Mulţi medici şi multe şcoli.

În ultimii 20 de ani, Sănătatea şi Educaţia au fost mereu două domenii subfinanţate. De ce sunt cele doua domenii in halul in care sunt?

Educaţia. În România sunt multe şcoli, pentru că tov. Ceauşescu voia ca România să fie o ţară alfabetizată şi mânărirea statisticilor nu era îndeajuns. Satul şi şcoala. Cu timpul, migraţia ţăranilor la oraş a facut ca aceaste şcoli să fie din ce  în ce mai goale. Ele functionează în continuare, necesitând în continuare bani pentru personal şi întreţinere. Mulţi bani, per total, merg la şcoli cu 10-20-50 elevi. Nici un ministru în 20 de ani n-a spus că 4 autobuze cu 20 de locuri costă mai puţin decât 4 şcoli şi că asta e direcţia în care trebuie acţionat. Nu. Nici primarul de la sat nu e de acord, el nu câştigă nimic din asta. Aşa că sistemul a funcţionat perfect într-o combinaţie de delăsare şi proastă administrare a banilor.

Sănătatea. Aici e fix invers. Sunt prea mulţi pacienţi şi prea puţine resurse. Ceea ce n-ar fi o tragedie, numai că o mare parte dintre pacienţi nu plătesc pentru a beneficia de îngrijiri medicale. Şi astfel banii se împart între plătitori şi restul lumii, că trebuie să ajungă la toată lumea, rezultând starea deplorabilă a spitalelor şi, culmea, un sistem în care nimeni nu primeşte asistenţă decentă. Soluţia cea mai bună e să nu mai plătească nimeni asigurari la stat, rezultând într-un faliment de toată frumuseţea. Astfel vor înţelege prostiile făcute.

Am fost zilele trecute la medicul de familie pentru un control. Ştiţi ce s-a eliberat sala de aşteptare de când e cu programare? Parfum! Brusc, de când e cu bani nu mai avem boli închipuite şi nu mai stăm toată zile pe capul doctorului că avem un cârcel. La fel trebuie făcut şi în spitale. Îţi plăteşte statul 50% din îngrijirile medicale, restul ţi le acoperi singur dacă nu ai asigurare.

Comunismul ne-a învăţat că statul trebuie să ne dea şi să ne facă. Şi singura noastră obligaţie este să îl mai furăm din când în când, că statul are.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

32 comentarii

  1. Da bre… asa e…
    Situatii de acest gen sunt peste tot (drumuri, parcari etc) si toate au ca motivatie acelasi lucru: nu vrea nimeni sa faca ceva in sensul asta atata timp cat lor nu le iese nimic…

    Sa-ti dau un ex. Autostrada lui Berceanu ( tronsonul ala pe la Comarnic spre Brasov) nu se mai face pentru ca, desi trebuia facuta in concesiune, Berceanu nu a fost de acord cu o chestie: Mentenanta. Mentenanta, trebuia facuta de cine trebuie nu de cei care ar fi trebui sa construiasca autostrada si sa o aiba in concesiune… Ghici de ce? :)

    00
  2. Nu stiu in alte parti cum este, dar cel putin in Vrancea scolile se vor inchide sigur, insa microbuzele solicitate inca de anul trecut nu dau semne ca ar veni. Si daca pana acum aveam cazuri de copii care mergeau kilometri intregi prin padure doar pentru a ajunge la scoala, nu vreau sa imi imaginez ce va fi din septembrie daca nu vor avea alte zeci de copii transportul asigurat. Pe de alta parte, la programul pentru copii supradotati(unde se asigura cazare si transport la o scoala din oras) nu se baga nimeni, ca nu vor sa lase copiii sa plece si sa nu munceasca gradina si sa mulga vaca.

    00
  3. In privinta spitalelor, statul ar trebui sa asigure doar un minimum de servicii pentru toata lumea, adica sa nu te lase sa crapi pe strada in caz de urgenta si sa nu-i lase sa crape pe aia care chiar nu isi permit sa plateasca vreun fel de servicii medicale. In rest, platesti din buzunar sau iti faci asigurare medicala, asa cum e cam peste tot in lumea civilizata. Si mai e o chestie pe care ar trebui sa o promoveze statul: preventia. E mai ieftin sa previi decat sa tratezi o boala. In general, investigatiile medicale periodice sunt mai ieftine decat tratamentele.

    00
  4. Bunicul meu a fost invatator intr-un sat de cateva sute de oameni. Avea atat de putini elevi incat facea ore cu cate doua clase deodata (de ex, clasa intai si a doua). Comuna, care are liceu, e la 6km de sat, iar drumurile sunt asfaltate. Deci risipa e putin spus.

    Legat de asigurarile de sanatate, ai grija, sistemul de sanatate nu poate fi privatizat in totalitate, altfel rezultatul e dezastruos. America e singura tara civilizata care are un sistem exclusiv privat si nu sunt putine cazurile in care companiile de asigurari au comis abuzuri. In unele cazuri au refuzat sa acopere cheltuielile unor oameni care au contribuit multi ani la asigurarea privata. De ce? Pentru ca aceste companii fac profit daca refuza sa plateasca. Alte cazuri nasoale sunt cele legate de asa-zisele conditii preexistente. De exemplu, daca o persoana avea multe cazuri de o anumita boala genetica in familie, companiile de asigurari pur si simplu refuzau sa ii faca polita de aisgurare. Au fost multe cazuri de oameni din astia ramasi in afara sistemului care nu si-au putut permite tratamentul si au murit cu zile fara asigurare.

    Sistemul ideal e la alegere: esti sarac, platesti putini bani la stat si ai parte de ingrijire de calitate medie. Esti bogat, platesti mai multi bani la privat si ai parte de ingrijire mai buna. Mai mult, daca ai asigurare privata, trebuie sa existe un plafon pentru care e responsabil pacientul. De exemplu, indiferent de ce boala ai, platesti primii 1000 de lei. In rest, acopera asigurarea. Chestia cu procentajul nu functioneaza. Daca ai ceva boala grava si iti trebuie o operatie de cateva zeci de mii de euro? 50% tot e o gramada de bani pe care majoritatea poplatiei nu ii are.

    PS: satul n-are primar, doar comuna :)

    00
  5. incredibil de adevarata dar si de trista incheierea:
    „Comunismul ne-a învăţat că statul trebuie să ne dea şi să ne facă. Şi singura noastră obligaţie este să îl mai furăm din când în când, că statul are.”
    pana nu scapam de mentalitatea asta nu prea avem sanse

    00
  6. tov. Ceausescu nu a avut o idee rea cu alfabetizarea, dar intr-adevar inertia sistemului a fost prea mare. Odata cu migratia oamenilor la orase trebuia redus numarul de scoli si asigurat doar transport gratuit pentru elevi. Dar intr-o perioada cand bani erau destui de cheltuit, cui ii mai pasa ca se face asa risipa? Acum, cine mai e in stare sa judece corect si sa actioneze cum trebuie in probleme de genul asta?

    00
  7. In multe scoli din mediul rural, profesorii care predau locuiesc in orasul apropiat (in conditiile in care de multe ori sunt nascuti si crescuti in satul respectiv). Si primesc spor pentru ca lucreaza in mediul rural.
    Stiu, toti prefera luxul de a sta la oras, in loc sa umble pe drumurile desfundate de tara. :)

    00
  8. OFFtopic : ai auzit faza cu emagul ? miercuri noapte cica au avut defectiuni la site si s-au modificat preturile :P si-au luat oamenii plasme si laptopuri cu 200 lei, cica au 30.000 euro gaura si ca livreaza toate comenzile, 250 la numar . :)

    00
  9. Avem 31.596 biserici in Romania – incluzand 280 in constructie.
    Avem vreo 8 mii de scoli.
    de asta ce zici

    00
    • @jokeru: e prea evident ca toata lumea vrea sa impoziteze biserica. si ca asta nus e va intampla cat timp biserica e pe locul 2 in topul increderii romanilor.

  10. cred ca titlul corect era multi bolnavi si multe scoli.

    00
  11. zoso. Spitalele sunt in cacat pentru ca se fura mult. Vorba lu Basescu. Fata de 04 sunt de nu stiu cate ori mai multi bani, bani care nu se vad.

    Se dau retete de medici fara acoperire, se fac afaceri la suprapret, ca la stat.

    Cat despre scoala; scoala e in rahat pentru ca se fura. capacitatea, care nu mai exista, Bacul pe care l-au distrus si pe asta, si pt ca ce se face in scoli nu mai vrea nimeni sa invete, si nu mai e nimeni in stare sa predea.

    Spre deosebire de spitale, in scoli poti face si carte cu o foaie, un creion, si o carte. De oameni e nevoie

    Toate cartile dupa care am invatat au avut minim 10ani vechime…

    00
  12. In Romania spitalele sunt 50% centre de asistenta sociala pentru batrani care nu au ce manca, homelesi care nu au unde sa doarma etc. 40% compenseaza munca medicilor de famile. Doar 10% din activitatea spitalelor este pe activitatile pentru care sunt concepute. Intr-o garda normala la Spitalul Colentina din Bucuresti, din 45 de pacienti care vin la camera de garda, 10 sunt urgente. Din cei 35 care nu sunt urgente, unul singur are trimitere de la medicul de familie. Ceilalti 34 vin cu texte de genul „am venit azi ca e duminica si credeam ca e mai liber”, „am o unghie incarnata de 15 ani si ma doare de 3 ani, dar mi-a fost frica pana acum sa vin”, „m-am dat cu o crema anticelulitica ultra-naturala timpo de 5 zile la rand si m-am inrosit toata. Nu aveti sa imi dati ceva sa imi treaca pana maine?” etc.

    A, era sa uit, din cei 34 care vin in plimbare, cel putin 10 intra pe usa urland „daca nu ma vede cineva acum, chem televiziunea” :). Ca asa e la noi.

    Subfinantarea si comportamentul neprofesionist al personalului reprezinta 30% din problema sistemului de sanatate, restul pana la 100% insemnand sufocarea la care il supune pacientul „turist”, care merge pe la camera de garda ca sa socializeze.

    00
  13. @joker Chiar atatea biserici sunt in Romania?:O
    E trista situatia,Zoso,dar nu uita ca traim intr-o societate de fanatici religiosi.

    00
  14. si daca te iei dupa cei mai prosti oameni din rom(adica sindicalistii din educatie/la bataie cu m geoana) ar trebui sa mai angajam vreo 15 de prof,sa le marim salariile ca sa ajungem sa avem vreo 400000 de prof care sa predea 2 ore pe zi.

    00
  15. NOU
    #18

    Statut social va crapa. Sa ii fie tarana usoara, chiar daca eu am sa urlu.

    00
  16. @SnakeSkull
    Astia nu-s fanatici religiosi, sunt niste tampiti superstitiosi. Sa stai cateva zile la o coada kilometrica ca sa atingi cu batista niste oase si apoi sa-ti dai 1 an cu ea pe ochi in fiecare dinineata, asta nu e religie, e tampenie in stare arhaica.

    00
  17. @Stefan: nu zau, vin pacientii cu boli inchipuite si de aia e asa la camera de garda. Am avut necazul sa ma nevoie sa merg acolo – facusem o criza – si desi tremuram si aveam probleme de respiratie am stat 20 de min singura la fel ca inca 2 batrani care vomitau si abia respirau. Daca astia sunt pacientii tai inchipuiti…. sa dea Dumnezeu sa fii si tu unul din ei! Cand iti vezi parintele batran incovrigat de durere pe un pat de spital iar asistenta urla sa iesi afara si joaca solitaire cu spatele la suferind ce-ti vine sa-i faci? Ca eu ma gandeam la multe…

    00
  18. Da nimic mai adevarat. Dar chiar daca acum se fac programari si mai si costa, la urgente tot te calci in picioare. Exact acolo unde trebuie sa fie cel mai civilizat, ordonat, igienic nu este. Ai o problema grava si te simti rau? Nu-i nimic, trebuie sa iti astepti randul dupa ce sunt consultate toate ciorile in sevraj sau care au un neg in talpa si nu mai pot dansa pe manele

    00
  19. Neagu Djuvara spunea ca acesta ar fi cam singurul lucru mai rasarit pe care l-a realizat Ceausescu. Si anume alfabetizarea romanilor. Hai sa nu ne legam de asta ca si cum ar fi un lucru prost.
    Problema e cu kilometrul de autostrada care costa 10.000.000 de euro si se strica intr-un an.

    00
  20. Legat de scoala, daca se faceau asa pe o raza de 20 de km cate un centru mare era lux, degeaba ar vrea acuma (de fapt niciodata nu e tarziu) dupa ce s-au invetit cate 10 miliarde lei vechi in toate catunele. Problema este incompetenta peste tot in scoli, in administratie… peste tot

    00
  21. Pai fiecare ministru sta maxim 4 ani – deobicei nu apuna mai mult de 2 ani. Asa ca nici unu nu are timp de lucruri serioase. E spun ca daca isi da unu interesu si adapteaza numarul de elevi la scoli – atunci ar fi si invatamantul mai dinamic. O scoala cu 20 de elevi este o risipa de bani.

    Iar pe partea cu sanatatea – treaba e foarte grava. Si ca pacient dar si ca doctor in tara asta e durere.

    Daca esti doctor si inveti 11 ani meserie iar apoi iei 2000 de ron parca-ti vine sa pleci in Anglia.
    Iar ca pacient te gandesti ca daca nu dai bani cumva, uita specialistul sa te coase dupa operatie, ori iti sectioneaza penisul sau uita foarfeca si te coase.

    Nici ca in state sa te lase sa mori pe strada daca nu ai asigurare, dar parca nici asa ca la noi.

    00
  22. @zoso : „castigatorii” erau inchipuiti ?

    00
  23. #4 Anda a rezumat destul de bine. double read it! :)

    00
  24. Ceea ce ai scris despre sistemul de invatamant sunt de acord, dar ceea ce ai scris despre pacientii din sistemul sanitar, domnule atotstiutor gresesti. de ex bunicul meu a avut o tumoare la cap, care la inceput s-a manifestat prin dureri de cap. Daca se ducea la medic, de la primele manifestari poate acuma traia. Deci ii bine sa te duci chiar si cand ai un „carcel” pt ca nu se stie niciodata daca acel „carcel” iti va pune crucea in dreptul capului. cius

    00
  25. Asta cu sanatatea, porneste de la casa de asigurari de sanatate. Daca te duci pe aici si te uiti la pdf-ul ala, ai sa vezi despre ce vorbesc. Din pacate din 2008 nu au publicat nimic (probabil de frica sa nu zica lumea ca pe timp de criza ei cheltuiau mai mult pt. dotarea casei de asigurari decat pt. spitale).
    Solutia morala, normala etc. ar fi sistemul de aigurari dual: si de stat si privat. Ceva de genul e in Germania. Daca ai salariul peste X, poti sa iti faci asigurare privata, daca nu pe cea de stat. La privat esti asigurat doar tu, si pt. mai multe servicii si e mai ieftina, cea de stat e mai scumpa dar iti asigura toata familia, dar sunt mai putine servicii incluse si mai mult de stat la cozi.
    Si solutia propusa de Anda iar nu e buna. Adica pana la suma X suporta pacientul, si doar ce e peste casa de asigurari. Nu mi se pare normal ca din moment ce sunt obligat sa cotizez sa mai si platesc pt. servicii daca nu patesc ceva extrem de grav (practic asta se intampla la ora actuala, nu ai ceva suficient de grav, cam platesti din buzunar).
    Si asta cu asigurari hibride ar trebui implementate si la pensii. Cine vrea cotizeaza la stat, cine nu la privat. Si din ce se strange la stat, si numai din asta se vor platii pensiile celor care au cotizat la stat. Bine, ca or sa urle atunci tot plimbatorii de tevi de pe vremea lui ceasca ca ei au drepturi castigate. Oricum pe actualul sistem, toti astia care avem sub 35 de ani nu o sa vedem 1 leu la pensie.

    00
  26. sunt si scoli cu destui elevi dar fara invatatori si profesori, ca profesorului daca ii tai 25% din salariu prefera sa nu se mai duca pana acolo, mai ales ca nici inainte nu ramanea cu mare lucru dupa plata cheltuielilor. da, teoretic ele ar trebui decontate, practic nu se intampla de multi ani.

    00
  27. tu n-ai buton de „like” ?

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.