metroul vienez

Austrietii sunt proşti. Cum adică să ai automat care îţi eliberează biletul sau abonamentul pe care îl vrei, îţi dă rest exact, nu e sictirit sau lipseşte? Cine a mai pomenit aşa ceva?

Intrarea în metrou se face ciudat. Nu sunt uşi care se deschid odată ce bagi biletul. Prima oară am trecut ca prin apa pe lângă taxatoare. A doua oară ne-am prins, că erau unii care taxau. Ia bilet. Nici o casă. Ia uite, unii care iau bilet de la automat. Ia uite, merge şi cu monede şi cu hârtii! Proşti mai sunt ăştia!

Dacă nu vrei să taxezi, nu taxezi. Nu există controale. Oamenii plătesc pentru că li se pare normal să plătească un serviciu pe care îl folosesc.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

33 comentarii

  1. daca ar fi in Romania oamenilor li s-ar parea normal sa nu taxese, nu? ar parea total optional. Si ce rost ar avea? O cheltuiala in plus. De aia Romania nu e Austria! Dar poate ajungem si noi pe acolo. peste 50…100…500 de ani.

    00
  2. Hai mai ca sunteti prea anti romani la faza asta. Ce la noi nu sunt toate autobuzele pe baza de taxare la alegerea calatorului? Si ce nu taxeaza lumea? Cand e un control din un autobuz de 50 de persoane sunt 2-3 fara bilet. Restul sunt onesti.

    Si in plus de unde stiti voi ca nu sunt controale la austrieci? La greci era control mai rau ca la noi, nu mergei 3 statii fara sa se urce un controlor.

    00
  3. Si in Budapesta/Lisabona/Munchen e la fel, numai ca vine controlul in 9/10 cazuri, la iesire sau in vagoane.

    00
  4. fara control eu zic ca ar fi faliment urgent..max o luna

    00
  5. Dupa mai multe injuraturi la adresa personajului tau anacronic hai sa zic si ceva de „bine”.

    Daca te prinde controlorul in metroul din Viena amenda e 250 / 500 EUR (o mica avere chair si pentru austrieci) ! Am citit pe un forum ca un austriac(tanar) a fost batut de maica-sa la propriu si nu la figurat dupa ce i-a spus ca a primit amenda la metrou ! Tot in metroul din Viena, la intrare e adevarat, doi tineri mi-au cerut bani (actiune calificata drept cersit) pentru a cumpara bilete de metrou (in fata mea s-au deplasat la un automat din Wien Mitten pentru a cumpara cele doua bilete) !

    Cei de la SBahn sunt ceva mai indulgenti !

    Viena Card trebuie compostat o singura data, si anume la prima calatorie !

    00
  6. e control si amenzile sunt drastice! tocmai de-aia majoritatea isi iau bilete si taxeaza!

    00
  7. treaba cu „nu sunt controale” nu e neaparat adevarata, la francezi la tren iti cumperi biletul de la automat, il compostezi la un aparat pe peron si nu te intreaba nimeni de bilet decat prin sondaj. Insa stiu toti ca lasa un salariu amenda daca sunt prinsi fara.

    Educatia se face cu forta

    00
  8. PS: am venit cu un autobuz plin de tineigeri de la un concert Maroon5 (ora 11 seara), am prins control, absolut nimeni fara bilet.

    00
  9. aia nu sunt prosti sunt oameni care au inteles c inseamna democratia…si oricum..ca la noi la nimeni.

    00
  10. In Franta tot asa numai ca prin statii inainte sa iesi te intalneai cu niste baieti care aveau niste compostoare (ca alea de au gospodarii aia de pe RATB) prin care iti treceau biletul sa verifice daca l-ai compostat cand ai intrat. Iti zambeau si te salutau politicos dupa. Ce prosti, exact.

    00
  11. Şi în Brussels e la fel. Dar cică ar fi controale… totuşi, în aproape 1 an cât am petrecut acolo, n-am prins niciunul :) Prima amendă era 100 de Euro, şi urma să crească cu câte 100 pentru fiecare abatere.

    00
  12. ba exista controale, le-am prins eu de vreo 3 ori in 3 saptamani, da’ aveam bilet, a fost ok
    iar automate de-alea (e, nu chiar de-alea, da ma rog) de cumparat bilete exista si pe la noi, de exemplu in braila, nu-ti dau restul dar in rest sunt ok, te scutesc de sictirul vanzatoarelor de bilete.

    00
  13. mentalitate… nici daca stau ei pe loc 300 de ani nu ii ajungem…ca civilizatie…

    00
  14. Am fost si eu in Viena. Ai dreptate, cu exceptia controalelor. Cativa din cei care au fost cu mine au prins control si amenda e destul de grasa, undeva la 100 de euro.

    10
  15. La noi multi vor zice ca nu sunt conditii, pentru ce sa platesti bilet cand mergi in vagoane murdare, asta dupa ce pe langa ca nu au bilet mai si flegmeaza pe jos sau arunca un ambalaj de ciocolata ROM.

    Inca nu exista respect pentru bunul public, lumea uita ca tot ce se face in jurul nostru e tot din banul nostru. Chiar azi am vazut niste cocalari (nu e vorba de transportul in comun) pe strandul din Arad. O parte din el e renovat complet, gazon, pavele, cosuri de gunoi frumoase din 5 in 5 m. Desteptii cu tricouri mulate si litere aurite numai bine si-au aruncat tigarea si un ambalaj de kebab (cu tot cu resturi) pe gazon, pe unde lumea umbla descuta sau face plaja, cand fix langa el era un cos de gunoi.

    Cel mai misto ar fi sa se dea niste amenzi uriase pentru toate chestiile astea.

    00
  16. la noi ar da faliment….in PRIMA SAPTAMANA

    00
  17. Eh, si in Berlin sunt robotei care iti dau bilet si iti mai dau si rest, pe deasupra. Insa in cele 5 zile (multe!) cat am stat acolo, nu am pins nici un control, desi era plin de turisti la momentul respectiv. Si si daca ar fi fost, nu cred ca ar fi avut prea mult succes…tinand cont ca orice „baietas de cartier” se ducea direct la robotel de cum ajungea pe peron, iar daca erai strain, trebuia sa fii batut in cap intr-un mod fenomenal sa nu reusesti sa-ti cumperi si tu. Si da, aici multi ar putea sa comenteze la adresa conditiilor oferite de RATB/Metrorex…
    insa am si eu o nelamurire: de ce nu e voie cu rolele la metrou? in special in „garniturile noi”. In Germania am ramas masca atunci cand am vazut ca se urca si cu biciclete, si cu role, si cu skateboard…dupa ei nu striga nici un paznic batran si burtos ca „e interzis” :|

    00
  18. Si in Budapesta e la fel, cumpăratul biletului pare opțional. Doar pare…prima dată nu mi-am luat bilet (nu știam de unde și cum) și am avut noroc, ca erau controlori care te intrebau prin sondaj: Am scăpat…oricum, nu puteam invoca necunoașterea procedurilor ca și scuză. Apoi, de fiecare dată îmi luam bilet. Cum e și normal.

    00
  19. La noi sa fie si control si tot nu ar lua lumea bilet. Cum e la autobuze/tramvaie bla bla…

    00
  20. eu intr-un an de stat in viena am mers cu metroul/busul/tramvaiul de cel putin 2 ori pe zi si am prins controlul de 3 ori. in schimb pe busurile de noapte sunt controale mai tot timpul. in weekend e ok daca n-ai bilet, poti cumpara de la nenea care controleaza, probabil se gandesc ca-s oricum turistii care se imbata in barurile lor si tot le cresc pib-ul tarii. da’ in timpul saptamanii e amenda.

    00
  21. Tin sa te contrazic la o chestie, exista controale, si dau amenzi.

    Tre sa ai grija sa nu iesi cu trenul in afara vienei pentru ca nu mai e valabil biletul ala de mergi peste tot cu el.

    In rest, taxezi odata biletul cu ziua de azi, si sti ca azi te poti sui in ce vrei tu tren/metrou/tramvai/autobuz

    Daca mai esti inca in viena, cere de la metrou o harta a vienei, pe o fatzada e harta metroului pe celalalta e o harta cu autobuze 2A, 3A, 4A care au trasee exact prin jurul centrelor istorice. Daca nu pe jos, mai te ratacesti, mai nimeresti… in final cand te saturi te arunci in prima gura de metrou si de acolo e simplu spre „acasa”.

    00
  22. Nu-i chiar asa, sunt controale (desi timp de o saptamana de mers intens n-am prins niciunul) iar amenda incepe de la 60 de euro. Doar ca e asa de comod de luat bilet ca nu merita sa-ti asumi riscul de a fi prins.

    Ai uitat sa mai precizezi ca automatele de bilete „vorbesc” in toate limbile de circulatie din Europa si ca pentru lua un bilet sau abonament apesi pe maxim 3-4 butoane (foarte user-friendly selectia optiunilor).

    00
  23. sa fie la noi amenzi de 300-500 E pentru toate kkt-urile : aruncat resturi/gunoaie pe strada , … in mijl de transport in comun, … lipsa biletelor, …baut in loc public, … scandal

    nu amenzi de-astea care se reduc daca sunt platite in 48 de ore

    nu merge? … hai sa vedem … inainte sa se „mai” mareasca amenzile pt. viteza, linie continua…etc, erau foarte multi „eroi” …la fel cu centura

    nu zic ca am scapat de ei …dar majoritatea s-au linistit

    cel mai bun exemplu Bucuresti-Ploiesti …cum se mergea si cum se merge acum ( as putea adauga …si cum ar putea sa se mearga )

    00
  24. in viena sunt controale dese, intr-o zi am reusit sa „prind” 3 echipe. sistemul asta de trecere libera e foarte intanit mai in nordul europei: olanda, belgia, germania, nordul frantei (lille), etc. foarte civilizat si frumos, ajungi si mai repede in metrou, nu treci prin o mie de filtre. ideea este sa iti cumperi bilet.

    00
  25. NOU
    #25

    Zoso, repet: asa era si la noi inainte de 89, dar lumea a inteles liberatea ca pe o libertate de a face ce vrea, de a fura, de a scuipa, de a ainjura.

    00
  26. NOU
    #26

    si aici ma refer la mentalitate, nu la tehnologia de taxare

    00
  27. Si il Lisabona era totul bazat pe automate. Mi se pare normal sa fie asa in marile capitale pentru ca altfel casierele ar fi innebunite de mii de turisti, toti vorbind alte limbi, intreband cum sa ajunga intr-o parte sau alta, in loc sa judece si sa se uite pe harti si indicatoare.

    00
  28. la ei nu se opreste trenu cu mascatii in camp? Nu sunt trei seturi de supracontroale, pt a se mai dizolva spaga aia grasa?

    00
  29. si in constanta exista automate de bilete, dau si rest, poti sa platesti si cu monede si cu hartii, suntem civilizati totusi, macar la asta

    00
  30. Sunt controale dar si alea-s facute mai mult pentru turisti :)

    00
  31. Astazi am trecut si eu prin Constanta si am vazut automat d-ala. Partea proasta este insa ca te enervezi incercand tot felu de hartii de 1 leu (functioneaza doar cu cele de 1 leu si 5 lei). In general mai rar gasesti hartii de 1 leu , care sa nu fie sifonate.

    00
  32. Merg si cu card bancar automatele alea!

    00
  33. NOU
    #33

    Eram doua femei „mai” in varsta – 50 ani de fiecare – in trenul din Viena si in zona in care noi stateam in picioare (de frica ca odata asezate nu ne mai ridicam, umblasem 10 ore fara sa ne asezam un minut) era un scaun liber. Un tanar s-a ridicat imediat ce a vazut ca desi un scaun este liber noi stam, totusi, in picioare. Justificare: poate nu vreti sa stea una singura. S-am amuzat cand a auzit motivul pentru care nu ne asezam. In Bucuresti merg trei statii cu trenul si scaunele sunt ocupate in majoritate de barbati (tineri sau in varsta, dar in putere). Am numarat de curiozitate intr-un vagon pe fiecare din cele 6 grupari de cate 6 scaune STATEAU IN MEDIE „O FEMEIE”, iar in picioare melt mai multe femei dacat barbati. Este si acesta un aspect de civilizatie, nu numai validarea cartelei. Ca sa nu fie comentarii rautacioase: stau la cinci minute de intrare intr-o statie, iar dimineata sunt f.f. odihnita, nu am pretentia sa stau pe scaun – sunt genul sportiv – nu ma intereseaza comentariile care se fac pe aceasta tema in vagon. Pur si simplu constat.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube