Despre Napolact și laptele din Ungaria, cu Cornel Cărămizaru de la Friesland

Pentru că am tot scris despre micii producători (citește “țărani”) și problemele pe care le au cu distribuția și pentru că știu ce probleme întâmpină un producător cu furnizorii români, am înțeles de ce Friesland a ales să cumpere lapte din Ungaria și am fost un pic amuzat de reacția de pe internet, reacție justificată un pic de știrea alarmistă și neconfirmată. După ce n-am mai râs am căutat pe cineva de la Napolact și am ajuns la GMP PR, care m-au ajutat și cu un interviu cu Cornel Cărămizaru, director de vânzări al Friesland (producătorul Napolact).

Dincolo de dezmințiri, informația prețioasă din interviu este dată de modul de lucru al unui producător sau vânzător de orice cu micii producători agricoli români.

ps: nu am și nu am avut contacte comerciale cu friesland sau gmp pr.

34 comentarii

  1. Nu ți-ar fi stricat o lavalieră

  2. Aș crede totuși că GMP a ajuns la tine, nu invers 🙂

  3. pai si de ce nu zic ma nimic despre asta. e ceva acolo de n-au iesit in presa mai cu scandal. aseara in Cora era plin raftul lor si goale cele din jur m-as mira sa nu-i afecteze.

    auzi, tu ai acces la cineva care stie niste macroeconomie sa comenteze cum ne afecteaza economic ca nu consumam din productia locala?

    • e o mentalitate a industriei. nici danone n-a ieșit prea tare când s-a lansat tnuva și au dat-o pe aia cu aflatoxină.

      nu tre să știi economie, trebuie doar să ai un pic de bun simț. consumând local p«ăstrezi banii in localitate. ăia care produc o duc mai bine, deci crește nivelul de trai al țării.
      nemții, de pildă, beau foarte multă bere locală. n-am auzit niciodată de haake-beck până să merg la hanovra și să imi spună unchiu că se produce acolo.

  4. 20 de min de interviu si nu l-ai intrebat de ce a renuntat la colaborarea cu centrele respective?? Adica de acolo a plecat scandalul, asta era cea mai importanta intrebare!!

    • vorbim de centre care, insumat, colectau 5.000 litri de lapte pe zi, in condițiile in care ei lucrează cu centre care colectează 1-200.000 litri pe zi.

  5. Ei colecteaza 270.000 litri lapte/zi. In total (spune asta la minutul 3:17).

    In rest, in calitate de consumator Napolact, sunt efectiv enervat de faptul ca nu mai au branza aia ce o vindeau in mici cutiute de lemn, tinuta in nu stiu ce pestera de pe langa Taga. Nu de alta dar chiar nu ma intereseaza briz, briz cu care se vinde un produs, importante sunt alte argumente.

    Iar chestia cu produs local – o fi fabrica locala, o fi materia prima locala, dar eu nu am cum sa verific asta cu adevarat. Adica da, comunica ei asa, poate pot sa si produca nu stiu cate facturi de achizitie, dar nimic nu ma poate convinge ca peste 6 luni situatia nu se schimba. Pe de alta parte insa imi pare rau de cei care nu isi asuma faptul ca nu sunt producatori. Ca de exemplu prietenii de la Delaco. Tot din Austria si Germania importa tot ce vand in Ro sub brandul Delaco, nu-i asa?

  6. Au avut o criză de comunicare în care au ratat glorios. Păcat că au o comunicare atât de retardată (un pic mai mult și mai nasol decât întârziată…).
    Dar nu sunt singurii, mulți dintre multinaționalii ăștia sunt în fundul gol dacă apar momente similare, fiindcă nu au oameni capabili care să monitorizeze și să reacționeze rapid și hotărât.

  7. Tu chiar ai mentionat Zuzu cand l-ai intrebat ce produse fac in afara Romaniei :)))))
    ma mir ca nu a reactionat in niciun fel 🙂

  8. pe prafu’ asta, daca as fi in locu’ lu’ baiatu’ asta, as cumpara lapte de la lidl cu 3lei/litru si l-as vinde ca fiind napolact la 4 lei.
    inteleg ca trebuie sa sprijinim industria locala, dar noi nu avem bani de asa ceva. in orice tara civilizata se cumpara orice rahat impachetat homemade, handmade, local etc, la preturi duble eventual. pentru ca aia au cu ce.
    nu, aia care produc n-o duc mai bine, la 0.9 lei/litru. tot intermediarii, vanzatorii si supermarketurile o duc bine.

  9. „Lipsa laptelui materia primă în România”.. Excesul de lapte din anotimpului cald poate fi poate fi prelucrat, (ca produs finit, lapte praf) și valorificat în anotimpului rece.

    „E foarte greu să aduni de la omul care are 3 vaci, pentru că faci pauză aici, faci pauză mai încolo…”

    Nea Vali, știi ce înseamnă centre de colectare??? Nu oprește cisterna la poartă la nea Ion, apoi la poartă la nea Vasile. apoi la Floarea ca să le ia laptele. Sunt puncte unde se adună laptele, unde nea Ion, Vasile și tanti Floarea duce laptele; sau în cel mai rău caz, acest lapte este colectat de către o persoană cu o mașină de o capacitate mult mai mică, și dus tot în centrele respective, de unde mai apoi va fi preluat de către cisterna producătorului.

    P.S. unde naiba sunt centrele astea de colectare în România unde se adună 100.000, 200.000 de litri de lapte pe zi????

    Un interviu mai mult decât mediocru!!

  10. Lumea inca mai pune botul ca laptele la cutie e bun, ca are sau nu are 500% grasimi tot naiba te duci, vad lumea in hypermarketuri ca se uita la valoarea grasimii din lapte si ei au paine/dulciuri/fructe in cos, wtf, ti-ai salvat 5 minute din viata sau cum?

  11. Interesant subiect, din pacate nu auzeam intrebarea. Sunt sigur ca ai putea gasi o modalitate tehnica sa faci un interviu cu 2 lavaliere.

  12. 5000 de litri in 50 de centre de colectare. In medie 100 litri / centru / zi. Ce sate, ce ferme sunt alea care ofera doar 100 litri / zi ?

    E normal oarecum sa renunti la colaborare in conditiile in care plimbi cisterna din sat in sat pentru mai nimic.

  13. 1. Inteleg ca intr-un demers jurnalistic, te-ai dus spre cei de la Friesland, din dorinta de a obtine un interviu obiectiv pentru cititorii tai si a scoate la lumina adevarul in aceasta lume plina de minciuni.

    2. N-ai stiut cum sa ajungi la cei de la Friesland direct si ai apelat la agentia lor de PR pentru un interviu obiectiv (really?!)

    3. Interviul a avut loc cu seful vanzarilor, cel mai mare si mai tare vanzator din firma aia (ca de aia e sef peste toti).
    Interviul NU a fost cu managerul care se ocupa de achizitia laptelui si relatia cu producatorii de lapte (chiar exista omul ala), desi interviul se vroia despre adevarul in achizitia de lapte de la tarani, preturi de achizitie din Romania vs Ungaria, calitatea laptelui ROvsHU etc

    4. La minutul 10:45 se aude o duduie in fundal raspunzand la intrebarea jurnalistica „crezi ca n-am acoperit ceva?”. Sa fie duduia de la Agentia de PR?

    Daca tu zici ca n-ai primit niciun ban de la Friesland in urma acestui interviu, imi pare rau sa-ti spun asta, dar: „ZOSO, TE-AU PROSTIT RAU BAAA”. Astia si-au aparat curu’ gratis, pe spatele tau si al jdemiilor de cititori pe care ii ai.
    Au venit cu un vanzator care sa-ti vanda povesti, simple as that.

    • acum, tu, dacă ai citi un comentariu cum e al tău, te-ai obosi să încerci să explici unor oameni care nu prea vor să înțeleagă ce presupune un interviu? cine îl ia, cine îl dă, cine din companie are voie să vorbească pe tema asta? sau pur și simplu ți-ai vedea de ale tale?

    • Eu as zice sa te obosesti, ca de la cititorii care comenteaza si te citesc iti castigi o paine. Dar na, eu nu ma pricep la interviuri, jurnalism si bloguri.

    • ok. hai să vedem cât de deschis ești la a afla noutăți:

      1. da.

      2. da. e condiție de top, să mă lase să pun ce intrebări vreau eu. nu e ca la obae sau ca la politică, iei bani și primești intrebările alăturat.

      3. da. intr-o firmă doar anumiți oameni au voie să vorbească cu presa. așa e peste tot în lume, nu doar la noi. nu poți vorbi tu cu cine vrei, decât poate off the record sau la o bere. pentru declarații oficiale există oameni autorizați, directorul general, piarul, directorul financiar.

      4. da. de obicei la interviuri in perioade delicate este prezent și cineva de la piar. de obicei ca să isi justifice banii și să intervină in caz de probleme. la interviul cu băsescu, in spatele camerei erau 4 trepăduși. patru. nu știu câte interviuri ai făcut tu, dar la mine nu e prima oară când se intâmplă asta. și n-am o problemă cu practica, o înțeleg.

      5. e dreptul tău să crezi asta, dar aș vrea să o faci informat. și să îmi acorzi un pic de credibilitate. m-am deplasat până acolo, am tras pe video, e real, e neplătit, tocmai pentru a fi autentic și mișto, nu niște răspunsuri fade de piar pe email.

  14. Bai, ce bine-ar fi prins daca ar fi stiut si vulgul de pe FB si interneti cum sa dea de cineva de la Mkt de la Napolact… Dar anul trecut in vara nu puteai gasi nici nume, nici adresa de e-mail nicaieri, la mesajele trimise pe pagina de fani niciun raspuns… Si amu se mira ca le explodeaza bomba in față.

  15. Napolact produce și pentru consumatorii industriali?

    Parcă era vorba ca toate alimentele produse în România să aibă o etichetă standardizată care demonstrează asta. Nu s-a mai auzit nimic de proiect.
    Țin minte că în Irlanda se mândreau tare mult prin supermarket cu ce era produs de ei.

  16. Eu nu consum Napolact tocmai pt ca au faza cu Ardealul. Cu ce puma mea e mai bun laptele din Ardeal decat ala din Oltenia, Muntenia sau Moldova? E vaca mai grasa, e iarba mai verde, e laptareasa mai titoasa?! Imi insulti inteligenta cand imi aduci ca argument faptul ca laptele tau e bun doar pt ca e din Ardeal.

    • Sunt sigur ca daca te-ar fi avut pe tine drept client, Napolact nu ar mai fi avut aceasta problema.

      Ba, mai mult, cu tot cu tine ar fi avut monopol pe piata lactatelor, dar asa…

      E vorba de pozitionare in mintea consumatorului. Ei sunt aia cu lapte din Ardeal. Nu a zis nimeni ca e superior laptelui din Moldova, ci doar ca al lor e de acolo

    • @Andrei:stiai ca femeile nu se caca?Asa si tu cu pozitionarea…

    • @Andrei, de ce trebuie sa imi spui ca laptele e din Ardeal. E asta vreo informatie esentiala pt laptele ala? E el mai bun sau mai rau ca e de acolo? Care e faza? Chiar omul asta de la PR spunea ca lucrurile nu se fac fara un scop anume. Care e scopul pt care se foloseste chestia cu Ardealul? de ce nu ii spun „Bunatati din tzitza vacii”, ca doar de acolo e laptele?!

  17. „daca vrei” și „prețul scump” mi-au zgâriat urechea. Dar, mă rog, „om de vânzări”.
    Este foarte greu de crezut că au renunțat la la 5000 de litri pe zi de la 40 de centre de colectare. Asta înseamnă aproximativ 6 vaci per centru de colectare, ceea ce este foarte, foarte puțin. Eu cred că au renunțat la cel puțin dublu, dacă nu mai mult.
    Chiar dacă ar fi adevărat, au renunțat la producătorii mici care sunt, de fapt, imaginea lor. Atunci când spui „din inima Ardealului” nu îți imaginezi o fermă imensă cu 3-400 vite, care produce industrial ci vezi văcuța pe deal.

  18. Asta e vanzator sef la FrieslandCampina? Agitat, emotionat din primul minut pana la final. Isi da ochii peste cap asa cum faceam si eu la primul interviu de angajare, isi freaca mainile, le agita in continuu, fara discurs continuu, foarte multi de „aaaa..”. Informatii incerte, il ajuta tipa din spate, il ajuti si tu cu intrebari favorabile si tot nu-si revine.
    Sincer, nu ma convinge. Stiu ca adevarul este la mijloc (cunosc situatia de la Hochland despre cum se face colectarea si cat de greu este) dar el mai rau face companiei decat sa clarifice situatia.

    Sa fim sinceri, totul se reduce la bani. Dar macar sa fie profesionisti.

  19. Felicitari pentru interviu! Interesant ce zice nenea si in ultima parte, respectiv, ca au proiecte cu primariile pentru dezvoltare astfel incat statul sa incaseze mai multe taxe. Spre deosebire de Albalact care si-a mutat afacerile in Cipru tocmai pentru a scapa de taxele la stat…
    Btw, se pare ca si Olympus importa lapte din Ungaria http://www.bzb.ro/stire/grecii-de-la-olympus-acuzati-ca-prefera-importurile-din-ungaria-in-locul-laptelui-din-brasov-a75732

  20. Companiile mari vor sa renunte sa ia lapte din centre de colectare in primul rand datorita trasabilitatii laptelui. Se intampla uneori ca laptele sa fie „imbogatit” cu apa sau cu diverse infestari (gen aflatoxina) si atunci se arunca o intreaga cisterna. Cand acea cisterna avea lapte de la 100 de tarani, pe cine faci vinovat?
    De aceea se inchid centre de colectare, preferandu-se fermele cu sute de capete si contracte pe termen lung. Stii exact cine e responsabil.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite. // 2. Comentariile asumate fac bine la blăniță. // 3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.