Oare când vom înțelege că banii statului sunt ai noștri?

Apropo de mizeria aia cu doctorii din Argeș care pensionau oameni pe bandă rulantă pentru 200 lei, două chestii:

Nu face un bine unui prost

Mi se pare amuzant cum tocmai proștii care se milogeau de doctori să le faciliteze accesul către niște pensii nemeritate i-au turnat. Adică în loc să accepte că ei sunt ăia care au oferit mită și să își asume vina, ei îi toarnă pe oamenii de bine care au avut mila (și inima neagră și coruptă) să îi ajute.

Chestia asta e atât de mișto încât ar merge înrămată în fiecare spital. Ține minte, doctore, fiecare rețetă falsă, fiecare scutire, fiecare înlesnire pe care o dai greșit sau pe bani îți poate aduce niște brățări de fier. Nu-i face bine unui prost amărât! Că e prost.

Banii statului sunt ai noștri, ai tuturor

Iar motivul pentru care doctorii ăia dădeau atât de ușor verdictele alea nu era șpaga aia mizerabilă de 200 de lei, ci ideea că nu dădeau bani de la ei, ci de la stat. Iar statul e ceva abstract și de neînțeles, cu buzunare infinite. Așa că 2-3-1000 de pensii în plus nu vor conta deloc, că banii ăia sunt ai statului. În loc să facă niște drumuri sau niște spitale de ei, să îi dea mai bine la niște unii care nu mai au chef să muncească. În loc să îi dea pe salarii mai mari pentru medici, îi dau pensionarilor nemeritați.

Și asta e o problemă. Nu știu câte generații trebuie să mai treacă pentru ca mentalitatea asta să dispară, probabil atunci când bancul ăla cu “deși se fura, nu lipsea niciodată nimic” va dispărea.

 

 

fun-breathe

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

40 comentarii

  1. spaga aia de „200 de lei” se cam aduna, ca aia care sunt in comisiile cu pensiile astea se ocupa doar de asta, zilnic, si oamenii mai dau o mica atentie si de frica. cam o galagie de bani in total.

    00
  2. Daca indemni la munca sau la a nu fura, in Romania risti sa fii injurat :)))
    Fapt care mi s-a confirmat de sute de ori.

    Tin minte o data cand am plecat dintr-o institutie publica
    si le-am urat doamnelor de acolo „spor la munca”.
    Le vedeam cum se uitau la mine mai, mai, sa ma omoare.

    00
  3. Care spitale si drumuri ? Ai vazut in ce viteza se lucreaza la Catedrala Fraieririi Neamului ? Pastrand proportiile, in rimul asta era gata autostrada Pitesti-Sibiu.

    00
  4. Dacă banii statului ar fi ai noștri, noi am putea decide ce să facem cu ei. Dar nu e cazul, guvernul și parlamentul decid cum să-i cheltuiască.

    00
    • Asta nici de troll nu a fost buna, e doar o tâmpenie sincera si tu crezi ca ce mare chestie ai spus.

      00
    • Pentru ca teoretic, nu orice om are capacitatea mentala sa decida cum sa se cheltuiasca cateva miliarde bune. intelegi ? si atunci s-a creat niste „grupuri” care cica ar fi capabili sa ruleze acei bani adunati din buzunarele cetatenilor..

      00
    • Unde greşesc?

      00
  5. Banii statului sunt ai mei atunci cand eu pot alege directiile in care sa fie folositi: 35% din impozitele platite de mine catre sanatate, 25% catre pensii, 40% catre infrastructura, 0% catre agentia de ecologie rurala.

    00
  6. O sa intelegem asta atunci cand angajatul o sa primeasca salariul brut din care sa-si plateasca singur datoriile la stat.
    Si atunci cand o sa vada ca din 2000 de lei salariul lui brut, 900 merg la stat iar statul ii disperseaza in 15 mii de directii gresite.

    00
    • Exact.
      Atunci o sa inteleaga adevarata valoare a banului si a democratiei.
      Cand va trebui sa scoata din propriul lui buzunar jumate din ce castiga sa-i dea statului.

      Daca s-ar plati in felul asta taxele, fac pariu ca din actualii politicieni n-ar mai exista decat maxim 5%.
      Cum sa mai vi tu apoi in fata alegatorului sa te balbai ca ai vrut sa dai bani colo, dar te-ai hotarat ca e mai bine sa-i dai dincolo si in final banii au disparut. Nu te mai voteaza nici dracu.

      00
    • As plusa si cu etichetele de preturi la raft – cu si fara TVA – fonturi egale :) bineinteles.

      Si cred ca daca am aduga si niste ore la scoala primara de „democratie” si modul in care functioneaza un stat in linii generale s-ar mai rezolva din probleme usor usor.

      00
    • This! Responsabilitatea fiscală să se mute la angajat. Aș mai adaugă și deducere de impozite dacă colectezi bonuri fiscale. Să vezi apoi cum o să ceară toți bonuri și o să mai scadă evaziunea.

      00
    • Eu nu inteleg care e diferenta daca vedem sau nu banii din salariu care merg la stat, sincer. Vedem zi de zi unde si cum sunt cheltuiti banii publici si nu facem nimic, care ar fi diferenta daca vedem si banii luati fix de la noi?
      Autostrazi umflate, contracte pe sume uriase, borduri peste borduri, parcuri amenajate anual pe sume uriase, etc. Asa, si care ar fi dif concret? O sa ii votam pe ceilalti? O sa iesim in strada, facem niste manifestatii cu sute de mii de participanti si urmatorii de la putere se vor teme sa mai fure?
      Chiar as vrea un raspuns coerent, nu ceva utopic si plin de sperante.

      00
    • bigbear, ai platit pana cum taxe?
      si nu ma refer la a plati angajatorul pentru tine sau impozitele de la primarie,
      ci la a te duce tu personal la fisc sa platesti taxe pentru munca ta.
      sa muncesti 8-15 ore pe zi si apoi la sfarsit de luna sa dai jumate statului

      crede-ma ca atunci cand vezi cum se duce pe apa sambetei jumatate din munca ta la stat, te doare si de ultimul leu pe care-l toaca statul

      salariul mediu e undeva la 1600 de lei.
      cum ar fi ca la sfarsit de luna sa iei in mana 3200 lei si sa te duci la fisc sa depui jumatate?

      00
  7. Zoso e simplu. Aici (Anglia) pe fluturasul de salariu iti vine scris si brutul si netul. Ei, in momentul in care vezi cat cotizezi devii constient ca trebuie sa primesti ceva de banii aia. Si mai e o chestie, la toate ghiseele si in toate autobuzele ai numar scurt de reclamatii, esti tratat cu fundu poti reclama imediat.

    Cum zicea cineva mai sus ne lipseste cu totul educatia economica. Tin minte cand ma luptam sa fac o mica afacere in Ro si alergam toata ziua cu fluturasi trasi la imprimanta prin oras. O baba m-a luat ca de mama tu ai bani multi de faci afaceri, nu te las sa intri sa pui fluturasi. Adica durerea ei nu era ca deranjez oamenii cu pliante ci ca am eu bani multi… Cam la atat se reduce educatia economica a multor romani, nu ca ar fi mare diferenta fata de putorile englezesti care stau pe ajutoare si ii injura pe imigranti

    00
  8. Din păcate, în momentul în care tot auzi că nu sunt bani, dar cumva se găsesc mereu bani pentru mărit pensii și salarii în prag de alegeri, pentru scăzut CAS-ul, pentru reconstruit niște case șamd. Așa că toți au impresia că de fapt banii există, dar nu vrea statul să-i cheltuie.

    00
  9. Poveste despre banii aia…

    Taietura zdravana la picior intr-o ruginitura ascunsa in fâneata. Ajuns la spital, curatat, cusut, pansat. Totul OK.
    Intreb – Nu-i nevoie si de un antitetanos?!…
    Raspuns – Ba da, luati unul de la farmacie si vi-l facem.
    Intreb – Da’ nu-i gratis/compensat/ceva?!…
    Raspuns – Ba da, e gratis, dar nu mai avem bani si de asa ceva…

    La farmacie era 60 de lei.

    00
    • Ai noroc ca l-ai gasit si in farmacie. Eu am asteptat la urgente cateva ore, apoi mi-au spus ca au vaccinul, dar nu mi-l pot (nu doresc) sa mi-l faca, e rar, trebuie acte, etc. L-am gasit abia in a 8-a farmacie, la 80 de lei.

      00
  10. Cred ca anii terminali de liceu ar avea mare-mare nevoie de niste ore de macroeconomie. Chiar si ca materie optionala sau predata la un volum de o ora pe saptamana. Sa nu se intre in analize; sa se predea notiuni generale – somaj, inflatie, piata locurilor de munca, PIB.

    Poate in felul asta am scapa si de conceptul „sa ne dea statul”, dar si de ineptiile de genul „ce bine era cand Ceausescu asigura la toata lumea un loc de munca la sfarsitul scolii”.

    00
  11. maica-mea cu glaucom si hipertensiune a fost declarata de comisie apta de munca la calculator 8 ore/zi dupa 30 de ani de munca.
    A trebuit sa dea spaga sa o bage PE DREPT in pensie de boala ca altfel ajungea oarba.
    Deci lasa-i pe aia care sunt sanatosi si dau spaga, pe langa vin si aia bolnavi, care daca nu dau spaga nu primesc pensie

    00
    • deci o comisie medicala a gasit-o apta de munca
      iar tu „pe drept” cu spaga ai gasit-o inapta de munca
      nu ma pricep la termeni medicali insa e tare asta

      00
    • @Cosmin: tu pornesti de la ideea ca medicii aia si-ar face treaba cinstit daca nu ar primi spaga. In Romania de cele mai multe ori astia care traiesc din propria semnatura nu misca un deget pana nu le impingi ceva. Stiu cazuri concrete cu oameni bolnavi care ar fi trebuit sa stea la pat dar medicul nu semna hartia pentru concediu medical (sau o semna dar pentru prea putine zile) pentru ca el considera ca nu fusese remunerat cat trebuie.

      00
  12. Treaba cu „Nu face un bine unui prost” e universal valabila, din pacate. Detalii in link.
    PS: nici pana acum nu si-a luat tableta, vecinul meu.

    00
  13. *Doctorita Sandulescu = 600 acte medicale pe spaga, in 4 luni.
    La o medie de 150 de lei/ spaga = 90.000 lei/ 4 luni = 270.000 lei/ an. Wow. Ce parte a mers ca “taxa de protectie” mai sus in sistem?
    La un program de 3 zile/ saptamina/ 6 ore/ 4 luni/ 10 minute consultatia = 1/3 din consultatii s-au soldat cu spaga, implicit 1/3 din activitate a avut consecinta falsuri medicale.

    zoso, mai multe ai pe mail.

    00
  14. Spaga e de 200 de lei pe luna, nu?

    00
  15. Din interceptari: Doctorita: „Să fiţi sănătos şi aşteptaţi în hol, da?”. Pai cum, sanatos si pensionat de boala?
    On topic, dar la imagine: daca nu poti respira, nu poti nici vorbi :)

    00
  16. ” ii toarnă pe oamenii de bine care au avut mila” lol. ce-am mai ras! săracii de ei, doctorii. nu lăcomia ii arunca în pușcărie ci mila.

    00
  17. Bun..bun articolul. Așteptăm și altele. Același stil.

    00
  18. Pui și tu niște intrebari :D
    Niciodată!!!
    Atât timp cât se fac fără probleme chiar de sus, negreșit se vor face și mai jos.
    Asta e sistemul nostru, de a fura căciula unii la altii

    00
  19. Țin minte ca a fost acum ceva ani si cu moldovenii ceva la tema, pensii moca fără nici o contribuție. Si legea n-am auzit sa se anuleze, funcționează in continuare.
    La aia de ce nu e hoție? cum sa nu rămînă ursul fără coada, nu e nici o diferență.
    Banii la saltea, e sfant

    00
  20. Domnul a dat, hoții au luat, fie numele statului veșnic…

    00
  21. Vom intelege in momentul in care vom putea beneficia de banii respectivi. Sa-ti dau un exemplu. Eu ca si cetatean model ce sunt, platesc CASS de 2 ori, o data plateste angajatorul, din venitul meu bineinteles si a doua oara platesc eu de pe P.F.A. Asa, dupa 3 ani de cotizare vreau sa-mi fac si eu analizele alea periodice, surpriza, la spital e coada de 3 Km (90% pensionari, cred ca aia isi fac analize in fiecare saptamana), iar la clinicile private trebuie sa astept 3 luni pana au fonduri. Deci banii aia pe care ii platesc eu de 2 ori la CASS pot sa zic ca i-am platit degeaba, ca nu pot beneficia de servicii medicale in mod civilizat. Eu personal consider ca toti banii pe care ii dau la stat sunt bani furati, eu nu vad nimic din ei. De aici rezulta ca aia nu mai sunt banii mei din momentul cand i-am predat la ghiseu.

    00
  22. Astia nu mai stiu cum sa fure si sa traiasca bine cu conturile bancare pline.
    Deja se umple borcanu’ cu hotii astia.

    00
  23. Problema nu este chiar atat de simpla cum o vezi tu, zoso. Exemplu ipotetic, bazat pe fapt real: femeie, 53 ani, lucrat 35 de ani in termocentrala, data afara dupa lichidarea la fier vechi a centralei. Cine o mai angajeaza la varsta asta? Femeia vrea sa munceasca, dar statul nu este capabil sa ii ofere de munca. Ce alternative are? Cunosc destule cazuri de oameni cu dorinta de munca, carora nu li se ofera sansa. A zice ca toti pensionatii cu spaga sunt lenesi nu mi se pare corect.

    00
  24. NOU
    #38

    Eu vreau o schimbare de discurs. Nu vreau sa mai aud de bani de la stat, sau de buget. „tax payer’s money” sau mai pe romaneste „banii contribuabililor”.

    00
  25. De mult vreau sa scriu un articol.. Mentalitatea asta va dispare undeva prin generatiile viitoare. Acum inca mai este mentalitatea ceausista, cand toti furau, toti aveau -dar de unde, ca nu lipsea niciodata nimic…totul se rezolva cu spaga..Acum e acelasi lucru. Morala este simpla: daca este cerere, este si oferta. Deci daca un prost vrea sa dea spaga, intotdeauna se va gasi un destept care sa ia spaga. Si iarasi dar, o vorba din batrani spune ca: ,,prostul nu e prost destul, daca nu e si fudul”, asa ca dupa ce se bese-n drum, se mai si lauda :) .

    00
  26. nu uitati ca pe langa cass,somaj ,pensie, impozit pe salariu,pe casa,masina,teren,etc va mai ia statul pulii si 24 la suta, adica inca un sfert din ce castigati TVA.A socotit cineva in procente cat dai la stat din total? si nu, banii statului nu sunt ai tai, deci merita ars din toate pozitiile.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube