O parolă sigură?

Redacţia zoso.ro a fost devastată la auzul veştii că lui Gudurel i-au fost sparte conturile de email, de blog, de ym, i-au furat pinul de la card şi solutia de scos petele maro de pe limbă. Pentru el şi pentru cei ca el, avem un scurt tutorial despre parole.

like_a_boss

Ce este o parolă sigură? O parolă care nu este un cuvânt comun sau de dicţionar. Băieţii au baze de date cu cuvinte şi le încearcă pe fraieri. Aşadar, dacă ai parola “vasilica” s-ar putea să cazi pradă lor. Dacă ai parola “vas1l1ca” s-ar putea să nu.

Folosiţi Password Checker ca să verificaţi cât de sigură e parola dvs.

Sunt 3 tipuri de parole:

  1. Parolele de la chestiile sensibile. Conturile de online banking, de la paypal, de la orice are legătură cu banii sau cu viata ţa. Unii includ aici facebook şi blogul, şi pe bună dreptate. Aceste conturi ar trebui să aibă cel mai inalt nivel de siguranţă.

  2. Parolele de la mailuri. Cu siguranţă poţi pierde loginul de pe un site, dar ţi-l poţi recupera prin mail. Dacă pierzi şi mailul, e nasol. Niciodată nu folosiţi parola de la mail pe post de parolă pentru siteuri. NICIODATĂ!!! Nu folosiţi numele vostru pe post de parolă, cum avea şpagatistul acum cativa ani.

  3. Parolele nesemnificative. Eu folosesc parole simple pentru conturi pe care nu m-ar deranja să le pierd. Bangbus, NYTimes, Youtube…

Despre securitatea blogului. Nu folosiţi userul admin şi parola “numele blogului” sau “numele meu”. Sunt cel mai uşor de ghicit. Nu folosiţi userul admin. Nu folosiţi parole de genul “dinamo” sau “steaua”. Sau numele complet. Eu folosesc un user care nu apare nicăieri (nu e nici zoso, nici admin, nici valipetcu sau variatii pe tema asta) şi o parolă cu o frază dintr-un film, scrisă cu minuscule, majuscule şi simboluri. Are score 88% pe siteul de mai sus. I be safe, I think!

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

49 comentarii

  1. Era o perioada ( acu 2/3 ani ) cand foloseam aceiasi parola si username peste tot. Bine, atunci nu aveam nici blog si nici conturi pe cine stie unde, insa cineva ”m-a scolit” in sensul asta.

    00
  2. ale mele sunt prea sigure. atat de sigure ca uneori le uit si eu… :lol:

    00
  3. NOU
    #3

    Quote: Eu folosesc un user care nu apare nicăieri (nu e nici zoso, nici admin, nici valipetcu sau variatii pe tema asta)

    Adică, userul este gogosar? :D

    00
  4. Parola mea de 8 caractere tot 88% are. Oricum, din 2010, daca scrii parola pe orice site, in orice camp apare ascunsa. Trebuie doar activate cookies.
    test parola mea:●●●●●●●●

    00
  5. Si cum le tii minte pe toate? Le salvezi in browser devenind dependent de un calculator? Le salvezi pe telefon sau le scrii pe hartie?

    tot legat de asta, o idee buna e sa faci un site de password checking si sa vina toti sa isi verifice parola, asa iti construiesti un dictionar :)

    00
  6. Cred ca parolele i-au fost furate lui Gudurel de cealalta personalitate a sa.

    00
  7. Fraza dintr-un film? Sa moara Seagal de nu cu asta esti mai diabolic decat se credea! Pai acu le-ai dat unora de lucru pe viata si pe moarte: sa caute despre ce filme ai scris tu, sa analizeze cat de mult ti-a placut fiecare din ceea ce-ai zis, ce personaje sunt cele care iti plac (alea tacute, dure, usor intunecate si care fac multe, ca nea soprano) si apoi zile si nopti sa vada filmele si sa scoata de acolo replicile de milioane. :)))

    00
  8. trebuie sa le schimbi des

    00
  9. Da, f bun site-ul, imi returneaza ca parola „!@#$%^&*” e 100% sigura, very strong.

    00
  10. Probabil o stiti pe asta : https://howsecureismypassword.net/

    00
  11. zomg!11:))PWND e 100% strong…internet morons beware.

    00
  12. Cea mai mare dezamagire a vietii mele (sanchi :D ) a fost cand, dupa ce am spart contul de e-mail al unei studente eminente, membra in senatul facultatii, am gasit conversatii cu tot felul de distrusi =)) Bine, asta a fost acum vreo 10 ani…

    00
  13. RSA password token

    00
  14. @zoso
    Parola e „ViCT1M5-Aren’t we All?”, nu? Ţi-ai scris-o sub logo, ca să nu o uiţi :P
    Acum mai trebuie să găsim username-ul…

    00
  15. @zoso
    Eram putin ironic, cum poate parola „12345678” (tastata tinand apsata tasta Shift, pentru a activa caracterele speciale) sa fie considerata 100% very strong?

    00
  16. Probabil ca cineva a folosit un programel care citeste ce bati la tastatura – keylogger.In cazul asta pe cine mai salveaza complexitatea parolei?!?

    00
  17. sint curios care o sa isi mai testeze parola aici :mrgreen:

    00
  18. Tragi cu degetul peste cateva randuri de tastatura, cu sau fara caps si aia e parola de maxima securitate. Prima data o scrii tasta cu tasta, logic. Atentie la schimbarea tastaturii :D

    00
  19. Dar de ce? De ce atâta nebunie cu parolele? De ce nu mi-au dat voie să aleg parola mea preferată? Pentru că este considerată slabă? Nu e. E cea mai puternică!

    00
  20. Eu imi folosesc pentru parole citate din serialele care imi plac, in combinatii cu data de nastere. Ceea ce nu e o idee foarte buna, dar nu e multa lume care sa stie data mea de nastere si cu ce cont e asociata.

    00
  21. Dă-ne și nouă (user-ul și) parola de la Bangbus.

    00
  22. @Alexu keyloggerul ti-l iei singur, nu vine nimeni sa ti-l bage pe gat, ti-l pui cu manuta ta.

    Eu am parole in functie de importanta conturilor. Le uit des deci nu mai am conturi pe siteurile fara pass reminder. Am maxim 5 parole pe care le invart, daca le-as schimba mai des decat la jumatate de an si as avea mai multe as sucomba!

    00
  23. NOU
    #28

    @zoso

    „I be safe, I think!”
    corect n-ar fi: „I’d be safe, I think!” unde ‘d = would ?

    zic eu in caz ca nu e slang de niggain BV :P

    00
  24. Parolele mele sunt prea lungi pentru site-ul în discuţie. :D

  25. @Ariel nu cumva e „I`ll be safe, I think!” ?

    00
  26. Recomand Keychain Access(OSX) sau 1Password (Windows) pt stocat parole și note senzitive + Chrome ca și browser (folosește Keychain pt a stoca parolele) În felul acesta trebuie să ții minte o singură parolă și restul le generezi cu programele de mai sus.

    00
  27. NOU
    #33

    Normal, daca iti pui username lingaul si pass gudurel :D
    Asta imi aduce aminte de un coleg care isi uita mereu usernameul si atunci si-a facut un e-mail cu adresa „usor_de_tinut_minte”. Probabil parola era ceva si mai complicat de genul „parola” :D

    00
  28. Mai obișnuiesc să pun ca parolă, în unele locuri unde oricum nu prea are legătură cu mine…vreo capitală, te miri de pe unde…

    00
  29. de mult nu se mai foloseste „forta bruta”, acum „prajiturile” sunt la moda!

    00
  30. Uite-aici o statistica cu cele mai folosite parole in .ro

    http://jordas.ro/blog/cele-mai-folosite-parole-in-ro.html

    00
  31. La ce pixu meu ajuta o parola sigura daca ai un keylogger pe calc sau daca esti destul de idiot sa-ti bagi parola si a,lte date in vreun scam… Asa ca nu va trebuie parole lungi, aveti nevoie decat de atentie :)

    00
  32. as sugera păgubitului o parolă precum „40^(limb1’n-ko0r)”

    00
  33. De obicei, parolele nu sunt ghicite, ci sunt furate folosind unelte de spargere. :)

    00
  34. Hm… o parola in care nu se repeta caracerele parca nu e asa puternica. Adica daca ai 10 cifre, de exemplu, dar nu ai voie sa repeti nici una, asta inseamna mult mai putine combinatii decat 10 cifre in care ai voie sa repeti … Daca stii ca cineva respecta regula nerepetarii caracterelor si are de exemplu numai cifre in parola, cu un brute force devine mult mai simpla treaba. Chiar adaugand si litere, daca incerci sa nu repeti nimic, e nasol zic eu.

    00
  35. haha

    890-=iop[]

    are scor 100%.
    si e si usor de tastat.
    :D

    00
  36. @c3: da, dar usor de tastat = qwerty layout based = dictionary = FAiL :)

    00
  37. Cred ca le-am stricat jucarica. La o parola care era 96% safe am adaugat un !@@!@#$ si mi-a zis ca e 0%.

    00
  38. @ktx – you completely missed the point, adica faptul ca evaluarile facute pe site-ul ala nu-s chiar asa reusite.

    00
  39. NOU
    #46

    testul lor de siguranta a parolei e slab, as zice chiar f.slab

    am cateva parole un pic mai speciale, home banking la 2 banci – parole medii pentru ca fiecare vine cu un certificat / token , paypal – parola strong (testul asta zice 100% …), parola administrator intr-un domain – strong – tinuta notata ca de memorat e greu

    partea amuzanta apare acum cand am verificat acea parola (cu 2 modificari la cifre si litere ca nu am incredere ca nu e retinuta undeva) si dupa 7 caractere era la 58% , dupa 9 era la 100% si apoi urmeaza alt sir speciale/litere/cifre/ pana la 16 caractere cand parola devine 52 % ??? incercand sa vad ce s-a intamplat am vazut ca a scazut la o tastare de „21” cu 30%

    din pacate nu am putut sa testez parola completa …pentru ca acea pagina accepta maxim 16 caractere iar parola respectiva are 21 :)

    daca vreti parole decente si diverse mnemonice sa o puteti retine incercati aici https://strongpasswordgenerator.com/

    00
  40. @zoso: Poate cuvantul pe care nu m-am abtinut sa-l pun acolo era „activi”, ca sunt utilizatori stransi in 5-7 ani si nu toti mai sunt activi. Dar da, numarul total era de 348 de mii si ceva. As mai fi strans de pe inca 4 siteuri, dar aveau parolele cu md5 :D

    00
  41. Eu zic ca cea mai „Strong”parola ii sa folosesti ASCII.Asta am gasit recent pe net.
    http://www.irongeek.com/alt-numpad-ascii-key-combos-and-chart.html

    00
  42. Folosesc 2 cuvinte legate intre ele / fara spatiu sau alte artificii / , si pe https://howsecureismypassword.net/ mi-a zis ca unui PC i-ar trebui 11 (unsprezece) ani sa o sparga. Doua substantive comune, de uz larg, la indemina multora, fara cifre, fara CapsLock si alte alea. Ce ziceti?

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.