SSD Kingston UV500 2TB

“Ia-l că o simți diferența”. Asta mi-a zis unul dintre prietenii care se pricep la tehnică atunci când a fost vorba de un SSD. Asta era acum 7 ani și mă miră în continuare când văd oameni că se întreabă dacă sunt bune sau dacă să își ia și ei.

Kingston au anunțat recent că lansează un SSD din gama UV500 (care e gama lor consumer premium) cu capacitate de 2TB. Veștile de genul ăsta sunt bune, înseamnă că se vor ieftini cele de capacitate mai mică. Un 120GB e 160 lei, am luat unul recent pentru computerul părinților. 160 lei!

kingston-ssd-120gb

Și l-am primis și eu în teste să mă joc cu el. Frumos, rapid, mic (nu știu dacă o să pot să mă obișnuiesc vreodată cu cât de mici și ușoare sunt SSD-urile, plus faza cu lipsă părți mișcătoare).

Momentan 1Tb e pe la 1.000 lei. Când vor fi 2TB 1.000 lei, îmi iau două și adio HDD-uri. Probabil în 6 luni.

Anyway, comunicatul lor, că știți că nu mă pricep la asta. Are 5 ani garanție, destul până apar și se ieftinesc cele de 5TB.

București, 31 mai 2018 – Kingston Digital, Inc., divizia de memorii Flash a companiei Kingston Technology Company, Inc., liderul mondial independent în produse de memorie și soluții tehnologice, anunță lansarea unui nou produs în gama UV500, un SSD de 2TB1. Capacitatea mare de stocare le permite utilizatorilor să stocheze mai multe date și să îmbunătățească performanța unui sistem, cu timpi foarte buni de boot, încărcare și transfer. În plus, având în vedere lipsa componentelor mobile, incidența erorilor este mult mai puțin probabilă în comparație cu hard disk-urile mecanice.

UV500 este primul SSD Kingston 3D NAND cu criptare full-disk hardware AES pe 256 de biți și suport pentru TCG Opal 2.0. UV500 este alimentat de controller-ul Marvell 88SS1074, iar în combinație cu flash-ul 3D NAND oferă viteze incredibile de scriere și citire, de până la 520MB/s și 500MB/s2, fiind astfel de 10 ori mai rapid decât un hard drive de 7200RPM.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

34 comentarii

  1. Bo$$, de pe engadget azi am vazut:

    https://www.engadget.com/2018/06/27/sd-card-express-pci-express-nvme-storage-transfer-speeds/

    Deci apar noi SD cards & the sky is the limit: „SDUC supports up to 128 TB, and it’s backed by SD Express’ 985 MB/s transfer rate”.

    00
  2. Sunt super rapide, utile, dar din păcate când crapă nu prea anunță. Dacă nu ai date sensibile pe ele nu e nici o problemă.
    Cum oamenii nu prea fac back-up e posibil să ai probleme la recuperare.
    In rest numai de bine despre SSD-uri.

    00
    • Dar sunt mult mai fiabile decât HDD-urile si oricum nu ne interesează cei care pierd date din motive de HDD sau SSD stricat.

      00
    • ăia pierd date și dacă sunt printate.

    • Spre deosebire de HDD care sunt super fiabile si nu se strica niciodata, mai putin atunci cand se strica. Plus ca la HDD ai destule moving parts, fiecare cu problemele proprii. La SSD nu ai parti care se misca, deci un sisttem vulnerabil scos cu totul.
      Altfel, chestiile importante se protejeaza indiferent ca le stochezi pe SSD sau pe floppy de 5.25

      00
    • I beg to differ: am avut tzashpe HDD-uri in ultimii 20 de ani. In ultimii 10 ani am inceput sa vad HDDuri care tusheau si-a trebuit sa recuperez date (o data contra cost); HDD Sentinel Pro cu Family licence (5 licente) rulez (chiar daca creatorul lui e maghiar! :D) Acu vreo cativa ani am zis, batut la cap de cumnat, ia sa-mi „rapidizeze” nitzel laptopu’ dell din 2011: i-am inlocuit HDD cu un SSD SandDisk de aproape 1 TB (960 MB parca); toate bune si frumoase pana-n unu sau 2 ianuarie anu asta: dup-o ultima oprire n-a mai pornit (singurele semne care din pacate nu m-au alertat a fost ca o data sau de doua ori nu l-a mai vazut BIOS); normal ca am pierdut cateva date pe care nu le aveam decat acolo (nu apucasem sa le fac backup), dar spre deosebire de HDD nici nu le mai recuperezi (si am si avut confirmarea ca daca e sa-ti moara SSDul, asa moare brusc, desi cu 1 minut inainte il vedeai la 100% sanatate).

      00
  3. intrebarea e: fac upgrade la calculatorul parintilor cu un ssd sau renunt si le iau o tableta de 600lei?
    adica decat sa ma chinui sa schimb xp-ul bashit si sa-i chinui sa-i invat sa dea click…nu mai bine le iau o tableta?

    00
    • mai bine nu. tableta nu aduce nimic bun. calculatorul e pe birou, e acolo, e sigur.

    • Aici depinde de ei. Cat de repede si daca vor sa incerce chestii noi. Daca nu le plac schimbarile, dar nici viteza XP-ului, atunci arunca un SSD in hardughie. Daca vezi ca-s deschisi la a invata chestii noi, de ce nu? O tableta e ok. Plus ca o sa citeasca stirile pe WC.

      00
    • Daca vrei ca in sase luni parintii sa te bata la cap ca tableta aia nu mai merge ca la inceput, ca de-abia se taraie s.a.m.d., ia-le tableta de 600 de lei. Daca vrei sa le iei tableta, cauta una mai buna.

      00
    • Salut. Din cate imi amintesc, WinXP nu suporta functia de TRIM (posibil sa o suporte in SP3 sau x64) – eventual va trebui sa faci upgrade la win7/8/10 pentru a nu scurta durata de viata a ssdului aiurea sau sa-ti instalezi programe third-party care sa preia functia asta.

      00
    • Laptop vechi de 10 ani, performante foarte bune la vremea lui, cu win10 pe el, scartaia din toate incheieturile la taskuri simple (office/ browsing). Am luat un SSD 120GB, 150 de lei – ADATA. A reinviat, se simte considerabil diferenta.

      00
  4. Eu am venit pt giveaway….partikip!!!

    00
  5. Sint bune cu draci SSD-urile. Am un laptop Dell din 2009, proc Atom dual-core, 4gb RAM. Cu W7 si driverele oriiginale incărca in 1,5 minute, nou. Dupa ce se umplea cu mizerii ii trebuia cam 2,5-3 minute la boot. Cu SSD (V300 cel mai slab Kingston de pe piata, de 120GB) si W8.1 boot in 15 secunde plus deschiderea rapida a programelor, incluzind Office 2016 si ceva mai multa ”viata” a bateriei.

    00
  6. Cele de capacitate mare sunt foarte scumpe. 1000 de lei este o avere (raportat la investitia in componente pc, daca nu faci bani cu echipamentul respectiv). Dar un 150-200 de lei pentru ssd-uri mici merita.

    00
  7. Daca tot vorbim de stocare, ce se mai aude cu prețul HDD-urilor? Mai scade, ceva previziuni?
    Iar am nevoie de un extern. :(

    00
  8. cele hibrid nu sunt bune?

    00
    • Este frecata destul de mult partea de memorie flash si crapa . Daca erau bune , erau deja toate hibrid pana acum.

      00
  9. Eu am revigorat laptopurile cu ssd-uri. In special la cele mai slabe, unde pui un 256 si cu minim de investitie ai niste rezultate fantastice pentru office. Ca backup inca am un hdd extern de 2tb si mai nou un nas cu 2x4tb (tot hdd 5400) asa ca se sa ieftineasca, primim.

    00
  10. Eu regret ca am luat de BF un SSD A-Data ca m-am zgarcit sa iau un Samsung Evo sau Kingston. Toate au mers bine vreo luna, dupa care au inceput bad-urile. Acum tot la cateva saptamani mai scanez/marchez bad-urile si imi fac curaj sa iau altul si sa il trimit pe asta in garantie.

    Deci nu va zgarciti, luati branduri dedicate la ssd-uri.

    00
    • bad-uri pe ssd? geez!

    • Adata e super producator de SSD_uri si memorii.

      eu am fix un UV dar de capacitate mica (128 Gb) si a fost de departe cel mai prost SSD cumparat. toti prietenii i-am trimis sa-si ia clasa HyperX de 128/256 dar pentru 40 ron m-am zgarcit pt. un laptop folosit de o ruda si am luat acel UV128 care dupa 2 luni mi-a dat un bsod si apoi a trecut in „checking disk” care nu se mai termina

      mutat pe sistemul meu, lasat peste noapte – a facut cam 10% din disc cu multe erori. i-am dat un format si am reinstalat pe el ce trebuie + l-am forjat sanatos ca daca are deja cateva erori sa le scoata rapid si pe celelalte – rezultatul dupa 1 saptamana in care a copiat non stop date (un .bat file copia/stergea ultimii 8 gb din capacitate sa fie permanent plin si sa foloseasca fix aceleasi celule) a fost ca al naibii nu a trecut pe eroare in utilitarul lor. mutat intr-un alt laptop si merge decent, nu pot sa-l duc la garantie ca nu arata erori directe

      00
    • Eu am un ssd Adata din iunie 2014 si ssd life imi arată 100 la health. Si nu tin calculatorul in cutie, merge destul zilnic.

      00
  11. Mi-am dat seama cat de mult am intinerit cand am schimbat hardul la laptop si am vrut sa montez protectiile ale de cauciuc pt. reducerea vibratiilor la un ssd… a fost un soi de gest ratat, care m-a pus pe ganduri….

    00
  12. SSD-urile pe SATA sunt moartea pasiunii. Tehnologia a evoluat chiar și la SSD-urile, s-au ieftinit și cele pe pciex\nvme care au viteze de aprox 2000 MB\s fata de max 600 cat au cele sata 3.

    00
    • esti tu pe langa, pentru un utilizator normal nu e nicio diferenta intre sata si nvme. daca lucrezi non stop cu editari video merita diferenta de pret de cel putin 40-50% in plus, daca nu nu. cu toate ca pe hartie nvme are viteze foarte mari fata de sata in realitate nu se simte pt un utilizator normal trecerea de la sata la nvme cum se simte trecerea de la un hdd la ssd. asa ca nu mai prostiti lumea, e ca si acum ti-ai cumpara un lamborghini doar ca sa te plimbi prin bucuresti

      00
    • Am un laptop cu i3 și SSD Samsung 850 și un altul cu i7 și SSD Samsung 960 nvme. Diferența la bootare dintre cele două este de o secundă în favoarea ssd-ului nvme, iar în utilizarea curentă (timpi deschidere aplicații, browsing, reacție win) nu există nicio diferență între cele două.

      00
  13. NOU
    #29

    Stie cineva de ce tziuie SSD-ul la bootare?Nu pot sa-mi dau seama de ce face zgomot,ca nu are nimic in miscare.

    00
    • NOU
      #30

      Posibil. Tziuitul sau coil whine se poate intampla cand exista schimbari mici sau mari de voltaj. Unele componente reactioneaza diferit in functie de sursa. Exemplu o placa video are coil whine pe o anumita sursa dar nu v-a avea pe alta.
      La fel se poate intampla si la SSD-uri, cu toate ca e mai rar. Eu am avut un Intel 540 de 240 sau 256GB care scoatea o frecventa enervanta cand intra in Windows. Am mutat SSD-ul in laptop si a disparut zgomotul.
      La chestiile astea depinde de norocul fiecaruia si depinde si de tine daca in primul rand auzi acele zgomote sau nu si daca te deranjeaza.

      00
  14. Pretul SSD-urilor e in scadere de vreo doua luni si se previzioneaza ca va mai scadea putin. Nu ma astept sa ajunga 2TB la nivelul ala, dar acum e un moment bun pentru upgrade. Eu am tintit un Samsung, dar pe M2, ca-i pentru laptop (unde mai am un Samsung, dar mai micut).

    00
  15. crapa ssd-ul¨?
    eu am salutat doua pana acum (samsung si kingston) dar… am cloud de vreo 5 ani si… recuperz pana la virugula.
    Deci…

    Ps. vreti cloud ?

    00
  16. Felicitari! Un SSD este probabil cel mai ieftin mod de a da viata unui pc/laptop mai vechi/obosit.

    Adaug si eu aici, poate ajuta/intereseaza pe careva:
    – am avut probleme cu hdd-uri si SSD-uri pana am pus un UPS si o sursa buna (calitativ, nu putere) la PC; si un UPS ieftin e ok mai ales daca zona e cu probleme… dupa astea nu am mai avut probleme cu SSD-uri de la Kingston, WD, Sandisk sau Samsung (unele Kingstonuri au deja >3 ani in regim zilnic >8h);
    – un SSD mai mare e de obicei mai rapid. Culmea, fix in cazul modelului UV500 din articol varianta de 240GB e mult mai rapida vs 120GB;

    Viteze Kingston UV500:
    120 GB – viteze de 520/320 MB/s;
    240 GB – viteze de 520/500 MB/s;

    nota: da stiu, multi nu vor observa diferenta de viteza, dar poate sunt si oameni care vor ceva super rapid si bun, dar nu foarte scump. Sau lucreaza cu fisiere mari etc..

    nota2: am mai multa incredere intr-un SSD. Mai ales in cazul unui laptop care isi mai ia o tranta sau e mutat in regim de functionare (multe, multe bad-uri cu HDD-urile…)

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube