A(Ne)mestecate

La doua zile dupa articolul lui Vali cu turismul din România, am citit un post despre cum distrug turistii locurile pe care le iubesc. Am citit, dar am revenit la titlu: „How Tourists Are Destroying the Places They Love”. Mi s-a parut interesanta formularea. Pentru ca ascunde altceva. Locurile pe care le iubesc? Really? Mai degraba locurile care s-au vândut bine de-a lungul a zeci de ani. Locuri care au atras oamenii acolo cu diverse lucruri, locuri, evenimente. Locuri care le-au atâtat curizitatea prin campanii publicitare, unele puse la punct de autoritati, altele transmise „oral” prin Instagram sau Facebook. Locuri care le-au fost introduse in creier prin diverse topuri „100 de locuri de vizitat in viata”, „25 de locuri pe care nu trebuie sa le ratezi”, „Cele mai frumoase zone pentru yoga”, „15 zone erogene pe care nu le vei uita” etc.

De fapt, turistii de astazi nu sunt decât niste zombi. Hoarde de zombi. Ca sa poata continua sa consume unde locuiesc, au nevoie sa mai iasa, din când in când, sa consume si in alte parti. Vin si cotropesc. Nu vin sa viziteze, vin sa haleasca si sa cumpere. Sa consume. Orice, de la intrari la muzee goale sau inutile, la restaurantele cu aceleasi meniuri scumpe sau mini-market-uri cu fix aceleasi produse ca la ei acasa. E imposibil sa iasa la o plimbare „la pas” fara sa cumpere ceva. Cum, sa plece fara un suvenir sau macar o inghetata la suprapret? Au 200 de tipuri de brânza in supermarket-ul de la ei din cartier, dar cum sa vina pe aici fara sa guste „chestii” locale, facute de singurul/ultimul cioban, pe numele lui President. Da, din Marginimea Sibiului.

Turistul de astazi nu mai are nici o dorinta de a afla ceva despre locul respectiv. Se duce doar sa-l cotropeasca. Pentru ca asa au facut si semenii lui si el nu trebuie sa fie mai prejos. Un fel de câine care se pisa la fiecare stâlp sau chestie mai inalta decât piciorul lui. Asta e turistul de astazi. Un câine care bifeaza orice stâlp, copac, cos de gunoi sau perete. Iar astazi, mai mult decât acum 20-30 ani, turistul are drepturi. Pentru ca a platit sa vina pâna acolo, pentru ca iti da bani pe parcare, pentru ca viziteaza si plateste peste tot, are deptul sa faca ce vrea, când vrea. Sa arunce pe jos, sa puna mâna pe exponat, sa faca baie in fontana di trevi.

Având in vedere gradul de informare, de procesare, de intelegere, de meditatie, de transcendenta la care a ajuns lumea, am putea crede ca nu e nevoie de autoritati care sa ne impiedice sa cotropim. Ca intelegem ca nu e ok ce facem. Dar nu intelegem. Ne ducem, cotropim, apoi ne intoarcem la computerul nostru si cerem „partidului X sa faca aia si aia daca vrea sa câstige votul meu”. Sau primarul sa ia decizia aia daca vrea sa fie bine.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

36 comentarii

  1. Hai spune lu’ tata cine te-a suparat.

    00
  2. NOU
    #3

    Mai lipsea un „pe vremea mea” :)))

    00
  3. 100% de acord.
    Un singur amendament: tine si de nivelul de educatie/civilizatie. Poate si de varsta..
    Turistii ok sunt, din pacate, maxim 10-15 %…

    00
  4. Practic ala se plange ca turismul a devenit accesibil. Stati acasa saracilor!

    00
    • cred ca se plange de comportamentul turistului, nu de accesibilitate.

      sunt multi care-si aleg o destinatie pe baza importantei sociale mai mult decat pe ce-si doresc ei

      ceva de genul „mergem in X loc, ce facem acolo? nu stiu, cauta si tu repede „cele mai 10 chestii din X sau lasa ca ne zic aia de la hotel. hai mai bine sa cautam cazare…ca aia e mai importanta”

      00
  5. Captain Obvious returns. Macar fu scurt.

