Ipocrizia hotelurilor: apă, prosoape şi hârtie

Dacă aţi fost într-un hotel decent in ultimii ani, aţi văzut că in baie au apărut acele afişe care spun că spălarea prosoapelor nefolosite poluează nu ştiu cât la sută şi că ne roagă frumos să le aruncăm pe jos dacă le vrem spălate.

Asta în timp ce hotelurile fac risipă la orice altceva.

Dimineaţa la Waldorf Hilton mi-au livrat la uşă, gratuit, un ziar absolut anost. După care mi-au trimis şi nota de plată, în caz că nu ştiam ce am consumat, pe 3 pagini pentru un singur lucru. Dar apa de la duş era călduţă, că e păcat să facem risipă de apă fierbinte.

La Grand Hotel Esplanade făceau economie la covor, dar pompau aer rece în cameră ca la balamuc şi, ca orice hotel respectabil, nu aveau instrucţiuni decât în germană la orice.

Altfel, ce plm e mania asta cu zeci de perne pe pat? La Golden Nugget cred că am văzut prima oară asta, vreo 5 perne pe un pat single.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

34 comentarii

  1. Asta cu spălatul prosoapelor eu am întâlnit-o doar în Austria și Germania. Coincidență sau doar la ei este la modă economisirea apei și protejarea naturii prin ne-spălarea prosoapelor?

    00
  2. Y u no speak the fwuaffy language? Nu exista niciodata suficiente perne, in schimb iti baga aia de deasupra, de te invelesti cu ea, cumva sub saltea, ca nici cu incantatii n-am reusit s-o scot.

    00
  3. Probabil din cauza detergentilor folositi (lene sa detaliez).

    00
  4. Si la Burj Al Arab ce ti-au mai facut? :D

    00
  5. Acel anunt este de bun simt, adica iti sugereaza sa te stergi de mai multe ori cu prosopul respectiv. In afara de asta, la ei hirtia este reciclata in proportie destul de mare, nu se face risipa. Probabil n-ai observat cite pagini numara un Frankfurter Allgemeine in aeroport.
    Dar nah, asa-s romanii. la ei in tara nu observa lucruri mult mai grave, in schimb sunt experti in a critica pe altii. Recent am auzit din gura unui taran venit acasa din America, cica in Romania e mai bine, deoarece te poti intelege cu politia (discutam despre circulatie si amenzi).

    00
  6. @Cat
    „wanguage”

    00
  7. Si in Egipt la fel, daca vroiai prosop schimbat, trebuia sa-l lasi nu mai stiu cum. Acum, sincer, mi se pare f ok. La 4-5 stele care se respecta, regula e sa le schimbe zilnic, ori nu mori daca te stergi 2-3 zile cu acelasi prosop.
    Ipocriti normal ca sunt. Ca fac si ei economie, de fapt, si o invelesc in marketing stuff, treaca de la noi. Lasa sa se ingrase si capra vecinului, daca mai scapa lumea de o galeata de detergent deversata :)

    00
  8. Si in Bratislava la un hotel de 4 stele aceeasi situatie cu prosoapele: daca le vroiai spalate trebuiau lasate pe jos(nimic deranjant din punctul meu de vedere).
    Obisnuiam sa iau seara o cafea cu lapte in camera iar nota era o coala A4 chiar daca pe ea era trecut decat 1 rand cu a mea cafea…aici mi s-a parut aiurea.

    00
  9. Pentru majoritatea companiilor CSR-ul e doar o bifa in lista de activitati de comunicare. Daca spalatul prosoapelor ar fi fost taxat suplimentar sa vezi ce te mai rugau sa le arunci pe jos.

    00
  10. la Lion’s Garden in Budapesta, era foarte ok.

    in baie era pus afisul cu: folosirea prosoapelor de mai multe ori, deoarece cu detergentii folositi poluam apa, dar vrajeala ca sa economiseasca si ei detergent :)

    00
  11. Golden Nugget sucks. The Mirage is perfect!

    00
  12. Mie-mi plac mostrele de șampon și gel de duș de la hoteluri. Le ador, mai ales când rămân fără șampon/gel de duș. Sunt mici și folosesc un flacon o dată.

    00
  13. NOU
    #13

    Mie mi-a placut ca in Las Vegas erau in camere anunturi in care te rugau sa nu irosesti energia electrica. In Vegas, unde totu-i luminat zi-noapte! Reclame, hoteluri, cazinouri, tot!

    00
  14. Chestia cu prosoapele este indeed ipocrita, dar detergentii chiar costa mult, la fel si munca umana (ai remarcat cum au comutat hotelurile vestice pe cameriste est-europene?). Obiceiul cu pernele multe il au din America. Acolo toate paturile sunt mari, inalte si au cel putin 6 perne pe ele. Si camerele sunt mai mari si daca te plangi de AC, sa vezi acolo risipa, nu rezisti de frig in tricou (eu opresc AC-ul complet in America – atunci devine placut, ca aerisire au oricum). Intr-adevar, nu se potriveste zgarcenia de la prosoape cu consumul de curent pentru aer conditionat. Probabil ca ar deranja mai mult sa iti fie cald (dupa gustul nordicilor) decat sa nu ai prosoape noi. Ah, si sa vezi cu ce masini tund iarba: una suficient de puternica incat sa care si un gras pe ea, ca e riscant sa manipulezi o masina stand in picioare.

    00
  15. La hotel de 3 stele prosoapele au fost schimbate zilnic, la 4+ am vazut afisul de care ziceai tu in baie. Nu crezi ca ar fi fost normal ca astia mai mici sa faca economie ? Eu vad altfel treaba: sunt obsedati de salvarea mediului dar nu fac rabat de la confort (in cazul aerului). Faza cu apa calda a fost vina lor.

    00
  16. peste tot in lume sunt chestii de astea cretine, acuma depinde fiecare cum le vede..

    00
  17. Nu ai fost în Turcia. La un pat single cred că erau vreo 10 perne, pernuţe, pernoaie :D.

    01
  18. asta cu prosoapele se intampla si in romania… la hotel de 3* in neptun

    00
  19. Păi normal că apa de la duş nu e fierbinte, vrei să-i dai în judecată că te-ai opărit accidental la duş?

    00
  20. Hai man, chiar te plangi ca ti-au dat prea multe perne???

    00
  21. Aia cu pernele poate fi speciala pt noi, daca luam o camera single si stam 3, mai facem un pat pe jos din perne :)) Caz vazut cu ochii mei :))))))))))))

    00
  22. Eu sa vrea sa fie oblgatorie engleza la Hoteluri , macar la instructiuni.

    00
  23. Terminaţi cu ecologia la hoteluri. D’aia nu mai pot ei de mediu. Este vorba de cheltuieli. Atât.

    00
  24. Treaba cu prosoapele nu e un trend, ci este un lucru obligatoriu. Chiar aici, in Romania, un prieten care are o pensiune de 4 margarete a fost amendat acu’ vreo 2 saptamani de catre OPC pentru ca in baie nu era afisat textu’ asta cu prosoapele.

    00
  25. kktul asta cu prosoapele o pot confirma… asa e si in Taiwan. mi se parea cam aiurea ca intr-un hotel de 5* sa stau sa arunc prosoapele pe jos. in fine, asta e trendul.

    00
  26. Deci textu cu prosoapele e o tampenie. In nici un hotel in care am fost in lumea asta – si in care era afisu – nu reuseai sa le pui undeva, oriunde, ca sa nu le schimbe oricum. Cu cat hotelu are mai multe stele, cu atat mai des le schimba. Am incercat sa le pun pe rastelul lor, pe raftul de deasupra cazii, oriunde – indiferent unde erau, mi le schimbau oricum.

    Niciodata nu le-am lasat pe jos si niciodata nu le-am mutat din baie. Si totusi le schimbau. Mi se pare o ipocrizie crunta.

    00
  27. mai frate daca ne plangem de astia occidentali, de hotelurile noastre neaose ce sa mai zicem! mie unul mi se pare umilitor sa pleci de la receptie cu un brat de telecomenzi de la tv, de la AC sau mai stiu eu ce! bine si clientii mai pleaca cu un prosop, halat sau mai stiu eu ce!

    00
  28. Depinde extrem de mult de pozitia si scopul hotelului. Daca e un hotel plasat in zona metropolitana, te poti astepta la preturi mari si la servicii mediocre.

    Un hotel de 3 stele in centrul Berlinului nu-i acelasi lucru cu un hotel de 3 stele la Paralia Katerini. Al doilea va fi mai misto si mult mai ieftin pentru ca alta e chiria si alta e competitia. Daca hotelul nu e destinat turistilor clasici, nu are sens sa te agiti pentru un ziar anost sau o nota de plata incarcata.

    00
  29. Aceeasi faza cu prosoapele era si la hotel Mara in Sinaia de 4 stele: trebuia lasat pe margina cazii sau in cada pentru a fi schimbat. 2 zile nu l-am lasat si nu a fost schimbat, dar a treia l-am lasat. Imi placea ca oricat de bine ma chinuiam eu sa aranjez patul, dimineata (obicei de acasa), camerista il aranja si mai bine.

    00
  30. Mi se pare nasol sa contezi pe grija clientului (de a pune un prosop intr-o parte sau alta) atunci cand vine vorba de reputatia ta, care poate avea de suferit daca un alt client nimereste un prosop murdar.
    In plus, nu toata lumea empatizeaza cu militantii pt economisirea resurselor, iar asta tine de politica hotelului pe care clientul poate sa nu o imbratiseze.
    Totusi, in Romania inca nu am intalnit asta, inca.

    00
  31. Aceasi treaba cu prosoapele e si in Geneva, Elvetia.

    Socant pentru mine a fost in Chisinau: desi era acelasi anunt cu prosoapele, oriunde le lasam cand reveneam in camera erau schimbate.

    00
  32. Asa-s romanii comenteaza fara sa stie despre ce e vorba! Stiti ca ezista o lege, pentru protectia mediului, care le obliga pe hoteluri sa afiseze „chestia cu schimbatul prosoapelor si economia de detergenti”? legea asta e valabila si in Romania si e pacat ca ii faceti zgarciti cand voi sunteti aia care cautati doar chilipiruri si apoi nici alea nu va convin.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube