Locuitorii din Florești Cluj sunt aerieni

Restul țării știm de Florești doar pentru că presei îi place să joace la două capete și să facă afișări de pe urma certurilor dintre oameni și autorități. Într-o lume civilizată, orice jurnalist ar fi râs o jumătate de oră de cerințele lor și apoi le-ar fi închis telefonul în nas.

Pentru că locuitorii din Florești au o listă de 83 de probleme pe care le vor rezolvate de autoritățile locale. Nu prea au ei treabă cu limba română, dar sunt amuzanți și aerieni cu ele. Să spicuim.

1.     Valea Sânaslăului de pe strada Eroilor este plină de mizerii. Pârâul ar trebui intubat şi create locuri de parcare şi spaţii verzi deasupra lui.

Să se facă parcări publice, pentru că atunci când au cumpărat nu știau că vor avea nevoie de mașini!

2.     ‎Nu se face curăţenie şi spălare stradală, străzile sunt pline de praf şi mizerie pe care o ducem în casele noastre.

Se construiește, nu are rost.

7.     ‎Deratizarea nu se face în multe proprietăţi private deoarece fie nu toţi proprietarii participă sau sunt de acord, fie nu dau toţi bani. În plus, degeaba se deratizează un bloc, şoarecii şi şobolanii merg la blocul de lângă, iar apoi când fac şi cei din blocul de lângă, vin înapoi. E un cerc vicios. Deratizarea completă a localităţii ar trebui preluată de primărie şi făcută deodată, peste tot, în toată comuna. Să plătim serviciul de deratizare la primărie, ca salubrizarea.

Sau mai bine să îl facă primăria gratis. Că dacă jumătate nu vor să dea bani…

8.     ‎Trebuie găsită o metodă încât tot traficul din zona de sud să nu fie preluat doar de strada Eroilor. S-ar putea uni de exemplu str. Teilor cu str. Porii, sau alte străzi care se termină cu fundături, cu alte străzi, încât să existe mai multe căi de a ajunge la ieşirile din str. Avram Iancu.

Terenurile din fundături aparțin cuiva. Ce bine și frumos e să decidă unii pe terenul tău, dar când e vorba de terenul lor, acolo nu se poate face nimic.

9.     ‎Este nevoie de mai multe spaţii verzi cu locuri de joacă pentru copii, dotate cu camere de supraveghere pentru a nu mai fi vandalizate şi îngrădite!

Când v-ați mutat acolo erau spații verzi?

10.     Există vreo bibliotecă cu cărţi de împrumut pentru acasă? Ar prinde bine!

Și eventual să aibă program de la 5pm la 22pm, să apuce toți să ajungă la ea.

12.     ‎Autorizaţiile de construcţie ar trebui făcute publice pe site-ul primăriei Floreşti, ca în Cluj-Napoca. Până când nu este gata centura de sud nu ar mai trebui să se construiască blocuri în Floreşti pentru că ne blocăm în trafic.

Noi deja am cumpărat, alții să nu mai construiască!

13.     ‎Ar trebui amendaţi constructorii care nu respectă regimul de înălţime din autorizaţiile de construcţie care fac mansarda retrasă şi alte aberaţii de acest fel. Totodată amendaţi cei care nu lasă teren pentru drum de acces, spaţiu verde şi parcări. Recepţia lucrărilor trebuie făcută serios!

Noi am cumpărat fără parcări și spații verzi (și scoli, vedeți mai jos), dar recepția lucrărilor nu e de joacă, trebuie făcută serios!

14.     ‎Nu ar mai trebui date autorizaţii de construcţie pentru blocuri dacă nu au în proiect câte un loc de parcare/garaj subteran per apartament şi spaţiu verde în jurul blocului.

Amuzant.

15.     ‎Ar trebui stabilit un program pentru şantierele de construcţii. Să respecte nişte ore de linişte. E aberant ca la 07.00 dimineaţa sau pe la orele 13.00-14.00, când e ora de linişte, legală, să sune de pe şantier aparate de sudură, muncitori care zbiară unul către altul, etc.

Amuzant.

17.     ‎Avem nevoie de măcar încă o şcolă gimnazială în Floreşti, una sau două creşe şi un liceu.

Trist și amuzant în același timp.

20.     ‎Canalizarea e o problemă în unele locuri. Trebuie înlocuită canalizarea care este subdimensionată.

Awww.

24.     ‎Ce facem cu accesul maşinilor speciale? Ambulanţa, pompieri, etc… S-a întâmplat deja, nu o dată, ca maşina venind de la centrul SMURD din zona ANL, să nu poată trece printre coloanele de maşini dimineaţa. Ce facem?

Păi, ăluia care i-a luat foc casa stă și plânge, și așa se eliberează teren și trafic. Mai mult foc în Florești!

27.     ‎Nu există centre funcţionale de adăpostire a populaţiei în caz de calamităţi. A se vedea aplicaţia DSU, cu harta cu adăposturile.

Florești e o calamitate în sine.

32.     ‎ ‎Sunt foarte mulţi oameni care scutură din balcon covoare, aşternuturi, etc. direct în balconul de jos sau direct în capul oamenilor care trec pe stradă. Poliţia locală ar trebui să dea amenzi.

Așa e peste tot la țară.

37.     Lipsa trotuarelor, a aleilor asfaltate, a locurilor de parcare şi a bordurilor uriaşe când coborâm la trecerile de pietoni.

Dap. Pentru că blocurile sunt construite direct în buza străzii, de aia nu mai e loc de parcări și de trotuare.

39.     Realizarea unei evaluări a sistemului de utilităţi din comună: gaz, apă, canalizare, energie electrică. Sunt zone unde nu este presiune la apă, curentul se întrerupe des, iar canalizarea nu face faţă.

Fac eu o evaluare acum: e subdimensionată și nu există planuri pentru a se schimba ceva, pentru că e nevoie de mulți bani și autoritățile locale sunt ocupate. Și pentru că, pe hârtie, mulți dintre ăia locuiesc încă în Cluj. De aia nici nu se fac școli.

40.     Problema Fermelor de pui şi a mirosurilor din zonă. Cu fermele de pui de la Puiul Regal şi Oncos ar fi bine dacă s-ar face ceva. Au fermele în apropierea Atelierului de Pizza. Împuţesc toată zona de case de pe Florilor. Toată lumea se plânge de Amaretto, dar putoarea vine zilnic şi de la cele două.

Fermele alea sunt acolo de dinainte de blocuri. Cumva, nu e problema lor că vouă vă miroase, e a voastră că v-ați mutat într-un loc cu mirosuri.

42.     Construirea unei parcări lângă cimitir şi grădiniţa de lângă primărie. Exproprierea terenului din vecinătate pentru cauză de utilitate publică pentru realizarea parcării.

Identificarea celui care a venit cu propunerea asta și expropriat blocul lui pentru a se face o parcare.

46.     Asfaltarea străzilor. Exemple: Crizantemelor, Narciselor, Răzoare. Aşteptăm de mult să ni se asfalteze strada Porii 19 la Sun City şi Emerald Garden. Asfaltare str. Catanelor, e dezastru când plouă.

Cine e fraier și s-a mutat înainte să se asfalteze?

51.     Caii liberi umblători pe stradă, caprele şi turmele de porci care umplă prin comună şi distrug tot în calea lor.

E o oportunitate turistică senzațională. Adus turiști și plimbat prin comună, să vadă cum era Europa acum 100 de ani.

53.     Locuri de parcare cu sau fără plată pentru cei care locuiesc pe Gh. Doja.

Da. De când s-au mutat.

54.     Să nu se mai dea autorizaţie de construcţie fără să se ţină cont de trotuare, parcări şi drumuri de acces cu două benzi sau mai mult unde este cazul.

Iar?

61.     Să nu ai trotuare pe străzi pe unde să-ţi plimbi copilul în cărucior, să nu poţi coborî de pe trotuarele de pe str. Eroilor pentru că bordura are 50 cm, cred că sunt nişte probleme într-o lume civilizată. E trist pentru că aici era câmpie şi se putea să fie un super plan urbanistic, să fie cartierul de lux al Clujului, dar aşa e cel mai aglomerată şi îngrămădită comună din ţară – trist.

Dap. Și mai trist e că unii locuiesc acolo.

75.     Primăria împreună cu fermierii din Floreşti ar trebui să facă o piaţă publică în care să se vândă la preţuri cât mai mici, de producător, alimente produse local care sunt mult mai sănătoase şi mai proaspete decât cele pe care le găsim în supermarketuri.

Stai la țară, muncești la oraș, vrei piață cu țărani. Păi…țăranii sunteți voi, bă!!!

Și m-am plictisit. Oamenii ăștia au cumpărat apartamente în rezidențiale înghesuite, fără locuri de parcare, pe străzi fără asfalt și acum se miră că nimeni nu face nimic. Ia să nu fi cumpărat. Ia să fi rămas cocleții de dezvoltatori cu ele nevândute, să fie nevoiți să facă unele cu parcări și cu spații între ele. Dar nu, clujenii s-au înghesuit să ia orice și acum se plâng că ar trebui făcute parcări și mărite străzile. Cum și unde, bă?!?!?!

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

144 comentarii

  1. Haioasa lista, dar primul punct pe lista respectiva ar fi trebuit sa fie „Sa avem noi locuitorii Florestiului bun simt”. Ultima data s-a infundat canalizarea pentru ca cineva a spalat betonierele si a turnat apa in canal. Inainte de asta s-a infundat ca au aruncat (sau a cazut) o oaie. Gunoiul nu prea aveau unde sa-l mai duca deoarece cam jumatate din locuitori aveau datorii de plata la firma de salubrizare . Este o zona (destul de aproape de centrul comunei) careia i se spune „Dallas-ul Tiganesc” – usor de identificat zona: https://www.google.ro/maps/@46.7464891,23.4843288,3a,75y,269.89h,77.18t/data=!3m6!1e1!3m4!1sHzmJIazZr2kKVKyp-SYlWA!2e0!7i13312!8i6656?shorturl=1

    Si ferma, aglomeratie, urbanism haotic si multe altele care se pot descoperi usor cu cateva cautari pentru cine chiar e interesat. Dar persoanele care au cumparat acolo au ignorat total aceste lucruri si acum se plang de situatie. Mai rau incep cu „sa se faca”. In schimb acum vreo 2 luni s-a defectat o masina pe drumul principal, si nimeni nu a iesit sa ajute la eliberarea drumului, au preferat sa astepte si sa se planga ca fac 5km in 3 ore .

    00
  2. Popesti-Leordeni 2

    00
  3. Legat de mizeria de pe străzi:
    Se plâng Floreștenii, dar nici centrul Clujului nu e mai curat. Ba chiar aș zice că sunt unele zone în Florești unde e mai curat decât în oraș. Oricum, în toate satele alea de pe lângă Cluj se construiește foarte mult, utilaje grele circulă pe străzi (încă) neasfaltate și aduc mizeria până în centru, nu doar în Florești. Iar străzile asfaltate efectiv nu se spală la fel de des ca în alte părți – după niște analize pe strazi s-au găsit metale grele grele, chestii radioactive și alte bunătăți. Stau în centru și aduc jeg în casă de fiecare dată când ies în oraș, mai ales iarna când plouă. Thanks, Boc!

    Legat de motivele pentru care oamenii se mută acolo:
    E simplu. Casele și apartamentele în Florești costă cam de două ori mai puțin decât în oraș. Înțeleg că nu toată lumea își permite în oraș – la mine în bloc s-au dat doua camere la 100k – și îți iei unde te ține buzunarul. Da ce nu înțeleg e de ce mulți se plâng că o casă care valorează 5 lei să aibă avantajele și confortul uneia de 10.

    00
    • „Da ce nu înțeleg e de ce mulți se plâng că o casă care valorează 5 lei să aibă avantajele și confortul uneia de 10.”

      Pai ce altceva sa faci in alea doua ore pe care le faci pana in Cluj in fiecare dimineata?

      00
    • 100K doua camere la Cluj???Da ce plm,e cumva Las Vegas sau Miami?Ca nici acolo nu costa atat doua camere!

      00
    • @Tutan Canon: dacă e in centru și e finisat bine, atâta costă. 1600-1700 eur pe metru pătrat.

      00
    • Atat se cere, cum spunea si serifu cine pla v-a pus sa cumparati. Sa mor la 1700E/mp iti faci ditamai casa, iei in zona de lux in Bucuresti etc…Faci un bloc mai mic si-l vinzi clujenilor, din astea…

      00
    • @Bluehand. Repet, daca vrei sa stai in centrul Clujului in conditii bune, atata costa in momentul de fata pentru ca cererea e mai mare decat oferta. Cine isi doreste zona de lux in Bucuresti sau vila la porumb, nu are decat sa isi construiasca.. S-au facut si la Cluj „cartiere de lux” in Faget – problema e ca apa nu vine cu presiune decenta, canalizare ioc, iar cand ploua mult iese rahatul din fosele septice direct in strada. Lux.

      00
  4. M am amuzat copios.. Dar totuși lumea se bate în continuare pe aceasta Pipera a Clujului de unde a înțeles ca se face și aproape o ora pana în Cluj. Preturile sunt mari, trotuare nu prea sunt..

    00
    • Se bate lumea pe ele pentru ca sunt ieftine. E aproape jumate pretul unui apartament si distanta de 10 km pana la cj.

      00
    • Se bate ca isi iau apartamentul(casa) ieftin/a si mai ramanea de-o masina sa ajunga la Polus si sa-i tina cheile in mana in vazul lumii, dar acum ii mananca sobolanii. Stiu ca nu toti sunt asa, dar e plin de oameni de genul.

      00
    • NOU
      #15

      – mai stie cineva de revoltatii aia din Bucuresti care dupa ce si-au facut case fix pe pistele de la aeroportul Baneasa cereau vehement desfiintarea acestuia ?
      – dar de aia din padurea Baneasa care voiau sa nu mai fie Mistreti In Padure ?

      00
    • Asta e mirifica: 51. Caii liberi umblători pe stradă, caprele şi turmele de porci care umplă prin comună şi distrug tot în calea lor.
      Iti dai seama de cate ori s-au dus sa vada zona, inainte sa sara cu banu’, pardon… cu creditul.

      00
    • „– dar de aia din padurea Baneasa care voiau sa nu mai fie Mistreti In Padure ?”

      … probabil si la Zoso i-a scapat aia cu mistretii, dar si la Floresti se plang de mistreti :)

      00
    • FRIPTURICĂ?!?!?!?!

  5. Puteau si ei sa mai adauge cateva, il ajungeau pe jay-z cu ale lui 99 de probleme.

    00
  6. Acesta este in articol beton, scris cu rabdare si consecventa. Ar trebui sa aiba vizibilitate mai mare in media.

    00
  7. Nu stiu cine e mai lipsa cu biscuitii din pachet, aia ca au facut o lista cu 83 de puncte sau tu ca ti-ai luat timp sa scrii public depre 25 dintre ele.

    Sa mor de nu esti fixist rau uneori.

    00
    • Nu stiu cine e mai lipsa cu biscuitii din pachet, aia ca au facut o lista cu 83 de puncte, vali ca si-a luat timp sa scrie public despre 25 dintre ele sau tu ca ti-ai luat timp sa numeri la cate puncte a comentat.

      Sa mor de nu esti fixist rau uneori.

      00
  8. solutia pt problema #42 este EPICA!

    00
  9. Nu, nu-s clujenii aia care se inghesuie. Majoritatea floresteana e „vinitura”.

    00
    • Asa e! Clujenii sunt doar aia care administreaza prost!

      00
    • Hopa! Să înțeleg că a apărut deja primul proto-bucurestean să se plângă cum doar noii veniți strică orașul?

