Mentalitate românească şi spirit antreprenorial

Citind comentariile de aici mi-am adus aminte de americanul român venit în vizită zilele trecute şi de parcursul lui profesional: terminat facultate, lucrat în politică în biroul unui senator, plecat după cinci ani, deschis două businessuri, unul avut succes, vândut către o companie internaţională, deschis altceva, complicaţii cu taxele, 3 luni închisoare, ieşit, deschis business noi, vândut, acum face turul lumii în timp ce caută idei noi.

say_you_are_not_alive

Şi ca el sunt milioane, inclusiv în România. Unii oameni au pur şi simplu simţul antreprenorial în sânge. Pot face mereu chestii noi, o pot lua mereu de la capăt, identifică oportunităţi şi ocazii acolo unde oamenii normali văd doar deşert. E o încântare să fii în preajma unor asemenea oameni.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

28 comentarii

  1. Conteaza foarte mult cu ce ni-a dotat Dumnezeu pe fiecare si apoi educatia primita. Nu putem face toti acelasi lucru si nici nu vom vedea toti lucrurile la fel! Este vorba de unitate in diversitate!

    00
  2. …si n-are nici o legatura cu spiritul romanesc sau eschimos. Altfel SUA ar fi fost plina de antreprenori. :B

    00
  3. „All business skills are learnable.” Trebuie să pui osul la muncă și capul la contribuție . Aici e problema majoră, unii pun doar capul alții doar osul. Majoritatea însă nu pun nici capul nici osul. Plutesc în derivă ca tăițeii în supă. :)

    00
  4. Spiritul „antreprenorial” la romani = 3 casatorii

    Prima casatorie = la 18-20 de ani sa vada cum e cu sexul
    A doua casatorie = la 25-30 de ani cu fata sefului
    A treia casatorie = la 40-50 de ani cu secretara

    00
  5. vorba lui @Valeriu, tre’ sa muncesti pe rupte si sa gandesti. Plus ca atunci cand te apuci de un business, nu mai exista alte activitati similare, te concentrezi cu totul pe business-ul ala. Si cred ca mai e o smecherie: trebuie sa joci ca sa castigi, nu ca sa NU pierzi.

    00
  6. Adevărat, dar tot așa cum astfel de persoane sunt milioane, sunt alte multe milioane de persoane invidioase, care nu fac nimic doar critică și dau din gură.

    00
  7. Spiritul antreprenorial il ai sau nu il ai. Daca il ai il poti dezvolta si imbunatati, daca nu il ai vei fi un angajat.
    Trebuie sa ai viziune, trebuie sa ai sange sa iti asumi decizii riscante.

    00
  8. eu cred ca daca lucrezi 5 ani in anturajul unui senator iti faci destule cunostinte incat dupa aia sa-ti vina milioane de idei.
    si eu am idei dar n-am un cent pt startup
    ma chinui cu o firma de vreo 3-4 ani , acum 2 ani am trait f bine doar din ea dar acum deja e pe panta descendenta si n-am pornit decat de la 200ron banii de capital social.
    asa ca sa faci firme dupa firme care sa si produca ceva inseamna ca pleci de la un „pont” sau intri intr-o combinatie cu cineva sus pus (d-asta probabil si problemele cu taxele :) )

    00
  9. Sunt oameni cu idei care isi asuma riscuri, dar ei au nevoie si de oameni cu chef de munca si care-si doresc un job care sa le puna in practica. Intotdeauna ies in fata primii, dar fara ceilalti ideile lor nu ar deveni realitate.
    Am spus asta pentru ca eu de exemplu nu sunt genul de antreprenor, admir specia, dar nu ma simt prost ca sunt doar un om care isi face treaba si incearca sa o faca in cel mai bun mod.

    00
  10. Cum s-ar zice, ipo, daca am fi toti manageri cine dracu ar mai munci? :D

    00
  11. E urat la puscarie. Decat sa fiu antreprenor, mai bine dorm linistit noaptea. O zi faina!

    00
  12. @Pigbrother, stai liniștit că oricine este manager.
    Până și muncitorul care încarcă ciment în malaxor este „cement feeder manager”. :)

    00
  13. Unii nu vor sa se complice-example me! Cu cat mai putin stres cu atat mai bine!

    00
  14. Las-o mai subtire cu yuppies de State care mai cauta cate o vaca de muls prin tari din lumea a treia, cum ar fi Romania pentru ca idei proprii nu au nici de frica. „complicaţii cu taxele, 3 luni închisoare” – mdea, spirit antreprenorial! Ca doar oricui i se mai intampla sa faca o evaziune fiscala mica, nu? Asa, din greseala.

    Cum ar arata insa omologul roman din pdv anterepnorial (cu acelasi tip de „spirit antreprenorial”) al americanului respectiv: neterminat nimic, bagat în politică, plecat după cinci ani, deschis un business, avut succes, vândut ceva – orice – către stat, complicaţii cu taxele, durut in cur, deschis business noi, acum face turul lumii necautand nimic, si nici pe el nu il cauta parchetul. Numele: oricine de prin tabloide, top 100 capital, etc.
    Deci modelul romanesc e mai de succes, daca ne referim la genul asta de „antreprenori” :)

    00
  15. Eu tot stau sa ma intreb cum astia de la controale de la finante nu au zeci de afaceri. Oamenii astia intra in ce firme vor, vad ce contracte vor, vad ce facturi vor. Pai cate oportunitati de afaceri au, si totusi nu fac nimic. Spaga ar fi infirma fata de adevarata valoare a informatiilor. Chiar nu inteleg.

    Sa ma lase pe mine cateva firme sa le vad furnizorii, adaosul poate si nitica organizare …

    00
  16. Spiritul antreprenorial se invata si trebuie sa fie” predat” de autoritatile statului. In romania nu este incurajat spiritul antreprenorial intrucat tara a fost si este condusa in majoritate de oameni veniti din comert exterior sau care au avut o tangenta cu asta. Acestia sistematic au invadat piata cu produse proaste in detrimentul celor autohtone. Fara exceptie toti romanii cand se gandesc la o afacere se gandesc in primul rand la: spaga, sanepid, taxe protectie etc. Cand o sa faca si Caranfil un film gen „Pursuit of happiness” care s fie eminamente pozitiv si autoritatile statului or sa vrea ca oamenii sa prospere cu adevarat abia atunci putem vori de spirit antreperenorial pana atunci o sa ne uitam cu totii la exemple din afara!

    00
  17. si totusi nu ar trebui sa ii blamam pe cei care nu au acest spirit, de antreprenori. io, de ex., sunt o sclava ca na’ atat ma duce capu’. Dar daca io si nush cate alte milioane (aici ma refer doar la romania insa cred ca e valabil si pt. alte tari) nu am exista, cine draq ar mai sta sa citeasca blog-uri, sa faca „munca de sclav pe plantatie”???

    hai sa multumim la zeitate ca existam, noi astia sclavii ca altfel alergam toti dupa idei….iti dai seama ce ingramadeala!?

    00
  18. Conteaza foarte mult bagajul intelectual, viteza de procesare, sansa si puterea de a persevera in asteptarea ei.

    00
  19. @pigbrother: mai exact daca am avea toti propria afacere, cine ar mai lucra pentru noi. Ca si managerii mai lucreaza, din cand in cand. :D

    00
  20. Cred ca toata lumea are la un moment o idee buna, dar nu realizeaza sau nu au destul curaj sa o aplice. Plus ca mai intervine si frica de schimbare de nou, te gandesti ca acum ti-e bine asa si daca faci altceva s-ar putea sa nu iti mearga. De aceea se zice ca oportunitatile apar doar pt cei curajosi.

    00
  21. ipo, true that, ai sintetizat-o mai bine.

    00
  22. NOU
    #22

    totusi… parca partea cu „3 luni inchisoare” nu suna prea bine :)

    00
  23. Apropo de mentalitate antreprenorială. Sorin Rusi se pare că a primit 30.000 de euro pentru site-ul laptopnews.ro.

    00
  24. si totusi oamenii nu vor sa-si asume riscuri… de asta nu fac toti ca el!

    00
  25. @zoso Nu bag mâna în foc pentru veridicitatea informației dar Sorin spune: „Investitia va fi de 30 000 EUR. A fost calculata la o cifra de afaceri de 15 000 EUR/an:). Proiectul a fost evaluat la o suma mai mare si, dupa cum am spus, am dat 50% din actiunile laptopnews.”

    Dacă se adeverește înseamnă că e un tip foarte norocos.

    00
    • @Androidlive: ai dreptate. numai că imi vine greu să cred că un site atât de special face 15.000€ pe an. e posibil să fie un zero în plus pe undeva. uite de ce.

  26. Si pana la urma cum e bine ? Optimist si increzator vs calculat si sigur
    Cred ca cea mai buna e varianta sotie de milionar.
    Ignorati,sunt obosita azi…:))

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.