Muncitori americani şi funcţionari publici români

United Auto Workers (UAW) este sindicatul muncitorilor din industria auto americană. Nişte băieţi deştepţi, care, profitând de faptul că sunt mulţi, au început să aibă idei. Una din ele a fost să obţină mai mulţi bani de la angajatorii Ford, General Motors şi Chrysler. Şi beneficiind de faptul că sunt mulţi, au pus-o de greve şi au obţinut tot felul de asigurări de sănătate şi de pensii bine plătite, plus 74$/oră muncită, în timp ce oamenii de la concurenţă primesc 44$/oră. Fraierii de la Toyota îşi plătesc angajaţii cu bani puşini şi fac şi maşini bune şi economice. Ce fraieri!

Un ziarist de la New York Times chiar i-a acuzat pe sindicalişti că din cauza lor industria auto americană e în găleată. Din cauza pretenţiilor exagerate costurile sunt mari şi banii merg la ei în loc să meargă la cercetare.

Care e asemanarea cu funcţionarii publici din România? În principiu, nici una. Americanii muncesc de le ies ochii din cap, în timp ce românii o freacă jumătate de zi pe la cafele sau cu lucruri mai importante decât cele pentru care sunt plătiţi. Toţi ştim ce le poate pielea funcţionarilor publici români.

Şi totuşi, aceşti imbuibaţi ai soartei au salariile mici. Amărâţi, 6-8 milioane salariu de bază. Puţin, dar aşa e la stat, se plăteşte puţin. Dar se munceşte şi pe măsură. Şi aici a intervenit un deştept, care a inventat sporurile. Spor de limbă străină, spor de băşini, spor de mousepad, zeci de sporuri, care însumate înseamnă încă un salariu, uneori şi mai mult. Pentru că funcţionarul de stat trebuie motivat să muncească.

Culmea e că nici motivat nu munceşte! Dacă ar veni mâine unul şi ar spune “bă, e groasă, trebuie să le tăiem ăstora salariile” şi funcţionarii lu’ peşte ar munci grupa mare, ar fi normal să se revolte şi să facă greve. Ori, ce compasiune să am eu pentru ei, când îmi ia 2 zile să obţin o adeverinţă amărâtă?

Poliţiştii la fel. Puneţi bă mâna la muncă şi aplicaţi legea! Şi veţi primi şi voi salarii mai mari, că se va fura mai puţin în ţara asta!

Finalul va fi că din ce în ce mai mulţi bani de la buget se vor băga în fundul unor oameni care nu îşi fac treaba. Ca să îşi faca treaba. Şi finalul, desigur, e că aia nu îşi vor face treaba după ce vor primi şi mai mulţi bani!

Nu-i aşa că trăim într-o ţară mişto, în care vrem să ne plătim impozitele şi să fim corecţi cu statul?

Ca să vedeţi ce mişto e în România: Angajatul român este obosit, bolnav şi cu salariul mic şi Vârsta de pensionare va creşte.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

31 comentarii

  1. @Zoso: Problema este ca romanii au fost putori de cand sunt ei. Nu e o caracteristica moderna. Au venit altii din afara, in istoria noastra, si i-am primit cu bratele deschise pentru ca munceau in locul nostru. In afara catorva elite am fost tot timpul un popor de tarani betivi. Stiu ca exagerez dar un popor e oare definit de cele cateva elite sau de masa mare de cocalari de pe strazi care se dau noaptea cu 230 km/ora si omoara oameni? Nu cred ca poate raspunde cineva la intrebarea asta ignorand ce se intampla in acest moment in Italia.

    00
  2. Oare de ce nu citesc niciodata ce scriu?

    00
  3. @zoso: avem salarii mici pentru ca nu muncim, sau nu muncim pentru ca avem salarii mici? O sa mai treaca 20 de ani pana vom afla raspunsul la intrebarea asta.

    00
  4. Parca toti se satura de muncit!
    Cert e ca se folosesc de cea ce au, pacat ca exagereaza.
    Romanii si-au dat seama de ceva vreme despre chestia asta, si au aplicat tactica de genul fa-te ca lucrezi!
    Asa nimic nu merge, nici oamenii nu iau banii doriti, nici industria nu merge!

    00
  5. In loc sa comentati pe bloguri, in frunte cu zoso care e initiatorul ideilor, mai bine mergeti dreaku si va angajati la stat daca vi se pare ca se dau salarii mari. Luati un post de manager, ca tot sunteti oameni cu pretentii de intelectuali si puneti-i la lucru pe functionarii pe care ii acuzati ca stau la cafele.
    Nu va convine? Mars inapoi la spurcat online-ul, vorba aceluiasi zoso. Ceea ce de fapt si faceti, insa e trist ca o faceti in necunostiinta de cauza si cu infatuarea omului care se crede net superior tuturor.

    00
  6. Eu am vazut intotdeauana criza asta trebuie sa vina si cu ceva bun. Cel putin cu reduceri de salarii exagerate. Nu zic de banii castigati prin munca, zic de banii celor care se fac ca muncesc, pe bani multi. Si nu vorbesc de profesori.

    00
  7. @horea- eu nu vorbesc in necunostinta de cauza. Am o cunostinta, vechi coleg de scoala, care si acum ca si atunci (in scoala) e praf. „Lucreaza” la AVAS, unde a intrat cu mari pile, nu faca nimic toata ziua, si ia 6300 lei in mana in fiecare luna. Asta cand nu-i da vreo prima ceva. :D

    00
  8. @ nina – sa presupunem ca ce spui tu e adevarat. Fa o sesizare la DNA sau la ANI pentru acte de coruptie. Fa o sesizare superiorilor lui, iar daca aia nu raspund, superiorilor superiorilor, etc.
    Fa-i public numele omului, ca sa stim ca vorbim pe cazuri concrete.
    Faptul de a generaliza, in acoperirea unui relativ anonimat online, nu ajuta la absolut nimic.

    Tind sa cred ca exista foarte multi oameni ca si Calin in sistemul public si intr-adevar, avem o problema de sistem, nu de oameni. Sistemul trebuie ameliorat, asa ca in loc sa va stropshiti la niste amarati de functionari mai bine ati deschide ochii cand puneti stampila aia pe buletinul de vot – la locale, la europarlamentare, la prezidentiale, la alegerile generale, etc. . Asta in conditiile in care nu va e lene sa va miscati curul de la calculator si sa mergeti sa votati.

    00
  9. Noi vrem salarii ca-n Germania, dar să muncim ca în România. NU-i prost ăla care cere…

    00
  10. Generalizezi putin aiurea:).

    00
  11. Te-au citat aia de la Razvan si Dani astazi dimineata… si au dat si sursa :)

    00
  12. In primul rand problema aluia cu adeverinta nu cred ca e o problema singulara. Am patit-o si altii ca asa e la noi: iti trebuie un act pentru care ai nevoie de inca un teanc de acte doveditoare si de vreo doua trei taxe platite la alte institutii.

    In al 2-lea rand va spun ca sunt functionar public si nu am benefciat decat de o prima de concediu anul trecut si atat, celalalt spor e sporul de vechime. Prin urmare nu ma simt reprezentat de acel, sindicat al functionarilor publici care cere mentinerea unor sporuri chiar inutile inutile.Dar ma simt reprezentat atunci cand sunt atacat de unii care spun ca noi, functionarii publici, nu facem nimic toata ziua. Ei bine noi suntem cei care ne punem in slujba cetateanului si, pentru acest lucru, indeplinesc o multitudine de alte sarcini care de fapt constituie atributiile altor persoane/colegi. De asemenea stam de multe ori peste program si abia recent am reusit sa fim recompensati pentru activitatea suplimentara.

    Ce mai pot spune…E faptul ca sunt convins ca si cei care lucreaza la patroni stau peste program neplatiti, deoarece cunosc cazuri…

    De asemenea revenind la primul aspect, al „adeverintei”. Problema nu o constituie functionarul public ci aplicarea legii, care de la bun inceput este defectuoasa. Daca adeverinta se elibereaza in 30 de zile, atunci o s-o ia in 30 de zile sau mai repede. Problema nu e la noi ci la aplicarea legislatiei.

    Sunt convins ca ati urmarit destule stiri la tv despre diverse legi asteptate si aparute, dar care nu puteau fi aplicate, deoarece nu aparusera si normele de aplicare a legiilor respective.

    Asadar, eu, ca functionar public, nu imi permit sa nu respect legea si totodata tot eu, ca functionar public voi fi primul care voi denunta orice incalcare a legii de catre un alt functinar public pentru simplul motiv ca imi va prejudicia imaginea.

    Prin urmare, acum ca functionarii publici cer mentinerea unor sporuri, televiziunile transmit stiri de genul : „functionarii publici au 15 tipuri de sporuri, politia are 11 tipuri de sporuri etc.”, de parca noi am fi cei care subminam economia, iar altii la randul lor ne ataca direct sau indirect, dar mai degraba influentati de mass-media.

    Solicitati mai intai emiterea unor legi eficiente si apoi aplicarea corecta a acestor legi, sunt convis ca multe probleme vor fi eliminate in aceasta situatie. Asfel va avea loc o reforma eficienta.
    Un exemplu: Credeti ca maririle de salar care ar fi trebuit sa aibe loc in cazul profesorilor ar fi adus ceva bun pentru sistemul de invatamant, altceva decat niste bani in plus pentru cadrele didactice? Nu contest solicitarile dascalilor, dar, cata vreme nu va avea loc o reforma profunda a sistemului de invatamant rezultatele vor fi aceleasi pentru elevi. Adica rezultate slabe la invatatura, cresterea abandonului scolar. Acest lucru s-a intamplat pe fondul aplicarii unei reforme sacadate in invatamant: la fiecare un an sau doi fiecare ministru al invatamantului venea cu o idee.
    Aplicare acestui tip de reforma a avut loc in toate domeniile de activitate, functionarii publici nu au fost ocoliti, iar acum se loveste in ei. Nu mi se pare corect, si indiferent de credinta mea ca unele solicitari nu se justifica ii voi sustine pe colegii mei.

    00
  13. N-aș generaliza chiar așa. De vină nu-s oamenii care lucrează în sistem ci sistemul în sine. Uită-te câte proceduri absurde trebuie să urmezi pentru câteva hartii sau câteva acte pe care trebuie să le ridici. Fiecare procedură stupidă înseamnă un nou departament într-o instituție, departament care se ocupă de plimbatul hârtiilor dintr-o parte în alta. Un sistem eficientizat ar rezolva multe dintre problemele noastre ca cetățeni și din problemele funcționarilor publici care chiar sunt puși în slujba cetățeanului și nu în slujba unui sistem birocratic.
    E bine câteodată să ai un ochi și de partea cealaltă a baricadei ca să poți înțelege mai bine ce se întâmplă. Aud aproape săptămânal povești care-mi ridică părul în cap de la cineva apropiat, angajat într-una din direcțiile primăriei.

    00
  14. hmmm, este un subiect foarte sensibil… mai ales pentru cei care sunt vizati

    nu se poate generaliza, dar cu siguranta ca productivitatea scazuta este o problema serioasa si reala in Romania; la fel si lipsa totala de cultura a muncii

    :)

    00
  15. Am mai discutat problema asta…
    Intr-adevar, vesnica problema e cine a inceput primul… Statul sa nu-i plateasca pe astia? Sau ei sa nu munceasca?
    Eu zic ca ei nu muncesc, n-au muncit si nu vor munci… Si pentru asta e clar…
    Da lasandu-i pe ei deoparte, in celelalte ramuri, ca sa zic asa, se munceste?
    Daca-i intrebi, toti zic ca nu-s platiti…
    Uite si eu zic ca nu-s platit… Da stii de ce? Pentru ca eu am rezultatul muncii mele in mana, cuantificabil si-l pun pe masa la o discutie de genul asta…
    Si pentru ca stiu ca altii sunt mai bine platiti dar au rezultate mai mici… Sau pur si simplu nu au rezultate, ocupa posturi aiurea etc…

    00
  16. Da. Atunci când ai o procedură simplă. Atunci când nu ești nevoit să alergi în 4-5 locuri ca să mai aduni diverse alte hârtii pentru pașaport.
    Țin minte acum câțiva ani (~1998) când, ca să-mi schimb buletinul, a trebuit să fac drumuri pe la poștă (pentru timbre fiscale), pe la CEC (ca să plătesc taxă), pe la diverse xerox-uri (ca să fac copii), pe la foto (ca să-mi facă poză) și în final la poliție.
    Eh, acum nu mai e chiar așa. Deci se poate.
    Dar sunt multe alte cazurile în care există birocrație, există mult prea mulți oameni angrenați într-un sistem atât de complicat încât nici ei nu știu care-i rostul lor acolo.

    00
  17. ce usor este sa spui ca `de vina este sistemul` si sa te intorci apoi la messenger si starcraft, fara sa faci nimic pentru tine

    iar cand iti pierzi jobul sau iti scade salariul, e simplu: mereu se gaseste altcineva care sa poarte vina (guvernul, sistemul, parlamentul, patronii, criza, illuminati, basescu, seful etc)

    problema cu romanii este una singura: ei NICIODATA nu se intreaba `Ce as putea sa fac EU pentru mine?` ci cauta motive sa nu faca nimic

    este o problema de mentalitate, nu de sistem

    succes :)

    00
  18. @Meekuu: suntem la clasa a doua? cum poti sa ai pasaportul in o ora? cu munca oamenilor. la fel se poate sa ai si cazierul rapid. sistemul e format din oameni.

  19. Situatie: Subventiile pentru gaz catre poplatie acordate de catre guvern ar fi putut fi preluate direct de catre caseriile de gaz? Raspuns : Da. Ar fi fost un volum mare de munca, poate ar fi prestat ore suplimentare, ar fi angajat oameni pe durata determinata, in plus cazurile cu probleme le-ar fi rezolvat pe loc fara acte suplimentare.

    Ce s-a facut in schimb? Responsabilitatea preluarii acestor cereri a fost pasata autoritatilor locale, pentru ca ele sunt cele interesate de binele cetateanului, nu comania de gaz. Prin urmare Primariile au inceput sa preia aceste cereri, isotite de o multime de acte, pentru situatii deosebite omul trebuind sa vina chiar de doua trei ori la ghiseu, pentru a aduce toate actele (in parte si pentru ca nu citeau instructiunile), dar pentru toate acele acte erau pusi pe drumuri: la xerox in special, la asociatile de locatari, la notari. Ca sa nu mai spun ca uneori ii trimiteam la reprezentanta locala a firmei furnizoare de gaze naturale pentru simplul motiv ca numele de pe factura era gresit. Asadar bugetarii si functionarii publici din primarii au fost cei care au trebuit sa introduca aceste acte pe calculator, in detrimentul altor activitati , ulterior pentru a acoperi toate activitatile inclusiv in detrimentul timpului liber. Asa ca inainte de a ne acuza ar trebui sa va ganditi ca si noi avem familii, trebuie sa ne dedicam si lor timpul. Pe de alta parte stiu cum e cu birocratia, din doua motive: 1. Sunt nemultumit de multitudinea de acte care se intocmesc in „n” exemplare doar pentru a fi pastrate in tot atatea „n” institutii, iar numarul mare de acte intocmite duce la o durata mai mare de timp in rezolvarea problemelor. 2. Si eu a trebuit sa depun acte pentru a obtine alte acte si nu am primit tatament preferential in institutia unde lucrez, oricum stiam de mult cum este cand ai nevoie de un act: timp si alte acte doveditoare.

    E un fel de „Moartea domnului Lazarescu”

    Asa ca de vina este sistemul cand o adeverinta nu ti se va elibera in doua zile si nu o sa ne poti face nimic, legea ne protejeaza, aceiasi lege ne impiedica sa fim eficienti, pentru ca vezi tu,nu esti singurul care soliciti o adeverinta, mai sunt si altii care au alte solicitari si toti trebuie serviti si tratati in mod egal, prin urmare cere schimbarea legii daca esti nemultumit.

    00
  20. Beeeii…treceti la munca putorilor. Nu mai consumati internetul firmei. „Functionarilor publici” care munciti la patron care sunteti.
    Eu sunt in concediu :D

    00
  21. Comparatia e fortata si pare sa sugereze ca sindicatele sunt au un efect negativ in mersul unei companii. Teoria asta e foarte bine promovata de capitalisti caci interesul lor e sa obtina o ora de munca la un pret cit mai mic. Asta inseamna cite mai putine asigurari de sanatate si de pensii. Michael Moore explica foarte bine situatia clasei mijlocii care a fost pur si simplu pacalita in toti acesti ultimi 20-30 de ani. Daca te uiti la cresterea veniturilor, observi ca singurii care au avut cresteri au fost cei din primii 1% din poplatie. Restul au cunoscut reduceri in termeni reali a veniturilor. Si asta in tot acest timp in care mesajul in mass media e ca toti o duc extraordinar de bine si ca se imbogatesc din cresterea valorii caselor lor.

    Singurul mod de a-ti apara interesele este acela de a negocia in masa.Nu sindicatele sunt de vina ci lipsa unei administratii eficiente. Cind ai probleme la un ghiseu, nu e sindicatul care iti face probleme ci managementul care e incapabil sa creeze si sa foloseasca pirghiile dintr-o companie. E ca la Diverta, nu e sindicatul de vina ci un management libidinos care isi desconsidera oamenii. Ai un exemplu unde lipsa unui sindicat nu e neaparat un success pt companie.

    Orice proprietar o sa se uite mai intii sa taie costurile de munca. E cel mai simplu si cel mai usor sa creezi un demon in sindicatul care „suge singele companiei minune”.

    00
  22. @Calin
    Am inteles ca tu esti functionar .
    Din cate stiu aveti si sincidcat, nu ?
    Ei cum faceti greva pentru bani mai multi de ce nu faceti prima data greva pentru schimbarea legilor ?
    Aduceti imbunatatiri la legile existente, eliminati aberatiile existente, optimizati sistemu . Daca parlamentarii nu vor sa dea drumu la legi fortatii, faceti greve 365 de zile/an. Sunt 100% convins ca daca ati incerca o miscare de genu asta restul societatii va fi cu voi. Dupa ce va optimizati sistemu apoi puteti veni si cu pretentii salariale. Si in condiitile astea sunt de acord sa va dubleze salariul.

    Organizati dezbateri legat de institutiile in care lucrati, chemati specialisti sa va ajute sa optimizati munca pentru cetatean. Si slava domnului nu cred ca exista in tara asta o singura institutie de stat caruia sa nu ii poata fi imbunatatit procesu de functioanare vis-a-vi de benefeciarul pentru care executa serviciul. Cereti ajutor de la europeni, imi vine greu sa cred ca nu vor sa va ajute.
    Si ca sa dati dovada de transparenta, fiecare institutie a statului ar trebui obligata sa isi posteze lunar sau trimestrial situatia economica, cheltuieli de personal pentru fiecare post (fara sa specifice numele angajatului, ci doar un nume general , i.e : angajat_finante_publice_nr_20 … etc)

    Dar voi in loc sa dati un feedback de genu asta la restu tarii singura chestie pe care stiti sa o faceti in sidicatele alea e sa cereti bani ! DOAR ATAT ! pai siktir frate, pe mine contribuabil m-ati intrebat daca sunt de acord sa va maresc leafa ? Pe baza de ce frate ? Cu ce m-ati ajutat ? Acu 10 ani tot in 5 locuri trebuia sa merg ca sa imi scot un cazier judiciar . Acu 10 ani tot trebuia sa platesc faimosul timbru fiscal de 1 LEU la CEC !!!

    00
  23. poate ca numarul hartiilor e mare, poate ca birocratia e imensa dar nici majoritatea functionarilor publcii nu e deranjata de asta…atat timp cat e o paine pentru toti merge si asa.
    cat timp vom avea o mie de posturi intr-o unitate administrativa dintre care 40% middle management 25% top management si restu functionari normali cum sa scada birocratia?

    00
  24. Corect. Pana si un director al unei firme care furniza piese auto la fabrica GM a facut comentarii critice:

    https://www.snopes.com/fact-check/letter-to-general-motors/

    00
  25. marius,

    multumesc pentru link, excelent punctate problemele reale in scrisoarea respectiva

    succes :)

    00
  26. e total gresit! nu ar trebui generalizat. dar in proportie de 50% a dreptate. Uite eu lucrez in administratia locala, la o primarie, cea din localitatea unde m-am nascut. M-am angajt pentru ca eram satul de sistemul privat. Castigam binisor de tot, cam 2500-3000 euro, dar munceam 16-20 ore pe zi, uneori si sambata. Eram consultant in atragerea fondurlor europene. La pimarie mi-au dat 1900 de lei; binsor am zis, cu ce mai lucrez in particular ma descurc. Si m-am pus sa ma nsor, sa fac un copil, si toate mergeau bine. Intre timp, activitatea mea „in timpul liber” tinde spre 0, localitatea e mai izolata, iar nenea ala mic, Boc, mi-a desfiintat toate sporurile. Acum am 794 lei, pe cuvant, sacanez fluturasul, si rate de de 1200 lei. Cum ar trebui sa ma descurc eu acum? Am si raspuns la aceasta intrebare: Tocmai imi deschid o firma de consultanta, iar in loc de 1500 lei lunar voi cere 10000 euro. Negociem si tot iau 5000. Si cine pierde? Nu tot statul? Ba da. Mai ales ca, daca angajeaza alt consultant, se duce totul de rapa. In cateva luni, vreo 10 mai exact ma umplu de bani. Multumesc domnule Boc!

    00
  27. in America este prevalenta (cel putin pina in acest moment) filosofia conform careia problema o reprezinta Guvernul, in sensul in care un Guvern mare, cu multi angajati si cu taxe mari nu face decit sa inabuse activitatea privata si sa duca la un „welfare state”. Solutia propusa de republicani a fost reducerea taxelor si diminuarea controlului asupra activitatilor private. Astfel, in ultimii 20-30 de ani s-a creat sistemul curent de finante, care nu a fost deloc controlat adecvat de gvern. Plus ca taxle au fost mici si deci cei din finante s-au aranjat pe generatii.

    De ce aceasta explicatie? caci e strins legata de puterea de negociere pe care o au sindicatele. In tot acest timp, sindicatele au fost desfiintate (la cel mai mic gest de unionizare, firmele dadeau afara pe toti indivizii implicati ). Astfel forta de munca nu a putut sa beneficieze in nici un fel de cresterea economica cunoscuta. Sindicatul muncitorilor auto este o exceptie in sensul ca a supravietuit. Dar de facut concesii au tot facut, caci usor sa ii ameninti ca exporti fabrica in Asia sau Europa de Est.

    Argumentul meu este acela ca atit forta de munca cit si managementul trebuie sa impartaseasca scopuri comune. In fapt, modelul european s-ar putea sa fie mai adecvat. Mobilitatea sociala e mai mare in UE decit in US.

    00
  28. @zoso :Asta e unul din posturile tale de cinci stele! Aproape la fel de bun ca ala despre cum functioneaza o companie!

    00
  29. in capitalismul de azi:
    aia mari de la stat, managerii si patronii din sectorul privat, comportament in doua etape ale ciclului economic:
    1. boom
    – furam respectiv suntem lacomi si ne asumam riscuri ca niste idioti
    2. criza
    – ups, am provocat criza. ce sa facem sa reducem costurile? taiem salariile la pulime!

    00
  30. @ drakishar

    In primul rand nu fac parte din sindicat;
    in al doilea rand, legea va afecteaza pe voi, contribuabuili mai rau decat pe noi, pentru ca va vad si pe voi nemultumiti, asa ca intreaga societate a trebui sa solictie schimbarea legilor, iar eu ma refeream la schimbarea tuturor legilor din romania, pentru o reforma generala;
    in al treila rand nu uita ca legiutorii nu suntem noi ci noi suntem doar executanti, asadar pentru presiuni asupra emitentilor de legi, cel mai logic ar fi ca la urmatoarele alegeri parlamentare sa nu se prezinte nimeni, cred ca ar intra in panica intreaga clasa politica. In mod similar, nu putem face greve tot anul, pentru simplul motiv ca si intre noi vor fi destui care sa se gandeasca la faptul ca restul cetatenilor care apeleaza la serviciile noastre nu vor fi deserviti…In parte ai dreptate, dar, ma repet, legislatia in romania trebuie schimbata din temelie iar reforma sa isi intre in drepturi in toate domeniile…Oricum, punctul tau de vedere este foarte corect si pare sa ofere niste solutii eficiente de abordare a problemei noastre si a altora pe viitor.

    00
  31. E un sistem construit prost de oameni incompetenti. Avem legi pentru functionarii publici facute complet aiurea incepand de la sistem. Ar trebui sa avem legi mai simple si usor de aplicat nu zeci de pagini cu ajustari la modificari si republicari sau norme de aplicare care nu apar niciodata simultan cu legea. Calin are un punct de vedere rezonabil dar idealul cu reforma din temelie doar un vis.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.