Neputință? Nepăsare?

Nu împărtășesc (și nu sunt singur) entuziasmul celor care cred că protestele din București, Pungești sau Bozeni vor schimba ceva. Se vor agita, se vor bate pe umăr, vor întârzia un pic inevitabilul și aia e. Și când va veni momentul să își preseze aleșii să ia atitudine, vor da din umeri neputincios. Așa s-a întâmplat până acum. O dată la patru ani am pus ștampila prost și nu ne-a interesat că aleșii au luat decizii în defavoarea celor care i-au votat.

neputinta

“nepăsare” via shutterstock

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

38 comentarii

  1. Din pacate memoria electoratului roman este scurta si va vota intotdeauna punitiv. In momentul in care politicianul isi va schimba discursul si va trece de la impartirea intre pro si anti la proiecte (fie ele de tara sau locale) cetateanul ala va fi debusolat pentru ca pina in momentul ala nu a fost invatat sa gindeasca in termenii de mai sus. Iar din pacate uitarea nu se va pierde ca si insusire de baza a electorului pina la alegerile din 2014, 2016 2018 si/sau 2020.

    00
  2. Protestele nu au cum sa schimbe nimic pentru ca nu poti sa stai in calea progresului. Romania are nevoie de gazele de sist indiferent de ce cred/vor unii si altii. Nu vreau sa contest buna credinta a majoritatii celor care sunt in strada, dar este destul de evident ca cei din spatele lor apara diverse interese.

    00
  3. … si apropo, la un articol de-al tau ( sa spunem despre traficul auto…asa ca exemplu) ai minim 25- 35 de comentarii!
    La cel la care faci referire in link (auto-excluderea din …) sunt 13 comentarii!
    Cred ca si asta spune ceva.

    00
  4. a crede ca votul poate schimba ceva este egal cu a crede in mos craciun. parerea mea…

    00
  5. Poti sa pui stampila pe cine vrei, tot prost iese. Si asta pentru felul in care functioneaza sistemul actual, stimuleaza aparitia gandurilor necurate printre alesi: cum sa fure, cum sa se imbogateasca, cum sa controleze ceea ce nu trebuie controlat, etc.
    Clasa mijlocie a fost si este intotdeauna un potential pericol pentru cei de la putere. 1. Nu stau cu capul in tarana, ca cei din paturile de jos, deci sunt aware de si inteleg una-alta. 2. Au o situatie materiala destul de buna incat sa nu depinda de mila statului dar nu destul de buna incat sa ii doara in dos de ceea ce se intampla in jurul lor si sa se complaca in starea actuala.
    Adaugam apoi intelecutalii care stau ceva mai bine la primul capitol in timp ce la al doilea strang din dinti si sufera, in speranta ca o vor duce mai bine. Ce ramane? Pai masa de manevra: pensionari, tarani si profesiile de jos – adica cei care se ghideaza dupa proncipiul „mai bine putin decat nimic”.

    00
  6. Neputinta/nepasare, presupun ca vorbesti de ale tale. Pentru ca, da, este al naibii de usor sa prestezi comentarii pe blog/facebook/twitter si sa nu intelegi ce se petrece in restul societatii.

    Bineinteles, poate ca protestele inca n-au ajuns acolo unde trebuie, dar ele nu se vor incheia. Este momentul unei schimbari in societate, atât in cea româneasca cât si mondiala. Nu e usor sa o vedem, s-o intelegem, dar ea se petrece acum, sub ochii nostri. Eu o simt in interior, dar inca nu o inteleg. Simt ca este acolo. Ieri era cât pe ce sa-i fut una lui domnu’ ministru Sova. Dar, na, sunt un om mai pasnic de felul meu, in general ripostez doar când sunt atacat. Dar daca am ajuns in stadiul in care simt ca trebuie sa-i fut una unui politician, atunci e clar ca sunt schimbari. In interior, bineinteles, dar ele sunt generate de exterior. De ceea ce vad/aud zilnic in mass-media (nu numai in RO).

    PS. I-am zis doar „Domnule Sova, felicitari pentru CFR Marfa. Poate va apucati si de ceva treaba pe la Guvern pe acolo.” Initial i s-a luminat fata cand am zis „felicitari”, dar cand am continuat cu „CFR” s-a transformat intr-o fata cazuta. Bineinteles ca s-a intors in telefonul lui, asteptand-o pe secretara care a calatorit la clasa Economic, nu ca el la Business (presupun ca Guvernul plateste numai ministrilor clasa business, nu si insotitorilor, dar ce plm facea doar cu o tinerica secretara la Frankfurt? sau se ducea spre SUA, sa-i aranjeze vizita lui Ponta?)

    00
  7. Oriunde ai pune stampila tot „prost” iese … n-ai posibilitatea sa pui „bine” stampila

    00
  8. Corect, pensionarii vor gaze de sist pentru ca fac incalzirea mai ieftina. Cum in majoritate doar ei au votat, sunt de acord.

    00
  9. „O dată la patru ani am pus ștampila prost”
    Vali, pe cine sa pui stampila bine? Daca ar veni cineva, cu un glob magic si mi-ar spune ca nu toti sunt la fel si mai exista si unii, care vor sa faca ceva, jur ca l-as asculta.

    00
  10. M-ar fi suprins sa reactionezi altfel. Nu te-am vazut niciodata sustinand sau macar aplaudand orice fel de miscare de protest.

    Sociologic vorbind, ceea ce avem aici este o comunitate care reactioneaza la ceea ce percepe ca fiind o lezare a intereselor proprii. Indiferent de motivatie, de cat de corect sau incorecta ti se pare tie pozitia lor, este o chestie foarte buna. Mai ales la noi. Este un semn al trezirii (incipiente) a unei constiinte de sine ca cetatean sau infiriparea unei constiinte comunitare. E cam tarziu in anul de gratie 2013, dar tot e bine ca se intampla

    Diferenta dintre un cetatean si un supus se vede si in comportament in situatiile care ii lezeaza. Sclavul / supusul adanc infipt in constiina ca nimic nu ii poate schimba conditia. Asa ca se descurca. Are un comportament de evitare / neimplicare. Nu isi ia, cum se spune, soarta in maini…in unele situatii geo-politice (cum este a noastra), de lene/indolenta extrema. Cetateanul se percepe (nu neaparat manifest) ca principalul ordonator al propriei existente. Si reactioneaza cand cineva ii da la gioale…uneori violent.

    Sigur, intre cele doua este un continuum. Poti sa fii mai aproape sau mai departe de unul dintre poli. Chestia este ca analizand reactiile tale, tu, Zoso, cel educat si plimbat, tu esti in mod constant mult mai aproape de polul de sclav decat niste tarani din fundul Moldovei. Trist!

    Draga Zoso, de faptul ca pe elita noastra politica o doare in cur de noi si, cum spui, ridica din umeri, esti si tu vinovat. Ei se comporta ca niste stapani de plantatie pentru ca pot. Pentru ca cei ca tine, in loc sa reactioneze ca si cetateni, reactioneaza in mod constant ca un sclavi. Stai pe gard si dai cu pietre in cei care incearca, de bine de rau, sa isi ia soarta in maini (indiferent daca o fac intr-un mod adecvat sau neadecvat).

    De fapt, intre tine si nenii astia (https://youtube.com/watch?v=YtqUH_PA8fk) nu exista o diferenta. Atitudinea este aceasi!

    00
    • @Maria: poți înțelege că oamenii ăștia sunt masa de manevră? pe scurt, mă deranjează că protesteaza doar când „vin americanii să ne ia gazele”, nu și când „primarul și senatorul ne fură”. asta e tot. e ok să protesteze pentru ce vor, dar, cum ziceam în textul inițial, o fac ciudat (ca să nu zic greșit).

  11. asta teoretic. sa nu neglijam faptul ca discutam de sume de ordinul miliardelor si exista o parte interesata sa nu se faca. nu discutam motivele politice,geostrategice,morale etc pentru care pun bete in roate dar e clar ca asistam la ciocnirea a doua „placi tectonice”. binele nu ni-l vor nici unii nici altii.

    00
  12. şi cum ar fi trebuit să punem ştampila „bine”?
    chiar crezi că am fi avut o alternativă în care votam partidul sau persoana X şi astfel ne-ar fi mers bine?

    ia cazul Loteriei, de exemplu, sub diverse guvernări s-au semnat şi confirmat/reconfirmat contracte EXTREM de păguboase.
    iar zilele astea se caută să se semneze un contract tot păgubos.

    eu zic că nu există opţiune decât „oameni noi” sau „ţară nouă”

    00
  13. Nu cred ca aia care protesteaza au pus stampila prost. Sunt alte milioane de saraci cu duhul/asistati social/mafioti/morti care s-au ocupat de asta. Poate e naivitatea unei specii pe cale de disparitie intr-o tara bananiera, dar exista inca.

    00
  14. Indiferent cum pui stampila, tot prost iese.

    00
  15. Breaking news: uite ca tocmai au schimbat ceva. Chevron s-a retras momentan. Neasteptat.

    00
  16. Depinde ce așteptări ai de la proteste. Dacă te aștepți ca ele să fie un nou ’89, e clar că nu este așa ceva, și le poți cataloga ca „eșec”. Dacă te aștepți ca ele să fie o „sămânță” din care, pe termen mediu, să zicem, două rânduri de alegeri, să iasă o grupare politică semnificativă, poate fi un succes. Până atunci aș remarca doar că:
    – a început să se iasă în stradă fără mobilizarea unor partide;
    – Facebook e mai eficient ca șoșonarii;
    – s-au demis 2 guverne și nici al treilea nu e tocmai bine. Îți dai seama cum va fi primit Ponta în SUA cu Chevron împiedicat de niște țărani (apropo, să le pună cineva clipurile cu Cava d’Oro);
    – se dejoacă niște… jocuri considerate făcute;
    – proiectul de la Roșia Montana al RMGC (în măsura în care chiar a existat vreodată în mintea cuiva intenția de a exploata aur acolo) e terminat;
    – e de văzut care va fi soarta cu gazele de șist. Deocamdată, apărarea cu „e mâna rușilor” e ieftină și previzibil ineficientă. Dacă vor continua pe linia asta, le pot pune cruce și lor, mai ales că UE începe să ia în serios problemele pe care le pun astfel de exploatări în zone popendulate.

    00
    • @Cristian Banu: iti dai seama cât de blazați și triști vom fi noi doi peste 10 ani? mai ții minte cât de tineri și de plini de speranță eram acum 10? două cicluri electorale e mult, serios. și eu am speranțe, dar încer să păstrez și o doză de realism.

  17. Din pacate cei care demonstreaza au un punct ingust de vedere. Nu se gandeste nimeni ca in moemntul in care Chevron scoate gaze de sist in Romania, statul roman poate renunta sa mai cumpere gaze de la rusi pt ca are alternativa. Chestia asta ar permite Romaniei sa nu mai stea in genunchi si sa accepte conditiile Rusiei numai sa avem caldura si la iarna. In plus ar putea sa furnizeze gaze Basarabiei, dezrobind-o si pe aceasta de dependenta energetica fata de Rusia si permitandu-i astfel sa ridice capul si poate sa isi doreasca unirea cu Romania si chiar sa ceara retragerea armatei a-14-a din transnistria. Cand nu mai depinzi de caldura vecinului poti sa ii dai un sut in cur, pana atunci te rogi frumos de el sa te lase si pe tine sa iti dezmortesti oasele…

    00
  18. „A pune ştampila bine” înseamnă a vota, succesiv, răul cel mai mic. Nu s-a întâmplat aşa, am ales mereu răul cel mai mare. Rezultatul e o clasă politică din ce în ce mai infectă. Şi e un rezultat firesc.

    00
  19. „Indiferent cum pui stampila, tot prost iese.”
    Asta pentru că democraţia nu se reduce la a pune undeva ştampila odată la 4-5 ani. Pentru ca democraţia să funcţioneaze este nevoie de o comunicare continuă cu aleşii, de o presiune continuă asupra lor pentru a urma calea pentru care au fost votaţi. Instrumentele democratice pentru a face acest lucru există, mergând inclusiv până la demiterea alesului pe baza semnăturilor popendulaţiei nemulţumite. Ceea ce fac oamenii aceia în stradă reprezintă tocmai un astfel de gest, îi reamintesc lui Pictor Vonta că a fost votat tocmai pentru că se opunea unor lucruri şi a ajuns din motive financiar-oculte să facă exact aceleaşi lucruri pentru care a dat jos un guvern cu un an în urmă.

    Indiferent că eşti pro sau contra RMGC, sist (pune ce vrei aici), este inacceptabil ca după alegeri să se facă cu tupeu jegos exact inversul lucrurilor pentru care popendulaţia a votat. De aceea ar trebui ca la proteste să participe oricine nu este de acord cu acest principiu, indiferent de viziunea particulară asupra unor subiecte secundare în acest context (RMGC, sist etc). Altfel doar vom continua, spre satisfacţia politicienilor, să ne plângem că „Indiferent cum pui stampila, tot prost iese.”

    00
    • @Sakura:

      Indiferent că eşti pro sau contra RMGC, sist (pune ce vrei aici), este inacceptabil ca după alegeri să se facă cu tupeu jegos exact inversul lucrurilor pentru care popendulaţia a votat.

      tocmai. ai văzut pe cineva strigând jos ponta? :)

  20. Ma doare fix in pendula ca nu e oferta la vot. Sa votezi e o banala obligatie de cetatean, care ia 10 minute; un fleac. Un cetatean cu adevar responsabil nu va sta capra, daca i se va cere. Ala e lucrul important!!! Lucru pe care marea majoritate il omite. Stand capra. Ca atat ii duce capu’. Si pe asta se bazeaza candidatii la varf.

    00
  21. @lecampeur: Teoria ta pică dintr-o multitudine de motive. Una dintre ele ar fi faptul că Gazprom este cel puţin la fel de bine înfipt ca şi Chevron în afacerea gazelor de sist din România. Doar că este deocamdată mai puţin vizibil. Şi mai puţin fraier, îi lasă pe americani să scoată castanele din foc. La urma urmei nu sunt proşti nici ruşii. De ce să ne vândă gazul lor ca să ne ia banii, când pot lua aceiaşi bani vânzându-ne propriul nostru gaz? Iar după ce se termină, vom continua să-l cumpărăm pe al lor, dacă vom mai avea din ce plăti. Independenţa energetică nu va exista atâta timp cât vom depinde de resurse fosile, fie ele zeamă sau băşini de dinozauri.

    00
  22. De cativa ani nu mai votez pentru ca nu vreau sa particip la mascarada asta. Daca votul va fi obligatoriu voi vota in mai multe locuri cu scopul sa anulez votul.

    00
  23. Ieri se pare că da, au cerut demisia guvernului ponta cu o voce mai puternică decât altădată. Adevărat că românii pricep greu şi uită repede, vrem – nu vrem oricum vom vedea din nou cât de repede.

    00
  24. Unde renunta Chevron azi, va scoate Gazprom maine. Si nu va intreba pe nimeni de avize de mediu.

    Sa vad cati mai ies in strada atunci.

    00
  25. @lecampeur: în partea de vest a ţării, în Banat şi nu numai. Gazprom dar nu direct, ci prin companii paravan, unele sârbeşti.

    00
  26. @Sakura pana acum s-au descoperit cu certitudine gaze de sist in zona Birlad si Dobrogea. In ambele zone Chevron este cel care a concesionat. Stii tu unde a concesionat Gazpromul?! In Romania subsolul e al statului asa ca doar statul poate acorda licente de exploatare si tind sa cred…ba chiar sunt sigur ca Gazprom nu va primi licenta de extractie

    00
  27. @Vali, peste două cicluri electorale fi-meu va face 18 ani :lol: Ce blazare, ce tristețe?

    Eu zic că peste 8 ani diferența dintre România de atunci și cea de azi va fi ca diferența dintre România din 90 și cea de-acum. Trăind în ea, este greu să realizezi cât drum s-a parcurs. Și acum viteza de deplasare crește. Cumva în 2012, cu medicul Arafat, ceva s-a modificat iremediabil. Și cred că există o explicație pentru asta. În Biblie e o parabolă mișto, cea în care Moise îi plimbă prin deșert pe evrei vreo 40 de ani deși, na, și pe vremea aceea, perpedes, distanța se putea face mai rapid. Sensul fiind ca în acest interval să dispară toți cei care fuseseră sclavi în Egipt astfel încât noua țară să fie construită cu oameni care nu au amintirea sclaviei. Brucan credea că sunt suficienți 20 de ani (lumea a făcut mișto de el, dar ideea lui era că peste 20 de ani va ajunge la putere generația „decrețeilor”, nedeformată de comunism). Cumva, generația noastră s-a stins între ’90-2000. Minerii, Piața Universității, protestele studențești, CDR. Apoi ne-au „dresat” ratele și funcțiile.
    Acum intră în scenă cei care nu erau născuți în vremea comunismului și care au fost deformați foarte puțin spre deloc de mentalitatea de sclav indusă de sistem. Plus de asta, ei s-au maturizat în plină criză economică.

    Asta este o parte a explicației, valabilă pentru România. Dar ce se întâmplă în România nu este singular. Asistăm la un moment de cotitură al societății capitaliste în general. Dar aici ar fi prea mult de scris.

    00
  28. @zoso Faptul ca nu striga „jos ponta” pentru mine e semn de maturitate politica. Ei vor ceva si se evita pe cat posibil etichetarea miscarii ca fiind politica, si asta probabil ca instinctiv. Adaptare, zic eu.

    00
  29. @Sakura…tu faci diferenta intre sondarea terenului si acordarea de catre guvern a licentei de extractie? Poate sa vina Putin personal sa caute petrol si gaze, daca nu ii da statul licenta vine degeaba

    00
  30. @lecampeur: s-a mai discutat problema explorare/exploatare. Dacă tu crezi că ei vin să facă explorare de plictiseală, fără a avea perspectiva de a continua cu exploatarea…

    00
  31. @Zoso, zilele trecute eram pe la mama in sufragerie si mancam niste supa. La un moment dat mama ma intreaba: „auzi, da’ tu de ce nu mananci varza”. I-am raspuns: „In primul rand pentru ca acum am pofta de supa si in al doilea pentru ca nu avem varza”. Exact la fel si cu tine. De ce proteaza pentru asta si nu pentru aia!

    Oamenii protesteaza pentru ca acum ii doare mai tare chestia cu fracturarea hidraulica. Pot sa dea o dimensiune palpabila pericolului (fie el real sau nu).

    Desi in ultimele zile si-a facut simtita prezenta, constiinta aia de cetatean este inca nascanda la noi. Ca atare perceptia generala este ca senatorul / prefectul nu fura de la ei. Fura ceva ce nu este perceput ca fiind al lui (sau care deja nu mai e al lui): adica fura „de la stat”. Va mai dura pana sa ne dam seama ca aia fura tot de la noi, chiar daca indirect.

    Chestia cu protestul „ciudat” – as vrea sa te vad odata nefiind de acord cu un protest pe fond si nu pe forma. Care este modul corect?

    Cat despre chestia cu masa de manevra – te-ai gandit ca de fapt si tu esti parte tot dintr-o masa de manevra (dar opusa si de sens contrar). Masa formata din cei ce spun „lasa mah, ca tot nu se schimba nik”. Ori si in problematica drepturilor sociale, daca nu le ceri, nu ti le da nimeni.

    00
  32. NOU
    #38

    Sunt de acord cu protestele si ele trebuie sa continuie,pentru ca noi ROMANII sa nu mai fim furati de toti acesti „investitori” strategici care vin cu mina goala si pleaca cu traista plina,,,Tehnologia ROMANEASCA si capitalul ROMANESC nu poate scoate aurul decit daca vin CANADIENI, AMERICANI,sau oricare alti straini dar nu ROMANIII…ei nu au voie sa fie independenti ci trebuie sa ne conduca altii prin marionetele noastre de la BUCURESTI…asa se intimpla de 23 de ani…marionetele din PSD+ PNL,PC=USL(urmeaza saracie lucie),PNT-CD , PDL,UDMR…etc. au vindut toata tara cu surse si resurse la toti care au venit aici la noi si ne-au saracit de am ajuns o simpla piata de desfacere pentru altii..si somerii peste tot…JOS cu TRADATORII ,JOS cu guvernul „ponta – tonta”= plagiatorul…Sa iesim in strada citi mai multi si sa il demitem pe ponta cu guvernului cu tot…este un om duplicitar una vorbeste afara din tara si alta in interiorul tarii…Alegerile anticipate rezolva problema..dar opozitia este slaba si injumatatita…o parte sustine USL si cealalta parte nu…TREZITI-VA ROMANII…

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.