Podcast: două idei despre muncă

  1. Cum a ucis statul la program eficiența și elanul muncii
  2. Nu înțeleg oamenii care pleacă să își facă firma lor cu ideea că vor face lucrurile mai bine decât actualii lor șefi și sfârșesc la fel ca șefii lor.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

19 comentarii

  1. Ei daca ai chef de munca si ceva cap + un pic de cascaval nu sfarsesti ca fostul tau sef incompetent.
    Ca te-a fugarit ca pe o sluga, asta cam fac toti si cam facem toti.
    Ideea este sa mai punem piciorul in prag.
    Imi spunea cineva mai demult o treaba legat de administratorii de societati comerciale, patroni, sefi (si mortzii mamii lor cum se mai numesc) cica le-ar cam trebui o scoala asa ca pentru ei … Cam multi taranusi veniti de la curul vacii s-au ajuns peste noapte.
    Ai vandut porumbul lui mata, asta inteleg, ti-ai tras Mercedes si asta inteleg, da nu-ti mai da tarane aere de orasean ca in tine tot gena si cromozomul ruralismului il ai.
    Si ce usor sunt de depistat astia ….
    Cam asta e realitatea cu sefia in Romania. Inca predomina sclavismul, pupatul in cur + spaga aferenta :D … Zi buna si sanatate maxima !!

    00
  2. Doar intreb, nu sariti cu – , dar prin faptul ca ai un contract cu program full-time de 8 ore, nu inseamna ca tu iti inchiriezi 8 ore din viata pentru acea companie? Fie ca ai de lucru sau nu, fie ca termini in 4 ore munca, ei te platesc cu suma din contract si tu stai acolo 8 ore.

    00
    • Cunosc o IT-ista urita (asta deja e un pleonasm) si batrina (+„„`50ani), nici geniala da’ nici proasta, intr-o fabrica a unei mega-multinationale. Dupa 8 ore de program rupe poata la iesire. Argumentul ei:
      „Daca imi trebuie mai mult de 8h sa-mi fac treaba exista 2 posibilitati :
      1) sint proasta => dati-ma afara
      2) sint supraincarcata => platiti-mi ore suplimentare ”
      IT-ista rezista in post de 15 ani.
      Oare citi corporatisti tineri pot adopta modelul asta?

      00
    • nici unul. lipsa de coaie in IT și în românia e ceva generalizat.

    • lipsa de coa-ce? de coaie? … in IT? you gotta be kidding me.
      e binecunoscut faptul ca exista o cerere imensa in domeniul asta, asa ca toti au repectivele coaie si nu inghit rahaturi din partea sefilor/firmei mai ales ca stiu ca daca apasa Save din greseala pe butonul de Linkedin, primesc 50 de oferte pana a 2a zi.
      n-am vazut oameni mai aroganti si mai figuranti ca astia din IT din punctul asta de vedere.

      00
    • cred că depinde mult și in ce domeniu ești și ce (știi să) faci. într-o vreme mă loveam frecvent de oameni care aveau coaie mari și destul de puțin fundament. programatori, mostly, nu juniori, care nu aveau nici un fel de gândire sau logică. „coae, am nevoie de un beci și de o bucătărie” „păi da, dar ca să facem asta, trebuie să facem 3 dormitoare întâi” „pendula mea, nu am nevoie de alea anul ăsta, fă-mi beciul și bucătăria luna asta”. și nu erau în stare.

    • Se sta din ce in ce mai putin peste program in IT si prin prisma faptului ca un IT-ist bun isi gaseste repede de munca altundeva.
      In plus, daca nu stiati guvernul asta a dat si o hotarare buna: Daca vine controlul si gaseste oameni care stau peste program inseamna ca se face evaziune :D

      00
    • Îmi vând timpul sau munca? timpul meu acolo aduce bani companiei sau treburile pe care le fac pe acolo? Hai sa depăsim mentalitatea de secol 19!

      00
    • @haivas Cred ca totusi iti vinzi si timpul pe langa munca/cunostinte. Gandeste-te ca tu stai la job 8 ore chiar daca nu ai de lucru. Si esti platit pentru asta. Esti platit ca sa fii la dispozitia companiei, cu acele cunostinte si munca timp de 8 ore. Altfel te chemau la birou doar cand/cat era nevoie.

      00
    • @VdI Exact asta susțin și eu. Hai să-mi vând munca și cunoștințele pentru ca alea aduc valoare companiei, nu statul la cafeluțe, cheap-chatul de dimineață și alte frecări de mentă. Să fiu la dispoziție ca să ce? să închid vreun robinet manual la linia de producție? Venitul la birou o să dispară, majoritatea muncilor se pot face remote, dar patronii suferă să fie oamenii aici, chiar dacă poți face fix același lucru, poți freca fix aceleași xls-uri/ppt și mailuri de oriunde altundeva. Câteva ședințe pe săptămână sau când e cazul ar fi suficiente. 80-90% din lucruri le facem în virtual, dar trebuie să fim fizic aici pentru că cineva pune ședințe pentru chestii care ar putea fi mailuri. Sigur, să ne vedem să discutăm, să facem, dar aplicat, eficient fără lălăieli și hăhăieli. Timpul e ireversibil, e o resursă pe care nu ți-o dă nimeni înapoi.

      00
    • Încă ceva, faza cu 8 ore e o reminescență din vremurile în care volumul de muncă pe unitatea de timp = nr de piese produse. Nu mai suntem acolo. Munca se măsoară altfel Majoritatea muncilor, și tendința spre care se îndreaptă omenirea după părerea unora, e să plătești calitatea, creativitatea, noutatea. Fix chestiile alea pe care le au oamenii și nu le pot avea mașinile. (poate și unele skilll-uri) Cantitatea și chestiile repetitive se fac de mașini.

      00
    • de acord haivas, in plus calitatea si creativitatea nu se obtin fara pauze de inspiratie
      de aceea, din cele 8 ore 7 stau la cafea

      problema cu remote este ca oamenii se trag pe cur daca nu îi supervizeaza fizic cineva.

      00
  3. #1 Vad firme care au renuntat oarecum la program (fiindca e practic imposibil), dar se asteapta sa lucrezi mai multe ore in schimb – de ce nu? Inca nu am vazut multe firme care sa renunte la venitul pe plantatie (in special in Pipera), chiar daca tu nu ai treaba cu nimeni din biroul ala, toti colaboratorii tai fiind prin alte locuri sau tari.

    Nu ai atins „sedintita” frecventa, fara agenda si cu oameni nerelevanti pentru subiect. Nu ai atins fragmentarea excesiva a muncii, unde vrei macar 4 ore in care sa nu te uiti pe mail, Slack, Jira sau sa nu fii intr-un conf call prost organizat.

    #2 Aia nu au vazut mai bine altundeva. Stiau ce merge prost, dar tot nu stiau ce sa schimbe. Nu aveau viziune, experienta si nici rabdare. Optiunile nu sunt binare sau putine, si necesita timp si resurse sa inveti ce merge, pe cand constrangerile sunt imediate. Asa ca atunci cand ramai fara idei, timp si resurse, faci aceleasi prostii.

    00
  4. la subiectul 1: depinde de filosofia anteprenorului, poate sa aprecieze eficienta dar in mintea lui tot pentru 8 ore il plateste pe respectivul, asa ca daca-si termina treaba in 5 ore, inseamna ca poate lucra mai mult.

    la subiectul 2: aici ai atins mai degraba vreo 3 subiecte: de ce angajatul pleaca din firma si-si deschide aceeasi firma, de ce anteprenorul ajunge sa faca compromisuri si/sau sa joace stramb uneori si de ce sa deschizi un business cand mai exista altele la fel. Iti raspund la ultimul: nu cred ca daca exista deja 4 tarabe in piata care vand castraveti (aceeasi castraveti) nu ar putea deschide o a 5 a taraba care sa aiba succes. Conteaza mult sa stii sa strigi ca ai tai sunt cei mai buni, cei mai ieftini si cei mai deosebiti, asta vinde de cele mai multe ori. Iar legat de magazinele mari care ingroapa magazine mici, asa am crezut si eu, dar daca cei mici reusesc sa se adapteze la piata, nu mor, ba din contra prospera.

    00
  5. 2. nu am ascultat podcastul dar eu zic ca pb este ca multi pornesc un biznis, naivi fiind, sperand ca vor face treaba mai buna dar pe drum se pierd sau se blazeaza de la toate betele in roate pe care le iau de la parteneri, birocratie, greseli personale, etc… been there done that

    00
  6. 1. Chestia cu programul e facuta sa te apere, nu sa te oblige la stat. Gandeste-te si la reversul medaliei: primesti atat cat sa nu duci in 8 ore, sa vezi cand depasesti cele 8 ore si nici bani in plus nu iei.
    2. Majoritatea afacerilor esueaza in primul rand din lipsa de gloante. Putini inteleg ca poti sa te tarasti si 2 ani pe burta pana sa fii pe linia de plutire, timp in care pierzi bani. Deciziile populare si/sau nepopulare legate de angajati sunt ultima pb. :D

    00
  7. De ce nu scrii si textele din podcasturi.
    Nu am timp sa le ascult dar le-as citi bucuros.

    00
  8. A: Ce vând ăștia [mici]?
    B: Păi, asta, cutare.
    A: Noi avem așa ceva [în stoc]?
    B: Nu.
    A: Bine, cumpără 10,000 s-avem să le vindem la juma de preț.

    O prietenă de liceu a aflat asta pe pielea ei, aproape asemănător. E în regulă, măcar n-a ajuns să depășească limita vieții când i-a căzut în cap situația și-a trebuit să închidă treaba.

    Iar partea cu să-i cumpere, p-știa mici, un magazin mare, e adevărată în cazul în care se îndoiește careva. Totul a pornit de la cei din IT, firme cu accesorii pe telefon, aplicații șamd: ăia când inventează ceva sau pun la cale o firmă câtuși de bună & dacă se fac remarcați pe piață, vin ofertele de la ăi mari, iar șefu’ firmei uită de ce și-a făcut firmă și și-o vinde pentru nimic (că, deh, să curgă banii, termen foarte scurt-scurt). În ciuda faptului că au fost ajutați enorm de mut, aitiștii din România nu s-au gândit (sau să poată să se adune măcar) să facă o firmă pe bune cu softuri și/sau calculatoare, cum e Microsoft, Apple și alții. Mentalitate de furnicar rezolvând filosofia chibritului pentru alții… mai mari.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube