Nevoia de idoli

O nevoie constant nesatisfacuta. Cel putin in România de astazi. Dovada ca inca suntem niste „copii sarmani ai plebei proletare” in materie politica. Nu infierez. Constat. O democratie inca in stadiul de mers de-a busilea. Dar cu pretentii de democratie veritabila. Ca-n occident, ca-n Germania, ca-n Franta sau Anglia.

Regii erau tatuci. Ceausescu a fost tatuc. Iliescu a fost o vreme. Basescu la fel. Constantinescu idem. Iohannis si el.

Asta cauta oamenii, constant. Tatuci. Idoli. Cineva care ii va scoate, pe ei si neamul lor, din mizerie. Care, in final, le va aduce WC-ul din curte-n casa. Apoi, brusc, acesti tatuci devin niste ingrati. Pentru ca, bineinteles, nu au reusit ce-au promis. Unii pentru ca erau simpli demagogi, altii pentru ca n-au avut coaie, altii pentru ca au avut prea multe dar nu unde era nevoie de ele. Fiecare a avut motivele lui. Si fiecare dintre noi, plebea, am avut motivele noastre sa ne suparam pe ei. Si cautarea de tatuci nu e numai la nivel national. In fiecare zi, la job, pe strada, in viata personala, oamenii cauta ghizi. Cineva care sa le spuna cum sa faca, ce sa faca. E o trasatura genetica a noastra. De care scapam prin educatie. Dar noi inca suntem la faza de-a busilea. Si nu putem face nimic sa acceleram tranzitia spre mersul biped al democratiei. Nimic. Stiu ca rabdarea nu mai face parte din vocabularul nostru, dar nimeni nu are puterea de a accelera ceasul istoriei. A, ba da, sarlatanii.

Articolele cu spuma la gura din ultima vreme, cu privire la Iohannis, sunt o exemplificare a acestei nevoi primare de idoli. Mai mult sau mai putin avuabila, mai mult sau mai putin constienta. Bineînteles ca si neamtul o face de oaie mai mult decât in 4 ani de domnie, dar si electorii sunt mai nervosi, mai nerabdatori. De Ponta nu scrie nimeni. Pentru ca el n-a fost niciodata idolului unei majoritati, n-a fost niciodata votat, el, personal, de o majoritate de români. Si totusi, Ponta a facut mai multe magarii decât l-a lasat nevasta pe Iohannis sa faca. Ponta nu poate dezamagi o masa mare de oameni, pentru ca nu a fost idolul acesteia.

Dupa ce le-am facut statuie, ii vom face tapi ispasitori. Cu cât am idolatrizat si idealizat pe cineva, cu atât violenta cu care-l vom coborâ de pe piedestal e mai mare. Nu o zic eu, o zice René Girard in „La Violence et le Sacré” din 1972. Suntem în carte. In parametri. Scuipam cu ura, de ciuda si de nervi. In realitate, suntem nervosi pe propriile nerealizari. Dar nu ne putem (inca) sinucide asa usor, deci trebuie ca originea frustrarilor nu suntem noi. E el. Ieri Basescu, astazi Iohannis, mâine Barna sau Ciolos. Si intre mandate, un Dragnea, un Hrebenciuc sau mai stiu eu ce „eminenta cenusie” (declarata ca atare, chiar daca un idiot) a vreunui partid-emanatie PSD/FSN.

Despre Sora. Cum plm sa asterni atâtea cuvinte despre chestia asta? Cum? De ce? Adica, what’s the point? Cât de pernicios poate sa fie un mosneag de 100 ani? De ce as face un text de 1,2,3 pagini despre Iliescu? Ca sa nu uitam? Ca sa ne aducem aminte ca impostorii/comunistii/stalinistii sunt inca printre noi? Pai nu mai bine ne concentram pe impostorii care chiar au ceva influenta in ziua de astazi? Bineinteles ca fiecare e liber sa scrie despre ce vrea el, dar de ce as irosi 2000 de cuvinte despre Sora? Sa ma documentez, sa caut alte articole, alte declaratii, arhive etc, ca sa scriu despre un mosneag? Si despre ce a facut el in 1945? In perfectiunea voastra, sunteti siguri ce fel de om veti fi mâine, peste un an, peste 10 ani? Stiti exact in ce situatii va va aduce viata incât sa puteti afirma ca veti fi drept ca o pula sculata (scuze, n-am alta metafora la ora asta) in orice moment al existentei voastre? In fiecare zi gresim in viata noastra. In fiecare zi. In fiecare zi gresim in fata cuiva. Asta ne defineste ca oameni. Luam decizii gresite in cea mai mare parte a vietii noastre. Si, da, avem dreptul la a doua sansa. Toti, negresit, inclusiv criminalii. Si, daca cei pe care-i intâlnim sunt cu adevarat oameni, avem dreptul chiar la mai multe greseli. Chiar si fara sa ne turnam cenusa-n cap in piata publica. Când vom invata ca a fi uman inseamna a gresi, atunci vom fi liberi si eliberati. Si mai putin inversunati.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

55 comentarii

  1. ” Iohannis si el” m-ai pierdut aici. Iliescu, Basescu si apoi Iohannis? De Costantinescu nu prea stiu, ca-s cam tanar, da nici el nu pare. Mai vorbeste cineva de Costantinescu?

    00
    • Omul spune de ce au fost alesi, ce s-a asteptat de la ei, nu cum au prestat.

      00
    • Iohannis a iesit pentru ca s-a suparat lumea prea tare pe tatucul Ponta. Nu cred ca se astepta cineva sa fie Iohannis mare tatuc, daca iesea Ponta…well…

      00
  2. Mosneagul ala clameaza ca el a sustinut dintotdeauna libertatea. Ori istoria zice altceva. Putea foarte bine sa isi vada de treaba si sa spuna ca s-a opus dintotdeauna coruptiei si era ok, nu il putea contrazice nimeni.
    Dar pentru el nu a fost suficient, el a vrut sa o dea ca a fost de partea libertatii in conditiile in care a lucrat pentru Ana Pauker, si a ocupat niste pozitii in regimul comunist. Repet, putea sa taca, putea sa se tina departe de partea aia a trecutului sau, dar a preferat sa nu o faca.
    Nu a fost el tortionar, dar a lucrat 2 decenii pentru regimul care a privat niste milioane de romani de libertate si a creat experimentul de la Pitesti, a mutat oameni din Ardeal in mijlocul Baraganului si a umplut inchisorile de preoti si profesori.

    Peste vreo 50 de ani vom avea niste oameni din actualul PSD care vor spune ca ei au fost luptatori impotriva coruptiei si va trebui sa ii aplaudam pentru ca sunt batrani si au iesit si ei in strada. Mersi, pass!

    00
    • Cred ca tu confunzi viata reala cu reclamele…

    • Dar nu mai cumpără doar de la eMag și gata…este că nu o să faci ? Vedeți în plm că Udrea,Vase,Tari, Gigi au luat sute de milioane de euro despăgubiri ANRP din banii voștri… Și pe voi va fute de un ‘filosof’ care o să moară în curând…plm de fraieri, că vă meritați soarta…

      00
    • Am vrut să scriu ‘coae’ dar autocorrect-ul a pus ‘doar’…plm…

      00
    • Sa bage acum niste preoti la puscarie, ca nu ma supar.

      00
  3. Ma lasa rece toata treaba cu Sora pentru ca am si alte treburi de facut in viata decat sa-mi pese de asta, dar cu prima parte rezonez: mereu am avut nevoie de un tatuc care sa ne dea – sa ne dea canalizare, sa ne dea apa, sa ne dea salariu, sa ne dea sosele.

    …si invers, pe care sa dam si vina. Acum vreo 11 ani mergeam spre Buzau cand am dat de clasicul accident de pe E85 (grav, morti etc) si, in timp ce stateam la coada sa trecem de locul faptei, trece din contrasens un nene care striga pe geam catre coada de masini „Votati marinaru’ betiv! Asta meritati, e accident grav, cu morti cu asta… Votati marinaru’ betiv!”. Dap, Basescu era de vina.

    00
    • Dap, si Basescu era de vina. Orice om politic care a avut resurse pe mana si a stabilit prioritatile in materie de investitii in ultimii 20 de ani (cand au fost ceva resurse la buget) e de vina pentru E85 si sutele de morti de acolo.

      Dar e mai usor sa amestecam totul: noi toti suntem de vina, ca scuipam pe jos, ca aruncam mucuri de tigara, ca nu respectam semnele de circulatie, ca asteptam de la tatuci sa ne faca si sa ne dreaga.

      Nene, „tatucii” astia politici sug cam 50% din banii munciti de mine (impozit si taxe salariu, accize si taxe pe consum, impozite pe proprietate). Poate e normal sa am oarece asteptari de la ei. Nu sa imi gaseasca de munca, nu sa imi dea de mancare, nu sa imi faca casa. Dar autostrazi chiar imi este peste putinta sa imi fac singur.

      00
    • pai basescu spunea ca nu avem nevoie de autostrazi, asa ca da, e de vina.

      00
    • În momentul respectiv avea dreptate nimeni nu și-a imaginat creșterea economică așa de rapid care urma să vină în anii 2000.

      Dar tot e un prost pentru că România totuși avea nevoie ca de aer de centuri ocolitoare, de drumuri noi care să ocolească satele, de asfalt turnat cum trebuie, etc.

      Una din chestiile ce îmi aduc aminte de era PDL Băsescu e Bugatti-ul lui Cășuneanu și ce reprezenta el. Opulența aia balcanică de prost gust în care cineva șifonează din bugetul de drumuri, apoi își ia supercar cu care practic nu are unde circula pentru că banii de drumuri s-au furat. Și nu reușesc să vadă ironia.

      Evident sunt conștient că nu faci drumuri cu aia 2 milioane de euro cât e Veyron-ul dar dacă aduni toți banii furați…

      În anii ăia bugetul de drumuri = bugetul partidelor electorale. Probabil și azi. Era singurul buget mare și unde se putea sifona relativ ușor, iar rezultatele se văd și azi.

      00
    • @manu: De multe ori nici nu-i vorba de banii furati.. Ca banii se pierd pana la a fi furati in complicatiile lor de a iesi cine trebuie la o licitatie, de a crea unspee mii de firme si firmulete care sa dea contractele cui trebuie… intocmirea de hartii ce raman uitate in sertare, etc.. Toti de acolo trebuie sa mance si aia a fost prioritatea tuturor (inclusiv a lui Basescu)..

      00
  4. Fiecare scrie sa vanda. Si daca Sora se vinde acum despre el se scrie. Daca toti am cauta si am fi interesati de pechinezi tot netul s-ar umple de pechinezi. ‘Flavor of the month’ este Sora acum, sa bagi despre Constantineascu/Ponta/Basescu/etc ar fi o crima. Adica ti-ar citi 2 insi articolul cu parinti cu tot. E cacat de sistem in care marfa sunt cititorii si nu contentul scris. Nu vinzi articole, vinzi cititori ce citesc articolul tau. Trebuie sa-i atragi si sa-i momesti mereu cu chestii noi, reale, exagerate, etc. Nu conteaza. De aia vezi atatea articole despre gay, feminism, cacaturi mici care nu conteaza. Sunt relativ noi pt multa lume si asta citesc. Flavor of the month.

    00
  5. Șora, Thunberg și vor apărea și alții, pe care-i vom lua în brațe urgent și vom defila cu ei. Inimioare, ”subscriu”, jesuis. Și ferească Aghiuță al Facebook-ului nu să zici ceva negativ de respectivii (că atunci rugul va ști de știrea-ți), ci măcar să îndemni la obiectivitate – mânia toleranților abate-se-va negreșit asupra-ți. Ori îi adori, ori ai încurcat-o.
    PS: #JesuisȘora s-a dat?

    00
    • ingrid, marea spalare de Sora a început prin presa binisor. Ziare punct com, sursa de baza împreuna cu hotnews si g4media pentru diaspora si rezististi, baga articol maaare, pinned în susul paginii, despre ce baiat bun e Sora si ce rai suntem astia care comentam. Articolul e scris de Magda Gradinaru, abonata la calatorii la bruxelles platite de usere din buget de stat sub diferite forme (deputati, etc), de unde baga articole de lauda si omagiere despre cum “s-a întâlnit ea în Bruxelles cu cutarica userist”, fara sa precizeze ca ala i-a platit avionul. Hotnews baga si ei gros, semnat de Istodor. Pe facebook, la fel, tot felul de postacisme – acelasi partid. Pe forumuri, ca redditu, iar, aceeasi chestie.

      Deci, daca nu s-a dat jesuissora-ul înca, io zic sa-l dati, ca o sa urce cota repede! :))

      00
    • Revin cu completare. Azi apare pe ziare punct com si inuzabilul Petre Iancu de la deutsche welle cu un articol despre ce rea e lumea cu Sora la 100 de ani.

      Iancu asta e exact flasnetarul ala care tot apare cu articole comandate de usr plus si care în Ro se preiau cu eticheta “scrie pâna si în presa straina ce naspa e pesede si ce corupti românii”. Zice de Sora ca e prieten cu taica-su. Da, cred si eu: tata lu petre iancu era nomenclaturist si se ocupa cu facutul de filme de propaganda. Cine se aseamana…

      00
  6. OP, doua chestii:

    – pentru multi oameni nu e nevoie de cine stie ce documentare ca sa stie cine e Sora si cu ce se mânca perioada aia. Unii mai stim ca nu suntem educati numa de pe wikipedia;

    – problema cu Sora (si cu multi altii!) nu e ca, iata, nu sunt cu un parcurs ireprosabil, sau ca nu-s calugari sau virgine. Problema e ca dau lectii de rectitudine morala altora, culmea, despre exact chestiile în care el a fost o sulfa.

    Adica, daca alde Laura Andresan sa zicem apare mâine în reclama la emag spunând ce naspa a fost perioada în care la TV apareau numa curve la teve si ce naspa era pentru tineretu care le avea ca model, ai strâmba din nas o târa, nu?

    00
  7. NOU
    #19

    Ceasca a fost inventat de Secu, ca sa aiba un motunache drept paratrasnet in caz ca multimea devine furioasa, ceea ce s-a si intamplat. Au pompat in el cultul personalitatii la greu (el fiind o nulitate pe model Dancila sau Diaconu), in timp ce in spate jocurile se faceau frumos si banii din comert exterior curgeau, ca si avantajele si beneficiile pentru securisti, care detineau puterea „de facto”.

    Jocul asta atat de straveziu se joaca si acum. Alte masti, aceeasi piesa. Asa ca hai la vot dragilor! Sa ne prefacem ca suntem si noi o democratie! Sa ne prefacem ca suntem stat de drept! Sa ne prefacem ca suntem cetateni!

    Traim mari prefaceri.

    00
  8. Băi, era o teorie despre masculul alfa. Fii atent. Deci, dacă ești șefu’ la maimuțe, alfa, ai tot ce vrea pla ta, gagici, cele mai bune nuci de cocos, cel mai bun loc de dormit în copac.

    Atâta doar că atunci când vine tigrul, leul, manțogarul, tu ca alfa trebuie să fii primul care iese în față, care sare cu el de gât și-l sfâșie. Asta-i înțelegerea, tribul îți dă tot, tu ieși la bătaie, bătaia e nasoală și periculoasă, dar e pe măsura capacității tale.

    Dacă ești laș, dacă ești Iohannis căruia trebuie să i se aducă aminte constant să reacționeze, dacă ești un Șora care a s-a aplecat când putea să lupte, o iei pe coajă. E o poveste veche de când lumea, e greu să fii alfa.

    Taică-miu a făcut box la viața lui, a fost ceva campion național într-un fel de daciadă de-aia din comunism. Știi ce mi-a zis? Ăla care câștigă este cel care ia cei mai mulți pumni în față și rămâne în picioare. Emotările astea de „de ce dai în cel de sus” sunt gesturi de muieri.

    • Cel mai grei e sa fii alfa cand, de fapt, nu esti. E plina lumea de masculi binecuvantati genetic dar cu ouale cat bobul de mazare.

      00
  9. Bravo Maestre!

    Maestre Eftimie pentru sambata, da’ ce credeati?

    00
  10. Fluture – Eftimie….ready? Fight!

    00
  11. articolul asta este un fel de observatie de la distanta, mustruluiala de tatuc sau o lectie de viata intr-o zi frumoasa de toamna ? .

    00
    • Imi permiti sa te las sa alegi singur, ca un om matur, ce crezi tu ca a vrut sa fie?:-)

    • este cel mai slab articol fluture pe care l-am citit. comparatia cu vestul, placa cu tatucul, intrebarile retorice si finalul care se potriveste ca Sora in videoclip. as fi lasat doar asta.

      „In fiecare zi gresim in viata noastra. In fiecare zi. In fiecare zi gresim in fata cuiva. Asta ne defineste ca oameni. Luam decizii gresite in cea mai mare parte a vietii noastre. Si, da, avem dreptul la a doua sansa. Toti, negresit, inclusiv criminalii. Si, daca cei pe care-i intâlnim sunt cu adevarat oameni, avem dreptul chiar la mai multe greseli. Chiar si fara sa ne turnam cenusa-n cap in piata publica. Când vom invata ca a fi uman inseamna a gresi, atunci vom fi liberi si eliberati. Si mai putin inversunati.”

      00
    • Îți spun eu ce e articolul ăsta: unul din alea 50% în care fluturele scrie cu picioarele de omidă. De fapt cred că e un fel de semnătură personală a autorului: începe bine dar pe parcurs dă cu mucii în fasole.

      00
    • @rv Tocmai asta e faza. Nu exista „dreptul” la a doua sansa. Daca arati suficient se nevinovat ti se acorda. Daca nu, nu.
      Varsa-i tu cafeaua sefului pe camasa si vezi daca iti da o „a doua sansa”.

      00
  12. „In fiecare zi gresim in viata noastra. In fiecare zi. In fiecare zi gresim in fata cuiva. Asta ne defineste ca oameni. Luam decizii gresite in cea mai mare parte a vietii noastre.”….. Dar în același timp ne definește și fuga de a recunoaște faptul că mai și greșim.” Errare humanum est”, dar nu ne asumăm. Trăim vremuri în care oamenii „ȘTIU”, au certitudini, nu greșesc, fac cele mai bune alegeri, sunt centrul universului etc. Așa încât nu au cum sa greșească, nu își pot asuma ceva ce nu ii definește. Nu pot concepe ca ei greșesc, așa că oricine poate să fie de vină pentru orice, numai ei nu. În concluzie, marea majoritate a căzut în „perseverare diabolicum”. Iar faptul că se zbat, se flambează și urlă pe net la un subiect lipsit de substanță, arată ori ca au prea mult timp liber, ori sunt atât de ignoranți încât nu realizează, nu văd că sunt probleme muuult mai grele pentru care merită să depui o formă de efort.

    00
    • Dar merita? Miroase a gaura neagra intelectuala de la o posta. Tu te zbati de dragul propriei filozofii, dar realitatea e ca, in tari ca a noastra, „turcu plateste”.
      Iar pentru el, cu sau fara progres, semintele tot acelasi gust are.
      Ba chiar in caz de ceva el se descurca mai bine pentru ca are brand si nu are disonanta cognitiva.
      La el e perfect OK sa fii mare Crestin si sa faci averea din proxenetism.

      00
  13. Chintesenta poporului roman la cel mai inalt nivel.

    00
  14. Fluture eu cred ca esti un bulangiu… te’ai legat de mine degeaba!
    Acum daca tot ai pus problema asa, uite eu sunt de acord sa iti acord si a doua sansa… da’ sa ai grija ca pe viitor, daca mai gresesti, nu te mai citesc! 😁

    00
  15. Daca tot iti aduci wc-ul din curte in casa fa si canalizare in toata comuna, fosa isi face orice fraier!

    00
  16. Ce a vrut sa spuna autorul in compozitia asta cu propozitii de gâga? Anume ca e mai interesant sa scrii despre fotografiatul pasarilor(sau pasarici,doua mari si doua mici)ca si hobby,ca e mai bine sa scrii despre cum se schimba WC-urile in Franta wtc,decat sa afle lumea putina istorie si o parere foarte bine pusa in pagina cum a fost cea a lui Eftimie. Pare-mi-se ca te cam oftici,fluturas!?

    00
    • Personal partea cu WC urile în Franta mi s-a parut interesanta, un domeniu din care nu stiu mai nimic asa ca aflam ceva nou. Partea asta “editoriala” asa cu simtzaminte si pareri nu ma convinge asa tare… as prefera ca autorul sa revina la chestii din experienta de viata proprie fiindca pare ca e destul de variata. Si na, fiind români si noi, pareri avem deja de-acasa :)))

      00
    • Ce-ai zice daca autorul ar avea anumite preferinte de cum ar trebui tu sa comentezi?

    • Exact cum ziceam . Daca oftica ar fi dureroasa fizic,te-ai tavali de durere. Daca nu ar comenta cineva,de bine sau de rau,ar scadea traficul. Tu pana la urma pentru ce ti-ai expus parerea? Nu ca sa gasesti confirmarea in ochiul cititorului?

      00
    • Da, exact cum ziceai. Ai comentat, ai primit aplauze, ai cerut inca un rând. Succes.

  17. Ai irosit 746 de cuvinte ca sa scrii despre cineva care a irosit 2000 de cuvinte ca sa scrie despre Sora. Cum plm sa asterni atâtea cuvinte despre chestia asta? Cum? De ce? Adica, what’s the point?

    00
    • Cum „de ce”? Ca sa-ti dau tie ocazia sa fii destept.

    • asa o fi, cum zici tu. dar pana la urma ai irosit 746 de cuvinte ca sa scrii despre cineva care a irosit 2000 de cuvinte ca sa scrie despre sora, cand putea sa inteleaga ca oamenii gresesc si ca se schimba si nu avea rost sa scrie 2000 de cuvinte despre cum a gresit sora; la fel cum puteai sa intelegi si tu in perfectiunea ta ca ala care a scris 2000 de cuvinte a gresit, caci toti gresim, zi de zi gresim. poate cand vei intelege asta vei fi liber si eliberat. si mai putin inversunat.

      00
    • Continua sa te bucuri de aplauze. Ma intreb de unde ti-ai fi supt aprecierea zilnica daca nu as fi scris eu un text astazi.

  18. „După ce le-am făcut statuie, ii vom face țapi ispășitori.” – Foarte bine spus. Nu doar că ne caracterizează pe noi – românii, dar este și o sinteză a naturii umane în ceea ce privește raporturile politice. Societățile civilizate au rezolvat problema prin a nu mai face statui, nu cu mult timp în urmă – vezi Germania, Italia etc., dar „țapi ispășitori” vor exista întotdeauna.

    Da, toți greșim, dar nu toți cerem voturi, nu toți vrem putere politică, nu toți vrem acces la resurse, deși ura împotriva idolilor de ieri nici măcar de aici nu vine. Tătucii ne fură încrederea, speranța, sentimentul că în sfârșit va fi dreptate, bunăstare, pace – fie ea și socială. Asta nu se iartă!

    Cât despre bătrânul ipocrit pe care îl numești filosof (ceea ce nu e), sănătate să-i dorim!

    00
    • Zic sa fii mai atent. Nu l-am numit pe Sora decât „un mosneag”. Atât e el pentru mine. Celelalte titluri i le-au dat altii, probabil ca sa poate sa-l infiereze si mai abitir.

    • statuile sunt inca acolo, fac bine la turism, sa speram ca nu le dau jos. nu stiu cum ai tras tu concluzia ca vesticii nu asteapta tatuci si noi suntem mai deosebiti.

      00
    • @fluture: Da, așa e, nu l-ai numit filosof. Scuze!

      @rv: Hai, că știi și tu despre ce fel de statui e vorba. Iar eu vorbeam despre societățile civilizate, nu neapărat despre cele vestice. Conceptele se suprapun, e drept, dar nu în totalitate. Nu doar românii au un apetit pentru cultul personalității, dar e ușor de observat că pe măsură ce mergi spre est și spre sud nevoia de lideri salvatori crește. Despre asta e vorba. În Occident problema asta e mai estompată, încrederea și speranța s-au mutat către „eroi” din afara arenei politice, mai exact spre reprezentanți ai societății civile, din zona gri a SME-urilor* dar nu numai. Statuile noastre sunt din zona puterii politice, ale lor sunt dintre cei care critică puterea politică. Nu va fi aievea așa, dar deocamdată cam așa văd eu lucrurile.

      *SME = Social Movement Enterprises. Informații extinse pe net. #resist – un exemplu

      00
  19. Apropos de twitter: intru-n baie și dau peste pisic prestând chestii în litieră, zic ”scuze” și ies din baie închizând ușa în urma mea. :)

    00
  20. Si totusi, eu cu cine votez :( ?

    00
    • Voteaza cu cine vrei tu, dar fara nici un fel de asteptari. Iti faci viata fara sa te intereseze cine e „acolo sus” si ce face el. Iti vezi de treaba ta fara sa astepti ceva de la cel pe care l-ai votat. You’ll find peace!

  21. Fix asa e, doar ca invers 😁. Tocmai ca e asta e printre putinele situații în care societatea a avut ceva simt critic si s-a gândit de două ori înainte de a a accepta un fals idol -Sora ca reper, ca model – pe subiectul anticomunismului. Ar fi chiar de apreciat că s-au găsit ceva oameni care sa zică- ba pardon, poza aia de 3 metri căreia doar aureola de sfânt îi lipseste nu e de bun simț sa fie înălțată pe panouri – chiar si publicitare; nu cu textul atașat, ca daca spunea dl Sora ca magazinul e foarte bun pentru ca are raport calitate pret imbatabil sau ceva nu avea nimeni vreo obiecție.

    00
  22. NOU
    #52

    Stiti cand ar fi zis Isus: “doar cel care se stie fara de pacat sa arunce primul cu piatra”? Ei, daca multimea aia ar fi fost compusa din oameni care ar fi avut de partea lor anonimitatea (chiar asa relativa) pe care le-o ofera internetul… fatuca aia era tocatura de carnatzi in 30 de secunde…

    00
  23. Când urci idolu’ pe soclu vezi că are gaura in cur! Azi in Romania percepția este că salvarea e individuala, nu mai așteptăm prințul pe cal alb! Suntem un popor blazat, fără speranțe și idealuri! De aceea orice tătuc poate pune mâna pe noi! De aceea orice tătuc poate urca in mașină un copil, suntem prea obedienți, prea docili! O soluție hotărâta ( nu finala :)) pentru corupți, interlopi și politicieni – scuzați pleonasmul- ar fi de apreciat!

    00
  24. Eu am priceput meta-mesajul legat de Șora. (fără legătură cu textul scris de Fluture)

    Din moment ce nimeni nu a devenit ”communist hunter” (așa cum au făcut evreii, după război, să-i vâneze pe naziști) în România și au fost toți lăsați în pace, acum ni se împroșcă în față batjocura și revizionism istoric fix de aceeași comuniști & securiști.

    Ăsta-i mesajul.

    00
  25. M-ai pierdut la faza cu „stii tu ce fel de om o sa fii peste n-spe ani”. Pai de la premiza asta il scuzam si pe Mussolini la o adica.

    Omul asta a fost al regimului 101%. Nu ii doresc raul, din contra. Dar sa il transformi intr-o icoana a luptei pentru libertate?

    Pe acelasi principiu si Goebbels lupta pentru curmarea suferintei evreilor (/s ca suntem pe net)

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.