De ce “e milionar, n-are nevoie să fure” nu se aplică în politica românească

În teorie, aserțiunea lui Tăriceanu e corectă: Remeș nu avea nevoie de o șpagă așa mică, având case, afaceri, ferme de porci. În teorie. În practică, D.T. Remeș a lucrat toată viața la stat, deci ferma de porci și ce mai are sunt  rezultatul economiilor pe care le-a realizat cu sudoarea frunții, desigur. Și omul care a luat o șpagă ieri va lua una și azi și se va bucura ca un copil cu gândul la șpaga de mâine. Dacă mâine se duce cineva la Adrian Năstase, Miron Mitrea sau Dan Ioan Popescu cu 100 ouă și patru curcani pentru o șmenozeală mică, nici unul nu va spune nu, deși toți trei sunt politicieni respectabili și nedovediți, care au lucrat numai la stat. Lăcomia e prea mare, oricât de mulți bani ar avea.

În Slovacia, un milionar candidând ca independent, cu o imagine curată, a fost ales președinte. Chestia asta nu ar funcționa la noi cu 99% dintre milionari, că majoritatea au banii pe care îi iau ca urmare a unor afaceri de succes rapid și ilegal. Mă rog, nu ilegal, că a vinde scump statului ceva cumpărat ieftin nu e ilegal în România.

La noi, milionarul își cumpără Veyron de 1 milion de euro, deși n-are pe unde merge cu el, își conduce singur mașina de jumătate de milion de euro și moare într-un accident auto pentru că se grăbea, își cheamă curve din showbiz acasă cu elicopterul, se baga în politică pentru a fi mai aproape de cașcaval.

La noi, “e milionar, n-are nevoie se fure” se transformă în “e milionar, știe cum să fure”.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

11 comentarii

  1. La noi e milionar si fura marunt, e gainar. Fura 100 de oua, 5 curcani, un „gipan”, un apartament pentru amanta etc.

    00
  2. NOU
    #2

    observatie justa. de fapt asta-i marea paguba postdecembrista, ca nu s-a consolidat un capitalism autentic, ci unul „de stat”. oricat de cliseistica e ideea, securistii care detineau functii cheie (de rangul I, dar mai ales de rangul II) inainte de ’89, au preluat fraiele capitalsimului imediat dupa revolutie. iar obiceiurile vechi, mor destul de greu, alt cliseu atat de valabil. iar daca incepi un business de la zero si ajungi sa zicem in clasa de mijloc, e ok, tot respectul – acolo-s adevaratii capitalisti (firme mici de IT, transport, servicii, industrie etc). cand insa vrei sa te asezi la masa celor „mari”, trebuie sa intri in gasca. uite-l pe ghita. stiu ca in trecut un fost ministru de finante a facut mare valva cand a zis ca isi concediaza angajatii care se uita la antena 3 (ionut popescu ?), insa cred ca adevaratii capitalisti, care au acele firme mici de care vorbeam, inca nepervertite, au si responsabilitatea de a-si „educa” angajatii – sa creeze premisele unei culturi organizationale care sa faca diferenta intre productie si sustenabilitate reala si sustenabilitate artificiala, dependenta de legaturile politice, etc.

    00
  3. cateodata ii judeci pe oamenii astia de parca ar fi personaje unilaterale din caragiale.

    00
  4. @ioan : caragiale a fost un geniu prea putin inteles la vremea lui…datorita lui ne dam seama ca romania este asa cum este de foarte multi ani …

    00
  5. Majoritatea milionarilor au ajuns la acest statut bagand mana pana la cot in vistieria statului, direct sau indirect. Sintagma corecta ar fi „e milionar, deci a furat”

    00
  6. Cat adevar in 268 de cuvinte.

    00
  7. nu ai cum sa faci o avere de ordinul milioanelor de dolari (euro) intr-o singura generatie daca esti „cinstit” . Dar in Romania, Eldorado de Europa, spaga-furtul sunt ceva normal , nu?

    00
  8. Articol de pus pe perete.
    Daca nu as fi vazut asa ceva personal….
    Dar oare cati dintre noi nu au vazut asa ceva pe viu?

    00
  9. Furtul le-a intrat in sange, e ca un virus, ei fac asta din placere, nu pentru a avea bani. Ca fura un milion de euro sau 100 de euro, adrenalina e scopul, nu banii. Pana vor trage pamant pe ei, asta vor face, chiar daca au miliarde de euro. Le-a intrat in ADN.

    00
  10. Remes a fost si presedinte de sucursala bancara in Baia Mare.
    Poti face milione intr-o generatie daca te duce capul si daca esti la momentul potrivit in locul potrivit. Georgescu, Talpes ( aici insa vorbim de ceva grade), Sucu, Timis ( ala cu carnatul nu ala cu mina), Barbut sunt nume de romani cu bani facuti de ei nu directionati din firme de stat catre ei ( Catarama, Copos) si mai e si categoria celor care au venit de afara si au facut si fac bani aici (Jean Valean – glumesc, Valvis ala cu dorna ape, lactate si mai nou cu Aqua carpatica)

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.