Un pic de istorie recentă: cum confiscă sau erodează PSD protestele și mișcările sociale

Mi-am adus aminte de UnițiSalvăm după ce am auzit de câteva ori strigându-se la proteste “uniți salvăm toată România”. Pentru că faptele nu sunt atât de îndepărtate, ni le putem aduce aminte, cel puțin ideile generale.

Uniți Salvăm e numele unor băieți care s-au pus în fruntea protestelor la Roșia Montană și au luat toate laudele pentru oprirea proiectului minier, deși aveau puține motive să facă asta.

Au pornit așa și au promis să schimbe toată România. Au cerut o pauză să se organizeze și de atunci (2014) nu a mai auzit nimeni nimic de ei. În 2015, la incendiul din clubul Colectiv, toată lumea se aștepta să renască și să iasă tare în față, dar au tăcut mâlc. Bine, au încercat să dezbine un pic protestele, dar nu prea le-a mers.

Nu îi acuz că sunt agenții PSD sau că au încercat să își negocieze niște posturi călduțe, încă. Dar vă prezint două cazuri similare.

 

Nicolae Bănicioiu și Luis Lazarus au fost lideri de sindicate studențești, care au făcut un pic de vâlvă la vremea lor (prin 2002), cerând demisia Ministrului Educației, Ecaterina “Ciuma Educației” Andronescu. În 2004 și-au primit plata pentru că au convins studenții să voteze PSD: Bănicioiu a devenit deputat, iar Lazarus, un țărănuș sărac, a ales banii. Mai multe detalii despre asta aici.

Mai în urmă. Miron Mitrea era șofer la Autobaza București înainte să devină lider sindical și să înființeze un partid care va fi absorbit de PSD, el devenind un lider important, pentru că avea în spate un sindicat. Unii dintre noi mai ținem minte protestele de la metrou din perioada în care Mitrea își negocia postul. Detalii despre cariera lui aici.

 

Așadar, opinia mea e că Uniți Salvam a fost dezamorsată de PSD. Câțiva dintre liderii de acolo au fost puși să repete într-una la fiecare inițiativă că “nu e momentul să protestăm acum” până când oamenii s-au scârbit și și-au văzut de ale lor. De aia nu se aude nici un pâs dinspre ei acum, de aia nu au făcut mare brânză nici după Colectiv. Nu știu dacă pe bani sau pe promisiuni de posturi călduțe, dar e extrem de dubios cum a murit toată energia aia.

(sursă foto)

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

12 comentarii

  1. Eludand meandrele concretului si observand sinergia faptelor orice proteste sunt incepute de nemultumiti si nedreptatiti continuate de visatori si naivi si finalizate de oportunisti si cinici.

    00
  2. Cam asa : UNITI intram….in PSD sa il…SALVAM :)

    00
  3. Eu te cred daca tu asa zici… si vezi o inlantuire de evenimente atat de complicata.

    Dar nu-i mai tii minite la protestele Rosia Montana inainte sa reuseasca sa adune mii de oameni?

    Erau doar cativa tineri indignati… nu cred ca erau mai mult de vreo 20 plus prietenii lor…

    Si da… chiar daca ni s-au parut jalnici… ei a reusit sa opreasca proiectul minier si sa puna bazele protestelor societatii civile… ca astazisa avem suta de mii in strada pentru o cauza politica.

    00
  4. putina claritate ajuta. baietii si fetele care au facut Uniti Salvam, l-au facut dinspre Uniti Salvam Rosia Montana, via solicitarea mai mare din strada ca Uniti Salvam Toata Romania, nu doar Rosia. cand situatia Rosiei Montana s-a indreptat, brusc au aparut 2 Uniti Salvam, practic s-a facut clivajul care azi se numeste usr/demos. nu stiu ce info aveti unii dintre voi, dar majoritatea cetatenilor au ramas pe vechea comunitate fb US, nesplitata. si la o adica toti aia cu craciun si nicusor cu tot sunt tot in strada impreuna. deci, sunt niste despartiri formale, politice, fara legatura cu solidaritatea comuna automata a tuturor fata de anumite teme. energia de la US n-a murit, e acolo in Piata Victoriei in fiecare seara. sunteti prea obsedati de etichete sa vedeti ca energia de la US nu se supune niciunei politici. chiar credeati ca ati iesit doar voi? si nu e vb de importanta, admiteti ce cadou au facut Romaniei manifestarile pentru Rosia, care au tinut in primul rand un lant civic romanesc in viata, get over it si hai la protest impreuna, fuck psd.

    00
  5. Vezi că câțiva au apărut la Brașov. Albu e consilier local de Codlea, și am recunoscut câteva fețe. Sunt acolo, doar că nu îi mai bagă nimeni în seamă, că data trecută au dat România pe mâna USL.

    00
  6. n-a murit. s-a disipat. in uniti salvam la rmgc, erau multi dintre cei care azi sunt ultra activi.

    asa e cand ai opinii, dar n-ai info. ;)

    ps. pentru istorie: uniti salvam a stiut tot timpul ca e doar o portavoce. la rmgc argumentele impotriva proiectului au venit dinspre institutii care stiau ce vorbesc (academia romana, istorici, jurnalisti etc)

    00
  7. As vrea sa vad niste pareri si deapre celalalt lider de proteste. Ma refer la aparatorul statului de drept, salvatorul Romaniei, omul apatrid, profesorul Craciun…

    Ah, stai… se scandeaza impotriva PSD.

    00
  8. L:-ai ratat pe Gabi Petrea urmasul lui Banicioiu la conducerea USR… Ministru pentru dialog social :)) Ceea ce mi se pare o gluma buna tinand cont ca pana si pentru un automatist era slab cu spume la capitolul dialoig ;)

    00
  9. Asta imi aduce aminte de fostul lider al Ligii Studentilor din Galati, Dinu Gându.
    Baiatul asta, dupa vreo 8 ani de studentie si de mancat banii ligii, vazand ca se apropie funia de par, s-a gandit el sa faca o greva, prin toamna lui 2003. Asa, mai cu forta. Studentii din camin nu erau lasati sa intre de goleme puse de asta la usile caminelor, noi nu puteam sa intram la cursuri ca si usile facultatilor erau la fel de bine pazite. Greva a durat vreo 3 saptamani.
    Rezultatul: noi nu ne-am ales cu nimic, in afara de obligatia de a recupera orele in fiecare zi de sambata pana la sfarsitul semestrului, el a fost numit de PSD ca director al casei de cultura a studentilor. Unde a stat si a supt din fonduri pana prin 2014, cand a fost numit consul al Romaniei la Ambasada din Buenos Aires, Argentina.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.