O întrebare despre industrie și producție

Ar trebui să facem ceva noi, forța de muncă ieftină, Europa de Est, pentru a specula criza din China?

Că epidemia asta de coronavirus e abia la început. Producția din China va suferi (unii zic “rău de tot”, alții zic “destul de mult”) de pe urma epidemiei, și știm din experiența proprie (și din seriale gen Cernobyl) că incompetența și corupția din comunism e tare găunoasă. Chiar dacă autoritățile insistă, cu ajutorul blocajului informatic, că lucrurile sunt bine

Vedeți liderii europeni aruncând măcar ideea asta, că ar trebui să găsim soluții să ne întoarcem la a produce chestii aici?

 

creion-faber-castell

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

50 comentarii

  1. No coae, noi ieuropenii am devenit buni la făcut proiecte…atat..Iar românii cred ca sunt campioni la asta…

    00
    • Da, așa o fi cu românii în mintea ta. Că doar din proiecte trăim aici. Las-o mai moale.
      Avem bube cum are fiecare nație din centrul și estul Europei.

      00
    • @Sly nu avem noi cele mai multe proiecte de autostrăzi? :D

      00
    • Alea sînt proiectele politrucilor. Nici măcar proiecte nu le pot numi.
      Să ridice mîna cei care dau vreo șansă finalizării în următorii 10 ani autostrăzii peste Carpați spre Moldova.
      Politrucii sînt pe altă planetă față de restul populației.

      00
  2. Voiam să zic că ue ar trebuie sa înlesnească procesul de finanțare cu fonduri europene pentru întreprinderile din europa de est pentru a devansa producția chinezului cât e pe butuci, dar dacă ajung la noi, sigur sunt furați.

    00
  3. Corporatiole, ca sa-si faca fabrici in china, trebuie sa cedeze chinei tehnologie de a lor, solutii, altfrl nu au voie. Pt. profituri marite din costuri mici cu productia mosnegii din board of directors din toate corporatiile europene au zis „da boss, ia de aici”. Acu china au copiat si is bat la cyr europenii pe tehnologii. Europenii is pierduti.

    00
  4. Asa ar fi normal….dar ar insemna sa ai politicieni un pic inteligenti sa puna pe roate un sistem educativ orientat spre scoli profesionale cel putin si de asemenea o masa critica de firme care cer asta si care trateaza angajatii corect….si cum nu le avem…..observam cu atentie si ingrijorare situatia

    00
  5. E mult prea tarziu acum, de foarte multi ani s-a distrus notiunea de muncitor, este o rusine asa ceva, azi tinerii vor or sa fie informaticieni/doctori ori sa dea un tun si sa fie super milionari. Noi nu avem acei „blue collar” care sa se angajeze intr-o fabrica, din 2 salarii de muncitor sa isi permita o casa decenta, 2 masini, vacante si gratare iar lumea sa ii aprecieze ca lucreaza in banda la asamblarea Audi sau Borsec.
    Desigur, imaginea e putin mai vasta, include politica, sindicate, salarii, conditii etc insa e prea tarziu sa reconstruiesti un sistem de genul asta in Est sau cel putin in Romania.

    00
    • Blue collar sunt it-istii. Change my mind!

      00
    • Nici în occident nu îsi mai permite un cuplu de muncitori asa ceva, nu mai au bani de vacante si de masini recente. Aveau pâna acum vreo 20 de ani, azi trebuie sa faca economii si pentru a merge la cinema.

      00
  6. China nu mai e de mult timp aleasa pentru costurile cu forta de munca reduse. De prin 2000 forta de munca chineza e mai scumpa decat cea din tarile din jur.
    China poate produce insa la preturi mici in continuare pentru ca intreg procesul de fabricatie poate avea loc in acelasi loc. Un exemplu bun e Foxconn (aia care fac Iphone-uri printre altele), care pot produce telefonul de la zero pur si simplu pentru ca liniile de productie, asamblare, angajatii si apoi punctul de expediere a bunurilor sunt in acelasi loc.
    Romania poate fi de 3 ori mai ieftina decat e in prezent si tot nu va putea concura cu China pentru ca nu are lantul logistic necesar productiei la scara industriala.

    00
    • Da, bine punctat cu lanțul logistic, însă și salariul și mentalitatea joacă un rol.

      Salariile pentru muncitorii de jos chinezi sunt mai mici, iar cei mai mulți sunt extrem de obedienți cu superiorii (am colegi chinezi). La ei nu se spune clientului sau șefului că asta nu se poate, trebuie schimbat, programul s-a terminat, e weekend sau nu avem resurse la ora asta. Am văzut nenumărate cazuri de prostie crasă (și la ei, și la indieni), în care încercau, la propriu, să care apă cu furculița pentru că așa a spus șeful/clientul.

      Și ferească-te sfântul să creadă unul d-ăsta că are autoritate asupra ta…

      00
  7. Off-topic, ca am vazut poza aia cu Faber-Castell: deci tipii aia sunt bestiali. Sa va zic faza: acum cativa ani un tip pe care il stiu, sculptor, le-a scris sa le zica ca ar avea nevoie de 10000 de f*ckin’ pixuri pentru un proiect de-al lui (un bloc mare de 100×100 pixuri lipite intre ele, deschise, pe un ditamai cartonul, urmand ca vizitatorii expozitiei sa il plimbe de ici-colo sa lase urme). Ghici ce? I-au trimis alea 10000 de pixuri, direct din Germania, fara sa il cunoasca, fara sa aiba vreo pretentie. Awesome sau ce?

    00
  8. Creionul din poza (Faber Castell) este cel mai probabil produs in Indonezia, in China Faber face gume de sters, ascutitoare, pixuri si liniare din plastic. E clientul meu pe partea de SAP, iar Headquarters sunt la 5 km de mine, in Stein. Au fabrica si aici, doar pentru produse de lux, poti face tur cu ghid, chiar e interesant!

    00
  9. Lucrez in domeniul naval si preturile la anumite piese din otel inox s-au scumpit cam cu 10% din China, de-a ajuns sa fie profiabil sa le aduc de prin Europa.

    00
    • I feel you. Vreau sa vad piese europene la nava. Sunt satul de tevi „galvanizate” in stil chinezesc care crapa dupa 6 luni pe linia de racire apa de mare. Si n exemple. Pana si parti de motor principal (Wartsila) se fac in China..

      00
    • NOU
      #19

      Acum motoarele chinezești sunt ca alea rusești (care trebuiau cumpărate) de pe vremea mea. Doar zic: Băsescu le-a dat chix la cumpărătorii „flotei”.

      00
  10. stie cineva sa produca leduri in ro? m-as baga la o fabrica…

    00
    • Lucrez în domeniu, birou mic de design și manufactură în București. Fabrică de cipuri LED nu, cea mai apropiată e în Bulgaria, făcută cu fonduri UE acum 10 ani de unii care fabricau acumulatori auto. Cu niște specificații interesante LED-urile lor. Altfel colegii mei importă masiv zeci de mii de LED-uri per comandă din Asia via Polonia ca să le implementeze în proiectele lor. Sau direct din China pentru anumite repere la care nu există furnizori mari în Europa.

      00
    • Vezi ELECTROMAGNETICA SA

      00
    • Electromagnetica nu produce LED-uri. Importă module cu LED-uri din China și le implementează în proiectele proprii.

      00
    • fabrica de wafere exista in ro? sunt multe componente care deocamdata trebuie importate, de ex microscoape. si nu imi ziceti de ior. aia sunt morti de mult..

      asta e genul ce as vrea sa fac:

      https://www.youtube.com/watch?v=3VGIJ82dtQQ

      00
    • Din câte știu nu există fabrică de substraturi în România.

      00
  11. Trump are experiență.
    Dacă primesc reducere de 10% la impozitul pe salar ca în iT poate mă bag la injecție de mase plastice.
    Oricum o dai ar fi o schimbare masivă în Europa și ar necesita investiții masive. O reindustrializare. O poluare masivă.
    În realitate și acum sîntem nivelul de jos în producție pentru Europa de vest.

    00
  12. Sunt ocupati cu diversitatea si drepturile minoritatilor..

    00
  13. UE interzice polițele care au pus pe picioare Europa de vest după război. „Competiție neloială” + că noi nu avem voie să avem de-ale noastre, iar cu offshore-uri nu rezolvi nimic (dacă și chinezii au demonstrat asta).

    00
  14. Azi mâine apare vaccinul și gata cu visele astea

    00
  15. Deja China nu mai e chiar atât de ieftină. E vorba despre know how si muncitori calificați. Eu dau cu sapa la FOXCONN, si avem mulți PM ce au salarii peste occidentali.

    00
    • Sunt multe produse la care China era mai scumpă decât Europa încă de acum câțiva ani, când economia duduia. Ba chiar noi producem în București anumite echipamente la prețuri mai competitive decât China.

      00
  16. NOU
    #32

    Pai virusul parca traieste doar maximum 10 zile in absenta unei gazde. Deci suntem in siguranta daca vine cu vaporul.
    In rest, forta de munca au destula. Asta s-ar putea sa fie o sansa pentru chinezii aia saraci sa avanseze si ei.
    Punctual probabil ca vor fi cresteri de preturi, dar nu avem ce sa facem (mai ales noi), la fel cum nu am avut ce sa facem cand a fost criza HDD-urilor din Thailanda.

    00
  17. 10 comenzi, 8 din ele de la selleri de la care am mai cumparat și care fac dispatch in maxim 2 zile.
    In cazul de față, 8 awaiting shipment. A trecut deja o săptămâna… nu s a mișcat nimic.
    Intreb daca e nevoie să dau cancel due to CoV quaratine și mi zice chinezu că la ei e summer festival (?!?) până in 18 februarie și că lucrează bine mersi, iau comenzi și totu ok dar că merge un pic mai greu din cauza festivalului.
    La poștă, cica s blocate importurile de textil. În rest, treaba merge, pachetele trec prin vamă, poate mici întârzieri dar dacă comanzi de pe Aliexpress nu te grăbești.
    Coronacucu nu trăiește suficient în afara unui organism viu așa că n o să se schimbe nimic pe partea producției de ieftinaturi care vin în 2 luni.

    00
    • numai de luni incep sa lucreze fabricile, pana atunci toata lumea sta acasa. Poti sa faci comanda dar nu are cine sa iti pregateasca

      00
  18. De o săptămână câteva linii sunt oprite în fabrică că nu mai sunt tranzistoare și rezistente. Hai sa facem în Europa o fabrică de tranzistoare sa avem back-up. Nu în România că nu sunt oameni pregătiți, la noi se învârtesc o oră până găsesc intrarea în fabrică, la interviu. Cum să facă ăla tranzistoare când nu găsește o ușă?

    00
    • Managementul nu e treaba angajatului. Lucrătorii specializați sunt tot niște roboței, respectă proceduri puse la punct de alții.

      00
  19. China are tehnologie, nu numai forta de munca. Situatia asta nu poate fi schimbata peste noapte.

    00
    • Are ceva tehnologie dar nu pe cea avansată, are mînă de lucru la greu, dar problema este că ei trebuie să exporte în vest.
      Taie-le exportul și vezi unde ajung chinezii.
      Concurența Kinei în următorii ani va fi India.

      00
    • @Sly: dacă ai vedea China și din altă perspectivă decât Aliexpress ai afla că au domenii de înaltă tehnologie în care se bat de la egal la egal cu SUA sau UE. Nu copy-paste, ci R&D indigen.

      00
    • @Ionut, da si tu exemplu de ceva revolutionar inventat de galbejiti in ultimii 50-100 de ani ca sunt curios ce a produs R&D-ul lor despre care aberezi tu.
      Probabil in departamentele lor de R&D se face research cum sa fure mai cu spor si fara sa fie prinsi tehnologie occidentala.

      00
    • @xtz: dacă ai trece peste analfabetismul din bula ta ai afla că Google îți oferă deja răspunsurile.

      00
    • Ionuț, las-o moale cu atacul la koaye că nu ești un babardit de la colțul străzii.
      Te-a întrebat simplu și tu bla-bla.
      China nu a inventat nimic înainte de 1990. S-a ridicat din furtul legal și ilegal de tehnologie după ce giganții vestici au primit permisiunea de a muta fabrici în Kina.
      Un exemplu simplu: au luat un portavion epavă din URSS, l-au desfăcut și acum zic că ei au R&D.
      Și la fel au făcut în alte domenii.
      Este totuși o chestie și să copiezi.
      Dar asta a făcut fiecare fostă țară socialistă/comunistă.

      00
    • Haha, cine a furat mai întâi, China de la europeni sau europenii gen Marco Polo de la chinezi? Poate te uiți puțin pe internet despre ce a însemnat China din punct de vedere științific și tehnologic în ultimele mii de ani, nu de doar de când ai descoperit blogurile. Câte chestii pe care le iei de-a gata astăzi, și care au la bază descoperiri chineze în matematică, mecanică, fizică, chimie, astronomie. La fel și arabii: când noi beam vin din craniile dușmanilor și ne spălam la ouă mai rar decât alegerile prezidențiale astăzi, ei inventau lumea modernă.

      00
  20. majoritatea fabricilor si au reluat lucru si oricum, 80% din ele aveau stocuri ptr comenzile voastre. Problema e exporterul, ptr care nu s a prins inca, marfa nu este exportata de fabrica de la care ai cumparat tu. Momentan exportul merge greoi, probabil la 5-10%.

    00
  21. Am vazut ca unele streamer-ite vindeau apa in care au facut baie. Nu pot sa cumpar si niste scuipat cu coronavirus?

    00
  22. Producția suferă deja și fabricile și-au făcut stocuri mari de componente. Dar stocurile se termină și lumea deja e îngrijorată. Un scenariu sumbru ar putea fi că acest virus poate declanșa o criză economică.

    00
  23. Eu cred ca maxim intr-o luna nu o sa mai vorbeasca nimeni de coronavirus. O sa faca iarasi Trump niste amenintari sau o sa fie tot mai virala faza cu amantul nevestei. Iarasi vad ca se agita apele in Ucraina si Rusia.

    00
  24. Dap. Hartie hhhigenica si prezervative „puta-bleaga”.

    Cand ai vazut tu ca Romania sa speculeze ceva, mah?

    Da, ar fi o idee, ar fi… Dar…

    00
  25. Eu cred că problema e cu două tăiușuri:
    1. Orice mare companie care s-a axat pe producție de masă în China (adică 99,99%) va spera foarte mult că necazul se va rezolva (mai ales că de vreo măcar 20 ani încoace tot a existat cîte o epidemie, ba HIV, ba H1N*, ba aviară, ba porcină etc). În plus, relocarea facilităților de producție costă. Uneori, chiar foarte mult.
    2. În scenariul în care economia Chinei va suferi “rău de tot”, atunci planuri de genul ăsta vor fi ultima noastră grijă. Suntem deja un sat global. Dacă în China numărul morților ar ajunge la 10, hai să zic 100 milioane, nu mai ești sigur pe Pămînt decît în sate de vîrf de munte care ai căror locuitori trag în tot ce urcă. Dacă virurusul e transmisibil și prin animale… e apocalipsa pe Pămînt, scapă doar cei cu imunitate naturală (ca în cazurile de ciumă).
    ”Științificii” zic că ar putea avea un vaccin peste un an jumătate (deci îmi imaginez că deja s-a făcut skip la perioada aia în care ”hai să fim siguri că merge la șobolani, apoi la maimuțe, apoi grup restrîns de oameni să vedem efecte adverse”).

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube