Miorița inundațiilor, episodul #9861

Bună explicația găsită de un cititor cu diferența dintre Haiti și Republica Dominicană.


Digi24 are două reportaje unde se spune, dar mai pe șestache așa, că apa aia vine în același loc în fiecare an și că sătenii nu fac altceva în afară de a se plânge pe la televizor și de a-și strânge cioburile din viață și merge înainte.

Dig? Mutat? Ceva? Orice?

Nu. Aia e pentru oamenii care gândesc, pe noi să ne ajute statul, că uite ce nenorocire s-a abătut asupra noastră. Iar. În fiecare an. În fiecare fucking an!

Unii idioți zic de mine că sunt nenorocit că spun că satele trebuie să moară. Serios, când te calcă inundația a treia oară, marș în mă-ta și cară-te de acolo! Statul e de vină, că nu îi lasă să putrezească în propria prostie. Că aici nu e soarta potrivnică, aici e prostie umană, susținută cu bani de la buget. Și mă uit pe reportaje, judecând după agoniseala din casă, pământul e sărac cu ei și nu prea au pentru ce sta pe acolo.

Și televiziunile menționează în treacăt că s-au întâmplat inundații în același loc, pentru că din nenorociri din astea își fac audiența.

Același lucru e valabil și pentru tâmpiții ăștia. Da, știu, le-a dat Ceaușescu case, dar suntem în 2016, las-o naibii, cari lemne la bloc pentru că ești prea tâmpit să te muți sau să înțelegi că orașul ăla nu produce destul ORICE ca să aibă încălzire prin gaze?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

46 comentarii

  1. Al naibii de corect !

    00
  2. Pai de ce sa plece atata timp cat fraierii de la oras platesc asigurari, are balta peste pentru soldoveni. Ce sa le faci la ghertoi.

    00
    • Sa inteleaga lumea corect: bronzati din Sud + moldoveni = soldoveni. Ii gasesti prin vrancea, vaslui, galati, buzau, braila si bucuresti.
      Mai in nord au asteptat oamenii un an sa le repare statul podul. S-au saturat de promisiuni si l-au facut singuri intr-o zi. Dupa asta statul (apele romane) s-a miscat rapid, le-au cerut sa-l demoleze altfel dosare penale.
      https://www.youtube.com/watch?v=egnCc6l9bFc

      00
  3. noi romanii avem o calitate de nesters. suntem oameni insistenti

    Merge un vanator in padure.

    BUM cu pusca in tufis.

    Iese ursul:
    -Ma tu esti prost? Tu ai venit aici sa vanezi animale mici, iepuri, caprioare. Si tu dai dupa mine?

    Acuma, ca sa te iert, trebuie sa o sugi.

    Se executa vanatorul.

    Nervos, merge acasa, isi ia mitraliera, vine in padure si trage o rafala in tufis. Iese ursul, scuturandu-se de gloante:
    – esti idiot? ca sa te iert treci la aparat!…

    Se duce vanatorul disperat acasa, ia AG-ul si trage in tufis.

    La care iese ursul:
    -Ma, eu am impresia ca de fapt tie iti place sa sugi pla

    00
  4. Cel mai tare m-a distrat consilieru local:

    Să vină armata, să vină jandarmii, să vină! :))

    00
  5. Le place sa planga ca problema e cauzata de stat, defrisari neautorizate si alte intamplari. Dar trebuie sa se adapteze sa plece de acolo.

    00
  6. sa intreb si de asigurarea pt case… sa nu intreb… mai bine nu.

    00
    • Sa nu aud de prostia asta asa cum a fost ea facuta: ca la romani, in plm.
      Ce kkt de inundatie sau cutremur o fi orin creierul Apusenilor, par example, de trebuie sa platesc asigurare?
      Asta este doar un exemplu.
      La aia cu inundatiile nici nu le-as face asigurare fiindca vom plati in fiecare an de n-ori valoarea asigurarii facuta de ei.

      00
    • Poti sa intrebi. Nu asigura absolut nimeni zonele inundabile.

      00
    • Stii ca inundat poti fi si de la ploaie? ca si in creierul Apusenilor poate ploua ore bune torential fara nicio problema. Inundatie nu inseamna neaparat sa vina apa peste tine ca la campie.
      Iar de faptul ca platesti de n-ori valoarea, ce sa vezi, deja o faci ! Pentru ca 10% (sa zicem) platesc asigurarea aceea, dar in caz de ceva bani se dau pentru toti, indiferent ca aveau sau nu asigurare. Iar banii aia te las sa te gandesti din care taxe vin. Sau nici pe alea nu le platesti?

      00
    • Asigurarea asta acopera DOAR inundatia din cauza ploii, nu a vecinului de la etaj.Sau o mai fi alta inundatie asigurata?
      Cam ce inseamna dupa tine inundatie daca nu a avea apa in casa si pe strada de poti merge cu barca si sa pescuiesti??
      Sau zici ca inundatie este atunci cind ploua torential si imi intra apa prin acoperis??
      Asa imi fac si eu casa noua.

      00
  7. Din păcate si in Oradea tot pe sistem centralizat se merge. Nu ar fi rau daca ar fi eficient, dar nu e. Paradox ul consta in faptul ca primarul chiar face treaba pe alte planuri, dar incalzirea e calcaiul lui ahile

    00
    • Dar si cand va fi gata, vom avea cel mai modern sistem (centralizat) de incalzire din tara. E adevarat ca de vreo cativa ani facem sacrificii, dar nu se poate altfel.

      00
    • Se poate altfel, dar doar să nu fii în România.

      Stau străzile cu săptămânile destupate.

      Şi ca să nu ziceţi că visez, ţin minte şi acum în belgia, am mers cu autobuzul la 9 dimineaţa, am trecut pe lângă un şantier unde se înlocuiau ţevi fix ca la noi.

      Nu exagerez că seara când am mers acasă deja puneau pavajul la loc (belgienii au ce au cu pavajele lor). Şi ţevile scoase erau lângă, şi era destul de considerabil ca volum.

      Dar…utilaje, experienţă, muncitori plăţi bine, instruiţi, responsabilizaţi, know how, informatizare, timpi, chestii SF ţinând cont că la noi RDS vine după 2 zile să spargă aceeaşi stradă proaspăt asfaltată în acelaşi loc ca să pună ţevile pentru cabluri.

      00
  8. Aici nu ai dreptate. Unde sa plece oameni batrani 65-85? nu au bani sa plece . Au pensii de abia le ajunge de paine.

    00
    • Inundatiile in zonele respective nu sunt de azi de ieri si totusi….oamenii aia au trecut prin niste varste inainte sa ajunga la 65-80 de ani. Se puteau face lucruri, se puteau face schimbari cat timp erau in putere. Oamenii aceia au preferat in schimb sa.si lase viata dusa de val ( no pun intended )

      00
    • Subscriu.

      00
    • Iar dacă vor să rămână…noi toți,va trebui să plătim pentru asta?

      00
    • Sigur, toata ideea este proasta fiindca exista un mic caz special care nu se aplica. Te-ai gandit o secunda ca nu la aia se referea?

      00
    • Sunt de acord cu ideea articolului, dar hai să luăm următorul scenariu: casă / pământ moștenit din tată-n fiu; muncesc pentru a avea ce mânca azi și mâine; vreau să mă mut, cui vând o casă care e luată de apă anual?

      Nu se aplică tuturor, dar se aplică la destui încât să avem astăzi pe cine „ajuta” în zona respectivă.

      00
    • știi ce faci? serios, știi ce faci? găsești pe unul care are un lot de pământ mai la deal, unde sunt case neinundabile și tratezi cu el să ți-l dea. la bunicii mei așa s-a întâmplat: oamenii au dat din pământul lor de pe deal celor care voiau case, s-a făcut drum până acolo și asta a fost tot. și asta în ultimii 20 de ani, nu pe vremea comuniștilor. dai o vacă, niște vin, vii cinci ani și îl ajuți la vie, dai un alt lot de pământ, dar nu pierzi casa în fiecare an. în fiecare fucking an! și căcatul ăla de lot inundabil îl faci lot de pepeni.

  9. Tot ce putem spera este că fii și fiicele acestor oameni vor pleca, treptat, din satele astea încremenite în timp, prostie și sărăcie. Tot treptat, părinții lor vor ieși din sistem, cu picioarele înainte. Apoi, bălăriile vor cuprinde totul. The end.
    Desigur, scenariul ăsta va funcționa doar dacă statul nu va mai interveni aiurea în calea soartei… Vine apa? Să vină!!! Alte case? Nup!

    00
  10. @zoso: Sper sa iti trimit eu in weekend un filmulet cu „Rromania lui 2016”, sa vezi acolo oameni de la bloc ce dimineata isi arunca galeata cu pisat pe geam, sobolani vs. serpi printre cacatii de pe coridord si multe altele demne de secolul 17.

    00
  11. Cat valoreaza un aparament intr-un oras mic, cu industria la pamant? De banii aia ce iei si unde? Eventual o casa intr-o zona inundabila. Sau undeva la tara, departe de orice. Daca toti ar face asa cat ar costa serviciile mediale de urgenta pe cap de „mutat”? Cat acces ar avea la ele? Dar transportul in comun, cum ar trebui el modificat? Care ar fi atunci pretul unui bilet? Si mai sunt de zis dar mi-e somn. Oricum, ai prins ideea.

    00
  12. sa vina la Brasov, ca si-asa sunt multi moldoveni. sa vina si olteni!

    00
  13. In luna aprilie media lunara a precipitatiilor din 1900-2000 a fost de 48,2 mm in 2006 a fost de 78,8mm. Multe baraje au fost distruse si nu au mai fost consolidate, lumea arunca gunoiul in rauri si la poduri se infunda si apa iese afara, raurile nu au 10-20-30 m pe langa albie unde apa sa se reverse.
    Statul cand intervine cu ajutoare ar trebuie sa o faca sa nu ii lase sa construiasca in acelasi loc.
    Canalizarile din orase cand ploua putin peste medie se infunda si nu mai functioneaza.
    Podurile cu tuburi mi se pare cea mai poastra solutie alea pentru constructia de poduri, apoi podul in loc sa fie inaltat el e mai jos decat nivelul drumului.
    Banuiesc ca si acum e tot la fel : https://www.youtube.com/watch?v=Rg-I8CUb09Y
    In cateva orase lumea traieste mai decent, dar in rest lumea traieste de pe salariul minim pe economie.
    Majoritatea banilor de pensie se duc pe medicamnete, plata intretinerii si mancare. Apoi cei mai tineri nu vor sa plece in alte orase sa platesca chirii, ca se descurca cu acei bani putini mai bine la ei pe glie cu toate ca nu au conditii decente de trai.
    Te legi de aia ca isi cara lemne dar macar au centrala lor. Eu nu inteleg cum un numar asa de mare de bucuresteni asteapta apa calda si caldura de la radet ? Apa calda cand are radet chef si caldura cand termperatura scade cu stiu cate grade cateva zile la rand.
    Apoi lumea e obisnuita sa primeasca nu sa puna umarul si sa ifi faca comfortul lor. Daca mergi prin sate ai sa vezi ca biserica straluceste e ingrijita, apoi case la rosu destul de mari care stau de ani buni asa ca nu mai au bani sau nu mai vor sa traiasca acolo, case mici, vechi darapanate.

    00
  14. Bre zi si mie cum functioneaza lumea asta in care te ridici si pleci fara sa ai alt bun de capitalizat decat, minune, o casa in zona inundabila….?

    00
    • Pai pentru Zoso e tare usor, muta-te! Si gata! Ce conteaza ca, de exemplu, intr-o casa sunt 2 batrani, sa zicem de 65-70 ani! Unde sa se duca, ce pamant sa ia sa-si construiasca ceva, cine sa ii ghideze cum trebuie facut, cu ce sa isi construiasca, cu ce sa o ia de la zero? Astea sunt detalii! Solutia e simpla: muta-te. Cu ce…nu conteaza…Si uite asa zoso se simte mandru ca a mai rezolvat o problema a lumii!

      00
    • nu, stai pe loc și plângi pe la televizor. asta e soluția, in mod sigur.

  15. Pe filozofia asta a voastra cei din Haiti, Bahamas, …caraibe, ar trrebui sa paraseasca insulele ca in fiecare an vine uraganul…si in Bangladesh musonul…voi nu va uitati in oglinda?

    00
    • am gresit, cica de fapt diferentele au inceput din 1992.

      00
    • de fapt boss, tocmai am vazut un articol, cica Haiti unde mor cateva mii la fiecare cutremur si Repubica Dominicana, unde nu moare nici unul, ar fi pe aceeasi insula.

      Pana in anii ’65 cele 2 tari erau identice. In 50 de ani Republica Dominicana a facut chestii, Haiti a stat pe loc si a votat PSD. RD face turism modern si e impadurita, Haiti face tot agricultura de subzistenta.

      https://edition.cnn.com/2016/10/11/americas/haiti-dominican-republic-visual-explainer/index.html

      00
    • bun de tot materialul ala cu haiti.

    • Am citit si eu putin de haiti de cand cu uraganul.
      In Haiti sunt 95% negri, in RD 16% albi, 10% negri si 75% mulatri. E o comparatie fara importanta ca doar stim ca totate rasele sunt la fel. In sec. 19 in partea haitiana a inceput revolta sclavilor care i-au omorat pe toti albii fara nici o discriminare. In partea cealalta isi gaseau scaparea.
      Haitienii se afla cumva in situatia vasluianului care l-a omorat pe ala care-i schimba becul si acum sta in intuneric.

      00
  16. Deci in Haiti s-au mutat aia din Vaslui!!

    00
  17. Acum nu stiu ce e bai ca se incalzeste lumea cu lemne a bloc. In Oslo sunt cartiere intregi unde se incalzeste lumea cu lemne. E drept ca mai au si niste radiatoare electrice dar care doar dezmortesc un pic atmosfera in casa. Si cumpara lemne din alea scumpe cum gasesti la noi la Selgros sau Dedeman, pentru gratar sau pentru fite de semineu.
    Asa e si in Stockholm in cartierele cu blocuri vechi. Ba chiar am vazut asta si la Paris cand am vizitat niste prieteni care stateau pe St Genevieve la doi pasi de Sorbona. La fel, in cartiere cu blocuri vechi.

    00
  18. „televiziunile … din astea își fac audiența.”
    și politicienii/statul la fel.

    00
  19. Cu ce bani sa se muta niste amarati?
    Bani din ce locuri de munca?
    Cat crezi ca valoareaza casa si terenul acolo?Cumpara cineva macar?
    Pune-te in locul lor,nu gandesti corect,nu ai datele problemei.

    Daca erai tu in locul lor?Nu aveai nimic decat acea casa,teren si munceai cu ziua unde apucai.
    „Unii idioți zic de mine că sunt nenorocit că spun că satele trebuie să moară”
    Ce ineptie plina de ura,de ce sa gandesti asa ceva?

    00
  20. Ba inteligentule, oamenii aia care au case in calea apelor, daca ar vrea sa le vanda iau maxim 10k para pe ele, cu tot cu teren, la ce chirpiciuri au. Si oricum nu le cumpara nimeni casele alea ca, ghici de ce, sunt in calea apelor! Doh! Nu le cumpara nimeni. Vreun samsar sa le dea 100 de milioane pe ele sa zica merci. Si chiar daca iau 10k pe casa, ce fac cu banii aia? Isi iau ce? Juma de garsoniera? Sau ca sa isi construiasca o bojdeuca undeva, numai terenul e 10k de euro.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.