      00
    • Degeaba nu sunteți de acord , așa e in suburbiile astea. Nici în Selimbar și partea noua din Cisnădie, lângă Sibiu, nu e foarte mare numărul sibienilor. Nu e vreo critica fata de ei, sau că sibienii/clujenii vechi ar fi fost mai mintoși și nu și-au luat acolo. Doar că din totalul de cumpărători, un procent important sunt cei veniți din alte locuri.
      Prea zice in articol de clujeni și Cluj când e clar că nu sunt doar din aia, sunt din tot nord vestul, cel puțin.

      00
    • @marsten
      Ce drăguț sa crezi că bucureștenii sunt primii care s-au plâns de alții…

      00
  10. NOU
    #30

    51 si 75 se bat cap in cap, nu vor turme de porci de strazi, dar vor fermierii din comuna sa vanda in targ produse locale la pret mic

    00
    • Si totusi sa nu fie chiar la ei in sat, ca pute ca la fabrica de pui.

      00
    • Aia cu prețul mic e absolut senzațională. Dacă le-ar cere un angajator să accepte un salariu mic ar fi stăpân de sclavi, etc.
      N-au vreo noțiune despre comerț, producerea pt profit, cerere și ofertă nici la nivelul unui copil de 3 ani.

      00
    • Ca la cetatile vechi, pulimea statea in afara castelului, nu se amestecau cu orasenii. Le fac o piata mia dosita si pot sa ocoleasca oile sa intre mai prin spate sa nu le vada orasenii, si doar can au treaba orasenii pot sa se scoboare in randul lor pt o branza un cash, bine daca au parcare in fata si trotuare sa nu murdareasca rotile la jip

      00
    • NOU
      #34

      Da unde mai vezi în Florești fermieri cu produse autohtone :)))). Este de râsul curcilor :)

      00
  11. E incredibil ce cred unii oameni că li se cuvine. A spune că au un ego dus la extrem ar putea fi un understatement.
    Sunt curios care e profilul socio-cultural al locuitorilor care au semnat și/sau venit cu lista asta de propuneri

    00
    • ce cred unii ca au cumparat si ce li s-a vandut de fapt…

      00
    • @eddy

      În mod cert, cel puțin un sfert („cel puțin” da?) nu s-au interesat de structura blocului, respectiv a fundației, în cazul în care va fi un cutremur.

      00
    • Sunt noua generaţie de socialişti, care au uitat de unde a pornit totul.

      Să ni se dea, să ni se facă, să se oblige.

      Totul e frumos până vine cineva şi le dă şi ce nu vor, le face şi ce nu au crezut că se poate, şi îi obligă la tot. Iar la urmă, le şi trimite factura.

      Eu nu am înţeles niciodată logica asta. Eu, cu banii mei, mi-am luat un produs care e jalnic, complet conştient de lipsurile lui. Apoi mă plâng că produsul e jalnic şi plin de lipsuri.
      Ca să ce? Cineva să ce? Cum? Nu înţeleg logica. E o tranzacţie privată între 2 privaţi. Înainte să plăteşti, n-ai mers acolo, n-ai văzut apartamentele, zona, etc? Se prognoza la meteo că va ploua cu asfalt şi spaţii verzi din cer?

      Nivelul de prostie e absolut colosal.

      Statuln-ar trebui şi n-are ce să facă în domeniul ăsta.

      În afară de a avea o justiţie capabilă să pună în aplicare cu forţa nişte contracte dacă nu se respectă. Iar ce contracte semnează este strict treaba celor 2 părţi implicate în contract.
      Citeşti contractul şi vezi, îşi asumă canalizare? Îşi asumă asfalt, îşi asumă spaţii verzi? Dacă da, toată stima, dăm în judecată şi facem treabă. Dacă nu îşi asumă, e prostia ta.

      00
    • @alupigus In CJ nu sunt cutremure, FYI!

      00
    • Sunt exact ca proasta asta din UK care se crede foarte superioara https://zoso.ro/claudia-gutulescu-romanca-londra/

      00
    • Tarani de oras. Punct.

      00
  12. Eu cred că cea mai mare realizare aici e că te-ai ostenit să le citești „problemele” aerienilor și să le demitizezi pe ălea mai păguboase, triste, amuzante, tâmpe și impudice, deșănțate. :thumbsup:

    Pe termen lung, ce facem cu ăștia? Nu vor pleca, nu vor dispărea [prea curând], tot cu nemulțumirile lor vor/vom rămâne până când ajung să-și parieze voturile (că nu numai ăștia sunt singurul caz în mod sigur) pe pseudo-drepturile lor flaușate.
    Am dat și eu cu ochiul… Doamne ferește, izbucnește superficialitatea dincolo de limitele maxime a bunului simț. Cel mai rău e că se cred victime, asta mi se pare o notă-cheie de observat.

    00
  13. Treaba cu fermele e de vis!! Cred ca sunt aceeasi care mergeau in Vama si se plangeau ca sunt nudisti!

    00
  14. Intre timp, unii din Floresti au ajuns sa ceara 350 de euroi pt 3 camere la dracu-n praznic. “Aproape de bus, 30 de minute pana in centru.”
    Culmea, unii dau banii astia.
    Probabil gandesc pe termen lung, cand o termina Boc metroul. Hã, amuzant.

    00
  15. plm, ați făcut toți coadă și v-ați bătut ca babele la promoție de tigăi când vă vindeau ăia iluzii pe banii voștri de-o viață.

    bine-n plm că vreți să negociați la prețuri cu fermierii din zonă da’ când v-au vândut jmekerii cotețe insalubre situate-n pustă la preț de penthouse n-ați zis nici pâs! vezi mai sus, ca babele la promoție v-ați bătut.
    hai să negociem prețul unei legături de ceapă da’ cotețul să–l plătim indiferent de preț!

    proști, cocalari & ghiolbani entitled

    00
  16. Eu nu pot să înțeleg cum poți da „jdămii dă euro” și să nu analizezi puțin chestiile astea.

    00
  17. Atat timp cat e comuna si nu oras nu vor putea interzice animalele in gospodariile oamenilor. Ca vin pe strada da, amenda dar in curte nu au ce le face. Am inteles ca s-a propus transformarea in oras dar s-au opus ca sa nu le creasca impozitele.

    00
  18. Eu am spatiu verde am parcare si sunt multumit.
    Sunt nascut in Cluj si nu am nici o problema ca stau in Floresti.
    Cine are sa se mute in Dorobanti sau Cotroceni.

    Va multumesc

    PS taran esti si tu care ai facut comentariile, ca nu esti fiu de monarh sau rege asa ca nu mai eticheta gratuit niste oameni care nu au dispus de fonduri pentru a se inghesui in Cluj…. si nu au vrut sa fie sclavi la banci.

    00
    • Ahahahhahaha. Ce caterinca

      00
    • Călin trebuie identificat și expropriat pentru a se face parcare pe terenul lui. Ar fi astfel foarte aproape de două parcări, una fiind deja la el în cutia craniană.

      „nu au vrut sa fie sclavi la bănci”… asta e răspunsul pentru toate cele 83 de puncte din lista voastră de pretenții.

      Sigur ai băgat prin „prima casa”, așa-i? Că trebuie neapărat să ai tu casa ta, chit că sunt „3 camere” in 50 mp, in mijlocul câmpului, fără drum de acces asfaltat etc. Oricum n-aveai de avans, ca deh ai avut alte priorități așa ca te-ai aruncat la prima și cea mai ieftină chestie.

      Acu’ te bati cu cărămida în piept că nu ești sclavul băncii… ești sclavul propriei lăcomii.

      00
    • Da. Sunteți baroni pe moşia voastră prăfuită, ştim. Mai plusați şi un metrou, aquapark, că vă permiteți.

      00
    • Călin are număr cu „suveran”

      00
    • @Andrei: florestiul are aquapark. Fără bancuri.

      În plus, dau pariu ca din lista aia, intrebarea cu biblioteca, a pus o o tâmpită care întreabă pe facebook în loc să meargă până în spate la Lidl și să își facă abonament la biblioteca comunală (da, au asa ceva)

      00
    • Nu va mai luați de Călin, a spus că nu are nici o problema sa stea acolo. Deci nu e dintre cei cu revendicările.

      00
  19. Mentalitatea de turmă. Fiecare se duce la cină cu o oarecare preocupare pentru subiecte cum ar fi: sănătatea, criminalitatea, controlul armelor, imigrația, rahații de câine pe trotuar etc. Pentru că la cină toată lumea discută cu preocupare despre aceste subiecte, oamenii toți vor pleca de la respectiva cină cu sentimente pronunțate, nemulțumire, pretenția de a se face ceva. Internetul a făcut posibilă întâlnirea mai ușoară a acestor oameni care gândesc la fel și le dă o tribună de la care să vorbească și să se plângă despre prostia celorlalți care nu gândesc ca ei;

    00
  20. #26 e comentariul saptamanii. :D Eu inteleg sa devii colonist in Pizdeea pe o parcela decenta si o casa cocheta daca ti-ai facut TOATE calculele legate de modul tau de viata cum ar fi de ex sa nu mergi toata ziua in oras si sa stai ore in trafic. Dar sa te muti intr-un gulag de blocuri inghesuite si sa faci naveta de acolo… e de domeniul fantasticului.

    00
  21. „Banatu-i fruncea” 😄…marș mha…pararea mea este că Popesti Leordeni arată mai bine decât Floresti…că amândouă ilustreaza taranismul românesc este altă discutie…

    00
  22. Abordarea ta si a multora din comentarii este corecta din punct de vedere romanesc dar e departe de normalitate.

    1. Curatenia. Locuind pe 13 Decembrie stiu ce inseamna sa locuiesti in zona in care se construieste. Una e sa fie mizerie ca se matura doar o data pe luna (2016), alta e sa fie mizerie ca esti in aprilie si nu s-a maturat din august anu’ trecut (2017). Cand e praf, daca ploua se usuca in cateva ore. Cand e glod dinala gros de 10 cm nu se usuca nici a doua zi, mergi cu bicicleta si te stropesti cu mâl. Cand in sfarsit se usuca jumatate curge pe calea de rulare a masinilor si cand trec autobuzele ridica nori imensi de praf, iti rupe ochii daca esti pe trotuar. Uita-te si tu cum arata in martie 2017: https://imgur.com/y9jLPrF.jpg

    2. Sistematizarea. Eu sunt statul si am legile, tu esti cetateanul si ai pamantul. Pamantul tau e ZERO fara autorizatia mea de constructie. Daca in legile mele scrie ca o sosea are minim 4 metri latime, 50 cm spatiu verde si un 1 metru trotuarpe fiecare parte, asa construiesti. Daca nu vrei esti liber sa cresti capre in continuare pe toata latimea pajistii tale intravilane.

    3. Asfaltul. Cand dai autorizatiile de constructie definesti o grila si asfaltezi strazile alternativ. Prima o asfaltezi, urmatoarea o lasi neasfaltata pentru acces cu utilaje, samd. Ce se intampla acum pe Nicolae Labis sau pe Ioan Popasu in Brasov nu e normal.

    https://www.google.de/maps/@45.6373687,25.6570121,3a,89.6y,286.59h,95.31t/data=!3m6!1e1!3m4!1sw-3vfOvUY7_5lMtXRT5kug!2e0!7i13312!8i6656 – Ma uit la terenul asta si ma apuca scarba cand ma gandesc ca in 10-20 de ani se va umple de drumuri serpuite, blocuri intre case si stradute pe care n-ai cum sa circuli ca pieton. Gen Tractelimon.

    E atat simplu. La X zeci de mii metri patrati ai Y mii de metri patrati de infrastructura, zic si eu un numar, 12.75% din suprafata. Fiecare proprietar cedeaza 12.75% din suprafata lui. se traseaza strazile, apoi bafta la construit. Dar nu, hai sa facem cate un Militari Residence peste tot.

    00
  23. Eu m am mutat in floresti de vreo 2 luni. Nu comentez petitia. Majoritatea actiunilor civice sunt intreprinse de niste persoane evident casnice care nu au alta ocupatie. Eu plec pe la 7 dimineata de acasa si ma intorc fie seara, fie noaptea. Strada unde stau nu este asfaltata, dar mi se rupe. Vin acasa doar ca sa dorm. Cine s a mutat cu familia (a se citi copii mici) in floresti e dement si inconstient. e numai un jeg si o mizerie peste tot, si asta se vede cu ochiul liber. Florestiul este un ghetto si va fi din ce in ce mai rau…e nevoie de minuni aici, nu petitii…

    00
  24. Stii cum e, nu e prost ala care cere. Pe de alta parte, ia sa puna mana si sa faca o firma de administratie privata/un ONG unde sa se angajeze cetateni ingrijorati care sa umble dupa investitori si aprobari si ulterior sa se duca la primarie: uite gogule am toate actele si investitori, vrem sa trantim o parcare supraetajata in capatul strazii X pentru riverani. Daca tot au timp liber sa faca liste, macar sa fie proactivi.

    00
  25. Lasa boss, ca poze pă feisbuc să pot punie şi fără parcare.

    00
  26. Ce naspa, is 30.000 locuitori si au cerut o scoala, un liceu. Poate nu e idee rea sa nu mearga zilnic 4000 copii in Cluj la scoala => trafic mai ok.

    00
    • Pai da, și asta e o chestie. Putem să-i facem proști, dar problemele trebuie rezolvate, și numai pt înfrumusețarea si funcționarea mai
      buna a zonei, nu neapărat pt ei personal. Nu cu: ați fost prosti, asta e, suferiți pt eternitate (sau până vă mutați).

      00
  27. Mie imi duce a prelungirea ghencea, parca aia erau cu manifestatii de acest gen. Acum, dincolo de misto, eu inca nu inteleg un lucru de bun simt si anume: cum (inserati orice injuratura) in anul 2018, orice roman cu dare de mana, care vrea sa-si cumpere o casa nu intelege ca aproape o jumatate din valoarea(atentie mare, valoare nu este totuna cu pret) unei locuinte este data de localizare si de facilitatile pe care le primesti de la acea localizare?! Pe bune, cred ca trebuiesc facute niste cursuri despre imobiliare despre ce implica achizitionarea unei case, poate chiar din liceu, poate fiecare intelege mai bine acest aspect. Stiu, le-au promis marea cu sarea, viitorul Clujului nu sta in Cluj sta in Floresti, acolo se va construi si se va face, dar frate esti in camp la cativa km de Cluj, nu ai facilitatile care sunt in oras si nu le vei avea vreodata, ori accepti ca traiesti intr-o comuna si te comporti ca atare ori vinzi si pleci. Dar de ce sa nu ne vaitam si sa ne planga lumea?!

    01
    • @Vali, nu este numai asta.
      – Majoritatea trebuie renovate, ori asta înseamnă minim 10.000 peste creditul de la bancă,pe care nu-i au, că ei abia au strâns avansul; Probabil motivul acesta acoperă 90% din cazuri.
      – Blocurile vechi miros, chiar dacă sunt renovate;
      – Majoritatea au instalațiile terminate și locatarii nu se înțeleg asupra reparațiilor;
      – Sunt la RADET cu costuri mari de întreținere iarna și disconfort termic cam 3 luni pe an;
      – Deși ai toată infrastructura aproape – școli, grădinițe – este înghesuială mare și de la ora 17:00 nu mai găsești loc de parcare;
      – Sunt locuite de oameni în vârstă fără posibilități materiale;

      00
    • am mai scris asta. oamenii ăștia au cumpărat pe credit. majoritatea nu înțeleg ce sunt ăia 40 sau 50.000€, nu au avut și nu vor avea niciodată în mână sumele astea. de aia au ales cu lejeritate, fără să țină cont de altceva.

    • Nu cred că la Cluj mai exista ceva gen radet…sigur nu cu acoperirea aia

      00
  28. Sa ni se dea , sa ni se dea… da nu vi s-a dat destula cand ati camparat?

    00
  29. Multă lume acuză cumpărătorii că nu s-au informat înainte să cumpere sau au fost ignoranți la momentul achiziței, sperând că ”se va face” cândva și sunt parțial de acord, dar alternativa care e? Există un cartier de blocuri bine construit, iar oamenii au ales, în schimb, să se îngrămădească în Florești, în detrimentul aceluia? Problema nu sunt cumpărătorii, ci reglementația proastă din domeniu și nerespectarea ei. Ar fi trebui să există un plan urbanistic bine pus la punct, care să oblige la canalizare, trotuare, spații verzi etc. Primăria să își păstreze terenuri pentru grădinițe, piețe, școli, policlinici etc. Singura vină a cumpărătorilor este că sunt ignoranți din punct de vedere politic, crezând că politica e ceva abstract, care nu îi afectează, astfel neparticipând la vot sau neimplicându-se în activtiățile comunităților locale.

    00
    • ia ghici, nu cumperi un rahat indiferent de alternative sau lipsa acestora. un rahat e un rahat, nu se transformă în făt frumos niciodată.

      faptul că nu vindeau deci nu aveau clienți ar fi dus în final la „plan urbanistic bine pus la punct, canalizare, trotuare, spații verzi, grădinițe, piețe, școli, policlinici”

      da’ pe proști îi fraierești ușor

      00
    • și unde locuiești, până se prind dezvoltatorii ce trebuie să facă?

      00
  30. Ce nu stiu limbricii astia e ca Florestiul era un sat ok pana sa se mute hoarda asta de tantalai. Poate ca florestenii bastinasi chiar se simteau ok in micul lor satuc dar uite cum deodata s-au trezit cu nebunii pe capul lor. Si nebunii striga sa se faca, sa se dreaga. Pai in plm, dispareti dreacu’ de acolo si zau de nu va fi liniste si curat!
    Pana una-alta, ca tot vorbim de ghetouri, ia uite in ce ghetto trebuie sa ma scald zilnic. Vai de capu’ meu… si mai fac si 10 (zece !!! ) minute pana la munca, dintr-un capat in altul de oras. Bine, pe soseaua de centura, ce-i drept. https://www.google.ro/maps/@47.0549975,21.902315,3a,75y,223.22h,86.65t/data=!3m6!1e1!3m4!1sZnFr1Ag858UhmRodIdLiuw!2e0!7i13312!8i6656

    00
  31. Florestiu era un coteţ încă de acum câţiva ani cand am plecat eu din cluj. îmi pot doar imagina cum este acum :)))))
    la final, aşa cum deduc şi din articol, ăia din floreşti, ca şi pe cei de pe lângă bucureşti, timişoara etc îşi merită soarta.

    00
    • Mda, in multe locuri e la fel. In zona Sibiului , la cisnădie au ajuns să facă protest în fața primăriei cei dintr-un cartier nou (câteva mii de oameni) apărut la marginea Sibiului , dar care administrativ tine de Cisnădia aflată la câțiva km. Tot cu probleme din astea urbanistice.

      00
  32. Sa stai la bloc in comuna e miezul. Nu la casa cu toti taranii, clara separat de ei.
    In alta ordine de idei, „sa ni se faca, sa ni se dea”.

    00
  33. Adevaru’ e ca e al dracului de greu sa gasesti ceva construit nou care sa fie ok. Se construieste mult, prost si la preturi foarte mari, asa se intampla cand nu exista un Lidl si pentru case/apartamente.

    00
    • păi e greu deoarece exact asta cere gloata de bizoni mioritici: se înghesuie să cumpere „mult, prost si la preturi foarte mari”. și asta li se dă!

      00
  34. Eu cred ca problema este (ca de obicei) la autoritatile locale din aceasta localitate. Cand au dat autorizatii de constructie pt fabricile alea doua mentionate la unul din puncte au zis ca au dat un jackpot si incaseaza de la aia. Foarte ok insa cand a venit potopul imobiliar chiar l-au apucat pe Boc de-un picior si aia chiar a fost un fenomen similar cu castigatul la loto pentru primaria de acolo. Cam tot ce inseamna autorizatie de constructie a inceput sa se dea pe spagi din ce in ce mai mari, terenurile au devenit mai scumpe si overall totul a devenit mai complex cum ii sade bine unei administratii publice incompetente.

    Probleme e dinainte de fabrici de fapt. Ar fi trebuit ca cineva din CJ Cluj sau nu stiu de unde exact sa le spuna primariilor ce au voie sa construiasca si ce nu. Daca tu ai un fir de apa si vrei sa pui un baraj pe el nu cred ca primaria trebuie sa iti dea voie sa construiesti. Iti trebuie autorizatii de mediu, chestii cred de pe la Apele Romana etc. Ideea e ca localitatile astea trebuiau sa aiba un plan de dezvoltare care sa prevada cat pot creste si daca sunt pregatite pentru asta. Aici includem utilitati de toate felurile, amenajarea spatiului samd cu toate tipurile de obiective pe care le solicita cetatenii ca niste copii de 4 ani la gradinita.

    Ideea e ca ei au cumva dreptate doar ca daca plecam de la origini vina este exclusiv a administratiei – locale, regionale sau guvernamentale chiar – care nu a prevazut ce se poate face si ce nu acolo.

    Mai era un articol mai vechi tot aici in care Primaria Brasov zicea ca nu mai da autorizatii de constructie daca dezvoltatorul nu ofera si spatiu legal pentru strazi. Am avut o discutie lunga cu un arhitect pe tema asta. Mai erau si aici tot felul de norme despre cat trebuie sa fie locul de parcare samd … Dar cand au dat autorizatii de ce nu s-au uitat la asta? De ce se dau autorizatii pentru blocuri in spatii de case?

    Stiu ca e tardiv acum dar cladirea din Bucuresti de langa CEC unde era Bancorex nu ar fi trebuit sa existe. Cum in aceasta localitate nu ar fi trebuit sa existe dezvoltari de proiecte imobiliare (de orice fel … de la cotetul cainelui pana la ferme si blocuri) pe care sa le decida proprietarii terenurilor. Ca de fapt asta se intampla: vine unu si zice eu as face aici un cotet dar nu ma pricep la constructii si dau o spaga ca primaria sa imi dea autorizatie si asta se intampla pentru ca daca ia spaga primaria nu poate zice „ba vezi ca tre sa ai trotuar” ca vine bivolul si zice „mars ma ca nu decizi tu ce fac eu la mine pe teren”. Ideea e ca dreptul de proprietate nu ar trebui sa dea si dreptul de a uza de acel bun oricum doreste posesorul. Poate vine unu in mijlocul localitatii si zice „aici fac groapa de gunoi” … asta chiar ar fi amuzant (dar presupun ca deja cam toata localitatea e o groapa de gunoi).

    De aia zic ca e mai mare vina autoritatilor decat a oamenilor ca atunci cand vine unu si zice „as face aici un … ceva” Primaria trebuie sa vina si sa zica „Vasilica, dpdv topologic si ce mei vrei tu aici poti face doar … altceva sau un ceva mai mic, sau doar jumate de ceva dar cu alta destinatie etc.”. Vasilica se va supara, va zice de 30 de ori pe zi un „muie la primar si ce mai e pe acolo” dar ii trece si se duce mai departe pentru ca el oricum nu e dezvoltator imobiliar. El doar incearca ceva si injura ca nu iese. Doar ca primaria nu are coaie sa le zica la oameni „ba nu construi pe malul apei ca ploua, iti ia casa si apoi vii la mine si ceri ajutor”. Primarul se bucura de spaga din mandatul asta ca nu stie daca iese si in urmatorul si il doare in cur de ce se intampla in localitatea lui sau in sat sau in ce mai are el in administrare pe acolo.

    Pe acolo vad ca e o mare padure … pun pariu ca in cativa ani acolo va fi Dorobantiul Florestilor si sa vezi acolo proiecte imobiliare interesante. Mai ceva ca la Greenfield.

    00
  35. le-ai zis țărani… așa ceva…

  36. „‎Ar trebui amendaţi constructorii care nu respectă regimul de înălţime din autorizaţiile de construcţie care fac mansarda retrasă şi alte aberaţii de acest fel. Totodată amendaţi cei care nu lasă teren pentru drum de acces, spaţiu verde şi parcări. Recepţia lucrărilor trebuie făcută serios!”

    Aici sigur ca da asa trebuie inclusiv cu toti cei care deja au casele facute incepand de prin 90 si daca nu sunt conforme sa fie daramate si facute trotuare prin sufrageriile lor ca sa fie totul legal. Sunt curios daca vreo constructie de acolo de dupa 2000 e 100% legala.

    00
  37. Mai era si asta pe acolo „‎Ar trebui amplasate mai multe coşuri de gunoi, în special în zonele mai aglomerate, iar poliţia locală să amendeze pe cei care le distrug şi cei care aruncă mizerii pe jos.”. Presupun ca astia vor ca politia aia locala sa patruleze non-stop nu? Inclusiv seara si sa vada daca vre-un pui de Florestean arunca cojile de seminte pe jos si sa il amendeze. Tanti aia de la interne fix pentru asta ar trebui sa se asigure ca politia are program 24 de ore … ca tot e scandal si pe tema asta …

    00
  38. „Ar trebui ca oamenii să fie cumva obligaţi/stimulaţi/convinşi să recicleze mai mult. Se aruncă mult prea multe lucruri care ar trebui să ajungă la reciclare.”

    Cine recicleaza ceva in tara asta in afara de fier vechi? Unde sunt masinile de gunoi care colecteaza selectiv din pubelele in care se arunca selectiv?

    00
  39. Cum ai ratat minunatia asta „Problema iluminatului stradal. Lipsa iluminatului pe str. Tineretului.” ?

    Poate daca ia foc vreo casa poate ilumineaza si Str. Tineretului … se rezolva mai multe chestii dintr-o data …

    00
  40. „40. Problema Fermelor de pui şi a mirosurilor din zonă. Cu fermele de pui de la Puiul Regal şi Oncos ar fi bine dacă s-ar face ceva. Au fermele în apropierea Atelierului de Pizza. Împuţesc toată zona de case de pe Florilor. Toată lumea se plânge de Amaretto, dar putoarea vine zilnic şi de la cele două.

    41. Atragerea de investitori în comună. Crearea unui parc industrial cu utilităţile aferente pentru aceşti investitori care să beneficieze de scutiri de taxe pentru teren şi imobile dacă vin şi deschid fabrici şi crează locuri de muncă. Astfel, mii de floreşteni nu vor mai trebui să meargă în fiecare zi la muncă în Cluj şi s-ar decongestiona şi traficul.”

    Puiul Regal si Oncos sunt investitori … puteti munci acolo dar nu va place ca vreti munca de birou platita scump daca se poate. Deci cum pana mea sa le pui pe astea doua una langa alta. Cum sa fii asa prost??? Pe masura ce trece timpul inteleg de ce s-a ajuns la sisteme totalitare si la comunism.

    00
  41. „Construcţia unor astfel de parcări în zonele unde se crează ambuteaje şi descurajarea/amendarea maşinilor care parchează pe trotuare.” Astia din Floresti au deja masini din alea autonome care se deplaseaza singure si de aia trebuiesc amendate masinile ca au vointa proprie si parcheaza unde vor ele si inteleg de vorba buna.

    00
  42. „Se construieşte în continuare pe Stejarului, este o strada chiar aglomerată, ce aşteaptă primăria? Să se întâmple o nenorocire ca apoi să fie traşi la răspundere toţi cei care au semnat autorizaţiile de construcţie fără să se respecte normele minime de urbanism?”

    Pai ideal ar fi sa fie trasi la raspundere deja toti cei care v-au dat voua autorizatii de constructie si voi implicit pentru ca ati dat spaga pentru ele si ati construit ilegal … Cred ca se duce la puscarie tot ce are peste 18 ani daca se intampla asta …

    00
  43. „Să se reactualizeze numărul persoanelor, inclusiv copii mici, părinţii sunt obligaţi să-i declare la primărie, după noile reglementari, că declaraţiile sunt false. Nu plătesc salubritatea cel puţin 30-40%. La mine în bloc sunt cel puţin 20 de persoane care nu sunt declarate!” De ce nu te duci tu sa ii declari paracioasa mica?

    00
    • @Mike: daca te uiti peste cerrerile lor o sa vezi ca sint cam multe de genul asta si ei cer ca politia locala sa dea amenzi, dar nimeni nu are curajul sa ii spuna celui care sta la etajul de desupra sa numai scuture chilotii pe geam. asta pt ca vor sa fie prieteni cu toata lumea, iar cind se vor da amenzi sa poata injura primaria.:)

      00
  44. „O mare problemă sunt parcările pe Gh. Doja. Şi un mare dobitoc, cel care a gândit traseul M22, la asemenea străduţe.” Dar nu mai mare ca tine …

    00
  45. La pct 70 aflam ca e vorba de un tataie frustrat care s-a mutat in Floresti la batranete si vrea liniste si daca se poate nimeni sa nu mai construiasca nimic dar sa ii asfalteze lui strazile.

    00
  46. Cred ca problemele Florestenilor ar putea fi rezumate in mult mai putine puncte astfel:

    1. Este nevoie de mai multa responsabilitate in constructii iar masurile care se pot lua vizeaza 2 directii: (i)corectia constructiilor existente prin amendarea celor care deja au construit ilegal si obligarea lor sa aduca situatia in parametri legali si (ii) un management al dezvoltarii care sa includa un PUZ iar constructiile viitoare si primaria mai ales! sa respecte acest plan. Aici intra absolut toate constructiile cu destinatie publica (parcari, spatii verzi, trotuare, strazi etc.)

    2. Igienizarea localitatii prin 3 masuri: amenajarea de servicii si infrastructura de colectare (pubele, cosuri de gunoi, masini de gunoi, plan de colectare periodic al gunoiului menajer precum si pentru deseuri mari – vezi canapele), masuri coercitive pentru cei care produc acest gunoi si nu il colecteaza corect (in cosuri de gunoi, publele etc.) si optimizarea retelei de canalizare.

    3. Realizarea unui plan de amenajare a domeniului public si implementarea masurilor din acest plan. Asta include un numar maxim de constructii (cate case, blocuri, parcari etc), regimul acestora (cate etaje si ce % pentru spatii de utilitate), asfaltari, iluminat stradal etc., optimizari de trafic care cred ca se pot face prin asfaltari (ca toti guralivii au bemveu su care merg prin sant cu 5 la ora sa nu il strice), giratorii

    4. Taxe si impozite mari in functie de proprietati astfel: daca detii inca o proprietate altundeva impozitul e cu 100% mai mare, daca detii 2 masini (per familie), impozit cu 100% mai mare etc. (Inclusiv pentru cei care au apartament in Cj si il inchiriaza pentru ca e mai scump si stau in Floresti).

    5. Transport public intermodal conectat cu cel din Cj. (Pun pariu ca bosorogul nu stie ce inseamna intermodal).

    00
    • si varianta cu un singur punct : 1. impozite mai mari pentru locuitorii din Floresti! (gen 500 eur/luna/apartament/masina. Din banii astia sa se cumpere blocurile si sa se darame. Cine nu isi plateste impozitul sa i se ia blocul si sa se darame. Si tot tot asa pana cand se ajunge la un echilibru.

      00
  47. NOU
    #108

    10. Există vreo bibliotecă cu cărţi de împrumut pentru acasă? Ar prinde bine!

    Nu inteleg. E o revendicare? E o problema? E o constatare???
    Si as vrea sa stiu cine a scris asta, parca e un exercitiu de clasa a3a, care trebuie să se termine cu o propozitie exclamativa !(sic)

    00
  48. Cand se trezesc satenii din Floresti o sa iasa un flame aici, ma duc sa-mi fac popcorn.

    00
  49. Am cumparat in Floresti in 2006, cand nu exista nicio constructie, traficul era lejer, ferma departe in camp si branza disponibila direct la producator. Nu mi-am permis la Cluj, mi-am asumat. Dupa 12 ani, m-am adaptat conditiilor: am renuntat la masina personala, merg la serviciu cu transportul in comun, asta inseamna mai mult timp pentru citit. Nu ma plang zilnic, matur scara daca ramanem fara firma de curatenie, pentru ca e normal sa nu stau in mizerie. Ne-am facut statie de pompare din fonduri proprii pentru a rezolva problema presiunii la apa. Toata povestea cu ce vor florestenii e doar o agitatie gratuita, nu se va rezolva nimic. Nu asa. Si da, este biblioteca la Floresti, geniilor :)

    00
  50. Dar daca o parte din puncte sunt și ale florestenilor vechi, nu doar ale veniților la bloc?
    Atunci răspunsul e că trebuiau să schimbe primarul. Asta daca nu cumva l-au ales pe promisiunea că va schimba ceva și nu a făcut-o, cum se întâmplă.

    00
    • Bineînțeles, florestenii noi să-și facă buletin de Florești , partid local cu candidați dintre ei. Asta cu partidele locale e foarte răspândită în Italia, de exemplu. Locale chiar la nivel de comuna, adica. Exact asta ar trebui sa facă localnicii. Un partid care sa-i reprezinte doar pe ei și cu care sa preia controlul bugetului local la alegeri.

      00
  51. Mie mi-a placut aia cu „intubarea” paraului. Crdd si eu ca a ajuns hipoxic bietul parau de la atitea mizerii…

    00
  52. Asta cu „Se construieste – nu are rost curatenia stradala”nu o inteleg. Nu se construieste numai in Romania – se construieste peste tot. Insa asa praf, mizerie si noroi numai la noi vezi. Legislatie exista – esti pasibil de amenda daca intri pe drumurile publice cu rotile pline de noroi etc etc etc . Ca multe alte legi – nu se aplica.
    Nu stiu am auzit pe cineva povestind , un anteprenor roman care presta anumite servicii targhetate pe diverse santiere in Londra, ca a ajuns sa aiba 2 masini – una cu care circula in santier si una cu care circula pe afara. A decis treaba asta dupa ce si-a luat prima amenda ca circula cu masina plina de nori prin oras. Atat a fost – pe-a doua n-a mai vrut s-o ia…

    00
  53. Lasă, boss, o să le facă metrou

    00
  54. Nu o fi cei din Floresti cei mai prosti. Inteleg problemele lor, dar si nevoia de a sta undeva. Toate problemele vor fi rezolvate, dar in timp. Nu se poate peste noapte sa fim la nivel vest european in 20 de ani, dupa ce 100/1000 de ani (in Transilvania, Crisana si Banat/Regat, Moldova, Dobrogea) nu am facut nimic. Nu avem nici cultura necesara, nici putere financiara si nici forta de munca calificata sa ii ajungem in urma in 20 de ani. A nu se uita ca vest europenii au ajuns la acest nivel dupa 1000 de ani de munca si resurse aduse din colonii. Un prim pas ar fi sa fim mai modesti, constinciosi si sa începem cu casele/apartementele noastre. Ca si cei din vest, dealtfel.

    00
  55. Vai de capul lor… cata inghesuiala de prostie in Florestiul ala !
    S-au mutat intr-un WC si acum se plang ca le miroase a cacat :(((

    00
    • Asta e cam ca bancu ala cu Ion si Maria cand fiecare avea un defect … lui ii puteau picioarele si ea nu avea miros si s-au casatorit. In noaptea nuntii ea deschide geamu ca nu mai poate si el o intreaba de ce l-a mintit ca nu are miros … iar ea raspunde suava „da nu mirosul e problema … ma ustura ochii”

      00
  56. Locuiesc in Floresti. Din fericire stau intr-un bloc care se pare ca o sa mai aiba pentru o perioada lunga un spatiu verde in fata. Din nefericire, ma lovesc si eu de o parte din problemele enumerate mai sus. Am gasit insa cateva solutii:
    1. Trafic intens? Pune niste podcasturi/muzica/audiobooks/etc si in timp ce altii se plang tu educa-te/relaxeaza-te/etc.
    2. Nu ai loc de parcare? Cauta unul de vanzare/inchiriere in zona in care locuiesti. Sunt o gramada in toate zonele Florestiului. Aaaa… e scump? Inseamna ca nu iti este atat de necesar incat sa te plangi.
    3. E mizerie in fata blocului, pe campul din fata si nu vine nimeni sa curete? Pune-ti manusi si ocupa-te tu. Stii vorba: nu pot ei sa faca mizerie cat curat pot face eu.
    4. Nu esti multumit? Muta-te. Inca se vand apartamente la preturi bune. A ajuns la 800 de euro metrul patrat. Daca ai cumparat din 2011 incoace iesi bine de tot pe plus.

    Sunt partial de acord cu multe dintre solicitarile din manifest. Consider ca actualul primar nu e chiar cel mai bun gospodar (intr-un final, trebuie sa semneze pentru tot ce se intampla). Dar in acelasi timp imi dau seama ca mai departe de nivel de sfat, nu le poti impune oamenilor nimic. Vorba unui prieten. „De-asta am luptat la revolutie. Pentru libertate.” Libertatea insa vine in multe forme, si cel mai adesea sub forma: „Nu am chef. Sa faca ei. Nu ma intereseaza. Toti sunt corupti.”

    00
  57. Draga Zoso,

    Cred ca nu ai inteles esenta doleantelor celor din Floresti.

    Faptul ca au cumparat apartamente mai ieftine, nu inseamna ca trebuie sa traiasca printre sobolani. Au cumparat apartamente mai ieftine pentru ca au fost nevoiti. Preturile din Cluj au crescut intr-un ritm alarmant si oamenii nu is mai pot permite sa traiasca acolo.

    Din pacate, comuna Floresti este exemplul perfect pentru situatii cand autoritatile locale nu planifica dezvoltarea regionala intr-un mod sustenabil. Au emis autorizatii de constructie la toata lumea fara sa se gandeasca pe termen lung (i.e. under vor parca oamenii, nu este o gradinita on zona, unde vor face cumparaturi, cine va asigura luminatul stradal etc.) .

    Locuitorii din Floresti sunt fortati sa suporte aceste conditii si cand se hotarasc sa vorbeasca, toata lumea isi bate joc de ei (inclusiv tu) pe principiul: daca ai cumparat mai ieftin, iti meriti soarta. De ce pornesti de la premisa ca daca ai cumparat un apartament mai ieftin nu trebuie sa te bucuri de drepturi fundamentale?

    00
    • au fost nevoiți să cumpere in florești? care a fost acea nevoie stringentă?

    • NOU
      #125

      Au fost dati afara din case de „au fost nevoiti” ? ca suedejii de la pata rât ? calamitati, ceva ? nu se pot intoarce „la casele lor” ?

      Evident ca problema autorizatiilor si respectarii legii cu privire la constructii, e in toata tara, dar asa cum nici autoritatile nu s-au gandit pe termen lung (sau nu le-a pasat), nici oamenii care au luat apartamente de carton, cu strazi de acces inguste, fara locuri de parcare nu s-au gandit.

      O fi fortati sa suporte toate astea, dar atat timp cat stai acolo. Daca crezi ca iti permiti sa mergi unde e mai bine, esti liber.
      hint: problema spatiului (pentru parcari, trafic, liceu bla bla) NU se va rezolva niciodata, doar mai rau poate fi (mai este loc de facut blocuri)

      p.s se fac niste blocuri misto langa vivo, ce poate fi mai misto decat sa stai langa un mall cu de toate ? :D

      00
    • nu mai cobi, nu auzi că au fost nevoiți?
      limba română, un mister pentru mulți români.

    • In primul rand, nu toti oamenii care locuiesc in Floresti sunt proprietari. Problemele din comuna Floresti ii afecteaza si pe cei care stau in chirie.

      Clujul s-a dezvoltat destul de mult in ultimii ani, au aparut locuri de munca care au atras oameni si din alte zone ale tarii. Acei oameni vor sta fie in chirie, fie isi vor lua un apartament. Preturile in momentul de fata sunt ridicole si multi oameni sunt nevoiti (da, nevoiti) sa isi caute chirie in zonele din jurul orasului. Problema aceasta ii afecteaza si pe cei care locuiesc de ani de zile in Cluj, dar sunt obligati sa se mute pentru ca nu isi mai permit sa plateasca noile chirii.

      De ce aleg Floresti? Pentru ca e, probabil, cea mai dezvoltata comuna din zona. Daca in Floresti nu exista servicii, gradinite etc., in comune mai sarace nici pe atat. Si atunci care e solutia?

      Intr-adevar, exista si multi oameni care au cumparat apartamente pentru specula, fara sa tina cont de spatii verzi, gradinite sau trotuare. Eu zic ca Ruxandra are si ea dreptate. Daca autoritatile ar fi fost mai implicate, nu s-ar fi ajuns acum in aceasta situatie. Nu cred ca e ok sa zicem „Asa e in Romania, peste tot e la fel”. Acea lista ar putea crea putin awareness si poate alte comune nu vor ajunge in aceeasi situatie.

      00
    • Nu te supara, preturile alea mari de la apartamente sunt date de dumnezeu? Sf. Petru a stabilit ca trebe sa iti iei 2 camere de 100.000 euro? Preturile alea exista pt ca fraierii au dat banii astia. Mi se pare fascinant cum toti au impresia ca piata imobiliara este ceva magic, cu explicatii complicate
      Nu, fra, cineva cere pret aberant, un prost plateste, dupa el, potopul.

      00
    • @Mihai
      M-a batut logica: au aparut locurile de munca, oamenii s-au dus [buluc] acolo si apoi s-au prins ca locurile de munca nu le acopera cheltuielile? S’amu tipa la autoritati sa le rezolve problemele? Sau cum vine asta?

      Putinul ala de „awareness” de care zici = logica de baza/minimul de bun simt. Sau tre’ sa vina vreun tatuc (de’al statului la care va tot plangeti, poate chiar vreun mic dictator-cizmar) sa va arate si sa va explice ce si cum, pentru ca nu sunteti in stare sa mestecati situatia?

      00
    • NOU
      #130

      @Mihai locurile de munca „au atras oameni din tara”, pai stai putin, s-au terminat locurile de munca in tara si Cluju’ a devenit o nevoie fiziologica ? E comunism si v-a dus cineva cu forta in Cluj ?

      Vad ca nu intelegi un calcul elementar, uite ca iti exemplific. Numerele sunt random.
      – Bă, e fain la Cluj, au malluri, cluburi, muntii relativ aproape, lume buna, hai sa-mi gasesc un job acolo, cica au si salarii bune.
      *la interviu* – Care e salariul ?
      R: 2500 lei + bonusuri bla bla
      *calcule, costuri, analiza* – Pai stai ca ma costa 500e chiria in conditii decente, vreau 4000 lei
      R: Nu se poate
      Ai 2 alternative, ori induri conditiile de chirie de 300e ori iti cauti pana gasesti un raport salariu/chirieDecenta ok. A, si s-ar putea sa trebuiasca sa renunti la orasu ala fain.

      00
  58. Are si Ardealul Teleormanul lui.

    00
  59. NOU
    #132

    O sa se ajunga la concluzia ca Ceașcă si Leana au fost genii :D

    00
    • Asta mă gândeam și eu, că pe parcurs apar niste aspecte care te fac sa zici că varianta lor de dinainte de 89 era mai buna. Și cartierele noi de blocuri se califică bine de tot. Ce spații lăsau comuniștii intre blocuri, ehee…

      00
  60. De 30 de ani se dau in toata tara autorizatii de constructii unde n-ar trebui. Banuiesc ca acei functionari care dau autorizatiile sunt mituiti, pentru ca altfel nu inteleg cum de bunavoie vor sa faca rau propriului oras in care traiesc ei si familiile lor.
    De ce nu vedem nici un functionar de asta bagat in puscarie?

    00
    • Daca nu s-ar inghesui cumparatorii ca mustele, crezi ca s-ar mai construi asa haotic?

      Sau cumparatorii sunt un fel de sfinti care nu trebuiesc trasi de urechi cand fac diverse?

      00
    • NOU
      #137

      Au facut aia de la protv reportaj. Aia de la ISC (insp de stat in constructii) dadeau vina pe primarie si primaria pe ISC.
      Nimeni nu controleaza, nimeni nu amendeaza, controlul in vederea respectarii legii nu e in sarcina nimanui.

      00
  61. se spune ca o poza face cat 1000 de cuvinte https://imgur.com/a/DiHwO/

    00
  62. Se face si in prezent mult PR pentru CJ, valea nisipului.
    Exista o categorie acolo care isi permite sa arunce 800-1000E lunar pe o rata, culmea ca tot aceasta categorie vrea utopisme, veganisme, sunt pro animale etc. Categoria asta a dat peste cap restul de 200k oameni si dicteaza. Clujul e cel mai hipster oras din RO pentru ca se permite, sunt multi neadaptati din BUC (tot din categoria de mai sus) care migreaza acolo. So, piata e simpla si dictata, la un calcul simplu, destule cupluri pot arunca 2kE pe rate, faceti un calcul simplu si vedeti cum se duce piata aiurea.

    00
  63. Pct. 14 „Nu ar mai trebui date autorizaţii de construcţie pentru blocuri dacă nu au în proiect câte un loc de parcare/garaj subteran per apartament şi spaţiu verde în jurul blocului.”
    In Timisoara este un HCL care spune ca pentru fiecare apartament, trebuie sa existe 1.15 locuri de parcare. Pe proprietatea dezvoltatorului, nu pe proprietatea publica. E de cativa ani.
    EX: la un bloc cu 100 de apartamente, sunt nevoie de 115 locuri de parcare. Evident ca se aplica doar la blocurile ce s-au construit dupa ce a fost aprobat HCL. Blocurile vechi, au parcari ca in vestul salbatic…care pe unde poate

    00
  64. Babuini peste babuini…Cluj….București….România

    00
  65. Majoritatea cerintelor sunt normale pentru un cartier in formare. Acum, dupa reactia ta, nu imi dau seama daca ai habar ce inseamna cartier in formare, sau esti doar un troll cu un articol de clickbait.

    00
  66. Atata nesimtire din partea autorului acestui articol mai rar. Sa faci bascalie la fiecare doleanta justificata a locuitorilor acestei comune este lipsa de respect pentru niste oameni care inainte de a se muta in Floresti probabil locuiau sapte intr-un apartament de doua camere s-au locuiau in chirie. Este firesc ca doreau ceva mai bun si au ales Florestiul deoarece este la mica distanta de Cluj, preturi la jumatate si cu speranta ca lucrurile vor merge in bine nu in rau. Daca lucrurile stau cum stau nu este vina cetatenilor ci a autoritatilor care dau autorizatii negandite si care nu-si fac datoria de a asigura pentru cetatenii care platesc impozite ceea ce este de competenta si obligatia lor. Vorbesti de faptul sa si-au cumparat apartamente in zone fara strazi asfaltate si ca blocurile sunt claie peste gramada. Te invit sa te plimbi si prin Cluj si sa descoperi multimea de blocuri nou construite care sunt bot in bot bineinteles la preturi duble sau triple fata de Floresti. Ca sa nu mai vorbesc ca pana acum 10 ani o multime de strazi din zona semicentrala a Clujului erau neasfaltate, sau de asazisele trotuare facute in stilul deal, vale, deal, vale daca nu esti atent poti sa-ti rupi picioarele. Ia du-te pe strada Garii sa vezi cum arata un trotuar pe stil nou sau pe strada Eugen Ionescu. Asa ca ia mai taci si sa vorbesti cand Clujul va fi perfectiunea intruchipata.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube