Legea dării în plată, faza pe presiunea băncilor

BNR, acest câine de pază al băncilor din România, a trimis Parlamentului 25 de pagini de obiecții cu legea dării în plată. Băncile nu stau nici ele degeaba, ba amenințând cu sistarea creditelor, ba ridicând la 30-50% procentul avansului.

 

Faza cu limita la 150.000€ mi se pare rezonabilă. Ce mă amuză este că sunt atât de disperate să pice pe spinarea cetățenilor români deciziile lor proaste încât sunt în stare de orice. Că de asta se agită atâta, că știu că au dat credite aiurea și acum le e frică să nu li se spargă în cap deciziile proaste.

Iar faza cu avansul considerabil trebuia să se întâmple în 2006 sau 2009, măsură pe care BNR a ignorat-o complet și care ar fi redus considerabil numărul creditelor date aiurea și a rezidențialelor construite la porumb. Pentru că, atunci când ai muncit ca să strângi niște bani, nu îi arunci imediat pe o casă construită în fundul lumii, pentru că te presează banca să semnezi.

Și jegoșii de la BNR încă nu au răspuns la “idioților, de ce nu se putea lua contractul acasă, ce ați păzit când se întâmpla asta”, dar întrebarea trebuie pusă la fiecare conferință a lor.

 

Altfel, adorabil materialul ăsta cu proști care s-au mutat în zone greu accesibile și se plâng că e greu și că nu îi mai vizitează prietenii. Boala românului de a fi prost. Să ne facem casă mare, să ne invidieze lumea. Să ne facem kitsch, să punem 3 televizoare în sufragerie, să moară Maricica de ciudă. Să le luăm fața! Să trăim pentru a-i impresiona pe ei, nu pentru noi!

 

forever_alone2

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

26 comentarii

  1. Stau in Pantelimon. Cu toate ca casa in care stau este a sotiei (i-a ramas din prima casatorie) decizia de a ramane acolo a fost in parte si a mea, pentru ca am zis ca mai bine avem casa noastra decat sa vindem, sa mutam ipoteca etc. E casa noastra si fie ce-o fi.
    Citind povestile din link nu pot decat sa zic ca am avut noroc pentru ca stau in partea buna a Patelimonului – din toamna trecuta am asfalt prin fata casei (nici inainte nu era foarte rau pentru ca primaria punea piatra in fiecare an); nu am vedere la cimitir (doamne fereste, nu stau pe Tractorului sau strazile limitrofe); taxiul vine la mine fara sa ma injure ca si-a rupt masina; de vreo trei ani Enel-ul a facut upgrade la retea si nu am avut probleme cu curentul (mi-a spus sotia ca prin 2009 era distractia de seara sa stai la lumanare); microbuzul opreste in capul strazii; prietenii nu fac nazuri sa vina la mine la un gratar si-o bere;

    Downsides? discutii interminabile daca sa dam sau nu copilul la gradinita / scoala in Patelimon. Cetin sustine ca gradinita nr. 1 e ze shit, eu tind sa-i dau dreptate. Sotia – nu, ea nu vrea ca copilul sa se amestece cu taranii din sat.

    …dar repet: eu am avut noroc.

    00
  2. Dude, legat de contractul dat in original acasa, nu cred ca se poate face din cauza fraudei. Il dai semnat de tine lui Gheorghe, contractul are 50 de pagini, Gheorghe vine cu el semnat de tine si de el. Problema e ca nu ai cum sa verifici, operator bancar, ca Gheorghe nu a plastografiat/inlocuit pagini in contract alaturi de semnatura ta, te pomenesti ca daca accepti hartia respectiva te poti trezi dat in judecata pentru cine stie ce termeni modificati acolo sau afli ca Gheorghe are dobanda zero sau trebuie sa ii platesti tu, banca, dobanda. Nici eu nu as da nimic, semnam pe loc, cand a fost vorba de contracte in general am primit o copie/draft de contract fara obiectii. E drept, nu am luat credit in 2006-2008 ca sa stiu cum se proceda atunci…

    00
    • ii dai o copie nesemnata. come on…

    • O varianta de contract ..cu DRAFT pe toate paginile nu se putea printa ? Zic si eu.. Se putea, dar nu vor/ vroiau Bancile.

      00
    • radu, e vorba de contractul cadru, care nu se dadea nici macar spre citire

    • deci eu trebuie sa citesc 50 de pagini pe loc pentru ca tu nu ai timp sa verifici ca nu incerc sa te fentez.

      faci ca la notar atunci, marchezi fiecare pagina in parte. if there is a will, there is a way.

      00
    • Come on, si el vine cu 50 de pagini semnate de el. Esti sigur ca sunt cele 50 de pagini pe care i le-ai dat tu? Te apuci sa verifici litera cu litera paginile alea ca sunt identice cu ce i-ai dat? Semnezi ca primarul? La asta ma refer, daca i le dai nesemnate ii usurezi si mai tare munca.

      00
    • @Cetin: Asa o fi; cum spuneam, nu am luat imprumuturi atunci asa ca nu stiu daca / ce se dadea.

      00
    • Nu stiu la voi cum a fost, dar eu am avut un contract de 12 pagini cu banca si inca unul de 7 pagini cu fondul, fiind credit Prima Casa. Anexele cu calculul dobanzii pe X ani nu am luat aici in calcul. Si am cerut ofiterului de credit sa imi dea un mdodel de contract, si am citit acasa, si am mai citit odata de fata cu el si contractul original doar ca sa nu am surprize dupa. Si asta era in 2009 cand debuta Prima Casa.

      00
    • Imi iau minus la afirmatia ca nu am luat imprumuturi in 2008-2010 pentru ca aparent exista imbecili care nu sunt de acord cu asta. Tare :))

      00
  3. „credit cu buletinul” varianta hardcore.

    00
  4. NOU
    #13

    Cine-i membru in Clubul de la Roma, hai sus, hai sus, hai sus!

    00
  5. Sa vedem pina una alta daca legea o sa fie retroactiva.Altfel ne batem gura de pomana.

    00
  6. Am citit acum, pentru prima data, articolul de pe Vice. Mi-a atras atentia un lucru: <>. Deci pentru ei a fost mai usor sa se mute inapoi in Bucuresti CU CHIRIE, decat sa isi ia un blestemat de Tico, la pretul a vreo 2 chirii, ca sa fie 2 masini. Sunt singurul caruia i se pare o tampenie?

    00
    • nu. e plin de tâmpenii acolo. cea mai mare e aia cu „ne-am chinuit cu casa să ne-o facem cum o vrem și acum nu o cumpără nimeni, că alții vor altceva”.

    • Lumea pur si simplu refuza sa gandeasca in perspectiva. „Hei, eu o sa ma mut in Corbeanca, la casa. Va fi super misto, doar 30 de km pana in Bucuresti”. Bun, dar, in orice moment al zilei, toti membrii familiei pot parcurge distanta aia cat de cat rapid? Daca tu esti la munca, nevasta-ta gaseste un microbuz, un car cu boi, ceva, care s-o duca la civilizatie? Exista altceva mai mare decat un chiosc in preajma ta, pentru cumparaturile de toate zilele? Exista asfalt pe drum? Exista canalizare? Nu exista? Sunt de acord cu a-mi face nevoile in veceul sapat din spatele curtii sau sa aduc vidanja sa-mi curete fosa septica o data la 2 luni? Toate scenariile trebuie gandite. Eu unul m-am mutat in Sat Dudu, Comuna Chiajna, la bloc. Dar macar am acces usor la Autostrada A1 (drumuri dese spre Pitesti), Centura de Nord, si Iuliu Maniu. Fac 10 minute pana la munca si intre 30 de minute si o ora pana-n centrul Bucurestiului. Aaa, ca n-am descoperit ca vara mai vine miros de biogaz de la groapa de gunoi sau ca infrastructura incepe sa devina suprasolicitata de ultimele blocuri construite si ca locurile de parcare sunt mai greu de obtinut in ultima vreme, da… Recunosc, e ceva ce n-am gandit la momentul respectiv, dar voi lua in calcul pe viitor, la urmatoarea locuinta. Dar confortul este oricum asigurat intr-o proportie suficient de mare pentru a nu-mi dori sa ma spanzur.

      00
  7. Boss prin 2008/9 am cerut copie dupa contractul ce urma sa fie semnat si mi s-a dat

    00
  8. NOU
    #19

    Amarsteni, rupti in cur dar apartamentul (vechi poate) de la oras, le pute.

    Mai mila mi-e de copii, joaca, interactiunea, viata sociala inafara programului de scoala, va fi jalnica si ori vor gandi la fel, ori vor avea o repulsie totala si la facultate o sa fuga cat mai departe.

    00
  9. Pe de o parte, batii campii cu campul! De exemplu, lumea din Piperea se muta in Odai, pentru mai mult spatiu. Exista gaze, internet, energie, etc. Pe de alta parte, fara un avans de 30% minim, nu esti serios! Pe de alta parte, bancile straine vor doar profit si daca e pierdere, la masa credala, sa suporte BNR. Se stie din 2007 cum s-au negociat treburile, acum de notorietate!

    00
  10. Nimeni nu a prins faza cu produse noi despre care vorbea ala? Un produs nou poate suna astfel: Avans 30% prin credit de nevoi personale unde te prinde cu fidejusiune sau nu mai stiu eu ce bunuri mobile ai tu de adus in garantie si dupa credit imobiliar. In fiecare contract de credit este o clauza numita neexecutare cu efect incrucisat, care zice ca daca nu iti platesti un credit banca poate sa iti scadenta anticipata la toate creditele pe care le ai la ea. Mi se pare ca solutii vor exista si cu legea asta. In teorie suna bine…dar presimt ca in practica vor ingheta piata de imobiliare.

    00
  11. problema majora a romanilor este .. spatiul! sa fie mult, sa fie mare. Are ap de 3 camere, 70 mp si isi face vila de 200mp, sa stea lejer ei doi.

    un pic secundar, romanul trebuie sa moara proprietar, pe afara e ok sa stai in chirier. Dar ajuta si legislatia.

    cinic, dar eu astept primul cutremur mai serios sa vad cum se prezinta „ansamblurile” imobiliare ce se ridicau instant in chestiunie de saptamani.

    00
    • ejneboon, eu când m-am mutat am primit un set de veselă de 12 persoane. eu mâncând in două farfurii de tablă și neavând scaune/masă (scaunul de birou, birou și comp aveam). dar set de 12 persoane, nene!!!

  12. eu ma amuz teribil de chestia cu avansul de 30%. aparent nimeni nu realizeaza ca odata cu legea asta se vor intampla 2 lucruri:1, bancile vor evalua mult mai corect apartamentele; 2 bancile vor analiza mult mai atent potentialii clienti, scazand astfel piata. concluzia acestor 2 lucruri va fi ca pretul caselor va scade destul de mult, ceea ce ,matematic vorbind, inseamna ca aia 30% nu vor fi in valoare absoluta mult mai mari decat cei 15% de acum.

    00
  13. Creste avansul la 30%? Mi se pare foarte bine. Vrei sa ai casa ta, trebuie sa dovedesti ca poti sa economisesti si ca poti sa platesti rata. Avantaje: rata mai mica, preturile la locuite vor scadea! Degeaba ameninta bancile ca nu se vor mai cumpara case, ca se va bloca prima casa. Joaca la bluf. O sa scada preturile pana cand se va relua creditarea, piata o sa se aseze corespunzator cu noile conditii. Adica normalitate. E aberant sa platesti 50 000 euro pe o locuinta atata timp cat salariul mediu in romania este de ~400 euro.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube