More patent trolling

Focul. Inutil până când cineva s-a gândit să pună o halcă de carne pe lângă el sau să îl mute în peşteră. În forma lui iniţială doar consumă lemn.

Roata. Inutilă de sine stătătoare. Bună când se uneşte cu alta cu ajutorul unui ax.  

Computerul. Inutil până când cineva s-a gândit să le lege între ele. De aia nenea ăla care a inventat internetul e mai celebru decât ăla care a inventat computerul.

Cam aşa e şi cu toate invenţiile Apple. Vai, pinch and zoom exista de 3 secole, de pe vremea templierilor. Cum, colţurile rotunde nu au fost inventat de tancurile Panzer? Eu credeam că le-au inventat ăia care mi-au făcut mie tema. Aţi prins ideea: lumea e plină de invenţii care nu folosesc la nimic până se pune unul să le folosească la ceva. Cât credeţi că le-a luat oltenilor de la invenţia roţii până la folosirea ei la ceva? Câteva sute de ani? Exact, până când a venit unul, a luat invenţia inutilă şi a transformat-o în ceva util omenirii. Ăia care spun că ştiau de pinch and zoom înainte de Apple probabil îl făceau cu doi mauşi.

Vă dau exemplu de tehnologie inutilă, care n-are un scop definit acum: wifi pe aparatele foto. Ce fac, dau deny la fiecare reţea pe care o detectează? Unde se descarcă pozele? Câţi dintre oamenii din target au wifi în casă?

 5222124_460s

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

23 comentarii

  1. da corect, computerul fara internet nu a folosit la nimic

  2. da, focul doar consuma lemn si mai face si caldura degeaba, bulangiul.

    00
  3. Nici energia electrica fara computer cu internet n-a folosit la nimic.

    00
  4. rectifica: computerul fara porn nu ar fi fost nimic.

    00
  5. Computerul ca masina de calcul nu e doar pentru internet ;). Si daca nu se gandea nimeni pana acum sa le lege intre ele pe distante mai mari de cativa centimetri, tot erau extrem de folositoare.

    00
  6. Pe cuvântul meu că ești din ce în ce mai prost. Roata folosește de una singură ca roata olarului și altele și e clar că ăla care a făcut roata a făcut-o cu un scop (altfel lucruri rotunde mai există în natură). Computerul singur a folosit de la calcule în inginerie și războaie până la gestiuni și registre la primării. Doar pentru că tu ai blog și stai pe 9GAG nu înseamnă că viața a început pe net.

    Revenind la Apple, colțurile rotunjite nu doar că există de foarte mult timp, dar iPhone nu le-a adus o utilitate în plus. Ce fac acum icoanele alea și nu făceau înainte? Sau ce fac la Samsung după ce au copiat acea funcționalitate?

    00
  7. Esti ratat frate. O dai in mandarie rau de tot, lasa subiectul… Roata a inventat-o ala care a pus-o la caruta, nu ala care a facuto rotunda.

    00
  8. Nenea ala nu a inventat internetul ci a inventat World Wide Web-ul. Oricum imi place cum ai abordat lucrurile, daca ar gandi si altii la fel… atunci altfel ar fi viata asta.

    00
  9. În engleză aplicaţiile care dau utilitate unei invenţii se numesc „killer app„. Iar pentru calculatoare aceasta a fost VisiCalc, un program de calcul tabelar (gen Excel), care culmea, a fost lansat pe un Apple II.

    Un alt exemplu perfect de descoperire inutilă la vremea ei este curentul electric. Era doar o curiozitate fizică până la inventarea becului…

    00
  10. touch screen in 1985, in Japonia
    https://youtube.com/watch?v=q9brMMxI1RY

    touch screen in 1987, in masina o_O https://youtube.com/watch?v=LoYSCuAwPUg

    00
  11. @Arhi: corect, nu aveai cum sa intri pe facebook decat „local” :D Oare cum era sa fii „Social Media Expert” pe vremea aia ?

    00
  12. Daca poplarizezi un concept nu inseamna ca l-ai si inventat, inseamna doar ca esti bun la marketing. Uite aici un filmulet plin de „inventii” Apple, cu 10 ani inainte sa le faca … ( https://youtube.com/watch?&v=EwRjb4fNWAI#!&t=0m38s ).

    Si de curiozitate, cine a inventat internetul ? ( Al Gore, nu? )

    00
  13. Yep, doar la pus un om pe Luna si alte asemenea chestii inutile din gama cercetarii aplicate, ingineriei samd.
    Camerele foto cu WiFi ar trebui sa foloseasca la upload direct in Facebook, HI5, Flickr si ce alte site-uri de socializare exista. Se misca prea incet, telefoanele mobile fac o poza decenta pe care in 2 minute au si pus-o pe fb sa ii dea like si comentarii prietenii.

    00
  14. Cuaie, tu singur te plangeai de niste gigei care ti-au furat formatul blogului. Dar e greu rau de inteles ce-i cu IP-ul asta, hai sa ne dam prosti ca sa avem subiect de articol.

    00
  15. Si legat de pinch-to-zoom, ia si citeste, poate bagi ceva la cap: https://www.theverge.com/2012/8/30/3279628/apple-pinch-to-zoom-patent-myth
    Mi se rupe ca-mi vei sterge comentariile, vreau doar sa le citesti, am speranta ca iti va intra totusi ceva la mansarda fara sa iasa pe partea cealalta.

    00
  16. Computerul fara internet proiecteaza de la pantofi la navete spatiale. Internetul e folositor oamenilor de rand. Cei care folosesc computerul pt a crea ceva practic(nu randuri scrise pe blog sau mail-uri) nu au nevoie de internet. Autocad sau Photoshop nu au nevoie de net. La fel Office-ul.
    Cat despre inventiile gen colturi rotunjite…alea nu sunt inventii. Inventie e ceva ce nu a existat inainte sa il faci tu. Nu poti sa inventezi motorul cu combustie interna intr-o alta forma in care nu a mai fost construit pana azi ci doar poti sa inovezi. Inventia nu e inovatie. Nici ecranul tactil nu a fost inventat de Apple si nici forma dreptunghiulara cu sau fara colturi rotunjite.

    00
  17. Exista si un alt nivel al discutiei dincolo de rafuiala intre fanboys si articole pe gizmodo sau whatever.
    Problema este veche, nu a inceput cu Apple:
    https://mises.org/library/rethinking-patent-law
    https://mises.org/library/patent-wrongs

    O serie de lecturi foarte interesante:

    Link preluat de la Bogdan Glavan

    Acum, oamenii astia sunt libertarieni, nu nici o apucatura de stanga…daca oameni ca Murray N. Rothbard nu sustin dreptul de a culege roadele muncii tale, nu stiu cine o face.

    Si totusi ei sustin nu sustin dreptul de propietate intelectuala, interesant.

    00
  18. @Daniel, @Flo, @didi : computerul fara internet e ca mancarea fara sare: o consuma doar oamenii putin ciudati.
    De acord ca proiectezi, analizezi, calculezi, [orice]ezi pe el fara net. Dar, dude, cum ar fi fost sa dai comanda de Photoshop CS5 si sa-ti vina dvd-ul prin posta, cu plata ramburs? sau sa plotezi diverse schite de x pe y metri, sa le impaturesti si sa le trimiti prin posta clientilor?

    Cat despre camera foto cu wi-fi… soon (cloud computing)

    00
  19. Pana la urma este vorba de trade mark. Patentele astea despre care urla toata lumea sunt marci inregistrate. Nu ai voie sa le vinzi fara acord. Acelasi lucru se poate spune despre Coca Cola. Cuvinte simple, nu ? Le poti folosi zilnic ? Da ! Poti sa le vinzi, sau sa vinzi un produs folosind acele cuvinte ? Nu ! Poti sa inventezi zilnic un telefon cu colturi rotunde ? DA ! Poti sa il si vinzi ? Nu fara acordul Apple !

    Logic, nu ?

    00
  20. sa-i apere cineva pe cei de la apple, cea mai jegoasa companie din istoria omenirii, este aproape blasfemie.. rectificari au facut destule antecomentatorii mei, computerul a dus omul pe luna cu zeci de ani inainte de a ajuta adolescentii cu cosuri sa-si gaseasca pizda pe mirc si internet..

    iar colturile rotunjite.. da o tura ceva mii de ani in spate, la tablitele sumerienilor, ca sa vezi cam cum arata „rectangle with rounded corners”.. conceptul si aceasta forma geometrica exista de mii de ani si exista in enspe mii de produse, de la carti de joc la card bancar si la ce mai vrei tu.. faptul ca nimeni nu s-a gandit ca vreo companie cacacioasa isi va pune semnatura pe aceasta forma geometrica, e alta discutie..

    la slide to unlock la fel, un mare rahat, sfideaza bunul-simt si realitatea inconjuratoare…

    singura chestie la care am indoieli, e pinch to zoom, intr-adevar e posibil ca apple sa fi furat ideea de undeva, caci la ei am vazut prima oara..

    00
  21. @Liviu: nu e vorba de trademark.
    1. Ar trebui sa mai studiezi un pic problema daca ai impresia ca „trademark” si „patente” (brevete in romana) inseamna acelasi lucru
    2. Obtinerea unui patent inseamna ca tu esti primul; nu conteaza cel dinaintea ta a avut succes pe piata, este suficient sa fi existat cineva inainte si mai ai dreptul la patent
    3. Daca tu crezi ca este normal ca Apple-ul sa primeasca trademark pe „telefon cu colturi rotunjite”…

    00
  22. Zoso, ai văzut asta?:)) https://9gag.com/gag/5254724

    00
  23. „Computerul. Inutil până când cineva s-a gândit să le lege între ele. De aia nenea ăla care a inventat internetul e mai celebru decât ăla care a inventat computerul.”

    Asta inseamna ca nenea care a inventat internetul merita patent pe calculator!? ;) Ca daca nu (si raspunsul sigur e nu), atunci argumentul e tocmai in ajutorul „trollilor”. In fond, cam asta e cazul Apple vs. Samsung. Confunzi celebritatea, practicalitatea si vanzarile cu patentele pe inventii.

    P.S. Tehnic vorbind, nu a inventat internetul, dar de dragul discutiei.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube