Pragul de sus ca etalon al ieșitului din bulă…

Mirel Axinte vorbește despre oamenii reali, pentru care nu feisbucul e o prioritate, ci supraviețuirea.

201805094309014949

Nu cred că cineva în toate mințile ignoră unele clase sociale. Doar le desconsideră, pentru că se așteaptă ca, votând un om sau un partide de două sau trei ori și sărăcind constant în perioada asta, să schimbe ceva. E pragul de sus, de care dai de câteva ori până te decizi că nu mai vrei să faci asta, că nu e productiv să umbli mereu cu dureri de cap.

Și elitele se ascund și se uită cu scârbă tocmai din cauza asta, că nu pot să conceapă cum oamenii votează în continuare incompetenți și penali. Nu ai cum să înțelegi asta. Nu ai cum să îl votezi pe Oprescu a doua oară după ce vezi că în primii 4 ani nu a făcut nimic. Nu ai cum să fii ani la rând unul dintre cele mai sărace județe și să votezi în continuare același partid. Deja îți e rău. Deja ești sărac. Ce pierzi votând altceva? Sărăcia? Vine primarul cel nou și ce îți face?! Șosele nu sunt, autostrăzi nu sunt, locuri de muncă nu sunt. Îți bagă gaze și canalizare cu forța?! Începe să împuște oameni în piața publică?

Și exemple mai sunt. Ăia care insistă să voteze UDMR, de pildă. Sau Dragnea.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

77 comentarii

  1. E un cerc vicios.
    Sărăcia și lipsa de educație aduc și mai multe necazuri.

    00
  2. Ce înseamnă elite? Unii care strâng munții de bani prin orice mijloc și formă pentru ca mai târziu să-i desconsidere pe cei săraci și să se răzbune pe ei prin comportamentul agresiv și vulgar sub diferite forme?!

    00
    • elitele sunt academia română si academia cațavencu

      00
    • @Alex Am înțeles că ar mai unii care fac articole sforâitoare prin mass-media românească, în care îi ceartă pe săraci că nu muncesc pe degeaba ca ei să facă și mai mulți bani.

      00
    • Nu. Mai recent, elite sint aia care au cit-de-cit habar ce s-a intimplat in 1989 si cu mineriadele si mai bine si-ar minca mina decit sa puna stampila pe aia care se trag din fesene. La fel si legat de de-alde moliceanu si alti penali de sub alte stindarde politice, dar (aproape) la fel de mizerabili ca ciuma rosie.

      00
  3. ar trebui lasat pisionics cu umorul lui negru sa intre in sediile pesede din bucale, cu seminte de alea si ouă de ale lui si de alealalte ;)

    00
  4. Omul simplu isi vede interesul imediat. Altceva nu il intereseaza. Si asta poate insemna o sticla de ulei, o galeata sau promisiunea a 100 de lei in plus la pensie.
    Maica-mea voteaza psd. Nu se gandeste la mine sau la fi-mea, se gandeste ca ii mai pune psd 100 de lei la pensie. I-am zic ca cei 100 de lei pe care ii da psd sunt luati de la mine. A zis ca eu am salariu mare si are de unde sa ia. Ca oricum, daca e sa imi ia tot imi ia. Ca si Basescu mi-a luat dar ei nu i-a dat nimic, macar psd-ul ii da.
    Ce mai pot sa mai zic? imi vad de treaba mea, de viata mea si ma duc la maica-mea de 3 ori pe an, cate 3 ore.

    00
    • NOU
      #16

      dai tu 100 de lei

      00
    • Maica-ta te-a tinut in scoala. Pana si cu amicii la bere te vezi mai des.

      Probabil asa o sa te trateze si fiica-ta.

      00
    • Vai dar ce moralisti sutem. Da du-te mai des la ea decat sa te dai cu fundul de pamant pe aici. Stai linistit, ca-ti va veni randul sa votezi pt o sticla de ulei, mai repede decat crezi. Asa va face si fi-ta cu tine, iti va da un sut in cur mai ales ca a vazut ca e normal un astfel de comportament de la tine. Stai jos, nota 2

      00
    • Si cand preturile cresc din cauza masurilor populiste ale PSD (inflatie), cand noua pensie cu 100 de lei mai mare nu-ti mai ajunge sa cumperi mancare pe toata luna, cum ajungea aia veche, e vina corporatiilor internationale care cresc preturile abuziv, care vor sa profite de pe urma cresterii pensiei. Binomul, Soros, strainii, altii

      00
    • @tractoristul

      Sunt in aceeasi situatie cu Vio cu deosebirea ca le tot dadeam bani stiind ca nu le ajungeau pensiile, dar ei tot votau psd de fiecare data pt. promisiuni de cresteri.

      Cand ii intrebam de ce voteaza aceiasi hoti desi sunt pacaliti singurul argument cu care veneau era ca sunt un tanar prost si inca nu stiu cum e cu viata.

      Dupa 2-3 episoade de genul asta mai ales de fata cu sotia si copiii acum se intreaba de ce nu vreau sa mai am de-a face cu ei…

      Saracia si prostia merg mana in mana. Numai un prost poate fi sarac.

      00
    • NOU
      #21

      Asa ne vedem interesele si noi, tefelistii si corporatistii lui Ciolos, Macovei sau Kovesi. Daca avem salarii mult peste medie, ce ne mai intereseaza de aia care n-au de nici unele? Ba mai mult, pentru noi astia sint paria, sint lenesii, sint ponamangii care, votind PSD, ne fura dreptul la o viata mai buna.
      Multi dintre noi provenim fix din mediul asta de care vorbeste Mirel Axinte, dar nu vrem sa mai auzim vreodata de veceu in fundul curti sau baie la copaie. Acum traim stari elevate, ne’ntolim de la US Polo ASSN si New Balance, avem seria 3 si golf, ne dam cu Million Dollar, iesim seara in centrul vechi si vara in Vama. Si credem ca noi sintem cei care impingem Romania inainte.
      Zici ca mama ta nu se gandeste la tine sau la copilul tau, dar tu te gindesti la ea si la cei ca ea? Cind i-ai dat ultima oara 100 de lei? Sau crezi ca pensionarii cu copii si nepoti nu au nevoie de bani?

      00
    • NOU
      #22

      @Mike
      ce-ar fi fost daca, in copilarie, cind faceai baocane, parintii tai ar fi venit la tine si ti-ar fi zis „ba Mike, faci prea multe prostii, nu mai vrem sa avem de-a face cu tine”?

      00
    • @Martha Logu

      Daca niste adultii trebuie tratati precum copii atunci poate si dreptul de vot ar trebui sa fie ca al copiilor, adica NU.

      Asta nu inteleg multi care le tot pun palma in cur prostilor si le plang de mila. Votul nu e doar un drept, e si o responsabilitate. Asta daca vrei sa il exerciti cu cap, pentru binele tau si al comunitatii.

      00
    • @D4n

      Asta, cu „binele comunității”, e mai periculoasă decât ăia care votează „fără cap”, pe care i-ai menționat.

      00
    • NOU
      #25

      @D4n,
      pestele de la cap se impute. Voi aveti impresia ca realitatea voastra a aia adevarata si credeti ca lumea voastra a aia mai buna. E si normal as putea zice, adica altfel se vede viata cu burta plina, cu masina la scara, cu vacante in Grecia si city break-uri la Paris si Praga.
      As vrea sa vad si eu unde e responsabiltatea voastra cind, dupa ce Boc a taiat salariile, un prieten s-a trezit cu un salariu de 400 de lei cu care trebuia sa intretina si o familie. Ah, da am uitat, prietenul meu e bugetar, prost si puturos si n-ar trebui sa aiba drept de vot.
      Si ca tot veni vorba de binele comunitatii, ar trebui ca IT-istii care au deducere de programator (care si ei sint un fel de asistati social) sa renunte la ea, asa, de buna voie, adica mai multi bani la buget pentru strazi, spitale, scoli de care sa se poata bucura comunitatea.

      00
    • wow !!! nu-mi vine sa cred ca exista persoane care isi judeca parintii dupa partidul cu cine voteaza… ce plm e treaba ta(copil) cu cine voteaza parintii tai? fiecare om voteaza cum vrea pl lui,cum crede el. e ca si cum ti ai judeca parintii ca sunt urati, ca sunt prea batrani , ca nu stiu sa scrie cu 2 „i” sau cand sa puna cratima.
      din punctu meu de vedere esti ultima specie de om daca spui ca nu mai vorbesti cu parintii tau doar pt ca ei voteaza cu psd si tu cu pulea care e in opozitie.
      o sa vina o zi cand o sa ti doresti sa vorbesti macar 5 minute cu parintii tai dar nu o sa mai ai cu cine, ca s-au dus …. si psd-ul e o sa fie tot acolo chiar daca ei nu mai sunt
      Familia e ceva sfant !!! e ceva dincolo de orice mizerie fie si daca mizeria se numeste psd…….

      00
    • Aceeasi situatie si la mine, dar cu taica-meu. Voteaza cu psd ca-i mai da la pensie (n-are pensie mica). Nu-l intereseaza argumente, pt ca boc si basescu i-au luat din pensie. Nu-l intereseaza de unde sunt banii, ca el a muncit toata viata, si acum vrea pensie pe masura.
      Poate sa vina cea mai tare elita sa-l mangaie la oo cu argumente, nu o sa-i schimbe parerea.
      D-asta spun mereu ca nu are relevanta sa incerci sa schimbi parerea psd-istului.
      Important e sa-i aduci p-aia care nu voteaza la vot, indiferent cu ce voteaza.

      00
    • NOU
      #28

      @mike. Să știi că de mult n-am mai văzut atâtea prostii în atât de puține cuvinte. Nici nu merită să argumentez. Pierdere de vreme.

      00
    • O femeie care vinde viitorul nepoților săi pentru 100 de lei la pensie nu este o bunică, este o spurcăciune.

      00
  5. NOU
    #30

    Auzi boss, da elitele astea dau si ele un mic un, un ulei ,o galeata ceva sa prinda omul curaj la vot

    P.S. Livache stie , iti da micul apoi iti fute traditional familia

    00
  6. Corect. Cu o mare observatie. Dupa ce ai votat de atatea ori jeguri, neavand scuza ca nu stiai (incepand cu al 2-lea mandat) nu mai esti victima ci complice. Asadar eu unul nu le pot plange de mila saracilor, nu e ca si cum cineva i-a facut saraci fara ca ai sa aiba vreo contributie.

    00
    • NOU
      #32

      Asa e, dar o contributie la situatia lor au avut si idolii vostri Basescu, Boc, Ciolos.
      Exact de oameni ca tine incepe sa-mi fie din ce in ce mai sila.

      00
    • Ia hai zi cum e de vina Ciolos. Ca pana la urma subventile alea la agricultura pe care le primesc o parte din cei de care discutam datorita lui exista.

      00
    • @Martha …
      Ia explica tu cum a furat Ciolos banii de la pensionari si i-a dat lu’ Soros

      00
    • moartalogu, ia cu mustar!

      00
  7. Nu e asa pb la saraci ca votez cu altul ca nu am canal si civilizatie. Vine primarul, tine un chef de pomina cu toti, pe imparte niste tricouri, galeti si chiar bani. De asemenea le promite in continuare socialul ala de 200 – 500 de lei si le atrage atentia ca altii nu o sa le mai dea nimic. In plus, altii au mai fost, au experienta cu altii. Si le e inca vie in minte perioada de criza cand s-au taiat ajutoare asa ca in memoria lor colectiva a ramas perioada dura PDL de taieri. In plus s-au resemnat. S-au obisnuit cu putin. Nu are rost sa ne mintim. Multe zone sunt cangrene ale tarii si nu se mai poate face mai nimic. Asteptam sa dispara incet si sigur, sa aram zona si sa facem monocultura serioasa sau sa le impadurim.

    00
    • Asteptam sa dispara incet si sigur, sa aram zona si sa facem monocultura serioasa sau sa le impadurim.

      când am scris aia cu „după 5 ani, pământul să inytre în posesia statului dacă nu îl reclamă nimeni, m-a făcut lumea în fel și chip.

    • NOU
      #38

      @hammer Tu chiar înțelegi ce scrii, băi „academiciene”?

      00
  8. io rămân la ideea mea greșită că lumea votează pesede pt k opozitia are șefi foarte slabuți calitativ. exceptie semnificativă : Johannis.

    e ușor sa dai vina pe electorat. adevarul dur e ca opozitia e slăbuță tare la capitolul oameni politici care să impună, să convingă

    00
    • Iohannis e exceptie semnificativa?

      E descrisa foarte bine situatia „din teritoriu” de catre omul asta de pe Facebook. Credeti ca aia care au mancat mici la Cacana stiu cine e Clotide Armand sau Ciolos? Asta nu intelege Iohannis sau Viktor Orban (Ludovic).

      00
    • Pe Iohannis il intereseaza DOAR sa mai ia un mandat. imi da senzatia ca il doare in pl de romanii si TOT ce il intereseaza e sa ii fie lui bine.
      acum s-a „TREZIT” pentru ca vin alegerile pt al 2-lea mandat,dupa ce o sa fie ales o sa intre iar la hibernare prin vacante

      00
    • *romani

      00
    • Omule, tu ești idiot ?
      Unde vezi tu opoziție ?
      Undeeeeeeee ????
      Ăștia mimează opoziția .
      Votează cu ambele maini toate privilegiile pt ei, fac zid comun când vrea dna-ul să-l intrebe cate ceva pe oricare dintre ei, fura cot la cot cu aia de la putere . Ne fut la fel de adanc și cei din pnl, udmr, usr sau plm ! Doar poziția este alta .
      NU puteți schimba SISTEMUL !!!
      Cel putin nu cu pancarde funny și proteste pasnice, vă invartiti in jurul cozii, ametiti și cadeti in cur …

      00
  9. Oamenii voteaza in continuare incompetenti si penali pentru ca aia le dau senzatia ca ii asculta, ii baga in seama si le dau si lor cate ceva.

    Din pacate elitele „de dreapta” vorbesc aproape exclusiv de virtutile initiativei private si de eliminarea statului de peste tot (invatamant privat, sanatate privata etc). Pune-te in locul unuia care traieste cu minim pe economie, ai vota un partid care propune asta? In momentul in care vorbesti cu dispret despre „asistati”, in momentul in care faci misto de pensionari (ca este „funny”) cum te poti astepta ca aia sa te simpatizeze si sa iti acorde votul lor?

    Statistic vorbind, in Romania majoritatea populatiei traieste intr-o forma mai mult sau mai putin accentuata de saracie (asta zice si Axinte acolo). Cat timp partidele noi (de „dreapta”) nu reusesc sa gaseasca un mesaj care sa rezoneze si cu cei mai putini norocosi, nu vor avea nicio sansa sa castige alegerile. Si, cat timp oamenii astia bine intentionati si pregatiti nu castiga alegerile, PSD-ul o sa isi bata in continuare joc. Este un cerc vicios.

    Morala este ca nu poti schimba tara doar cu corporatisti si publicitari „funny” :).

    00
  10. Sunt si judete cat de cat rasarite unde se voteaza pur si simplu conservator, chiar daca toata lumea stie de ce e in stare PSD-ul. Cum iti explici faptul ca Prahova, Constanta si mai ales Argesul nu prea isi schimba optiunea de vot?

    Si nu putem spune ca pensionarii sau cei cu VMG inclina balanta la Pitesti, Mioveni sau Ploiesti.

    Iar legat de elitele care se uita de sus, o fac mai ales pentru ca generalizeaza. Am si eu pensionari printre cunoscuti care fac spume la gura cand aud de Nastase, Ponta si mai nou Dragnea. Nu-s cu totii niste roboti care bat din palme la o marire de pensie de 100 lei. In schimb ii enerveaza cand sunt injurati ca din cauza lor tara se duce de rapa.

    Si dupa ani de zile in care ne injuram pe categorii sociale, mai nou trebuie sa ne ignoram si in famile, numai dupa optiunea de vot.

    00
  11. Mirel ingroasa ca de obicei tusele, ca sa se vada imaginea mai bine. In mare, are dreptate. Stiu ca pe aici multi o dau cu „complicii politicienilor” si asa mai departe. Dar, exact cu zice si Mirel, asa gandesc si multi politicieni. Eu zic ca gresesc. Gandind asa, nu ai cum sa rezolvi problema. Caci problema trebuie rezolvata, asta e clar.

    Eu cred ca lumea se mai schimba. Singurele masuri oneste luate pentru cei saraci eu le-am vazut in guvernul Ciolos, prin pachetul anti-saracie promovat de Cristian Ghinea si Valeriu Nicolae.

    Ca tot am pomenit, sa caute undeva sa vada ce fac in viata lor oameni ca Valeriu Nicolae sau Vlad Voiculescu, adica „hipsterii” din guvernul Ciolos. Care e pozitia lor fata de enclavizare si izolare.

    Lumea se schimba. Nu o sa ramanem vesnic cu Orban si Basescu ca fiind dreapta romaneasca.

    00
  12. Recomand serialul „The Looming Tower” – are 10 episoade si e despre cum s-a ajuns la 9/11 ,despre cum FBI nu a colaborat cu CIA si despre cum americanii i-au subestimat inteligenta lui Bin Laden & co…..

    00
  13. NOU
    #48

    Votantii din ziua de azi sunt mai mici sau mai mari mercenari. Unii pe mici, bere sau 50 de lei, altii mai cu influenta pe niscai contracte si alea mai mici sau mai mari. Domnesti daca tocmesti oaste. Nevotantii, majoritatea covarsitoare, cei 9 – 10 milioane sau cati or fi, printre care si suprasemnatul, pur si simplu nu fac parte ecuatie. Sunt(em) un fel de ronini, samurai fara stapan.

    00
    • Faiantaru’, voi ăștia nevotanții sunteți ăia cărora trebuie să le „mulțumim” pentru PSD..

      00
  14. Incercand sa imi raspund la intrebarea de ce oamenii saraci spirituali voteaza aceiasi mizerie am ajuns la urmatoarele concluzii:
    – sunt influentabili si nu vor sa isi bata capul sa gandeasca ce ar fi mai bine pentru ei, asa ca daca vine cineva cu o sugestie sunt bucurosi ca nu mai au batai de cap
    – sunt traditionalisti, pe cei la putere ii cunosc, pe ceilalti nu atat de bine, asa ca nu conteaza daca actualii sunt prosti, hoti, lenesi sau chiar morti, ei tot cu astia voteaza
    – sunt de partea castigatorului, nu au incredere ca actuala conducere poate fi schimbata si nu vor sa fie in tabara pierzatoare desi nimanui nu-i pasa de asta
    – cad prada promisiuniilor si a recompenselor marunte si imediate
    – nu vor schimbare pentru ca asta inseamna noutate si lor le este teama de orice le tulbura rutina zilnica

    00
  15. Teza e puţin falsă. Oamenii ăia votează mojicia şi prostia pentru că aşa percep ei elitele – descurcăreţul, şmecherul. Alea le sunt efectiv valorile.

    Nu poţi să spui că toţi susţinătorii psd/alde sunt idioţi dar au o scară a valorilor total anapoda că aşa au fost crescuţi, aşa au fost învăţaţi de mici, asta au văzut în lumea lor, pentru ei occidentul e criptic şi imposibili de înţeles.. meritocraţie ce e aia? afaceri.. bisnita nu? uite aici la #Martha Logu:”tefelistii si corporatistii …idolii vostri Basescu, Boc, Ciolos. Exact de oameni ca tine incepe sa-mi fie din ce in ce mai sila.”

    00
    • Oamenii ăia votează mojicia şi prostia pentru că aşa percep ei elitele – descurcăreţul, şmecherul. Alea le sunt efectiv valorile.

      Întreabă tu pe cineva, corporatist sau chițibușar/samsar pretins „businessman/entrepreneur”, de ce nu s-a făcut cadru didactic sau electrician sau mecanic sau ce vrei tu din aria muncitorească, pe atât de buni ce se cred.
      Mai întâi, se vor uita la tine cu scârbă, ca și cum le-ai înjurat orgoliul.
      P-ormă îți răspund că „de ce aș vrea să mă fac x, că acolo se duc proștii”.
      Ulterior, întreabă-i ce părere au despre cadrul didactic nou (nu acela cu care au învățat ei, nu, cel proaspăt venit care încearcă să-și facă loc printre pensionari) și probabil îți vor spune că o părerea [foarte] proastă și, mai mult ca sigur, „oameni proști care s-au făcut învățători/profesori”. Foarte interesantă gândire: cadrul didactic format din proști, nu invers unde îi învață pe proști și copiii acestora.

      Eeeeh… spune tu cum vin ăstea.
      Spune tu de ce învățământul n-ar trebui să coste „pentru cei cu bani”, să-i calmeze nițel cu „proștii se fac profesori”, iar cei săraci au gratuitate. Hai să facem și serviciile (ingineri, tehnicieni, instalatori, zidari) să-ți măsoare prețul pe baza salariului, că și așa amărâții oricum nu-și permit specializare fiindcă „sunt proști, n-au bani”.

      Hai să vedem care chițăie primul că e nedreptate.

      Hai să vedem, că în fond și la urma urmei, așa cum săracii lipsiți pământului nu-i interesează decât ce zice/promite pesedeu (și așa e, din păcate), așa nici celor cu bani nu-i interesează pe restul pe motiv că sunt săraci fiindcă-s „leneși, împuțiți, proști” ș.a.

      ( Apropo, cam asta-i jumătate din România: https://www.arte.tv/en/videos/076893-000-A/romania-poverty-made-in-europe/ / https://www.youtube.com/watch?v=MSrlfZBapwg )

      Juxtapunerea arată că argumentele nu sunt diferite în esență, singura nuanță fiind că cei cu bani îi respectă pe alții cu bani, iar cei în slujbe/meserii care nu aduc banul pe gros, sunt priviți de jos.
      Eeeee, păi hai să coste totul cu bani nene, de la învățământ, până la sănătate, de la zidari până la instalatori – prețuri, tetică, nu mizilicuri începând de la 100 RON. Să vedem atunci cum va începe să doară la portofel, se calmează și „cei cu bani” cu „proștii se fac profesori, zidari, instalatori, mecanici” etc.

      –––––––––––––––––––––––––––––

      Aceeași chestie am auzit-o, culmea, la un taximetrist. Zicea că ai lui sunt în străinezia și că „are pretenție” ca nepoții să facă facultatea. Bun, are standarde.
      Pe urmă, discuția a fost despre meserii (zidari, instalatori…) și că toți sunt proști și că n-ai pe cine să-ți facă treabă.
      Replica mea, automat, fără ca nici măcar să gândesc situația în care mă aflam, i-am zis clar, concins, să audă bine: „Da, așa este, acum toți cei care ar fi buni zidari, instalatori, ingineri și ce mai vreți dvs, au pretenții să se ducă la facultate în loc să facă meserie unde ar presta minunat. N-ar trebui să ne mire că avem meseriași neîndemânatici dacă numai proștii se duc să muncească”.

      Mâlc, a tăcut mâlc… și n-am știu de ce. Târziu mi-am dat seama, după ce-am ajuns, că mi-a ieșit porumbelul pe gură. Nu m-a furat la bani, aparatul era pornit, stați liniștiți romenglezilor.

      00
    • #Alupigus:
      Incapacitatea de a argumenta tine de educaţie.
      Neputinţa de a lega două fraze după ce ai terminat un liceu tine de prostie.
      Încă nu ştii ce e o juxtapunere şi ce să faci cu ea. Mi se pare normal să nu ştii la ce foloseşte o universitate. Ne sutor ultra crepidam ca nu poți mai mult.

      00
    • D’oh, iarăși am înjurat orgoliul cuiva, exact cum am spus că se va întâmpla.

      00
    • @Sugipula te uiti la documetare facute de straini despre Romania? Huo, xenofilule!!

      00
    • Zippo, aș zice să judecăm după valorile morale nu după poziționarea față de „pantofi”.

      00
  16. „Nu ai cum să fii ani la rând unul dintre cele mai sărace județe și să votezi în continuare același partid. Deja îți e rău. Deja ești sărac. Ce pierzi votând altceva? ”
    Uite aici e gresita logica:
    – multi depind de un ajutor social intr-o forma sau alta si le e frica sa nu-l piarda si pe ala
    – li se promite un minim in plus la venitul pe care il au (i.e. pensie) si zic ca poate de data asta asa va fi. Ceilalti nu le promit nimic
    – primesc 1 pix, 1 mic ceva si in mintea lor intra ideea ca macar astia au dat ceva.

    00
  17. Comentariul unuia, Ov Barz:

    >La 14 ani ani am mers la un liceu de mate-fizica, eu fiind de la tara. Cand a citit tovarasa catalogul trebuia fiecare sa spuna unde locuieste si mai ales unde lucreaza parintii (sa stie profesorii la cine sa apeleze pentru una-alta, de cine sa se fereasca). Cand am spus ca parintii sunt muncitori si locuiesc la tara a ras toata clasa in hohote: acolo erau copii de doctori, ingineri, secretari de partid, securisti – „aristocratia” si „burghezia” comunista. La fel era la sanatate, la fel la procurat alimente.

    Comunistii dispretuiau mai mult decat orice muncitorii si clasa muncitoare: nici un secretar de partid sau securist nu voia sa isi dea copilul la vreun liceu industrial sau agricol, toti voiau sa-i faca”domni” – asta era marele paradox. Dar un lucru e adevarat, nu am cum sa te contrazic: atunci unul ca mine, de la tara si cu parinti proletari putea merge la cel mai bun liceu din oras si putea sa faca facultatea gratis, eventual si cu bursa data de stat. Acum lucrul asta ar fi imposibil.

    00
    • „atunci unul ca mine, de la tara si cu parinti proletari putea merge la cel mai bun liceu din oras si putea sa faca facultatea gratis, eventual si cu bursa data de stat.”

      Corect. Cu conditia sa ai „dosarul” curat. Altfel puteai sa fii si cel mai destept din tara, tot degeaba. Dar partea asta o uitam nu-i asa?

      00
  18. „Ce pierzi votând altceva? Sărăcia? Vine primarul cel nou și ce îți face?! ”

    Îi trimite la muncă.

    00
  19. Omul simplu de la tara voteaza primar PSD pentru ca acum 5 ani i-au pus pietris pe drum. Corporatistul cool voteaza pentru ca i-au pus copacei in fata cladirii de birouri. Same shit, different name.

    00
  20. eu tot nu pot sa il iau pe Bleen in serios

    00
  21. deci daca traiesti in conditii nasoale, ghetto, puscarie, Teleorman, iti dau in scris ca dupa suficient timp o sa capeti o mentalitate nasoala.

    Dupa aia descoperi ca mentalitatea nasoala e paguboasa, in conditii normale te exclude din drumul spre o viata ok. Birocratii aia de stat, asistatii sociali, pusi intr-o situatie normala merg pe obiceiurile vechi si pica.

    Pana la urma e o discutie de-a cine a fost primul: oul sau gaina. Important este cum sa iesi din ciclul asta.

    00
  22. 1. Apai daca PNL e „dreapta”, in veacu’-vecilor n-o sa fie conservatism in Romania. In toate tarile de Doamne-ajuta liberalismul e stanga. Stanga de tip vestic. Au exact aceleasi gogosi in cap: egalitarism, sa se dea, taxe, guvern-in-tot-si-in-toate etc.

    2. Iar la noi e o batalie pierduta, filonul „national” e fanariot-comunist. Din mosi-stramosi suntem „jmekeri”, degraba o punem de-o ‘afacere’ pe sestache. Comunisti pt ca 2-3 generatii au fost batute-n cap cu Marx si Lenin, au intrat in subconstient mizeriile comuniste, sunt luate ca axiome. Plus ceva zadarnicie/drob de sare, ca doar nah – suntem urmasii lu’ imbecilu’ ala de oier-proprietar al Mioritei.

    3. Fat-frumos ala pe cal alb care ar trebui sa ne salveze ar putea sa ia lectii de la nea Trump. In campanie avea o problema ca negrii votau tot timpul democrat/liberal. S-a dus intr-o biserica de-aia gospel si i-a intrebat: babaet, ati votat tot timpu’ cu astia, tot nasol-si-mai-nasol v-a fost (exemplu Detroit); de ce nu votati ALTFEL? what have you got to lose? La fel si in Romania, s-a votat tot timpul pro-PSD si sateliti. Votati in plm ALTFEL, ce aveti de pierdut? Chit ca PNL/USR or fi asa-si-pe-dincolo. Votati altfel sa-i scoateti sub limita parlamentului si-apoi o sa se aseze cumva si politica, USR pe centru-stanga, PNL sa se dea cumva mai pe centru-dreapta. Oricum, pasul unu e sa dispara javrele tandemului Dragnea/Firea.

    00
  23. offtopic: scoate naiba link-ul catre webfactor din footer :)) La ce publicitate au astia acum mi-e ca vor crede toti cei cu site-urile distruse ca tu ai tratament preferential sau ceva de genul asta

    00
  24. NOU
    #67

    daca ne luam dupa articol, ne-am indreapta spre discriminarea clasei de mijloc in favoarea saracilor.
    daca toate partidele s-ar apuca „sa vorbeasca” saracilor, alora din rural, tuturor asistatilor si frustratilor, cine ar mai vorbi alora din clasa de mijloc?

    problema romanilor nu e ca saracimea voteaza psd ci ca ceilalti nu voteaza. Imaginati-va doar ce insemna cei 3 milioane de votanti pesedisti pe langa cele 10-11 milioane de oameni care n-au votat (hai sa zicem ca 4 sunt plecat in afara, ramanem cu 6-7 milioane).

    In mod normal o societate care incepe sa-si creasca clasa de mijloc va ajunge sa traga dupa ea si pe saraci. Enclavizarea inseamna izolarea alora saraci lipiti si a alora incredibil de bogati. Intre astia doi se gaseste 60% din populatia tarii de care nimeni nu vorbeste si carora nimeni nu li se adreseaza si care evident, nu voteaza. De asta si pentru ca in general ii doare in pl de politica.

    Am vazut ieri seara pe youtube un documentar protv cu Romania intre 1990 si 2009. Stiti cum e sa vedeti 19 ani intr-o ora? e ca si cum ai vedea o banda stricata ruland iar si iar la nesfarsit, aceleasi greseli, aceleasi decizii. Ca vorbim de inundatii (aproape an de an), de catastrofe in mina, de mineriade, de guverne, de aliante, de politica, totul e o repetitie tampita a aceluasi scenariu.

    Suntem, ca natie, intr-un cerc vicios dar de un mindset perdant din care singuri nu putem iesi, ultima oara am iesit cu ajutorul lui Carol I si daca va uitati la elita politica interbelica vedeti ca atinsese maturitatea intelectuala si sociala.

    Inca o data, se consuma prea multa energie si atentie pentru aprox. 30% din populatie (Saraca) dar se ignora total vreo 60% din populatie.

    Daca as fi un partid nou, principala strategie de comunicare ar fi sa vad cum pot intra in vietile alora 60%, cum ii fac interesati de politica, cum ii implic si pe ei si apoi cum pot, impreuna cu ei, sa-i ajut si pe ala 30% sa iasa din enclavizare. Ca vorbim de impozite mai multe, mai mult benevolat, orice….

    Daca ne focusam pe enclave vom sfarsi cu un program de tara care cuprinde cresteri de pensii si de ajutoare sociale…..ceea ce se si intampla de vreo 28 de ani (cuponiada, reimproprietarirea populatiei cu terenuri si paduri, fondul de investitii al lui stolojan din ’92, etc).

    00
    • principial ai ceva dreptate. Dar procentele sunt gresite rau. 60% oarecum clasa de mijloc? Vorbim de Romania sau de….

      00
    • NOU
      #69

      @D4n, vorbim de clasa de mijloc romaneasca dupa definitia romaneasca, anume: proprietari de casa + masina, care isi permit o vacanta in tara sau strainatate si care castiga minim 3000 lei per familie.

      Conform definitiei asteia, o familie care sta in pantelimon in garsoniera luata in anii 90 iar acum lucreaza la mega ca si casier e tot clasa de mijloc desi in occident categoria asta ar pica in saracie.

      00
    • @Pensionaru’

      Da, tot la Romania raportam si eu. Clasa de mijloc, aia adevarata din tarile dezvoltate, inseamna altceva si nu cred ca se incadreaza nici 5% din romani. ITisti care castiga 2000euro, au o casa in rate si eventual o masina SH cu banii jos nu se incadreaza nici ei la definitia reala.

      Revenind. De unde 60%? Ca jumate din romani traiesc in mediul rural si dintre aia foarte putini isi permit ce zici tu. Da, au o casa. Si atat. Si la oras nu stiu daca isi permit jumate un concediu de 2 sapt la mare (in RO sau BG) de exemplu.

      00
    • NOU
      #71

      D4n, chiar trebuie sa iesi din bula ta. poate n-ai vazut sutele de mii de masini care iau cu asalt toata tara la fiecare zi libera, cat de pline sunt mall-urile, cat se consuma de craciun si paste.

      00
  25. Uite, diferenta intre doua generatii. batranii cu” iei la sefu de partid bere de 2 lei” si omu’ la intalnirea cu Dragnea: „cand faci mai autostrazi ?”

    Si la final, pleaca din tara.

    https://www.youtube.com/watch?v=Nkiz71gw7D4

    00
  26. NOU
    #73

    Discutia asta cu bula unde te afli, pe unde te invarti mi se pare o masturbare intelectuala pe care o fac unii cand sunt in vreun inceput de depresie sau cred ca le-au rezolvat pe toate, iar tara are nevoie de ei sau de umila lor parere.

    Newsflash, Romania se afla in situatia banala in care o mare parte a societatii sale traieste in trecut si este depasita de vremurile pe care le traieste, iar asa zisele elite sunt puternic ancorate in vremurile pe care le traiesc si nu pot intelege de ce nu este toata lumea asa. Este eterna dezbatere intre vechi si nou, si faptul ca era mai bine pe vremea lui Ceausescu sau comunismul a fost cea mai buna chestie care ni se putea intampla.
    Oamenii care traiesc in trecut nu vor sa accepte acest lucru si se vor duce sa voteze, cu omul care promite ca lucrurile vor ramane ca in trecut si ca va avea grija de ei. Oamenii care traiesc in prezent stiu ca nu au vreo sansa cat timp cei din urma sunt majoritari.

    Si din pacate noi inca nu intelegem utilitatea unui wc-u in casa si nu in fundul curtii. Cand vom descoperi apa si sapunul aceste tehnologii stravechi lasate de dacii liberi, noua muritorilor de rand vom fi departe. Pana atunci, va veni douazeci douazeci si clasa noastra politica ne va ma dai probabil 100 de lei grei la pensii.

    00
  27. mirel axinte, care pe vremea generalului basescu, era cel mai mare fan al separatismului? cel care vorbea despre separatia valorilor si despre cum clasa conducatoare sa ia masurile necesare? dap. mai e gunoiul ala de blogary, ca sa ii cautam in arhiva momentele cand nu era atat de sfatos, ci doar un limbist prezidential?

    • NOU
      #75

      Eu imi aduc aminte ca era destul de consecvent in a sustine ca politicienii sunt singurii responsabili de modul in care voteaza alegatorii si ca electoratul nu e niciodata prost, voteaza doar cu cei care merita. Dar poate ma insel.

      00
  28. E proverbul ăla cu nebunul care aruncă piatra şi legiunea de înţelepţi care nu mai ştie ce şi cum. Textul invocat e o colecţie de stîngisme de berărie de care s-ar jena şi Rogozanu. Şi nici măcar nu e coerent. Ce e aia „mult mai jos social”? Care sînt criteriile de comparaţie? În 1960 lumea era fericită dacă îşi cumpăra un loden. Pînă la mijlocul anilor 60 alimentele erau pe cartelă în multe locuri din ţară (printre care şi orăşelul meu, aflat, culmea ironiei, în mijlocul Cîmpiei Române, unde se producea grîul). Nu existau automobile particulare, se circula doar cu trenul. Pe o Dacie 1100 taică-meu a dat 55 000 de lei în 1971, cînd salariul unui profesor nu chiar debutant era de vreo 2000 de lei. În 1965 un televizor Rubin sovietic costa vreo 4500 de lei. Şi exemplele ar putea continua. „Chiţimiile comuniste” erau visul săteanului ajuns muncitor la oraş, care altfel stătea cu nevastă, 2 copii şi angarale în garsonieră de nefamilist. Iar buda din fundul curţii era şi atunci, că doar nu stăteam toţi la Hilton, şi subit după 89 ne-am întors în timp cu sute de ani. Sănătatea? da, era gratis. Şi azi este. Şi ca şi azi, la o consultaţie gratis primeai pe reţetă remediul universal, numit piramidon. Cine a auzit de nu ştiu ce medicină sofisticată în comunism, alta decît cea rezervată „elitelor” (că tot face autorul vorbire despre ele), să ridice mîna. A, că erau cîteva categorii „mai egale” (gen ceferiştii, dar asta pe vremea lui Dej, că era de-al lor), e adevărat. Dar în ultimii ani toţi ajunseseră la acelaşi salam cu soia, tăiat felii şi distribuit cu buletinul. Dar autorul atinge ridicolul cînd vorbeşte „teoretic” de nu ştiu ce destinaţii exotice. Nene, dacă eşti demagog de Caragiale, ascunde-te. Păi tocmai asta e chestia, că în paradisul comunist, dacă nu erai tovarăş de încredere, nu treceai nici Dunărea pînă la Ruse. În Occident ajungeau doar cîţiva, şi despre mulţi dintre ei aflăm azi că de fapt erau în misiune. Ăia care nu erau, de regulă nu se mai întorceau. Azi, dacă crezi că poţi şi ţi se cuvine mai mult, iei paşaportul/buletinul şi pleci în lumea largă. Aşa cum o fac anual zeci de mii de oameni (mă refer la cei care spun Bye pe bune). Bineînţeles că oamenii ăia nu intră pe FB să-i zică lui Axinte că bate cîmpii. Şi n-o fac, tocmai fiindcă sînt realişti, şi ştiu că soluţiile de salvare nu pot fi decît individuale. Mîntuirea colectivă, pe aia o promite patriarhul.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube