Întrebare apropo de mâncarea picantă…

Unde am fost, am halit de două ori chestii mediu picante. Puțin picante după standardele lor, mediu picante după standardele europene (sau deloc picante după standardele mexicane și indiene). Bun de tot. După, știți și voi, foc la ieșire.

Întrebarea mea e dacă focul ăsta încetează după o vreme. Adică mănânci 1 lună picant și după aia nu mai scoți flăcări când stai pe tron.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

88 comentarii

  1. NOU
    #1

    La mine încetează la a 2-a defecare :)

    00
  2. Da. Nu suportam mâncarea picantă la început. Acum cer sa zică bucatarului sa puna tot ce au mai picant in bucătărie. Si e lux. Cred ca e uman. Creste nesimțirea pe zi ce trece…

    00
    • Incearca niste sos sambal indonezian din piri-piri (din ciusca prajita). Daca nici ala nu te satisface, ultima solutie este ardei columbian portocaliu. Arata cam asa https://imgur.com/a/PKSXMDM si te ustura si degetele vreo 2 ore dupa ce cureti citiva.

      00
  3. Eu nu mai am probleme cu focul la ieșire. Înainte era jale, dar m-am obișnuit să mănânc uneori mai picant și poc, fără probleme de acest fel.
    Îmi aduc aminte că am fost la o familie emigrată din Thailanda și m-au servit cu preparate picante, da’ rău. Când m-au văzut că îmi dau lacrimile chiar s-au mirat, că nu înțelegeau de ce. După am fost distrus 2 zile. :))

    00
  4. Mănânc picant și extrem de picant, in sensul că nu am cunoscut pe cineva care macar sa se apropie. Focul de la ieșire n-a disparut, aparent dosul se obișnuiește mai greu. Sfat: nu manca semințe de ardei caci alea nu se digera deloc și ies cum au intrat, deci o pizza pe care.pui semințe de ardei grupa mare va ustura mai rău la ieșire decât la intrare fata de un sos făcut din ardei f iuți.

    00
    • Stai in Bucuresti? Hai sa ne intalnim :). Am stat 7 ani in Indonezia, am mancat red savina crud acum doi ani si sosul de 800k-1milion scovits de la Switch It. Si mi-au placut. Daca vreau picant in Bucuresti ma duc la Kunnai sau la Agra Palace si le zic ca mancarea tailandeza respectiv indiana nu sunte picante :). Seful de la Agra mi-a gatit inca o data portia de miel vindaloo. Asta cand nu am sambal facut de taica-miu cu cabai rawit din jawa plantati la tara. Nu rupe ca Savina, dar da cu plus la cantitate si gust.

      Referitor la intrebarea lu’ Vali: te obisnuiesti pana la nesimtire dar… daca sosul are seminte si ale anu se digera si ajung in colon e naspa + daca sosul e cu capsaicina artificiala iar e naspa. Exemplu: la vreo luna dupa ce am mancat la Agra ultima data si nu am avut efectiv nimic a doua zi, am mancat intamplator niste chicken wings…a doua zi respiratia dragonul de imi venea sa urlu.

      Tip: nu bea cafea cand mananci picant…o sa o dai in hemoroizi.

      00
    • cătălin, nevasta știe că agăți bărbați la mine pe blog cu iuțeală și indonezia? :D

      notat aia cu cafeaua.

    • :) daca il agat doar sa am cu cine sa mananc picant din cand in cand nu-i bai.

      00
  5. Am vazut copchil mexican, avea vreo 2-3 ani – manca din ardei iute de ala mic/rosu crud. Ba tata, nici nu clipea! Si nu era de plastic/ciunga, era ardei iute.

    00
    • Mi-am cumparat niste „dulciuri” mai omenesti prin Surabaya, bulgari de floricele de porumb cu caramel. Nu-mi puteam da seama de unde-i iuteala in gura. Evident, popcornul…
      Un coleg fumator a „prins” o promotie de Marlboro cu ciusca. A fumat juma de tigara si a aruncat tot pachetul. Nici nu mai putea respira. Nu glumesc. Era prin 2006.

      00
  6. Daca mananci constant cateva saptamani da, ai sa reduci sensibilitatea celulelor alora la chestii picante (nu dispare, se reduce). E un studiu care zice asa: „But continuous [spicy food] ingestion for greater than 3 weeks can induce desensitization—which in turn can reduce rectal sensation,” he says.

    In his research, people who consumed 2.1 grams of hot pepper per day—a similar quantity to 1.25 teaspoons of cayenne pepper—experienced this benefit.” (articol pe men’s health).

    Eu in fiecare zi aproape folosesc Eros Pista si nu am probleme cu senzatii tari.

    00
  7. Oare o fi la fel si la partari?
    Dupa prima pula se mai lasa curu…

    00
    • #intrebariexistentiale #curiozitatianale

      00
    • Cone da cu minus e faggot

      00
    • eu m-as intreba nu daca se lasa curu ci ce simte ala care il fute pe ala care a mancat iute… se obisnuieste in timp?

      00
    • întrebi pentru tine sau pentru un prieten?

    • pentru 2 prieteni, se iubesc mult… eu nu am incercat chestiile alea la 1 milion scoville… dar eros pista ala din punctul meu de vedere e pentru cei care prefera mancare sarata iar tabscao ala din carrefour e pentru otetari… in general sunt ala care mananca cel mai iute din grupurile in care ma aflu….

      iar o opinie nu foarte bine bazata in stiinta e ca de obicei te ustura curu’ doar daca mancarea iute nu e foarte bine gatita sau foloseste ingredienta mai putin „naturale”… daca chestiile iuti trec prin procesul de digestie nemodificate si sunt in continuare iuti inseamna ca ar cam trebui sa schimbi dieta…

      00
  8. Mexicanii bagă mult jalapeno care nu e foarte picant, au unele rețele cu habanero la care îți dau lacrimile. Nici cu mâncărurile coreene nu mie rușine când vine vorba de picant.

    00
  9. e capsaicina. dupa o perioada, dezvolti toleranta

    • NOU
      #32

      Auschwitz, camera de gazare, intră ăstia să scoată cadavrele și dupa un sfert de oră văd in fundul camerei trei tipi care jucau carti. Șocați, soldatii SS ii intreabă 
      – Mai, ce-i cu voi? 
      – Nu, că noi suntem din Copsa Mica!

      00
    • NOU
      #33

      3.200.000 puncte pe scara scovile, maximul, Pepper X.

      urmează Carolina Reaper, Dragon’s Breath(!), Naga Morich

      2) și nu e numai capsaicina. caracter picant< din multe chestii, numite colectiv capsaicinoide

      The Scoville scale is a measurement of the pungency (spiciness/heat of pepper) of chili peppers, or other spicy foods, as reported in Scoville Heat Units (SHU), a function of capsaicin concentration.[1][2] Capsaicin is one of many related pungent compounds found in chili peppers, collectively called capsaicinoids. more:

      https://en.m.wikipedia.org/wiki/Scoville_scale

      00
  10. Depinde de tipul de ardei sau sos.
    Mănânc relativ picant. Și nu neapărat des. Când rupea la ieșire de obicei consumam nus ce fel de sos dubios.
    Altfel da, capeți o rezistență și la ieșire.
    Oricum ai face, ai grija la anumite sosuri.

    00
  11. Da, inceteaza. Te obisnuiesti, dupa cat timp depinde de fiecare organism.

    00
  12. Macare mexicană: 3-4 zile cu ardei d’ai lor și cu sosuri cu termen de garanție mică (făcute de ei în restaurant sau acasă).
    Sosurile cu garanție mare…nu cred să te înveți vreodată!

    La indieni nu e chiar rău.

    00
  13. @vali Lăsând miștoul la o parte, fă o vizită la doctor și verifică dacă nu ai hemoroizi. Dacă răspunsul este da, atunci usturimea nu va trece ever!

    00
  14. Mie nu mi se pare neaparat ca are legatura. Imi place sa mananc foarte picant dupa standarde indiene sau mexicane (sau mordor dupa standarde europene) si nu am problema asta. In schimb, daca ma duc la KFC si iau o portie de crispy strips care sunt mediu picante dupa standarde europene, a doua zi e in flacari. Nu sunt expert, dar poate conteaza si forma sub care vine capsaicina si felul in care se digera.

    00
  15. mâncărurile iuți se consumă cu garnituri reci de la gheață (nu calde, ca prin vest) și dulci (care au dublu rol: potențiator de aromă și pansament intern);

    garniturile de verdețuri fierte (bok choi) reduc senzația de arsură la ieșire cu condiția să fie consumate în proporție de 3:1 (o bucățică de chestie iute și trei linguri de garnitură);

    în timp, cucuruku se tăbăcește, se usucă și cade, așa că n-o să mai simți mare lucru, poate doar dacă încerci vreo specie de butt ripper, care nu degeaba se numește așa

    00
    • Nu ai trecut prin Asia de Sud Est :)

      00
    • ba am trecut, silky tofu cu sos iute e preferata mea, cei cu care mâncam la masă au făcut afte pe lângă buze de la iuțeala aia când încă nu terminasem toate felurile, eu și un brazilian am dat gata tot tofu ăla, jumi-juma :D

      00
    • Recomand ayam rica rica gatit pe strada. Reatul e can can so to speak :)

      00
  16. Văd că n-a zis nimeni de lapte.

    00
    • exact. finally.
      daca nu mananci iute des, atunci un pahar cu lapte pe masa e esential ca sa elimini usturimea si ca sa ajuti digestia.

      00
  17. Cum s-a mai scris deja, conteaza si ce mananci. Am mancat sos de 6.000.000 de unitati pe scara Scoville, incat am crezut ca-l vad pe al de sus in curand, am mancat si Carolina Reaper si mananc cu placere chestii picante si foarte picante, cu rezultate variabile. Din toate minunile astea, la KFC e depilare categorica a doua zi. Am observat ca chilli in general trezeste balaurul, alte tupuri de ardei fiind ceva mai cuminti.

    00
  18. Depinde ce anume picant.

    Piper – nici un efect, jalapeños or Thai chillies – vreo 12 ore sau 2 cacari, sos sriracha – zero spre 1 in functie de cantitate/concentratie.

    00
  19. Bag tabasco la greu in orice, pe teava nu se simte. Daca mananc vreo 2 ardei murati d-aia la borcan de 3 litri… se lasa cu lacrimi, si tot nu ma pot abtine data urmatoare.

    00
  20. Cum definesti (in caz ca ai mancat) pizza Vulcano de la Blue Wiking ? Am un coleg care nici nu putea macar sa manance blatul fara nimic pe el.

    In cazul respectiv se obisnuia fundul dupa 4-5 zile. Mancam zilnic cate 1-2 saptamani lunar. Dar nu era obisnuit definitiv.

    Acum e afectat din cand in cand si de crispy de la kfc. Batraneatea asta.

    00
  21. eu mananc picant de mic si nu tin minte daca am avut probleme vreodata dupa vreo masa…si in ultimii an tot mai picant dar incerc sa o raresc, nu cred ca e sanatos. stii cand ai o toleranta cand persoana de langa tine spune ca e foarte picant iar mie abia mi se pare..pt mine mancarea poate sa nu aibe un bob de sare dar sa fie picanta

    00
  22. Wtf did i just read?
    -Si, frumos in India?
    -Bă, nuș, dar mă ustură fundu’ de atunci ceva de groază.”

    00
  23. Intotdeauna m-am intrebat cum puteti manca picant. Si de ce? Ca nu mai simti gustul mancarii cam deloc, simti doar iuteala.

    00
    • iutele = endorfine = stare de bine = dependență + scoate umezeala din oase și organism (prin asia se mănâncă iute ca mod de adaptare la anotimpul ploios), reduce colesterolul, stimulează activitatea inimii, iutele nu e despre gust în mod special, e despre experiența unei combinații de senzații dintre iute + rece + dulce;

      00
    • Asta cu umezeala din oase cred ca e urban/rural myth

      00
    • nu e mit, e pe bune, eu, de ex, simt iuțeala până în porii pielii, adică dacă n-o simt așa, nu e destul de iute pentru mine; simt inclusiv canaliculele din dentină și nervul dinților, nu mă doare, dar îl simt că a „pătruns”

      00
    • #pizzi
      In „tarile calde” se maninca iute si ca preventie (devenita obicei, traditie) pentru paraziti intestinali, plus ca asiaticii au aciditatea mai scazuta in stomac/intestine.

      00
    • de fapt, ceea ce zici tu e doar parțial adevărat, într-adevăr, capsaicina aia are proprietăți antiseptice, doar că lumea nu a mâncat iute din cauză că în sud era cald și trebuiau să omoare germeni, au cultivat și ei ce creștea la temperaturile alea;

      chiar dacă nu mi-am propus să fac din comentariile mele un mini-tratat de antropologie culturală, să nu uităm că ardeii iuți au fost aduși de columb din americi prin ~1450 în europa, de unde au ajuns în india și ulterior în restul asiei, ghici unde creșteau mai bine (toată lumea știe de principiul economiei „investiție minimă, randament maxim”)? – evident, unde erau ei deja aclimatizați, în locuri calde și aride. adică în sud. așa că lumea a gătit ce-avea la-ndeoală. în japonia, par examplă, mâncarea n-are prea mare gust, ei nici nu au mâncăriuri iuți, fiindcă erau săraci (pe insula aia creștea orez, verdeață și prindeau pește) și nu aveau suficiente alimente de oferit la schimb pentru condimente (condimentele au fost dintotdeauna f scumpe, tocmai pentru că schimbau total gustul fierturilor serbede), așa că sushi constă într-o bucată de pește, cu orez, fără sare, fără gust (mă rog, acum pun sosuri de soia, dar chiar și alea sunt mai dulci ca în china, unde sunt mai sărate).

      În prezent, iutele nu se mai justifică, fiindcă nu mai trăim în condiții aspre și nu suntem nevoiți să mâncăm ce-avem, doar că niște bucătari șmecheri, pe care i-a-mpins foamea, au preparat la un moment dat în viața lor niște mâncăruri pe care le-au transmis mai departe prin tradiție, atât de bune că nici nu mai contează cât de iuți sunt. și lumea le mănâncă.

      00
  24. E un articol – citit de curând, dar nu-l mai gasesc – care parea serios si spunea ca oamenii care mananca iute sunt mai inteligenti/creativi/de succes.

    PS. Fara concluzii, mi-am terminat doza de ironie/sarcasm pe ziua de astazi :-)

  25. da, te obisnuiesti. problema (ma rog, nu e chiar o problema) e ca organismul dupa o perioada cere iute, daca mananci iute constant. dupa un an jumate in asia am invatat sa apreciem mancarea iute.

    00
  26. De fiecare dată când am încercat mâncare picantă nu am mai putut simți gustul mâncării, doar iuțeala ieșea la suprafață. Asta nu-mi place.

    00
  27. un articol de tot cacatu’

    00
  28. După ce am citit toate comentariile mi-am dat seama că pe aici nimeni nu are probleme cu ficatu’.

    00
  29. Exista vreun beneficiu ca sa mananci picant si foarte picant?

    00
    • da, iarna cad se scumpeste gigacaloria bagi un ardei iute si un cui de palinca.

      00
    • In ziua de azi nu mai prea există, ține doar de preferințele fiecăruia, dar in trecut făcea diferența între viață și moarte. Condimentele și chestiile picante au proprietati antibacteriene, de asta in zonele mai calde se mananca mai picant (Mexic) si foarte condimentat (India) iar in partile nordice nu.

      00
  30. Eu la inceput suportam foarte bine mancarea picanta. Dar de o vreme la iesire am avut probleme tot mai mari cand mancam iute si din cauza asta nu mai pot manca decat daca este foarte putin picant.

    00
  31. Ce poză retardată. Rușii au luat numai muie în Finlanda.

    00
  32. Daca dureaza o luna e de la cealalta activitate din Thailanda, nu de la mancare picanta :D

    00
  33. Se batatoreste si curul la un moment dat. :)

    00
  34. Eu mananc super iute la fiecare masa de cand am 3-4 ani – acum am 30.
    Nu stiu daca am dezvoltat cumva vreo toleranta, dar nu am avut niciodata probleme

    00
  35. Dar de ce e asa secret unde ai fost? Daca e US, stai linistit, nu te invidiaza nimeni, cititorii tai au fost in locuri mult mai smechere. Daca e Asia de SE, ti-e frica de a fi linsat pentru ipocrizie?

    00
  36. Te obisnuiesti, eu mai bag cate un curry o data la cateva luni, aleg curry cel mai putin picant. Cel picant l-am incercat si am zis pas, cel extra picant te ustura mai rau decat la jilava.

    00
  37. Pe vremuri mancam (foarte) picant, imi cresteam eu ardei super iuti (bhut jolokia, carolina reaper si preferatul meu chocolate habanero). Puteam manca un ardei din asta la o masa, gen.
    Senzatia de dupa de parca kaci lava nu trece, cel putin la mine nu a trecut dar te obisnuiesti. Si aia depinde de cate unitati scoville ingerezi.
    Acum am lasat-o mai moale cu iuteala, la mine provoaca diaree, ba chiar si arsuri in stomac si in gat.

    Mi-am educat insa gustul, sunt sigur ca as manca fara probleme o masa mexicana sau indiana (dar nu din aia de concurs idiot american cu milioane scoville). Recent in Sri Lanka am mancat fara probleme mancarea lor la margine de drum, in bodega mizerabila pentru localnici, cu muste in jur si tot tacamul. Nici furculite nu aveau ca mananca cu mana. Mancarea continea niste sosuri iuti si ardei iuti mici (chili) prajiti in ulei; totul incomparabil mai iute fata de hot wings, dar fara probleme pentru mine. Putina transpiratie si gata (dar la tropice e cald).

    Consider ca daca nu consumi de mic cum fac mexicanii/asiaticii nu te obisnuiesti usor, DAR nu trebuie sa-ti fie frica de un fel iute si trebuie sa stii sa-ti controlezi senzatiile; e chestie de cultura culinara.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube

Alte articole

Alte linkuri (mostly NSFW)