    00
  6. Am fost in primavara asta la Alba Iulia. Atmosfera m-a incantat, prezentarile ghidului m-au fascinat, locul era mai gol. La intrebarea de ce este atat de putin aglomerat in cetate, ghidul a replicat ca cei mai multi turisti vin de 1 decembrie pentru micii si gratarele organizate cu ocazia Marii Uniri. Am observat tarabe cu suveniruri si am fost tentat sa cumpar si eu, dar preturile lor erau cam piperate, asa ca am zis pas. Produsele vandute ambulant pe acolo la fel de scumpe. Poate din zgarcenie, mi-am spus ca voi ramane doar cu experienta locului in memorie, desi aveam banet la mine. Comerciantii s-au invatat cu mentalitatea romanului in excursie: ei vin sa petreaca, cumpere, cu portofelul burdusit, deci hai sa mai maresc preturile.

    00
    • pentru partea cu suvenirurile: aia sunt printre putinii care fac chestii. majoritatea sunt bijuterii artizanale (sau asa era acum 3 ani) din cupru sau diferite pietre…nu se compara cu suvenirurile „made in China” pe care le gasesti peste tot.

      00
    • Costurile de operare ale unei afaceri in zone turistice sunt mult mai mari decat intr-un cartier. Daca suvenirurile alea sunt facute local prin cumpararea lor sprijini comunitatea pe care ai vizitato. Cetatea din Alba Iulia si salina Turda se pot vizita intr-o zi ambele, asa ca ei ar trebuii sa se promoveze unii pe altii, ai venit pana la salina , mai mergi o ora si esti la cetate.

      00
  7. Bun.

    00
  8. Vrei diacritice sau nu? Hotaraste-te.

    Sa vizitezi zici? Pai locurile „de vizitat” traiesc din consumerismul celor care le viziteaza. Daca cei care se duc intr-un loc nou, nu consuma produse, servicii de la fata locului, de acesta se va alege prafu’ pentru ca nu vor mai fi bani pentru intretinere.

    Dar hai sa mai scriem un articol…

    00
  9. Tovarăși! Să interzicem turiștii! Să promovăm turismul local, să mai stea și acasă la Hotel Păturica.

    00
  10. La portile de fier exista taxa de 10 lei pentru fotografiat dar nu este permis din motive evidente fotografierea in sala turbinelor. Tot ce poti fotografia este acel „muzeu al portilor de fier” de 50 metri patrati plin cu diferite vietati impaiate si cateva unelte mai mult sau mai putin vechi. Si totusi lumea plateste acea taxa.

    00
  11. „Nu vin sa viziteze, vin sa haleasca si sa cumpere. Sa consume. Orice, de la intrari la muzee goale sau inutile, la restaurantele cu aceleasi meniuri scumpe sau mini-market-uri cu fix aceleasi produse ca la ei acasa. ” Daca tu cand te duci in Viena mananci tot la Mc Donald’s si cumperi de la Mega Image, e problema ta. Aia cu muzeele goale sau inutile e o rautate gratuita, ca sa ma exprim politicos.
    ” Sa arunce pe jos, sa puna mâna pe exponat, sa faca baie in fontana di trevi”. Cred ca tu confunzi turistii cu imigrantii ilegali africani.

    00
  12. Doamne, Dumnezeule! Ești ca pesta porcină!

    00
  13. Prea hater, prea ca la tara!

    00
  14. Eu sunt curioasă ce înțelegi tu prin ”muzee goale sau inutile”.
    Un muzeu nu va fi niciodată gol (thanks, Capitain Obvious). Cât despre ”inutile”, fiecare decide pe banii și muzica lui.
    Eu am fost și la Met și la Madame Tussauds. Unii au căscat de plictiseală, vai te-ai dus la New York să vezi tablouri?
    Da, printre altele. Și păpuși de ceară, tot printre altele.
    Așadar, exact cine-ți dă ție dreptul să decizi că un muzeu e ”inutil” și altul nu?

    Referitor la mâncare. Evident că vreau să gust ceva din bucătăria locală și produsele specifice. Și apropo, te înșeli major la faza cu ”fix aceleași produse ca la ei acasă”.
    Brânza elvețiană cumpărată în Germania are un gust.
    Brânza elvețiană – același sortiment – cumpărată din Elveția are cu totul și cu totul alt gust. În sensul bun.
    Articolul e deopotrivă plin de afirmații false și-n același timp răutăcios. Știu, nu-ți pasă de părerea comentatorilor.

    00
    • un muzeu inutil poate fi ala care nu-ti aduce nimic in plus. la noi in tara, de exemplu, gasesti sute de muzee taranesti in care vezi aceleasi lucruri: un tip de bordei, o moara de apa, 3 covoare, un razboi de tesut si 3 icoane…dar absolut toate sunt trecute la „obiective de vizitat in satul X”

      00
    • referitor la „bucataria locala”…cred ca el se plange de faptul ca asta incepe sa devina un scop…nu un mijloc.

      de exemplu, nu e mare diferenta intre ceafa la gratar facuta in Bucuresti si aia facuta la Cluj (sa zicem) si totusi, in aproape toate reportajele, ca e iarna ca e vara, apare cel putin o imagine cu unii cumparand sunci si slanini sau langa un porc perpelit.
      ceva de genul, te-ai dat cu masina pe Transfagarasan, te-ai chinuit sa gasesti parcare doar ca sa stai la coada pentru niste mici s-o slana si, poate, sa-ti faci 3 poze langa lac?

      00
    • Attilla, cum spuneam. Pe banii lui, fiecare hotărăște ce să viziteze. În principiu, sunt de părere că nu există muzeu inutil, fiecare exponat are o poveste și fiecare poveste își are publicul ei :)
      Mi se pare în cel mai fericit caz superficial să vii și să pufnești superior referitor la preferințele celorlalți. Cât despre partea cu scăldatul în Fontana di Trevi… s-avem rezon. Mă și-ntreb unde vede fluturele atâția bădărani – ba se scaldă, ba pun mâna pe exponate, ba aruncă pe jos, după spusele sale. Din ciclul ”toate mi se întâmplă numai mie”.

      00
    • @Attila și de ce mâncarea n-ar fi un scop dacă mie îmi place să mănânc?!
      Sunt destul de sigură că există și nișa „turism culinar”.
      Acasă nu voi găsi niciodată ingredientele cele mai potrivite/bune pentru a realiza o mâncare cu specific așa cum găsesc în locul ei de origine.

      00
    • Și apropos de muzeele care prezintă toate 3 costume populare, o roată și un bordei, poate niște ghizi care să explice specificul fiecărui costum din fiecare zonă, prin ce diferă și prin ce se aseamănă cu alte costume din alte zone, diferențele și asemănările din bordeie (și tot așa, înțelegi tu ce vreau să zic) poate muzeele alea ar părea mai interesante și n-ai mai zice că-s la fel.
      Eventual o înregistrare de ghid audio, pe un suport sau cumva la care să aibă acces și un turist care e singur pe persoană fizică, nu cu grupul.
      Am putut să închiriez așa ceva acum mulți ani la Sagrada Familia și la alte muzee de afară și a fost foarte foarte mișto. Din punctul meu de vedere a meritat fiecare cent și mi+ar plăcea așa ceva și în muzeele din Romania.

      00
    • @A: turism culinar exista…dar am mici indoieli ca daca mananci peste tot doar ceafa cu cartofi sau mici poti intra in turism culinar. (chiar daca reteta difera de la grataragiu la grataragiu)

      00
  15. Adica cineva mi-a implantat prin reclame fascinatia pentru cultura orientala? Sau placerea de a urca pe munte? Dude, daca tu iti faci vacantele in „top 100 destinatii” asta nu inseamna ca toti facem ca tine. Am observat ca personalitatea e reflectat foarte bine in comportament. Degeaba ai haine scumpe si ii deschizi usa nevestii, daca o porcesti pe chelenerita ca nu a venit mai repede la masa si lipeste guma sub scaun se anuleaza totul. E opinia ta, dar din punctul meu de vedere gresita. Politica nu te afecteaza, turismul e de cacat in ziua azi, pentru ce plm mai stam pe pamantul asta?

    00
  16. Știu bucureșteni get beget care nu au fost la un muzeu din București, dar când merg în city-break-uri iau la talpă fiecare muzeu.

    00
    • Am ajuns la unele muzee din București când nu locuiam în București.
      După ce am ajuns în București cred că am mai intră de 4-5 ori într-un muzeu. Hm, poate ar trebui să fac ceva în sensul ăsta. O idee bună, merci.

      00
  17. singurele chestii care i-au plăcut fiică-mii prin excursii au fost muzeele, o mâncare decentă și un așternut curat avea și acasă, apropo de mâncare, am refuzat aproape 20 de ani să mănânc paste constant, din cauza gustului fad și a faptului că orice porție se simțea la blugi, până am dat de paste italiene de calitate într-o călătorie, făcute din grâu care nu lasă amidon la fiert, cu aromă de paste (până la astea nici nu știam că pastele pot avea aromă), așa că nu, călătoriile nu sunt inutile complet, iar orașele pe care merită să le vizitezi trăiesc și din veniturile aduse de turism, e treaba or cum investesc veniturile alea ca să le fie bine

    00
  18. Fluture se referă la acel tip de turiști care consideră că dacă au plătit taxă de intrare își permit să facă orice în acel muzeu/loc de vizitat(am întâlnit destui), asta tine totuși de nivelul de civilizație și faptul că persoane mai puțin educate au acces la turism. O putem vedea la Mănăstirea Curtea de Argeș în 15 august când rromii își instalează corturi în curtea mănăstirii (că e mai ieftin decât la pensiune) și fac grătare în loc să se roage.
    Treaba cu prea mulți turiști și degeaba (cultura nu se lipește de ei, vin doar să bifeze încă un obiectiv pe lista) o pot spune cei din Țările de Jos sau italienii din Roma sau parizienii, nu noi.
    Un exemplu despre „cotropire” tocmai l-am trăit la Cetatea Râșnov (apropo DOAR RUINE, fără panouri informative, fără căi de acces întreținute, strigător la cer) zilele astea, sute de turiști urcau în remorci cei maxim 500 metri de la poalele dealului până la cetate cu titicarul pentru că, probabil, nu la rămânea prea mult timp după pentru potol, poze din turn și escaladat pereții obiectivului pentru cele mai frumoase selfie. In antiteză am fost la o zi distanță la Cartea țărănească Prejmer și la Cetatea Făgărașului unde erau de 10x mai puțini turiști deși ambele erau de 10x mai bine puse în valoare, dar dacă pui pe FB că ai fost la ultimele 2 nu o să de-a nimeni like că postacii au auzit de Râșnov și de Tâmpa nu de Prejmer, Cetățuia de pe Strajă și de Făgăraș…

    00
  19. Ideal ar fi ca turistii sa fie 99% oameni educati , fini, cu doctorate si care recita poezii.
    Treziti-va !! Majoritatea sunt pulime/pizdime care asculta manele, ragaie bere la pet si arunca caserola cu mici in iarba !

    00
  20. Din nou se pare ca majoritatea comentatorilor (superficiali) nu a inteles nimic din text si a sarit din nou cu hatereala pe Fluture doar pentru ca el e autorul articolului. Imi pare rau.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.