Ce înseamnă “pregătire pentru piața muncii”

Cristian are dreptate, piața muncii va arăta foarte diferit în 10 sau 20 de ani. La finalul articolului are un citat care necesită un pic de explicație și context:

Pur și simplu, lumea s-a schimbat enorm, iar ritmul schimbărilor se accelerează. Deci, pentru ce „piață a muncii” să pregătească școala? Pentru aia de la momentul intrării în școală? Peste aia de peste 30 de ani?

Ce înseamnă pregătire pentru piața muncii?

Presupunem că omul/tânărul vrea să muncească și nu e o lepră care crede că se poate îmbogăți din bitcoi sau din youtub și că angajatorul vrea să plătească un salariu competitiv (am primit 2 comunicate de presă săptămâna asta cu angajatori care menționau în titlu salariul de început pentru posturile pentru care căutau oameni).

Ce descoperă foarte mulți angajatori este că, vreme de 12 sau 16 ani, tinerii ăștia au mimat învățatul, fiind niște drone incapabile de gândire de nici un fel, incapabile să ducă la bun sfârșit o sarcină, incapabile să facă față unei întâmplări neașteptate, incapabile să ia decizii. Drone. Le împingi de la spate cu un băț, le pui să facă ceva, dacă nu mai simt bățul se opresc. Drone.

Dacă ne uităm la ce fel de conținut consumă tinerii pe internet, corelăm cu cumpărătorii de cărți și bolile noii generații, putem să ne facem o idee despre cum “pregătire pentru piața muncii” înseamnă mai puține fracții și Eminescu și mai mult “dacă m-a pus șeful să sap o groapă și eu dau de o țeavă, nu o tai, că poate e importantă, fie întreb, fie ocolesc” și situații asemănătoare, care apar în toate domeniile.

Ce e bine și foarte bine: companiile încep să preseze și să penetreze sistemul de învățământ românesc, românește, cu șpăgi și cu donații, ca să le pregătească viitori angajați, pentru că își dau seama că două laptopuri pentru rector și patru telefoane pentru secretare nu înseamnă nimic în peisajul cheltuielilor pe care le au cu angajați nepricepuți.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

50 comentarii

  1. „Ce e bine și foarte bine: companiile încep să preseze și să penetreze sistemul de învățământ românesc, românește, cu șpăgi și cu donații, ca să le pregătească viitori angajați”

    Corect 100%, iata un exemplu de succes din domeniul IT-business, cum invata studentii sa conduca un business cu ajutorul unui soft: https://www.pluriva.com/initiativele-academice-pluriva-peste-500-de-studenti-absolventi-ai-cursurilor-erphcm-organizate-de-pluriva-din-anul-2013/

    00
  2. Piata muncii din Romania nu e singura care va fi afectata, deci nu trebuie sa reinventam roata.
    Exista studii detaliate despre cum ar trebui sa arate un sistem educational care sa faca fata viitorului iar lucrurile astea au ajuns si in presa accesibila publicului larg (un exemplu: https://www.theatlantic.com/education/archive/2018/03/the-third-education-revolution/556091/

    Stim ce trebuie facut, stim cum trebuie facut, e nevoie doar de vointa (civica, politica si economica) pentru schimbare.

    00
  3. Dar de ce romanul trebuie invatat sa se incadreze pe piata muncii ca angajat, si nu sa fie antreprenor. Ceva notiuni de baza, cum se incepe o afacere, cadru legal, ce forma juridica se alege in functie de cifraa de afaceri preconizata (taxe etc.), cum tii o contabilitate simpla in excel. Dar nu: shep sheep sheep sheep

    00
    • loft, ca sa poti fi tu antreprenor cu arogante sheep, unii trebuie sa si munceasca. nu toti pot fi antreprenori, trebuie sa fie si unii care sapa santuri si cultiva rapiță, in timp ce de astia ca tine dau indicatii superioare. articolul la ei se refera, pentru voi e alt capitol.

    • Loft, esti amuzant. Antreprenor pe banii lui taica-tau, nu?

      00
    • Arhi, la un moment dat ai o idee ceva sau ai cunostinte indeajuns ca sa poti fi pe picioarele tale. Ca si consultant sau ca si zugrav, sau orice vrei tu(sa presupunem ca nu ai varianta de a face bani la negru). Nu ar fi bine sa nu depinzi de patron toata viata, si sa iti poti face un mic plan de afaceri? Si sa stii si cadrul legal cat de cat ca sa nu te f.. statul pt ca nu ai platit 2 lei nu stiu cand. Ti se pare ca ideea mea nu esre de bun simt?

      00
    • Economia externa si incet cea interna se muta spre micro-servicii. Tot mai multa lume face uber, delivery, websituri, cursuri etc. Adica devin un fel de mini-antreprenori. Chiar si cei din constructii ofera servicii pe cont propriu. Bineinteles ca nu se poate aplica peste tot chestia asta dar in majoritatea domeniile se poate.
      Deeeci, daca la scoala la ora de economie sau dirigentie sau informatica ar exista 1 ora in care se se vorbeasca despre micro-servicii am avea un viitor mai bun. Dar na… fiecare ramane la nivelul lui, gen sapat santuri si agricultura.
      * Si pentru astea exista ce ziceam mai sus. Cunosc persoana care sapa gopi si pune in ele piscine (se pot pune si fose septice sau recipiente pentru apa/compost). De asemenea sunt oameni (cu si fara MBA) care au culturi mici de legume sau stupi. Da ce stim noi… ce antreprenori… ascultai de Arhi si sapati santuri la patron.

      00
    • @loft – bafta la antreprenoriat, e clar ca nu intelegi nimic…

      00
    • Sarim noi pe om, dar zice o bruma de adevar.

      Noi am fost crescuti sa fim angajatii anului. In familie majoritatea suntem indrumati sa facem (eventual, daca se poate) scoala, sa avem un loc caldut. Sa fim muncitori, ascultatori si sa ne pensionam de la acel loc de munca.

      Inca imi amintesc cat de nasoala mi se parea economia, in a IX-a, cand am facut-o la scoala, pe sistemul nostru: recita din manual ca o vita, ca nu trebuie sa o gandesti.

      Si cum la aprox. 20 de ani o invat de placere, ca sa ma descurc in mica mea afacere.

      Pe care am luat-o in serios cand mi s-a rupt de tot firul pe vechiul job si salariul oferit nu acoperea nici macar rata de la leasing. Chiar si asa, cand era clar ca singura solutie este sa fac bani pe cont propriu, ca altfel raman pe strazi, inca 99% dintre cunoscuti (in special familia) incercau sa ma convinga cat de nasol este sa iti deschizi ceva si cum x, y, si z din familie / cartier au dat chix si exact eu ma gasesc desteapta.

      De asta probabil nu ar strica sa existe si niste informatii din astea prin scoli si mai ales noi, parintii, sa nu ne antrenam copiii doar sa devina subalternii ideali.

      E clar ca nu toti pot sa fie antreprenori, dar nici sa creste numai generatii de angajati nu e chiar o idee buna.

    • Pentru ca nu are cine sa predea asa ceva. Pentru ca invatamantul nostru este organizat in jurul profesorilor si a nevoilor lor de a-si acoperi normele. Pentru ca … multe
      Da, ar fi nevoie ca de aer de ore de microeconomie, de ore de drept, de ore de finante-banci, de … multe. Dar nu din astea ca acuma, cu multe definitii si cam atita, ca programa e data de la minister iar aia sunt si mai boi ca cei de la catedra, ci de optionale cu programa la liber, facuta de profesor in functie de nivelul si interesul clasei.
      Dar n-ai cu ce, n-ai cu cine.

      00
    • Bossilor vad ca vorbiti tot de antreprenoriat. Trebuie sa mai fie pe lumea asta si angajati, si nu doar ca sa cultive cineva rapita. Telefonul de pe care cititi probabil comentariul asta nu poate fi facut de la a la z de un singur individ, energia electrica nu este produsa de un indian care da la manivela, medicina nu se mai face cu samani care prepara potiuni si asa mai departe.

      Daca incepand de maine toata populatia planetei s-ar apuca de „antreprenoriat” ne-am intoarce cu totii in evul mediu.

      00
    • loft zice bine, ar trebuie elevii invatati chestii de vanzari, marketing, dar prin exemple si proiecte, nu din manual si repetat la examen.

      00
    • bah nene. Da toti va visati numa sefi. Asta e marea problema a omenirii. Toti vrem (o zic la genu de medie, nu io) sa fim sefi sau patroni. Ca astia fac banii. Ba, si mai amuzant, vrei sa fii antreprenori toti.
      Poi. Prostule care esti prost si ai cunostiinte 0 despre munca (nu tu loft musai, ci toti care visati antreprenoriatul asta)

      ca antreprenor s-a schimbat tot. nu „depinzi de patron”, depinzi de parteneri. Ca nu esti antreprenor pe banii lu ma-ta sa nu iti pese daca munca ta/ideea ta vinde au ba. Hai sa vedem care om are mai multe drepturi: angajatul sau patronul.

      Ca antreprenor o sa lucrezi cu un client. Care o sa zica „eh, munca ta valoreaza X”. Spor la imbolnavit ca antreprenor.

      Ca antreprenor ai nevoie, la un moment, de niste oameni cu care sa lucrezi. Care si ei vor fi antreprenori. Spor la contracte intre ei.

      Nu zic ca e rau sa ai o idee care sa iti faca banu. Doar ca nu toti vrem stresu ala. (o zic eu care momentan sunt platit de firma mea…plm, csf ncsf). Dar eu nu sunt antreprenor. Is doar unu care vrea sa isi maximizeze banii. Is unii carora ne ajung cateva mii de euro pe luna si lipsa stresului „oare imi da bulangiul ala banii maine sa imi platesc si io mai departe partenerii si rata la banca?”

      00
    • @Loft, „ca si contabil”-ok, eviti o cacofonie
      . „ca si zugrav”- not ok
      . „Si sa stii si cadrul legal” – not ok
      . Si sa stii cadrul legal- ok.
      Astea ti le spune un sofer de tir. 😉

      00
    • nici macar ”ca si contabil” nu este ok!

      00
    • @Animaloo – nu stiu daca e problema omenirii ( eu as zice ca nu) dar a noastra a romanilor este. Toti stim cum trebuie facut cel mai bine insa nu face nimeni :) . Paradoxal nu? O tara de oameni asa destepti si iata, cu idei anteprenoriale pe care nu stiu sa si le puna in practica ( cand de fapt anteprenorul prin definitie este fix ala care le pune in practica) suntem asa jos pe scara dezvoltarii :)
      Ideea din articol – ca tinerii nu sunt pregatiti – e corecta. Totusi eu spun ( prin prisma experientei mele care sigur ca nu poate fi 100% imaginea corecta a situatiei) ca tinerii nu vor sa munceasca. Munca e degradanta – ei vor bani, si Iphone x etc. Nu conteaza cine plateste. E un blocaj acum pe piata muncii pentru ca tinerii ar vrea sa arda etape si sa ajunga din prima la salarii de mii de euro si angajatorii nu vor ( dar de cele mai multe ori nu au cum) sa le plateasca.

      00
    • Ai luat multe voturi negative, cam exagerat, zic eu.

      Nu cred ca oricine e facut pentru asa ceva, dar ar fi pacat sa se piarde cine totusi ar putea face asta. Deci eu zic ca astfel de informatii chiar ar fi utile, la pachet cu altele (finante, bancar).

      Am citit undeva despre un studiu facut in state, parca. Cati oameni chiar sunt facuti pentru asta (afaceri), pe baza unor chestionare destul de detaliate privind atitudinea fata de munca si riscuri, conducerea altor oameni, etc, Studiu a aratat ca vreo 15% din populatia matura ar fi compatibila cu asa ceva. Chiar si acolo. Adica marea masa a adultilor nu prea dorecs sa faca asta.

      00
  4. Nu va faceți griji, asa cum sunt ei drone, pleacă în occident si au salarii bune.

    00
  5. Pentru cei care nu au angajat niciodata sau de fapt, nu au incercat sa angajeze, potentialul angajat roman este extrem de bine pregatit si doar patronul ala hapsan care nu vrea sa ii dea din prima luna 1000 euro + laptop + masina si 3 din 5 zile lucru de acasa este de vina observ.

    00
    • Sunt romani extrem de bine pregatiti in cam toate domeniile. Daca nu ai dat de iei ca angajati inseamna ca nu platesti suficient ca angajator.

