OMV şi Lukoil au scumpit carburanţii

benzinarie

Ca să sărbătorească femeile de pretutindeni, OMV Petrom şi Lukoil au scumpit azi benzina şi motorina, că nu o mai făcuseră de mult. Benzin a ajuns 6 lei litrul, iar motorina aia bună 5,63 lei litrul.

Am făcut un calcul, acum un an plăteam pentru un plin de motorină 220 lei. Acum voi plăti 280 lei. Asta inseamnă mai puţine porniri cu scrâşnete de la semafor, mai puţine raliuri şi maşini mai mici. De asemenea, acum e momentul pentru cumpărat maşini cu motoraşe de peste 2 litri, s-a umplut autovit de oferte atractive.

Fred Flinstone ain’t got shit on me!

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

44 comentarii

  1. Sunt curios cât se va mai scumpi…

    00
  2. Eu am alimentat azi de la Rompetrol cu 5,22 lei / litru.
    Am trecut pe langa OMV (5,33), MOL (5,33) si Petrom (5,25). De Lukoil nici nu ma uit…
    Vorbesc de Benzina 95.

    00
  3. Partea nasoala e ca asta inseamna scumpiri la alimente, si de fapt la mai tot. Cat despre genialii cu suv, si-o merita, spre deosebire de restul care dau 80% din venit pe mancare.

    00
  4. PS: stai sa vezi fraierosanii aia care zic ca-i doare-n cur de scumpirea benzinei dar resimt cea a alimentelor, transportul in comun, bere, tigari, taxiu etc.

    00
  5. claudiuc, nu se va opri nicaieri pretul, fiind vorba de un produs ce exista in cantitate finita. pretul va creste pana cand va exista o alta solutie. sau pana se termina petrolul

  6. 2.85 lei/l GPL. Am facut un business. :)

    00
  7. 1. „Acum un an” este o perioadă de referinţă irelevantă, fiindcă lumea speculatorilor abia îşi revenise după aterizarea forţată din 2009. (OMV Carrera 95 era cam 3,8 lei/litru.)

    2. Preţul carburanţilor a luat-o în mod destul de isteric înaintea cotaţiei bursiere a petrolului după finalul lui septembrie 2010, ceea ce se poate vedea în următorul grafic.

    3. Din acest motiv, o perioadă de referinţă mai raţională este septembrie 2010 – când litrul de Rompetrol Alto 101 era 5,34 lei. Acum e, în funcţie de staţie, aproximativ 5,90, cu câţiva bani în plus sau în minus.

    Asta înseamnă că un plin de benzină Alto 101 (aleasă intenţionat ca exemplu fiindcă e cea mai scumpă şi dă cele mai bune rezultate probate pe dinamometru, motiv pentru care ceilalţi carburanţi trezesc mari suspiciuni în ceea ce priveşte compoziţia) ar fi fost 293 de lei în septembrie şi 324 de lei acum. Diferenţa nu este suficient de mare pentru a descuraja un automobilist obişnuit.

    Dacă automobilistul obişnuit ar fi folosit OMV Carrera 95, costul unui rezervor ar fi fost 259 şi respectiv 286 de lei – insuficient pentru a-i afecta bugetul strict prin prisma costului carburantului. Diferenţa ar fi de vreo 5 litri, la costurile actuale, sau vreo 6 sticle de suc. Câştigă de 2-3 ori mai mult prin ieftinirea drastică a asigurării RCA de la 1 ianuarie încoace.

    4. Însă, raportată la consumul de carburant al unui camion de mărfuri, diferenţa este vizibilă în preţul oricărui alt produs. Lucru care se simte în principal în costul alimentelor.

    Cererea de carburanţi, după cum este demonstrat de graficul următor, a luat-o la vale de la 1 ianuarie încoace, cu contribuţia automobiliştilor şi firmelor de transport.

    Cunoscând cifrele de afaceri de sute de milioane de euro ale petroliştilor, e o pagubă care nu poate decât să-mi facă plăcere.

    Astfel încât permanentele înţepături faţă de cei care „consumă fiindcă nu merg cu bicicleta şi nu au maşini mici” nu au relevanţă atâta vreme cât scumpirile se resimt în primul rând în stomac. Dacă m-aş fi numit Bercea Mondialu’, ar fi fost multe sfaturi de dat despre ce ar trebui publicul să mănânce, şi mai ales cui să-i mănânce :D

    Eu mi-am adus o modestă contribuţie la scăderea cifrei de afaceri folosind maşina doar 22 de zile din ultimele 81 care au trecut de la 18 decembrie.

    ~Nautilus

    PS Un alt efect al scumpirii carburanţilor a devenit vizibil când nişte băieţi deştepţi mi-au furat bicicleta (cea de-a treia care îşi schimbă astfel proprietarul) de Valentine’s Day. Sau, poate, au făcut-o din prea multă dragoste pentru mine.

    00
  8. şi-o să mai crească vă spun eu!

    00
  9. @Ro Hip-Hop: In germania acum 2 zile am alimentat cu 1.51 euro (95), deci cam pe acolo se va opri probabil si la noi…

    00
  10. Pretul petrolului a crescut intr-adevar pe piata internationala..insa daca ma uit la cursul leu/dolar care s-a tot dus in jos, de la 3.2 in decembrie la aproape 3 RON in acest moment. Stau si reflectez daca aceasta scadere a dolarului se refecta in vreun fel in pretul carburantilor :)

    00
  11. Bănuiesc că or să iasă cu scuze legate de conflictul din Libia…

    00
  12. @Bloghita

    Unde ia gasit tu GPL la 2.85lei/litru ?
    Eu alimentez cu 2.72 lei /litru .

    00
  13. Petrom si-a dublat profitul in 2010, o fi bine?

    00
  14. NOU
    #14

    Interesant cum abordează Spania problema crizei de combustibil. Au scăzut viteza maximă admisă de la 120 km/h la 110 km/h, astfel scăzându-se consumul de combustibil cu 15%. Sursa: https://www.bbc.co.uk/news/world-europe-12663092

    00
  15. @Arhi: petrol este cacalau. In schimb petrol _ieftin_ este din ce in ce mai putin. S-a cam terminat cu zilele in care dadeai o gaura in pamant si tasnea petrolul, cum faceau aia in Dallas pe TVR. Acum trebe sa-l cauti la mari adancimi in largul oceanului si in roci bituminoase.

    00
  16. azi am alimentat cu 5,22 (benzina) – Lukoil (Cluj)

    00
  17. neaorin, asta nu il face o resursa mai putin finita. iar costurile de exploatare vor fi din ce in ce mai mari, depasind rapacitatea OPEC

  18. Cursul euro/leu probabil ca e influentat politic pe ideea de a mai „amortiza” scumpirile la benzina precum si cresterile de dobanzi la creditele in euro. S-ar putea sa-l vedem la 4 ron in cateva luni…

    00
  19. @Arhi: asa ziceau unii acum o vreme legat de pretul caselor, ca nu au cum sa se ieftineasca de vreme ce avem in Romania un mare deficit de locuinte. Si cand colo ia uite, s-a spart bula imobiliara. In mod normal preturile sunt stabilite prin intalnirea cererii cu ofertei, practic ele pot fi tinute sus artificial prin diverse metode. D’aia exista legi antitrust si Consiliul Concurentei.

    00
  20. NOU
    #20

    benzina , 6lei/litru ? glumesti ?

    00
  21. Nici cei cu GPL-ul sa nu stea prea linistiti. Cu cat a crescut pretul pe litru in ultimii 2 ani? Eu tin minte ca era 1 leu, 1 leu si ceva nu demult…

    00
  22. creste pe dracu la 6 lei, incearca si ei sa vada pana unde pot intinde elasticul,maine cade ghadaficius-scade barilul si ei ieftinesc cu 2,3 bani.

    00
  23. Eugen- intre 2.8 lei si 6 lei e o diferenta…

    00
  24. Marea majoritae a soferilor nu baga benzina scumpa, baga varianta de 95 cum i se spune. Cred ca pretul de 6 lei nu este la 95 ci la 98/99/100

    00
  25. tico,matiz,lastun,dacia 1100,trabant(merge cu ulei si benzina in 2,chiar si gaz ) si lista poate continua :)) astea-s masinile viitorului

    00
  26. In ritmul asta pana la sfarsitul anului sare de 7 lei, iar anul viitor va ajunge la 10 lei din pacate alternativa masini electrice este extrem de scumpa.

    00
  27. Benzina rules. Toti profitorii baga banii la visterie, ii transfera in tarile de origine si isi baga ceva in poporul roman. Iar statul se face ca nu-i vede, ca doar primesc si ei un ajutor de „orbi” ce sunt.

    00
  28. cat ma bucur :D

    00
  29. @Arhi: economic vorbind, este „ceva mai putin finita”, pentru ca este foarte mult petrol in surse neconventionale, insa o buna parte din el este atat de scump de extras incat e foarte probabil ca o sa trecem pe alte surse de energie pana sa consumam tot petrolul care este el :) Sau cel putin, asa sper.

    @ipo: case putem construi oricand e nevoie. Petrol din piatra seaca nu prea ai cum sa scoti. Sau din nisip sec, daca vrei. Chiar nu pot sa-ti spun cat o sa fie benzina peste o luna sau trei, poate mai scade, dar peste patru ani fac pariu pe cat vrei ca o sa fie mai scumpa ca acuma.

    00
  30. NOU
    #30

    Mai in gluma mai in serios ne indreptam cu pasi repezi spre cartea SF, DUNE. Pe acolo vom fi curand.
    In alta ordine de idei, nu m-ar afecta prea mult ca se scumpesc cartofii, benzina, laptele, faina, etc daca SI VENITURILE AR TINE PASUL ! Daca companiile petroliere, lanturile de hypermarket-uri si asociatiile din diverse domenii se organizeaza rapid cand e vorba de scumpiri, ei bine, salariatii nu se organizeaza deloc cand e vorba sa ceara venituri marite. Aici e problema !

    00
  31. apoi daca ne-am vandut tara :( mersu pe jos face picioru frumos , o s-avem gagici (si mai ) faine :) la anu de 8 martie , sa ne traisca LMA!

    00
  32. Am pus de la MOL si macar simti ca se misca masina. La OMV m-am lamurit.

    00
  33. @Spock: ar trebui ca în loc de tricouri şi curmale de la ei să importăm câţiva egipteni.

    Nu de alta, dar e un proverb românesc care spune „cui pe cui se scoate”, iar egiptenii noştri băştinaşi la fel de maronii ca fraţii lor de pe Nil sunt cam de genul ăsta:

    „cornel a răspuns:
    (acum 5 ore)
    „vita, am bani sa te cumpar pe tine si pe toate familia ta si sa va tin ca slavi care sa-mi curete mie WC-ul si pantofii. Eu nu ma plang de pretul benzinei tocmai pentru ca imi permit sa platesc benzina. Voi sclavilor, daca nu va permiteti decat sa va plangeti toata ziua si sa faceti proteste penibile prin care numai incurcatii pe cei care chiar au nevoie de benzina mai bine ati circula cu bicicleta sau transportul in comun.
    Abia astept sa se faca benzina 10 lei sa nu mai fie asa aglomerata soseaua de sarantoci cu logane sau golf 3 cu 250.000 de km aduse pe care nemtii au preferat sa le vanda la fomisti din romania in loc sa le arunce la fier vechi”

    Cuvintele lui au fost reproduse fidel.

    Sursa: https://www.realitatea.net/#comentarii

    Aşa companie, aşa client fidel. „Egipteanul” nostru e gata să se bată până la moarte pentru OMV, cu sabia, ranga şi pistolul cu bile de cauciuc :D

    ~Nautilus

    00
  34. Eu zic că acestea sunt primele efecte ale protestelor de lunile trecute împotriva benzinarilor. Scăzând vânzările, cheltuielile fixe se împart la volume mai mici de marfă şi deci este normal ca preţul per unitate să crească. Când mai vedeţi nautilusi protestatari, rupeţi-le gâtul că ne aduc la sapă de lemn. Singurul mod de a reduce preţul benzinei este prin cumpărarea masivă şi consumul rapid. :D

    00
  35. Ce vor face atunci cind vor aparea indivizi gen Robin Hood care vor da foc la benzinarii, vor deraia garnituri de tren ori vor taia cauciucurile cisternelor?

    Sunt benzinarii care sunt departe de orice localitate, in mijlocul cimpului. Sa treci pe linga ele cu un coctail Molotov in mina nu e o problema prea mare.

    Inainte sa ma contrazica cineva sa va povestesc despre un miting al celor de la uzina Roman BV (inainte sa-o inchida). Straduta aia din fata prefecturii BV a fost pavata cu piatra cubica inainte de protest, acum e asfaltata. Eu eram student pe vremea aceea. Oamenii au protestat pasnic, apoi a aruncat cineva o piatra. S-a spart un geam de la parter, apoi a fost o ploaie de pietre cubice de cca. 1 kg, iar pe urma am vazut iesind fum pe ferestre. S-a dat foc la citeva incaperi de la parter. Am privit totul de la cladirea facultatii de mecanica de vis a vis. A doua zi oamenii au primit marire de salariu.

    La benzina lipseste numai aceasta mica scinteie, acea prima piatra cubica aruncata. Sa vedem cind se va intimpla.

    00
  36. @Spock: Cum ce se va întâmpla? A doua zi benzina va costa doar 1,8-2,0 lei/litru. Asta-ţi imaginezi, nu?

    Că tot sunteţi mulţi cu sângele în clocot în spatele monitorului, aruncaţi o privire la greci ce-au rezolvat cu violenţele pe care le aclamaţi atâta. Au ieşit din criză? S-au ieftinit bunurile? S-au dublat salariile? Sau măcar s-au menţinut? Au rămas valabile a 14-a pensie şi al 15-lea salariu? Au rezolvat CEVA?

    00
  37. @ Sacura:

    Grecii macar au avut singe in puta si au iesit in strada. Romanii n-au nici macar atit. Ei se multumesc sa plateasca cu monezi, apoi sa fie amendati de militieni pentru tulburarea linistii publice.
    Acum treind peste glume cred ca singura sansa de a stopa marirea pretului nejustificat de mult este limitarea prin lege, ca si in cazul tigarilor. Si asta nu numai la benzina, ci si la alimentele de baza. Spun asta, deoarece aceasta tara este un paradox. In loc sa fie mai ieftin ca sa se vinda mai mult aici se vinde putin dar scump. Insa unele servicii cum ar fi cablu TV, internet, telefonie mobila, care indobitocesc lumea sunt ieftine. De exemplu la nemti un abonament TV la Premiere, unde ai si Discovery costa 50 euro. La noi costa 5. La fel si in cazul internetului sau telefoniei mobile.
    Eu deocamdata imi string bani pentru un Matiz, ca sa-l modific pe gaz. Mai am o luna de asteptat. Apoi masina mea actuala va sta in parcare si-l voi folosi doar in concediu sau drumuri mai lungi. Am facut un calcul, la cit cheltuiesc acum pe benzina intr-un an am amortizat 3/4 din pretul Matizului.
    Astept cu interes si scenariul din filmul MadMax. Cred ca in maxim 20 de ani vom ajunge acolo. Voi chiar credeti ca arabii fac revolutii deoarece s-au saturat de Gadaffi & CO? Eu nu cred! Deoarece un razboi mondial ar bate la ochi s-au inventat aceste „revolutii” pentru a putea controla ultimele resurse de petrol de pe glob.

    00
  38. @Spock oricum suntem un popor de haiduci asa ca nu ma mira afirmatiile tale, orice problema avem repede o rezolvam prin violenta. Te loveste unu cu masina repede sarim la bataie, se uita unu mai mult de 2 secunde la prietena ta … sarim la bataie.

    Solutia ta pentru toate problemele cred ca e copiata de la Stefan Cel Mare, da de ce nu incendiem totul si sa ne retragem in munti.

    00
  39. Pentru ca aud pe toata lumea ca scumpirea benzinei va duce la foamete, ca si mancarea e transportata cu masina, sunt curios sa aflu cat din pretul painii e pretul transportului?
    Daca o paine costa 1 leu, cat din leul asta e transportul?
    Si daca pretul benzinei s-a marit cu 25%, marirea se aplica la pretul transportului inclus in pretul painii, nu?

    So, daca presupunem ca 10% din pretul painii e transportul, dupa o scumpire de 25% a benzinei, pretul painii va fi cat? 1,025 lei?

    00
  40. „Spock” asta cum si-a ales numele?
    Spock in Star Trek era un vulcanian, Spock asta de pe Zoso pare mai mult un ferengi, sincer! :))

    00
  41. Grecii sunt mai romani ca romanii. Vorbeam acum cateva luni cu un grec din Salonic – la ei fentatul taxelor si impozitelor e sport national. Mai toti „uita” sa declare veniturile corect, iar daca vine controlul dau o spaga la agentul de la fisc si se scot. De-aia statul grec e rupt in fund in timp ce grecul de rand care lucreaza in privat o duce bine mersi. Aia de-au iesit in strada erau bugetarii care n-au fost suficient de destepti ca sa se angajeze la privat. (Astea au fost cuvintele lui.)

    00
  42. @Arhi: voiam sa spun ca la noi benzina oricum este mai ieftina decat in afara. E doar o problema de timp sa ajunga la acelasi nivel… chiar daca asta va insemna 3 euro litrul.

    00
  43. @ Cristi pare mica suma aia nu, dar adunata la 4 paini sau mai multe? Mai e vorba si de ulei, zahar, faina si ce mai trebuie unei bucatarii normale si se aduna. Si uite asa de pe o luna pe alta dai tot mai mult pe cele necesare, pastrand acelasi salariu. Mai baga guvernul un impozit pe vreun rahat si te trezesti la un moment dat in curul gol. Plus ca viata nu se rezuma numai la mancat, dormit si munca…mai trebuie sa te relaxezi un pic, mai iesi in oras cu niste amici, mai un drum pana la padure ceva…toate astea costa. Nu mai stiu pe ce post vazusem faptul ca un roman da anual 34% parca din salariu pe alimente, cam la acelasi nivel cu niste tari de prin Asia Centrala.

    00
  44. Foarte bine… sa o faca 20 de lei pe litru si sa mancam o paine cu 12 lei. Abia astept sa moara de foame 3/4 din tara – ne meritam soarta!

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube