoi ma mai intreaba dar cum de sunt programata deja? Ins

    00
  12. Proprie experienta: asig medicala cu acoperirea interventilor chirurgicale, suma asigurata 100.000 lei incheiata si platita 2 ani. Raman insarcinata, nasterea prin cezariana la recomandarea dr. Sun la ei cu 2 sapt inainte, le dau toate detaliile si incep: consultati Anexa la Termenii si Conditiile asig, fiecare tip de interventie chirurgicala are un anumit procent din suma asigurata, cezariana – 4%, asta e, e ok si atat, apoi ma mai intreaba dar cum de sunt programata deja? Inseamna ca nu este op de urgenta si atunci se mai aplica un procent de 50% din suma, deci de la 100.000 a calculat 4000 lei, apoi 2000. Apoi continua cu intrebarile: dar cum de mi s a recomandat operatia si ii explic: copilul nu are pozitia pt nastere naturala, am pierdut lichid, si oricum eu am niste probleme cu ochii si mai este si asta un factor si dr asa a decis. Atunci a spus clar, nu ma vor putea despagubi cu nimic pt ca eu aveam acele probleme cu ochii si nu se poate. In fine, am facut totusi dupa cerere de despagubire si dupa alte 60 de zile am primit totusi 450 lei in cont, in conditiile in care asig a fost de 1250 lei pe an pt suma asig 100.000 lei, fara sa primesc la incheierea ei si Anexa la Termeni si Conditii. De atunci in afara de RCA sa nu mai aud de asigurari…

    00
  13. Vorbesc din postura de client de asigurari:
    1. Asigurarea de sanatate de la NN este absolut inutila pentru cineva sub 40 si cu o minima preocupare pentru sanatate:) Mi-a fost laudata maxim initial, am trimis 2 pagini de intrebari, am primit confirmarea ca este un produs care poate fi imbunatatit mult. Exemple: acopera cancerul pana la citostatice, prima de nastere pentru mama si copil este mai mica decat suma primelor pe 2 ani (ti-o platesti singura in intervalul ala), cheltuielile sunt acoperite 100% doar in spitalele agreate… daca te duci la stat e mai mic procentul, daca spitalul e privat si nu e pe lista, nasol. Daca nu anunti in maxim 24h ca esti in spital si nu le trimiti o estimare a costurilor, iar nasol. Merita daca ai 45+ si usoare probleme previzibile (merge la o operatie de bila de exemplu)…
    2. Asigurare de pensie (pilonul 3 sau 4) – nu strica sa mai scrii cate un articol din asta din cand in cand… nu ai idee cat aud in jur ca „Nu ajung eu la pensie”, „o sa am si pensia de la stat, si pilonul 2, merge si asa”… Oameni buni, o sa ajungem la pensie si o sa fie nasol fara bani… dintr-un motiv extrem de simplu: dupa o anumita varsta nu prea ai cum sa mai faci rost de ei (nu ma refer numai la 75/80+, incercati sa va angajati avand 45-50ani) si nu ai cum sa te bazezi ca o sa te ajute copiii… nu ai de unde sa stii… Pensie de stat (care deja nu mai e sustenabila!), pensie privata, un cont de economii pus bine – astea sunt chestii pe care le poate face oricine. PS: am colegi in UK care planuiesc sa iasa la pensie la 55 cu facultativa si de la 65 sa o primeasca si pe aia de stat… not bad;)
    3. Asigurare de viata. Nu e valabila daca bubuie Ahmed langa tine (am intrebat!), dar e valabila in caz de accident. Buna de facut daca ai vreun credit si/sau vreun copil. Nu impacteaza bugetul lunar, dar plasa aia de siguranta face toti banii…
    4. Asigurare de studii pentru copil – primeste banii la 18 ani si poate sa faca ce vrea cu ei (fie avans pentru un apartament, fie o facultate care in mod normal nu-ti permite sa te angajezi)
    Toate cele de mai sus la o firma de asigurare reasigurata si citind conditiile din scoarta in scoarta.

    Piata asigurarilor pe la noi e cam prea tanara pentru gusturile mele, 2-3 asiguratori mai seriosi si cam atat. Astept conditii mai bune.

    10
    • NOU
      #18

      Sunt consultant la NN. Lucrurile s-au cam schimbat, iar lista de spitale cu care colaboram creste de la o luna la alta. Spitalele private din afara retelei au o acoperire de 80% iar in cele de stat da sunt sume fixe dar acolo acopera si CAS-ul. Singura problema intervine atunci cand dorim o operatie in strainatate. Totusi traim in Romania si avem multi doctori buni si de renume. Nu este inutila sub o anumita varsta, de fapt este mai recomandat pentru ca suntem sanatosi cand suntem mai tineri. Odata intrat in aceasta asigurare ne va acoperi daca dorim, pe toata viata indiferent de numarul de probleme pe care le avem. Despre citostatice: practic costul administratiei citostaticelor in spitalele din retea( o lista lunga) este acoperit, nu este acoperita medicatia in sine si ATAT. Se intrevad pe parcurs multe imbunatatiri, dar daca asteptam sa ne imbolnavim va fi prea tarziu. 100 000 de lei nu este o suma mica. Cati dintre noi avem macar 100 000 de lei pusi deoparte pentru situatii neplacute?

      00
  14. Daca esti deja cronic, ciuciu asigurare. Da, un set complet de analize dureaza 10-15 minute, dar cu ce pret? Omul de rand, ala care castiga salariul minim pe economie – majoritatea, se bucura ce are pune pe masa AZI. Am fost saptamana trecuta sa-mi fac niste analize banale de sange la un laborator ce care contract cu „Casa”; pentru a beneficia de gratuitate trebuia sa astept pana in 2 Septembrie, dar am preferat sa le platesc. Stii cat au costat? 119 lei!! Cate zile manca o familie? Citeam acum cateva zile un articol mai vechi in care spuneai ca iti faci cumparaturi saptamanale de aproape 500 de lei, in consecinta de aproximativ 2000 de lei doar pentru mancare, de fapt erau „prostii”. In fine, felicitari pentru cat castigi, dar sunt unele familii care doar viseaza la banii astia. Sigur articolul nu e pentru saraci, dar ei sunt majoritatea.

    00
  15. NOU
    #20

    Ideea este ca la un harb de masina faci asigurare dar la tine nu te gandesti.
    Nu stii cum ti se intampla ceva din senin si decat sa incepi sa te milogesti prin presa pentru cateva mii de euro pentru tratament in afara.
    Bonus: daca te cureti toata suma revine copiilor, deci pana la urma e o „investitie” si pentru ei, dar e bine sa nu stie, ca le vin idei.. ;)

    00
  16. De acord! Eu sunt genul de persoana care mai bine previne decat sa trateze. La 1-2 ani imi fac analizele si controalele de rutina. Unii medici sunt de parere ca indeal ar fi din 6 in 6 luni. Desi nu ma incadrez in idealul lor, majoritatea prietenilor ma consideră ipohondra din simplul fapt ca imi fac analizele atât de „des”.

    Poate daca s-ar promova mai mult asta si mai putin reclamele la pastile s-ar mai trezi lumea.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube