Panasonic GF2

Panasonic Lumix DMC-GF2 (pe numele lui complet) este un aparat foto absolut senzaţional. E printre puţinele obiecte primite in teste care mă face să vreau să fiu pişcotar şi să uit să îl dau înapoi vreo 2 ani.

„Rangefinder-style mirrorless” zice dpreview, în aceeaşi categorie cu Olympus Pen EP1, Pentax Q şi Samsung NX100. Nu ştiu ce înseamnă asta, dar presupun că e aparat foto cu obiective detaşabile, senzor măricel şi body mic.

GF2 are un body compact, carcasa de aluminiu, blitz incorporat (şi loc pentru bliţ extern), 12 megapixeli, filmare HD la 1080p şi 60fps, Inteligent Auto ISO, ecran cu touchscreen, detectarea feţei şi 300 grame. Nu are viewfinder. Senzorul este foarte rapid, merg făcute 2-3 poze în rafală. Are buton dedicat pe video, nu e nevoie de umblat la rotiţa cu setări pentru asta. Are presetări pentru culori (vedeţi pozele de pe ultimul rând) pentru cine vrea să fie un pic creativ.

Aparatul e senzaţional pentru uz casnic, pentru poze de familie, poze prin casă, poze la evenimente de familie. Poate fi pus un 45-200 pe el şi folosit şi în concediu sau la conferinţe, unde e nevoie de ceva zoom.

Nişa lor e clară: oamenii cu bani  care vor un aparat foto performant şi nu vor un DSLR clasic, pentru că e mare, greu şi are prea multe setări. Pe ăsta nu e nevoie decât de apăsat butonul de iA, setat pe burst şi poţi fotografia. L-am împrumutat unor prieteni care au un copil mic (căruia îi tot fac poze mişcate cu săpuniera) şi au fost foarte încântaţi.

Foto Panasonic GF2

Preţ: 2.500 lei la F64.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

24 comentarii

  1. @Kye: încă mai aştept scuzele tale pentru mizeria cu bon jovi. până atunci…

  2. Fara obiective interschimbabile dar in aceeasi directie, intra si Canon S95, compact, il bagi in buzunar; cu diferite moduri de expunere, inclusiv prioritate pe diafragma sau pe timp de expunere (probabil modurile astea le-au lipsit prietenilor tai cu sapuniera).

    Ce ii drept, nu are vizor extern si asta as aprecia in timpul zilei dar chiar si asa, imi acopera 95% din cadrele pe care le trag; DSLR-ul il mai tin doar pentru cadre wide (10mm).

    00
  3. sincer sa fiu, asta cred ca e primul review citit la tine zoso, care pare dictat de producator. cuvant cu cuvant. (in afara de „nisa”)
    stilul tau nu e nicaieri.
    nu incep iar o polemica dslr vs all kind of crap, dar sa dai 3000 pe asa ceva in loc de un dslr, e cam prostie curata.
    daca lasam la o parte nisa ta :). care chiar suna a comentariu personal.

    00
    • @user: sunt prea entuziasmat de aparat, de aia pare aşa. dar nu e dictat, mai ales ca nu il am de la producător aparatul.

  4. „… in five years, we’ll see digital camera users divided into three camps: mobile phone, interchangeable lens compact, and DSLR.”

    00
  5. Îmi place foarte mult noua direcție pe care merg producătorii foto, bineînțeles, nerenunțând la D-SLR. Eu unul mi-aș lua un aparat în genul, însă l-aș ține lângă un D-SLR, adică nu aș lua întâi 4/3 și apoi D-SLR, ci invers.

    Mie mi-a mia plăcut foarte mult și X100-le de la Fuji, e foarte tare și chiar îți dă impresia că ai un rangefinder în mână. :)

    00
    • @Dragoș Asaftei: da, cred că asta e ideea. un dslr pentru concedii/poze profi şi un din ăsta pentru casual stuff.

  6. Niciun mirrorless din asta micro 4/3 nu va putea inlocui DSLR-urile atunci cand ai nevoie de focus rapid sau usurinta in utilizare. Am trecut de la DSLR la Olympus E-P1. Acum vreau sa trec din nou in tabara DSLR.

    00
  7. Mie, avalansa asta de compacte cu obiective detasabile, mi se pare o strategie de marketing prin care sa vanda prostilor cat mai multe. Au vazut ca DSLR au prins la public foarte bine, dar pretul destul de prohibitiv le-a orientat catre oamenii care au un venit de la mediu spre mare (oriunde in lume, nu numai in romania). Si cum natura umana ne indeamna sa cumparam ce are si altul, producatorii au venit cu scorneala asta, compacte cu obiective interschimbabile, sa mai agate inca o parcela, sa mai ia niste bani pe niste obiective si alte acesorii pentru aceste jucari.

    00
  8. Nice. La schi, sau in drumetie, sau pe motor etc. nu am chef sa car dihania de DSLR dupa mine.

    00
  9. Si mai sunt curios de un lucru. Am vazut ca are inregistrare a sunetului stereo (sau asa se vrea sa fie), si L & R sunt foarte apropiate, poti sa imi spui daca are un zgomot de fond puternic? (pentru ca asta se intampla cand le ai foarte apropiate)

    00
  10. Daca ii pui un 45-200, nu se misca centrul de greutate intr-o pozitie ciudata si devine camera greu de tinut?

    Oricum, e de avut, pentru ca sapunierele sunt slabe, DSLR-urile mari si complicate, deci da-i cu GF2.

    00
  11. Problema la dslr e ca nu il car dupa mine numai in cazul pozelor cu premeditare :)) In rest, poze cu telefonul. Nu m-as vedea cu inca o camera de genul asta desi ii vad utilitatea. O alta problema mi se pare pretul.

    Raman la ideea ca dslr merita daca faci chestii profesionale (adica pe bani), si un compact de asta high end daca faci poze de placere, excursii, zi de zi.

    Eu tot astept un telefon cu android, o camera de vreo 12 mpx, senzor full frame si EF lens mount :D

    00
  12. omg, 3000 +1500 obiectivul, duamne da’ tre sa ai ceva bani ca sa cheltui atata doar pentru un point-and-shoot :)
    eu cred ca 2000 e o limita decenta pentru astfel de aparate.. daca nu faci bani cu ele, nu merita sa investesti.
    gasesti aparate super in 2000 de lei, care iti intra in buzunar si nu te deranjeaza, si au si zoom, si nici nu tremura imaginea (apropo, asta tine mai mult de utilizator, si daca tremura imagini pe point and shoot nu or sa faca nicio treaba nici pe altele, chiar si cu trepied :) )
    in alta ordine de idei, care-i faza cu facutul a 1000 de poze la copli, doar cand ii schimba scutecul, si inca 1000 cand mananca, urmand ca de ziua lui sa facem un event fotografic cu 3000+ de poze in totate pozitiile, wtf, nu e putin exagerat? mai iei si un dslr ca sa iasa calitate, omule… doar e copilul tau

    00
  13. @acsel
    dupa cum spuneam mai sus, nu toate sapunierele sunt slabe, depinde de ce ai nevoie.. iar centrul de greutate cu obiectivul ala e schimbat, intr-adevar, dar trebuie sa iti schimbi si tu modul de a tine aparatul, cam ca la dslr, cu stanga pe obiectiv… si n-ar mai trebui sa fie o problema. plus ca arti mai profi, ashea :D se dau fotomodelele la tine

    00
  14. @gepa: Si din buzunar se vede atarnad brelocul cu 4 cerculete. Am inteles, sa traiti! :D

    00
  15. Cat costa asta? 3000? WTF!???
    Cacat pentru snobi, 80% fac poze „pe auto”, care ies identic (mai ales pe zi) cu un aparat de zece ori mai ieftin.
    S-a terminat bataia in mobile? A inceput asta in camere foto puse pe „auto”? :)

    00
  16. Sunt binevenite caci nu intodeauna am chef sa car geanta cu DSLR-ul dupa mine. Cand esti in multime sau (la) un traseu la munte parca as prefera unu’ micut si inteligent. A, plus ca la concerte nu te lasa cu dihanii :) Si Canon-ul PowerShot SX120 – un model mai vechi – e de luat in calcul pentru casual stuff.

    00
  17. Culorile sunt f bune pentru o camera care nu e SLR

    00
  18. Concomitent cu asta a aparut pe piata si Olympus E-PL2 cre pare ceva mai bun, are posibilitatea de i se cupla Communication Unit (80 €) care poate transmite prin bluetouth pozele direct pe laptop.
    Chestia cu slr-ul se poate rezolva la amandoua prin adaugarea unui vizor suplimentar care la PL2 are 480.000 pixel iarl la Lumix doar 67.000, fara asa ceva nu prea vad pe cineva facand poze pe pista de schi însorita. Se pot folosi obiectivele Micro-Four-Thirds de la unul la altul Olympus ofera 7, Panasonic 11 (între care si unul 3D (G 12,5 – 280 €)
    Ca pret, Panasonic e un pic mai scump.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube