Presa scrisă: exemplul londonez

“The Evening Standard” e un ziar gratuit, cu 60 de pagini, pe care l-am văzut citit in Londra de foarte mulţi oameni. Dacă nu aveau o revistă (de modă, de tehnologie, de ceva), londonezii aveau negreşit în mână ziarul ăsta, care are de toate: politică, mondenităţi, mică publicitate, economie, divertisment. Are articole scrise lejer şi articole scrise documentat.

  evening-standard-2

Acest ziar gratuit este un exemplu de viitor pentru presa românească. N-are nimeni timp sau chef să citească cele 12 cotidiene naţionale, 658 cotidiene locale şi 4-5 tabloide. Oamenii dau bani pe reviste cu conţinut bun şi interesant pentru ei, pe săptămânale scrise bine şi pe tabloide. De aia mor ZF sau Capital, că s-au culcat pe o ureche şi au crezut că inerţia e soluţia câştigătoare, uitând să mai şi scrie articole bune şi documentate.

Ştirile zilnice sunt proaste, plictisitoare şi nu merită bani.

De asta ziarele nu se mai cumpără, de aceea audienţele televiziunilor de ştiri sunt la pământ, de aia toată lumea râde de ştirile băgate pe internet.

Să exemplificăm:

  • Ce spune Comisia Europeana despre scandalul contractelor pe bani europeni in care este implicat si presedintele CJ Teleorman, social-democratul Liviu Dragnea
    Cui pana mea îi pasă? Ce, o să facă Dragnea pârnaie pentru că a furat nişte bani pe proiecte europene? Nu! Deci neinteresant.

  • Emigrantii romani economisesc mai multi bani decat trimit in tara – studiu
    Toată lumea ştia de doi ani că in Italia şi Spania e greu, deci logic că nu mai trimit bani încoace. Unde e noutatea?

  • Romania si Bulgaria ar putea adera in etape la Spatiul Schengen, la finele lui 2012.
    Important. “Ar putea” înseamnă “şanse foarte mici, dar a declarat cineva că vom adera, deci hai să facem o ştire din asta şi să îi dăm o importanţă sporită, pentru că altceva nu e de scris”.

  • "Avionul apocalipsei" – aeronava care il va salva pe presedintele Barack Obama in cazul sfarsitului lumii
    Cuj ce mă încălzeşte pe mine, român trăind la Braşov, că ăla are un avion şi o să scape de apocalipsa zombie?

  • Baconschi a convocat-o pe ambasadoarea Olandei si si-a exprimat dezacordul fata de declaratiile reprezentantilor olandezi cu privire la statul de drept in Romania
    Cine e Baconski? Ah, un nimeni din Europa de Est, care atârnă la boaşele ambasadoarei? Cred că va fi ascultat foarte serios…

  • Berlusconi se lauda ca are o poplaritate mai mare decat Nicolas Sarkozy si Traian Basescu si acuza presa ca nu ii recunoaste meritele
    De Berlusconi râd inclusiv italienii, deci cui îi pasă ce crede el despre orice?

  • Ministrul Apararii, Gabriel Oprea: Nicio pensie sub 3.000 de lei nu a fost diminuata in urma revizuirii; 90% din pensii au crescut.
    Ce surpriză!

  • Orange si Vodafone au castigat in instanta suspendarea platii amenzilor de la Consiliul Concurentei, achitand o cautiune de aproape 19 milioane euro
    Vor scădea tarifele la convorbiri? Nu. Deci cui îi pasă că au luat o amendă?

Şi aş putea continua aşa toată ziua.

De ce credeţi că siteurile de ştiri fac atâta seo spam şi baga atâtea pornăciuni? Pentru că lumea se înghesuie să citească ştirile importante ale zilei? Trei sferturi dintre siteuri nu au o politică coerentă de ştiri şi au redactori şefi tâmpiţei gen Costin Ilie, care află după 2 ani că se poate face google bomb, sau Cristian Pantazi, care minte că nu au construit hotnews pe furturi, sau Gusti Roman, care acuză sport.ro că au furat designul furat de ei de la marca.es, sau Miruna Molodet, care face pe niznaiul de fiecare data când ştirileprotv.ro sunt prinşi furând ceva…

Come on. Buletinele de cinci minute de la ora 22 sau 23 cuprind destul de bine tot ce s-a întâmplat în ziua respectivă.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

18 comentarii

  1. Asta da articol de seo. Eu unul sunt fan mediafax cand vine vorba de informare si incerc sa evit pe cat posibil maniplarea de la tv si stirile celor din categoria de la „ora 5”. Cat despre pornaciuni, sunt bune si alea, mai condimenteaza site-urile nisate, se vand prea bine ca sa rezisti tentatiei de a nu le folosi.

    00
  2. Mediafax.ro e destul de misto.

    00
  3. Mosule, 2 intrebari:
    a) ce fel de subiecte crezi ca erau in evening standard? ma indoiesc ca mai cu coaie jurnalistice decat alea de le-ai citat tu acu
    b) ce subiect interesant stii/crezi tu ca trebuia sa citesti azi in presa si n-ai citit?

    00
  4. E prea mult daca spunem ca mass media romaneasca exploateaza dorinta unor oameni de a se crede informati si/sau atotstiutori? Ce vor discuta maine Gheorghe si Vasile cand se intalnesc la un paharel? Probleme grave de politica…

    00
  5. Mai raman stirile despre proasta aia blonda care are orgasm cand deschide gura, despre chilotii lui bote si libidinosu ala de stoian care le pune capra la Tv.
    Asta e viitorul, iar fanii sunt in crestere.

    00
  6. Citesc zilnic LES… mi-a placut gazeta aia si chiar si dupa ce am revenit in tara am continuat sa o citesc on-line + exista aplicatie in app store.

    00
  7. Sau, de exemplu, cum latră presa din RO despre iminenta intrare în incapacitate de plată a Greciei, dar nimeni nu a explicat cum şi dacă chestia asta îi afectează pe români, ce se va întâmpla cu moneda naţională în raport cu euro în caz de prăbuşire a Greciei şamd…
    Şi cică avem ziare quality, în care sunt împachetate cărţi şi DVD-uri ca să-şi vândă spaţiul de publicitate…

    00
  8. Mediafax e de kkt, cam ca toate saiturile de stiri.
    Nu inteleg de ce nu se ghideaza dupa regula : keep it simple.
    O gramada de animatii, 3 coloane cu fix, da fix aceleasi stiri, repetate sa para ca au mult continut. Nu e un caz singular, cam toate sunt la fel.
    Cel mai nasol e sa te dai pe saiturile astea fara un adblock instalat, te mananca reclamele nu alta. In urma cu 2-3 posturi era articolul asta :
    https://zoso.ro/readability-siteuri-bannere-multe/
    se vede foarte clar ca stiri efectiv se regasesc doar pe ~30% din pagina.
    Va recomand un CNN.com sau ceva de genu’. Aia stiu sa faca un design decent si usor de urmarit.

    00
  9. Hm, succesul lui Evening Standard se trage (si) din faptul ca tiparit intr-un format potrivit sa-l tii in mana cand alergi intre tren si metrou :)

    Exista si versiunea de dimineata (Metro) – ambele sunt create avand ca public tinta londonezul care are, in medie, cam o ora de commute intre acasa si servici, si amandoua au public captiv, lucru cu care nu se pot lauda alte ziare.

    Marile cotidiene nationale (Daily Fail (ahem), The Independent, The Guardian) sunt impractic de mari/multe pagini ca sa poata fi citite in metrou, plus ca fiecare dintre ele are o politica editoriala atat de pronuntata, incat ti-e cam frica sa le deschizi in public, ca nu se stie pe cine superi :) Si ele sunt citite, insa in general acasa, cu micul dejun, sau in pauza de masa.

    Modelul comercial bazat pe un public captiv functioneaza bine pentru Metro – cat despre Evening Standard, hm…Predecesorul lui, The London Paper, s-a dovedit financiar neviabil desi era ziarul cu cea mai mare circulatie din Londra; a murit o moarte trista acum vreo doi ani, cred. Standard are, intr-adevar, un continut mai solid/serios decat London Paper, dar i-as da trei-patru ani pana la a crede ca e un model perfect viabil pentru presa scrisa.

    00
  10. Am un cunoscut „si-a tras” un site pentru Profitshare. A auzit el ca trebuie sa aiba site de nisa IT pentru a castiga ceva si ghici ce ? S-a apucat sa scrie stiri din IT: procesorul Trumbulamkacamaca se va lansa in 2012 cu tspe cores, Steve Jobs a pierdut nu stiu ce proces, Firma X a cumparat divizia IT a firmei Z.

    Pai nu asa nene! Alegeti un produs, scrie despre el, scrie subiectiv – ce-ti place la el, ce nu-ti place la el, da-i sfaturi omului pe ce sa dea banii. Daca ii spui ca peste 2 ani ar putea cumpara nu mai stiu ce minune, normal ca nu o sa castigi nimic.

    Dupa vre-o 6 luni in care a facut publicitate absolut gratuit pentru eMag, a renuntat. Oamenii au nevoie de chestii utile si informative, doar ca astea costa. E o chestie generala pentru Romania ca nu se apreciaza calitatea. Drept urmare da-i cu material de laba ca „banii vine”. Putini, dar vin.

    00
  11. mediafax.ro ok.
    gandul.info ok dupa ce au trecut doar pe online pana de curand, cand au inceput sa bage articole scrise pe genunchi, titluri incendiare si arte balarii marca realitatea.net

    00
  12. neonu, Cosminos,

    multumim pentru aprecierile la adresa Mediafax(.ro)

    00
  13. @zoso

    Chiar eram curioasa – ce parere ai de noul format al Gandul-ui? In afara de faptul ca jumatate din front page e tradus direct din Daily Fail, ma refer in mod specific la formatul paginii…

    Nu sunt online media specialist, dar sunt cititor fidel de Gandul, si pagina ma scoate din minti – e un clutter infernal articolele nu sunt grupate… Eek?

    00
  14. Un articol excelent, care capteaza esenta stirilor din romania. Exact asta simt si eu cand intru pe realitatea.net sa vad ce s-a mai intamplat in roro. Evening Standard nu e mare chestie, dar e OK de citit un metrou/autobuz intre statii. De asta l-ai vazut la asa multa lume :P. Un ziar tipic englezesc, si bine structurat e The Times. CHiar ai ce citi in el

    00
  15. Dap. Cam suge.

    Dar la un moment dat ziceai ca s-ar putea sa ii ajuti – daca o faci, for the love of God…

    Lelia Munteanu nu poate sa scrie atat de bine incat sa stearga dezastrul.

    00
  16. Oh, well. Sa le fie de bine.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube