Jurnal de criză #24

bratianu_square

  • Nu mai am telefon mobil şi internet pentru că am o rată de 700€/lună. auch! şi mănânc doar o dată pe zi. nimic nou, diferă doar numele, povestea e aceeaşi, de data asta ziarul încearcă să o faca mai gravă şi mai lacrimogenă decât e. nu e. e un nene care şi-a luat un credit şi nu îl mai poate plăti.

  • Peste o treime din cheltuielile statului merg pe asistenţa socială. Noi să fim sănătoşi şi în putere, ca să susţinem bugetarii pe care îi veţi vedea azi la tv plângând că au rate la banci.

  • Un citat nasol: „Din păcate, având în vedere nivelul actual de dezvoltare, este clar că în România va mai exista, o vreme, o pătură de oameni săraci, care nu vor avea venituri decente. Pentru a scădea numărul lor, ar fi necesar ca toată lumea să aibă ca principal obiectiv creșterea productivității și a competitivității economiei locale“. Si unul si mai grav: “orice dorințe de creșteri salariale și orice comparații cu cât câștigă cineva aflat pe o poziție similară în Cehia, Germania sau Suedia sunt lipsite de fundament”. Mai multe despre productivitatea muncii aici. Sau aici, dar cine are timp să citească atâta text fără poze? Mai bine bem o bere şi facem o grevă.

  • Ce spuneau oamenii în 2008 despre imobiliare: “dupa cum se misca treburile pentru cel putin 5 ani PRETURILE VOR CONTINUA SA CREASCA. Factorii care vor duce la o scadere a preturilor sunt insa pur si simplu IPOTEZE (mai mult sau mai putin fondate), insa eu chiar daca ma repet "bag mana in foc" ca nu au de unde sa mai scada preturile”. Citatul e din gura unui expert imobiliar de forum, specie aparută în România anul trecut, si care se manifestă prin oameni fără cinci lei în buzunar care ştiu la centimă preţul gândacului de bucătărie în orice colţ din lume, precum şi factori economici şi soluţii de ieşire din criză. Ăia care mergeau contra curentului în 2008 erau proşti şi sunt proşti.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

57 comentarii

  1. Nu mai da mah citate de pe cg.. te faci de ras.

    00
  2. 1. Referitor la articolul din Libertatea , omul ala nu are rata lunara de 700 euro , are datorie in momentul de fata de 700 euro la banca pentru ca nu a mai platit de 2 luni.
    2. Un om ca Marius Manole nu ar trebui sa aiba o astfel de conditie ,munceste mai mult ca noi toti, are un talent extraordinar si toate spectacolele lui se joaca cu sala plina . Este poate cel mai talentat tanar actor al momentului doar ca nu stie sa-l imite pe Fernando sau Becali .
    Are numeroase premii si nominalizari . Nu poate fi comparat cu un bugetar de minister/primarie/fisc .
    3. Omul din ultima poza a articolului nu este Rebengiuc , e unul de pe la Realitatea , cine a scris articolul clar e retardat.

    00
  3. La postul tau din ianuarie 2008 despre credite, e un comentariu extrem de lucid:
    ictin a scris pe 25 Ianuarie 2008, 4:27 pm
    Lasa ma ca tot raul spre bine in viitor. Adica daca si cu aceasta scumpire a creditelor romanii tot or sa se inghesuie sa isi faca credit de locuinta e si mai bine pentru noi ceilalti care inca nu avem o casa. Asta deoarece nu stiu ce procent din cei indatorati o sa reuseasca sa isi mentina veniturile mari si sa plateasca creditul, care credit imobiliar e relativ tanar la noi. Sa te ti cand nu or sa mai poata plati romanul creditul, cum o sa vina banca si o sa ii ia apartamentul si o sa il arunce pe piata, iar bancile isi vor regandi politica de creditare si o sa fie extrem de greu sa iti iei un credit imobiliar. Sa vezi atunci ieftiniri, si daca ai banu’ cash probabil ca in momentul ala o sa iti poti lua un apartament cu 25%-50% din valoarea actuala. O sa fie o distractie pt. mine sa ii vad pe toti astia care au tinut de apartamente si atunci cand preturile erau deja exagerat de sus, cu gandul ca or sa se mai scumpeasca cum isi smulg parul din cap, ca si pe cei care au fost atat de fraieri incat sa dea peste 100 de mii de euro pe un jeg de apartament.

    00
  4. Povestea este mai dramatica pentru simplul motiv ca-i vorba de oameni care au avut curajul tembel de a trai din ceea ce le place, de a se dedica unei meserii trup/suflet. Au fost si sunt si destui jurnalisti pe bune in postura asta. Uitati prin redactia vreunui ziar de provincie sau a vreunei televiziuni de apartament, blesteama ziua in care s-au indragostit de profesie.

    E simplu : cat timp erau bani, se gaseau si destui ”generosi” care sa ceara colaborari sau sa plateasca bilete la teatru in primul rand. De cand cu criza am vazut mai multe spectacole la TNB decat in toata studentia. Iei bilet la balcon de 6 RON si stai la mijlocul salii…pentru ca nu se umple si e dezamagitor pentru artisti. 6 RON pentru trei ore in prezenta maestrului Caramitru. Un bilet la o mizerie de film la Mall costa dublu…

    00
  5. Mancati salam cu rumegus! Draq v-a pus sa va faceti credite si sa va plangeti la tv ca nu-l puteti plati. Salariile se dau pe merit nu pe criterii sociale.

    00
  6. stiri de bine pe cand in jurnalul tau ? :)

    00
  7. artistii sunt o categorie speciala. nu e corect sa fie tratati la pachet cu altii, cu atit mai mult cu cit conditia artistului roman de valoare a fost intotdeauna una mizera – cu putine exceptii (nu ma refer aici la cei care traiesc bine din maimutareli la eurobingo – aia nu sunt artisti). Insa saracia artistului nu e noua si nu e specifica romanilor. nu uitati ca mecenatul a fost inventat tocmai pentru a rezolva o problema pina atunci nerezolvabila.

    00
  8. Articolul la care faci referire da cu bata in balta daca se refera si la piata IT. Pai majoritatea corporatiilor folosesc munca romanilor pentru clienti externi. Prin urmare coroborarea cu resursele interne este un bullshit. Daca eu lucrez pentru firme externe care platesc corporatia un cacalau de bani nu e deloc lipsita de fundament comparatia dintre salariile de aici si cele din Cehia, Slovacia etc, pe o pozitia similara. Ala de acolo munceste tot pentru externi, face exact aceeasi munca pe care o fac eu, sau poate mai slaba si prmeste triplul sumei primite de mine. De ce? Pentru ca economia tarii lui merge mai bine? Nu, pentru ca romanul fortat de imprejurari trebuie sa accepte stupiditatea managerului roman care trage de pe tine sa isi faca el casele. Ca in cateva luni corporatia se va trezi cu demisii de la 3 sferturi din departament asta e partea a doua. Las ca vin alti fraieri. Si se mira mai apoi, de ce nu exista productivitate, de ce nu e calitate, de ce, de ce, de ce?

    00
  9. PCH : Nu-i vad neaparat ca pe o categorie speciala. Marius Manole e intamplator foarte talentat, dar altii nu sunt. E cam la fel ca in orice alta meserie pana la urma. Problema e ca mai tot ce inseamna meserie vocationala este supusa unui embargo economic sever. Ahh, vrei sa canti, sa faci radio , teatru sau gimnastica ? Pregateste-te pentru un regim bazat pe covrigi cu susan si apa de la chiuveta… (vorba vine, arta cere sacrificii dar nu umilinta).

    00
  10. Are rata de 700 de euro (2900 ron) si salariu actual de 1000 ron? E ceva tras de par in prima poveste…

    00
  11. Oamenii astia nu-si fac niste calcule ? Multi spun : Pai de unde era sa stim ca o sa creasca EURO atat, sau FRANCUL ELVETIAN ?? ( app e rupere cu asta, acu 3/4 ani bancile faceau rate in franci la poplatie la o rata de schimb de 1,9Ron/ franc, iar acum asta a ajuns la 3 Ron.. 3,1 )

    Pai bine mai.. bugetarule, care esti.. si iti place sa fii. Da tu LA CE TE ASTEPTI DE LA LEU ? Sau tu ai avut impresia ca economia ”a bubuit” vreodata ? App de cei care au facut rate in franci, sunt de parere ca multi habar nu aveau unde e Elvetia pe harta, sau cu ce se ocupa. Probabil credeau ca e vre-o tara bananiera care tocmai a intrat pe piata noastra financiara TERIBILA si s-au gasit ei sa dea asa credite la poplatie, din bunatatea inimii lor..

    Si acum : Cum ? Elvetia nu e tara aia din care vine ciocolata Milka ?
    Nu. Elvetia e un imperiu financiar din care se importa ROLEX-uri.

    00
  12. Rex : Era datoria de 700 de euro, insa la actori lucrurile mergeau cam asa. Avea un salariu de 1600 RON inainte de criza sa zicem si din colaborari (multe pe voce, in publicitate sa zicem) mai scotea minim 500-1000 RON pe luna. Cand euro era 28-30 RON, o rata de 350 euro ar fi ajuns pe la vreun 1000-1050 RON. Mare, dar acceptabila daca omul avea constant colaborari. Si fara ele, supravietuia la limita. Dupa doua taieri consecutive la salariu (asa au fost la majoritatea teatrelor), cresterea euro-ului, cresterea TVA si terminarea colaborarilor, omul a ramas complet descoperit. Nu zice nimeni ca nu-i si vina lui in treaba asta , dar ce nasol e ca un actor trebuie sa recurga la x colaborari pentru a trai la limita.

    00
  13. băi, te provoc la o chestie mișto. separă bujetarii pe două grupe. ăia nașpa și aia buni. am io așa o bănuială că nu toți stau cu mâna întinsă și o freacă. generalizarea asta o să te muște de cur.

    00
  14. @mircea

    Nu mi se pare cine stie ce lucid comentariul ala, cu tot raul spre bine
    Momentan e tot raul spre rau.

    Banii pe care-i platesti impozite in loc sa mearga in infrastructura, servicii medicale si de educatie mai bune pentru ai tai merg in sustinerea cursului pentru ca aia cu rate aberante sa si le poata plati cat de cat.
    Si daca buba se sparge vor merge spre nationalizari de banci, ca prin vest sau SUA.
    O sa radem de noi cum ni se duc taxele intr-o gaura neagra.

    00
  15. Comment doar la punctul 1.
    Eu,personal, nu-i mai suport pe astia care fac greva si pe jurnalistii care dezvoltat teme de genul asta. Sigur, vinovate sunt bancile sau, mai bine spus, ofiterii de credite. Probabil ca primeau bonusuri pe numarul de credite date. Sigur, omul ala era obisnuit sa primeasca bani multi pe cat muncea. Si, sigur, ca ii va fi greu sa se dezobisnuiasca.
    Nu ii suport pe PeDei, nici pe base nici pe nutzy, dar nu mai suport nici temele de genul :”Vampirii astia sug sangele poporului. Sa NI SE DEA salarii decente. ”
    Si el, ca si noi ceilalti, trebuie sa gaseasca solutii sa traiasca cu mai mult de 10 RON/zi. In rest il apreciez ca si artist.

    00
  16. Marius Manole nu se plange! Trage un semnal de alarma despre situatia actorului din Romania. Se moare de foame, se fuge cu lacrimi in ochi din teatre. Se accepta productii jalnice (vezi telenovelele) pentru un galben aruncat in portofel. Din pacate actorii, tineri sau batrani, sunt umiliti, in prezent. Am demisionat de la Teatrul din Pitesti in anul 2007-2008 si asta pentru ca avem salariul de 5 milioane, crescut de la 3 milioane (nu am vrut sa ma las calcat in picioare). Acum au mai scazut…

    00
  17. Cred ca problema cu productivitatea ascunde si multa ipocrizie. Lucrez la o reprezentanta straina, veniturile aduse de noi/angajat sunt de 3-4 ori mai mari decat ale colegilor din Ungaria, Cehia, etc … de fapt sunt comparabile cu cele din Austria iar cheltuielile din Romania sunt la jumate comparativ cu ceilalti. Daca e doar o problema de rentabilitate, de ce salariile in reprezentanta romana sunt la jumate fata de Ungaria si un sfert fata de Austria ? Singurul raspunsul ar fi „stupid people”.

    00
  18. @krossfire: nu e deloc nasol. faptul ca e actor nu inseamna ca automat trebuie sa castige cat De Niro. In US, toti au luat-o de jos si o FOARTE mica parte a ajuns in elita. E o chestie asumata, 98% dintre actori se vor zbate in anonimitate. Ar fi trebuit sa stie asta cand s-a hotarat sa se faca actor.

    00
  19. Ce ne mai place sa denaturam adevarul. Sa fie vreun asa-zis defect profesional?
    Hai sa nu ne mai incurcam in amanunte intoarse pe dos. Daii dracu` de artisti. De ce sa-si ia un credit imobiliar cand ii mergea bine si nu s-a gandit ca idiotii de la guvern vor da cu bata-n balta? Cu tupei sa ceri un salariu decent!
    ce nevoie avem de artisti, intelectuali, scriitori. Lasa, ne fac blofgurile cultura. ne formeaza zoso opiniile.
    rau mai arata viitorul.
    Si da, traim intr-o societate de rahat, si da este vina noastra, si da…exista oameni ca tine, dar exista si oameni ca mine.

    00
  20. da-i*

    00
  21. @Mircea – da, a fost un comentariu inteligent, si da, apartamentele zboara de pe piata acum, ca sunt gramezi de oameni care au 60k cash pentru un apartament din anii 70 in militari. Efectiv gramezi. Sigur, peste tot in lume se cumpara apartamentele pe credit, nimeni nu da banii jos (nici cei care-i au), dar probabil ca toti gresesc. Si da, Ceasca era ala care ne-a infometat pe toti ca sa platim datoria externa, si da, a cam murit, da’ probabil ca asa trebuie procedat.

    Din punctul meu de vedere problema nu au fost creditele ipotecare in sine- eu am credit care acum e aprox. 30% din venitul brut si sunt ok -, ci faptul ca s-au acordat fara nici un control. Nu mai vorbesc de super creditele pentru concediu, plasma, TV sau masina. Creditele pentru locuinte sunt, in opinia mea, logice si necesare.

    00
  22. radu : A spus cineva ca trebuie sa castige cat Deniro ? La un teatru mic ai salariu sub 1000 RON din start iar vechimea nu te ajuta. Asta e salariu de student in cel mai bun caz (in cel mai rau e de spalator de WC-uri). Pe de-o parte e si vina teatrelor ca nu-s capabile sa umple sala dar totusi, in tari ceva mai umane se investeste cat de cat in sectorul asta.

    00
  23. ^ Si nu stiu daca ai observat, dar in Romania nu exista o elita a actorilor…pur si simplu nu ai la ce sa accezi la nivel financiar.

    00
  24. Nici in west nu iti permiteai ca actor de teatru sa ai doar rata la casa 700 euro. Un „fraierit” de banca ca multi altii. Oare statul e de vina acum? Sau bugetarii p…i mele care nu fac nimic si asteapta leafa si, eventual, sporuri? Traiasca bugetarii, urmasii comunistilor! Pe pariu ca daca ar fi un sondaj 99% dintre ei ar vrea comunismul-socialismul? Pai da bre, ca statul in cur le da bani, nu tu futai si iti mai bati joc si de cei impozitati…

    00
  25. Pentru a scădea numărul lor, ar fi necesar ca toată lumea să aibă ca principal obiectiv creșterea productivității și a competitivității economiei locale

    Asta NU se va intampla vreodata! word!

    00
  26. Eu tot nu inteleg care e responsabilitatea statului in ceea ce priveste ratele cuiva. Beats me.
    I-a obligat cineva pe oameni sa-si ia credite? Ii pasa cuiva daca eu, care nu sunt platit de la buget, raman fara job? De ce exista discriminarea asta? A, e artist. A, e politist. A, e profesor. A, e medic. So what? Unde scrie ca daca esti artist nu poti munci altceva?
    Unde scria ca daca eu sunt inginer nu pot face vanzari? Nicaieri. Dar ei, vezi Doamne, sunt speciali.
    Mentalitati depasite de momentele prin care trecem.

    Asta e parerea mea. Nu-mi plac oamenii care se plang prin presa. Esti mare actor? Nu te plangi? Pai ce cauti tu in Libertatea??? Nu rad de tine colegii si fanele, cand iti bei berile in club? Semnal de alarma my ass.

    00
  27. Amanuntul pe care-l vad relevant tine de natura meseriei : Exista joburi care-ti permit sa te reorientezi usor. Meseria de actor nu face parte dintre ele. Stiu ca pana la urma oricine poate servi la KFC, dar e putin mai greu sa faci asta dupa 20 de ani de ovatii la scena deschisa.

    00
  28. @Dorian : du-te si vezi macar o piesa in care joaca acest actor , dupa aia sa spui ca ar putea sa faca si altceva. Ar fi pacat, ar fi o mare pierdere. Teatrul si Ministerul din spate ar trebui sa sustina astfel de talente . In schimb la noi prospera Bendeac pentru c-o imita pe Naomi, pe bianca, bote , becali si alti ratati. Lumea se duce sa-l vada , are o industrie in spate care il sustine pentru ca la noi se vinde marlania nu decenta .

    00
  29. @zoso
    Cand ai fost ultima oara la teatru ?
    Articolul tau ma face sa cred ca nu obisnuiesti sa frecventezi locurile de cultura.
    Dupa cate stiu, esti pe undeva pe la 25-30 de ani, asa ca poate ar fi cazul sa inveti sa respecti adevaratele valori ale acestei tari.
    Marius Manole se numara printre ceei mai talentati actori ai noii generatii.
    Dar ce rost are sa vorbesc despre teatru cu cineva care inafara de net nu stie nimic.
    Sa ma apuc sa-ti povestesc despre Privighetoarea şi trandafirul, Livada de vişini, A patra soră, Inimă de câine ?
    Daca nu le-ai vazut ( si sunt convins ca nu le-ai vazut) nu are rost

    00
    • @Jerome: nu merg la teatru pentru ca nu imi place. asta nu inseamna ca teatrul e de kkt, inseamna ca oamenii care aleg drumul asta trebuie sa fie mai atenti.

  30. E mai usor sa promovezi prostia ca aduce rating.

    00
  31. Daca lasam prima parte a articolului si o citim pe a doua, ma intreb cine si ce va comenta la faza cu Ion Lucian, caruia i-a venit salariul 1 leu!
    SI el nu are credite…

    00
  32. @Dorian – bun, si tu nu vezi nimic in neregula cu:
    a) a alege ceea ce vei face nu dupa ce vrei / stii sa faci, ci dupa cati bani aduce, si a face alegerea asta la 17 ani?
    b) a trai intr-o tara fara medici, politisti, actori etc?
    c) a putea trai NORMAL (nu Ferrari, Renault, nu vila, apartament, nu Armani, Cavaliere) doar daca lucrezi in 3-5 sectoare?

    Avem niste asteptari de kkt de la viata.

    00
  33. @george_escu
    Faci o comparatie doar de venituri, fara sa te raportezi la situatia actuala de pe piata muncii, in Romania.
    Nu poti compara mere cu pere, chiar daca amandoua sunt bune de mancat. :)

    00
  34. App de actori. Aduc aminte de un eo. epic de la Sinteza zilei. Fusese invitata Stela Popescu. Si incepe femeia : ” Domle.. mi-e rusine ! Vad colegi de-ai mei care se lamenteaza ca n-au bani. Ce actor moare de foame dmle ? Eu nu mor de foame ! ”

    A ramas Gadea masca. I-a dat peste cap toata emisiunea.

    00
  35. Faptul ca Stela Popescu nu moare de foame nu inseamna ca o mare parte nu sunt in situatia asta. Am vazut cateva cazuri care m-au facut sa imi fie rusine ca sunt roman.

    00
  36. @Keos

    Stii ce saracie e in lume ? Si ce ne pasa noua. In napolitana se spune
    cmf a me ? Si eu am trait niste ani, chiar, cranceni de saracie. Crezi ca il freca pe un actor sau pensionar de situatia mea? E legea junglei. ”Surpriza”.
    Si nu e de ieri de azi. Asta e societatea in care traim. Democratia la romani a fost inteleasa prost inca din 90. Poate ca unii din romani au inteles ce inseamna cuvantul ala. Pacat ca in 20 si ceva de ani, cei care s-au perindat pe la putere nu sunt altceva decat relicve prinse intr-un vechi sistem.

    Aduc aminte si eu de saracu Gica Petrescu, care a murit intr-o saracie crancena. Insa cand esti tanar si celebru, se pare ca nu prea te gandesti la batranete. Te bazezi pe STATUL ROMAN ? wow.. iti meriti soarta.

    00
  37. Oh nu! Mereu l-am gasit foarte frumusel pe Manole, pacat ca e brainless :(

    00
  38. Hai sa ne luam si de Draga Olteanu-Matei, care a spus ca „trage” cu greu de o pensie de 10 milioane, sa ne luam si de Rebengiuc, dar sa nu cumva sa uitam sa ne luam si de Ion Lucian, care a inceput sa planga auzind ca i se micsoreaza pensia….

    Cred ca totusi ar trebui facute niste diferente. Intre cei care sufera din prostie si lacomie, si cei care sufera pentru ca sunt guvernati de niste prosti lacomi. Si care nu stiu altceva decat sa joace. Si pe care i-am aplaudat candva…. dar acum s-a schimbat situatia, ii punem la zid pentru c-au avut tupeul sa creada ca pot supravietui dintr-o pensie.

    PS: de fapt, Basescu ar spune ca Rebengiuc sau Lucian isi pot lua un al doilea job, la o adica…. sa distribuie fluturasi, de pilda.

    00
  39. No problemo, man, ai rabdare…Basescu&Co lucreaza la reformarea statului.

    00
  40. NOU
    #43

    Offtopic: Man, ce se intampla, ai inceput sa scrii mai rar si ai pus si chestia asta sa dai click sa vezi tot artciolul (care ai mai incercat si toata lumea ti-a zis ca e super nasoala treaba asta!). I want the old Zoso back!

    00
  41. pentru maniaka
    Verifica, in articol scrie foarte clar ca rata la banca e 700 euro si apoi scrie ca aceasta rata nu a fost platita de 2 luni. Chiar si in cazul in care rata s-ar fi impartit la doi tot ar fi fost 350 de euro, adica 14 milioane de lei (cat iau eu, si lucrez la privat). Ori ziarizdele de la libertatea au vrut sa stoarca lacrimi in plus, ori omul nostru a fumat ceva cand si-a facut creditul (si le-a dat sa fumeze si celor de la banca daca i-au dat un credit asa mare).
    Tot in articol srie ca reuseste sa-si plateasca creditul uneori (e doar cu 2 luni in urma), prin urmare, domnul actor strange cel putin 800 de euro (nu tot timpul, sa recunoastem) lucru care ma face invidios. Eu, cu banii astia, cum nu am credite, m-as bate cu mutu pe burtica.

    00
  42. Capitalismul inseamna … ceva legat de cerere si oferta.
    Bendeac si Huidu fac averi din mizeria umana. Tine-i-ar Dzeu pe mizerabili! Manole asta face arta. Daca e asa de talentat si apreciat cum se explica lipsa veniturilor?
    Pe vremea lui Ceausescu lumea citea si mergea la teatru. Si se culturalizau…
    Acuma voi ce vreti? Suprimarea democratiei pt care s-a murit la revolutie? Sa ne intoarcem inapoi in timp? Sa fie banate „specimenele” de la teveu, sa ne uitam doar la „culturale” si sa obligati manelarii sa mearga la teatru? 1989 si minerii vor fi nimic pe langa ce-o sa iasa de se interzice gutza… Capitalism… cerere si oferta… De unde e nici Dzeu nu cere…

    00
  43. @Eu – sunt (destul de multe, chiar) tari in lume unde recunoasterea, inclusiv de ordin financiar, a valorilor si democratia nu se exclud reciproc.
    Surprinzator, stiu.

    00
  44. Cam aiurea faza cu rata, pacat pentru ca cred ca multi chiar au talent.

    00
  45. @Zoso, vad ca au cam disparut vitejii de acum 2 ani.
    1.”Nu-mi da banca”. Lumea inca isi pune problema creditului,cand de fapt problema e pretul.Toti se duc glont la banca si transfera proprietarului pensionar si transpirat,7-8 miliarde lei vechi, fara sa fii vazut niciodata cum arata acei bani cash.
    2.”Ca asa e si in afara” – aici vad ca nu se mai spune sufragerie,ii zice living,nu mai e balcon e terasa, nu mai e garsoniera de 33m, e casa. Ma , a dracu transformare ce a suferit cotetul facut acum 40 de ani.Deci luati-va „case” ca asa e si in afara si aia fac credit. Ce conteaza ca aia isi iau case in adevaratul sens al cuvantului cu 3-4 dormitoare,etaj,gradina,etc
    3.”Mi-am luat frate, e al meu”. E pe dracu, ia nu mai plati cateva rate si vezi al cui e apartamentul/garsoniera.
    4.”Oricum plateam chirie, asa platesc la al meu”. Ai DAE de 6% pe 30 de ani, deci 180%+100%credit = 280%. Ti-ai luat ap/garsoniera la 80.000 de euro si ai de dat inapoi 224.000 de euro. Ai platit 3 ani numai dobanda si acum vezi ca mai ai numai 210.000 de euro de dat inapoi.Cool!
    5. „Basescu/Boc/Statul/Banca sunt de vina”. Asa ca prietene, revizuieste un pic punctele 1-4 si vezi cine e cu adevarat de vina

    00
  46. @zoso – chiar daca tie personal nu-ti place teatrul (si nici eu nu ma ducmai deloc la teatru, recunosc), cultura e FOARTE importanta pt o tara. daca vrei o tara dezvoltata trebuie sa investesti in educatie si cultura. de aia nu poti sa aplici regulile capitalismului salbatic (cerere si oferta, piata regleaza tot) culturii.

    nu exista civilizatie puternica care sa fi durat fara cultura. in schimb au fost imperii enorme care s-au prabusit rapid pt ca cei ce le-au cucerit nu s-au impus decit militar, nu si cultural.

    iar in lumea de azi, cind nu mai ai unde sa te extinzi, cind nu mai sunt continente de descoperit si colonizat, daca vrei sa-ti extinzi influenta o poti face doar prin cultura.

    iar daca neglijezi educatia si cultura (cum se face azi in romania) vei avea exact ce are romania: o poplatie indobitocita, usor de condus, care la fiecare 4 ani pune botul la un mic si-o bere si care acum il plinge pe ceausescu. cu asa vite incaltate nu se va ridica niciodata romania din rahatul in care e afundata.

    00
    • @c3: ai inteles gresit. nu am o problema cu teatrul, ci societatea in ansamblul ei. asadar, munca omului, asa spirituala cum e, valoreaza azi Xlei. gogul care o prestează stie, si totusi, alege sa o efectueze, in loc sa cante manele in birt. nu e vina mea ca el face alegeri proaste bazate pe alegeri proaste.

  47. Demersul in sine mi se pare aberant. Doar pentru ca a facut alegeri gresite sau pentru ca nu-l duce foarte mult capul (sunt actori romani care o duc foarte bine, din generatia lui si nu neaparat cu telenovelele) e normal sa iesi in mass-media cu povesti din astea lacrimogene?
    E ca si cum un om de afaceri da faliment, pierde tot ce avea, se muta la tara sa cultive rosii si sa creasca gaini, ca solutie de moment, si apoi apare in presa vaicarindu-se ca a fost prost… Pentru ca nu te poti numi decat prost cand apari intr-un astfel de material. Insa acest ipotetic om de afaceri ar fi fost privit ca ceva rau, ca nu e spiritual, face business, iar banii pe care ii distribuia angajatilor sau altor parteneri nu aveau nici o valoare in societate. Pe cand pe actoras vad ca-l cam plange lumea, saracu de el, asa de talentat, ne lumina sufletul etc
    Fail-ul (si eu am fost aproape de el) este la fel oriunde si pentru oricine si implica, intr-o covarsitoare majoritate, alegeri gresite si lipsa viziunii.
    Pun pariu ca si desteptul asta tot din pensie credea o sa traiasca la batranete…

    Ca bonus, tin minte ca pe sfarsitul anilor ’90, cand au picat tigrii asiatici, am vazut un nene din Coreea de Sud, fost multimilionar in dolari, cum muncea foarte mandru ca … ospatar. Spunea ca aia e, a fost ghinion, a fost prostie, s-a lamentat un timp si apoi si-a schimbat viziunea. Era foarte impacat, nu cersea nimic de la nimeni.

    00
  48. Un exemplul non-telenovelist de actor bun , tanar si de succes…

    00
  49. Bine-a scrie ictin !

    00
  50. Vindeam cu 65000 eur ap cu 2 camere in Timisoara in 2007 si intrebam clientii de ce nu-si fac cu banii astia casa:
    50000 eur costa constructia daca pui si tu osul la treaba cat de cat si cu 15000 eur isi luau terenul
    Ei nu ca e mai comod sa cumpere si ca nu ma cred ca pot sa faca cu banii astia.
    Apai, domnia si prostia se platesc…

    00
  51. NOU
    #55

    # boi cu rate la banci facute pentru a-si lua vacante in tari exotice si plasme

    # in zilele noastre unu’ care vinde 2 apartamente se numeste specialist imobiliar, la fel cu cel ce vinde 5 rosii in piata care se numeste specialist in nutritie si sanatate

    00
  52. NOU
    #56

    „Mai multe despre productivitatea muncii aici. Sau aici, dar cine are timp să citească atâta text fără poze?”
    Da, sunt sigur ca Udrea nu si-a pus astefel de probleme cand a dat licitatia de constructie a patinoarului din Brasov, firmei unui coleg de partid cu 12 mil euro in loc de 4.5 (cat costa cel identic din Ungaria).
    Ea a stiut clar ca productivitatea muncitorilor apartind portocaliilor este de 3 ori mai mica decat al maghiarilor. As zice ca bugetarii stau ceva mai bine mai bine la capitolul productivitate. E de ajuns sa le scazi doar cu 25% salariile ca sa echilibrezi bugetul. :)

    P.S. Pe de alta parte productivitatea sustinatorului portocaliu Zoso e de invidiat. Scoate zilnic pe banda rulanta articole ‘productive’. Ma intreb daca ar mai fi asa productiv si daca l-ai pune sa dea cu sapa, ca la datul din papagal majoritatea oamenilor sunt productivi, in special romanii.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.