      00
    • bă, nuștu, generația noastră era mai bine pregătită și tot a fost futută-n cur cu salarii de căcat, ia-te de mână cu alt becher de p-aici, nu spui cine, persoană importantă, care zicea că dacă le dai salarii mari dronelor a doua zi nu mai vin la servici, ale dracu’ drone cum muncesc ele p-afară la spălat vase pe salarii de 4 ori mai mari ca aici și mai ajung și la servici după primul salariu, culmea e că dronele dracu’ nuștu ce învârt p-afară dar aici ajung doar de paște și crăciun

      00
    • bă, nuștu, generația noastră era mai bine pregătită și tot a fost futută-n cur cu salarii de căcat

      Nu as baga mana in foc pentru asta. Dau exemplu personal – de idiot ce eram pe la 23-24 ani, nu imi este rusine sa recunosc, am facut nu una, ci doua facultati. Nici una nu m-a pregatit pentru ceea ce lucrez acum. Primul an de munca in IT a fost pe 400 euro/luna, mi-am vazut de treaba, am invatat, am progresat, momentan sunt la un salariu bun si nu, nu sunt programator.

      00
    • altă aberație: corelezi nivelul de inteligență și adaptabilitate la studiu cu reușita în viață? adică știu să fac integrale de gradul 3 dar dacă nu am acces la informație (care facultate merită, care nu, care profesori sunt cretini, care nu, ce angajatori am după ce termin facultatea) o voi lua în mână de mălineanu pentru tot restul vieții, iar pentru facultatea potrivită ai nevoie de o generație care să fi trecut și ea printr-o facultate măcar, generațiile 90-2000 au în majoritate părinți de la țară, muncitori în fabrici și uzine, habar n-aveau ăia de afaceri, firme, facultăți și altele, știau doar să-și bată copiii ca să ajungă oameni mari, indiferent ce însemna asta – e exact ca în afaceri, contează și produsul, dar în principal contează pe cine cunoști

      00
    • Confuzi chestii. M-am dat ca exemplu pentru cat de idiot poti fi cu facultate. Daca tu crezi ca notele de la scoala sunt mai importante ca orice altceva e nasol. Poti fi cel mai bun matematician din fundul Moldovei, daca nu intelegi ca ar fi bine sa pleci dracu de acolo cat mai repede posibil. Poti fi cel mai tare student de la Istorie/Geografie/Drept , daca tu ajungi secretara nu a meritat timpul si banii pierduti. Atunci esti cel mai mare prost si esti inutil ca om si pentru societate in general.

      Nu trebuie sa fii super inteligent, trebuie sa ai o inteligenta medie si sa nu fii capos, trebuie sa inveti cand sa renunti si cand sa te reorientezi, cand e necesar sa pui osul la munca si daca merita sa o faci. Partea trista acum este ca inteligenta medie a ajuns sa insemne ca nu iti cade ciorba din lingura de la farfurie pana la gura.

      Cat despre parinti care bat si omoara copiii, asta e alta tampenie. Taica-meu m-a crescut singur, a lucrat toata viata lui ca electrician, a terminat liceul la seral pe la 25 de ani ca trebuia, dar dupa revolutie s-a reorientat, si-a deschis un mic magazin, nu a mers, s-a reorientat si si-a facut echipa de muncitori pe santier inainte de criza. Asa ca nu e important sa fii cel mai inteligent, chiar uneori e un dezavantaj.

      00
  6. „tinerii ăștia au mimat învățatul, fiind niște drone incapabile de gândire de nici un fel, incapabile să ducă la bun sfârșit o sarcină, incapabile să facă față unei întâmplări neașteptate, incapabile să ia decizii. ” „“pregătire pentru piața muncii” înseamnă mai puține fracții și Eminescu și mai mult “dacă m-a pus șeful să sap o groapă și eu dau de o țeavă, nu o tai, că poate e importantă, fie întreb, fie ocolesc” ”

    cred ca e ok si cu fractiile si cu Eminescu (ca ne trezim cu tanti care plange ca a luat credit la IFN si nu intelege ca sanctiunile cum cu e 0,5 % pe zi de intarziere si vrea exemple, ca altfel e clauza abuziva :) ), dar daca tinerii si-au dat interesul la teme, le-au facut singuri pt ca era datoria lor si nu impinsi cu batul de la spate de parinti, au inteles cum e cu fractiile si Eminescu si nu-s analfabeti functionali, care stiu sa ia singuri o decizie la ce sa invete pt ziua in care au si teza la matemarica si testare/lucrare de control la muzica (in clasa a vii-a obisnuita, nu la scoala de muzica :) ) s-ar putea sa se descurce pe piata muncii chiar daca invata fractii si Eminescu.
    pt ca scoala nu e numai despre fractii si Eminescu, ci si sa inveti sa inveti, sa indeplinesti niste sarcini, sa intelegi, sa asculti de un profesor asa cum vei asculta de un sef (sunt si sefi tampiti, asa cum sunt profesori tampiti; uneori nu poti sa pleci de la locul de munca cu sef tampit), sa lucrezi intr-o echipa, etc.

    00
  7. legat de ultima fraza, in Campulung, Holcim are nu stiu ce parteneriat cu ceva liceu tehnic. au bagat aia niste clase de anumite specializari, angajeaza Holcim tot.
    desi e posibil sa stii asta. :)

    00
  8. Aveam un prieten de familie cu o firma mica. A angajat un student, il platea in media pietei de atunci (cca 2007-2008). Dupa 6 luni studentul a plecat la firma mai mare. A angajat alt student, platit la fel. Studentul a stat 6-8 luni, a invatat, a plecat la firma mai mare. Omul a ramas cu proiectele in pom si doi plecati dupa ce au invatat meserie la el. De atunci a pus la punct o strategie: primele sase luni de junior – 100 de euro (remember, era in 2007).

    Nu stiu ce s-a mai intamplat, prin 2010 am pierdut contactul…

    00
    • E simplu, a dat faliment.

      00
    • studentul trebuia sa ramana sa munceasca pe viata la firma mica? ca sa atragi oameni trebuie sa ii motivezi de la inceput, de multe ori la inceput nu produc pentru cati bani sunt platiti, dar dupa ce invata trebuie sa le imbunatatesti conditiile, fie prin bani sau alte avantaje.

      00
  9. „Drone. Le împingi de la spate cu un băț, le pui să facă ceva, dacă nu mai simt bățul se opresc. Drone.”

    Starcraft bă ! :)

    00
  10. Moama ce lopata in cap ii dau lu sefu daca o sa gasesc vreo teava acolo unde ma pune sa sap. Sa se uite jegu infect bine pe planuri inainte sa ma puna la munca, nu sa imi risc eu viata ca cine stie ce plm trece prin teava aia!

    00
  11. NOU
    #37

    Pai tocmai aia e faza, ca sistemul de invatamant actual de invatamant modeleaza toti elevii ca pe roboti, care nici macar nu se integreaza pe piata muncii.
    Nu esti incurajat in nici un fel sa creezi, sa aplici in realitate, posibilitatea de alegere a subiectelor pe care vrei sa le aprofundezi este aproape inexistenta.
    Urmand strict sistemul de invatamant actual, la 22 de ani, in august iti depui cu brio actele pentru somaj.

    Si mentalitatea asta „AHA! d-aia le-au dat pcuri cu windows, ca sa fie sclavii lui Bilică toata viata!” e stupida, pentru ca tocmai astfel de instrumente ajuta la dezvoltarea gandirii omului, iar apoi inveti sa-ti pui singur ce vrea pl ta.
    Ca tot era un articol in care se vorbea de varsta la care femeile nasc, pai dupa sistemul actual, la 22 de ani esti rupt in cwr, ce kkt te faci cu un copil ?

    00
  12. Când angajații erau pe toate drumurile și aveau ceva pregătire pe angajatori i-a cam durut la bască. Acum se cam culege ce s-a semănat ăia de știau sa faca ceva au plecat afară si au înțeles că nu prea e cale de intors, după eo s-au dus și cei fără experiență dar care vroiau să muncească, acum au rămas cei cumva legați de casă și leprele care ar munci maxim la nivel declarativ, că și pe un salariu motivant practic ju ar face-o. Și uite așa s-a ajuns să sufere si cei care erau onești ca și angajatori și cei care vor să facă ceva au înțeles ca daca vor să continue trebuie să o facă tot românește, adică să se implice personal și sa iaba controlul peste tot, nu ao cum să te aștepți la ceva de la statul român sau de la societate.

    00
  13. Presupunem că omul/tânărul vrea să muncească și nu e o lepră care crede că se poate îmbogăți din bitcoi sau din youtub

    of dar hater mai esti, adica fix exemplul asta ti-ai gasit sa-l dai.

    00
  14. Sistemul capitalist, care o fi el, din România merge de 30 de ani și el pe sistemul … Să ne dea statul, statul să ne facă. Vorba lui @Arhi, numeri pe degetele de la o mână ciungă firmele care au investit în burse care să atragă tineri pentru școli profesionale dedicate pe profil.
    Horeca plânge că nu găsește lucrători profesioniști și stabili. Păi ia investește, Patroane în școli profesionale cu contracte pe 10 ani și mai lasă upragdeul de la x6 la x10 că poate după 30 de ani o să lași o afacere beton copiilor și nepoților tăi. Dar na…cine renunță la vacanțe în Dubai unde sparge 5.000 de euro pe seară la păcănele și 10.000 cu nevasta.

    00
    • vise, cum adica sa cheltuiasca bani? mai bine te plangi si muncesti ca la coada vacii dar la final de zile nevasta o suge in septar 2017

      00
  15. NOU
    #44

    Tranzacționarea de Bitcoin (făcută cu cap, nu cumpărând tot timpul vârful ca proștii) sau un canal de YouTube ca lumea necesită mult mai mult efort decât un job de la 9 la 5.

    Și poți să trăiești lejer din asta dacă îți merge mintea. Nu înțeleg de ce oamenii care fac trading sau YouTube sunt luați tot timpul în râs.

    00
    • asa e. dar pana la urma tot ospatar la hotel Astoria in Hunedoara ajungi :))

      00
    • NOU
      #46

      Dacă ești idiot și nu studiezi înainte, da. Dar dacă îți place analiza tehnică și ai habar cum funcționează piețele financiare câștigi într-o lună cât alții în 2-3 ani.

      Ăia care intră în asta cu gândul de a se îmbogăți pleacă cu coada între picioare în 99% din cazuri.

      00
    • @razvane, ca om care a trait vreo’ 2 ani el dorado-ul din crypto si cu o afinitate catre audiul finaciar iti pot zice ca bati campii cu gratie cand te aud de analize tehnice si interpretarea indicilor piatei finaciare vis a vis de crypto.

      Erau doua tipuri prin care puteai sa faci bani din crypto:

      1. Bagai bani si cumparai masini si te bateai cu chinezi, americanii, cehii, Electrica sau EON, faceai de o ciungă, desi chinezu avea si are totul mai ieftin si inca rupe desi s-au pus cu bata pe ei.
      2. Te baga la un mining pool si minai ca saracul.
      3. Te apucai si faceai pe script kiddy-ul cu explotarea de 0-day exploit-uri sau alte manele de genul si plantai un miner pe undeva sa iti faca treaba pe masinile altora.

      Atat.

      Restul e gargara de autobaza tip r/crypto si cu venit bani gramada de acasa, rupt in cur si facut foamea aka trading-ish.

      Dar nu chiar trading, ca nu exista un fundament al pietei de crypto, nu exista o garantare a investiei fiind doar o schema ponzy. Abia acum se merge drept in directia crypto-fiat, dar mai e multa pită de mancat si legi de scris ca sa reglementeze exchange-urile, dar pana atunci o sa se duca tot in jos altcoin-urile, asta daca bancile nu le deschid usa.

      Aveam un altcoin luat pe model ca suna fucking misto numele, cumparat in valoare de $y la pretul x, facut dump la x + x\4, pornit armata de botzi sa faca scandal pe +/-3% catre bear, pretul a ajuns la x – x/5, pornit botzi sa faca scandal pe +/-5%, cumparat de 3*$y, vandut cateva zile mai tarziu la x + x/3. Facut profit bunicel. Irelevant suma efectiva, conteaza arhetipul care e o vrajeala mai veche ca tot sistemul nostru finaciar.

      Astia sunt indici financiari in crypto ? Asta e specula pe un asset care nu are care o capacitatea de maturare, yield-ul aka randamentul este dat doar de propria inertie formata din cere si oferta. Cea ce face ca acesta sa nu fie un indice finaciar relevand, ipotetic fiind compus din boti care imping piata catre bear ca sa poata vinde scump, ceea ce face ca orice „prediction market” sa fie o aberatie. Si cand mai pui ca oricine poate shortui piata daca are volum mare de capital, c’mon.

      Nu este nici macar FOREX ca acolo macar esti la laba bancilor si bancilor centrale, crypto-ul este doar o mare laba-n-cerc.

      00
    • NOU
      #48

      Dacă e un căcat și crezi că o să moară de ce nu shortezi? 10x leverage.

      00
  16. Apropo, știe cineva ce aduce nou proiectul lui KWI „România educata”?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube