De ce s-a împușcat PSD-ul în cap?

E greu de înțeles de ce un partid care a ajuns la zenitul puterii sale alege să se auto-detoneze la o lună de la învestirea în funcție a primului guvern pe care-l controlează complet din 2004 încoace. În mod firesc, orice partid care a pus mâna hrăpăreață pe putere are instinctiv (dar și strategic) tendința de a-și conserva imaginea publică pentru a se perpetua la guvernare pentru o perioadă cât mai lungă. Practic, încerci să-ți satisfaci baza electorală și clientela de partid astfel încât să-ți antagonizezi cât mai puțin partea din societate care-ți e potențial ostilă. Și, totuși, în pofida acestui instinct de conservare sănătos, PSD-ul a ales să genereze cele mai ample mișcări de protest din istoria României. DIN ISTORIA ROMÂNIEI. O mișcare politică șocantă care fixeaza partidul, abia scuturat de imaginea unei grupări criminale care a  împins România în subsolul Europei prin înăbușirea violentă a protestelor din 1990, în psihicul generațiilor ’80, ’90, ca un inamic al libertății și egalității în fața legii. Deci, ce s-a întâmplat? Ce i-a determinat să riște în asemenea măsură nu numai guvernarea, ci și poziționarea partidului în imaginarul politic românesc pentru următoarele doua decenii?

Pentru a înțelege motivele reale trebuie să intuim mecanismele tenebroase prin care România a funcționat în ultimul sfert de secol. Instituțiile unui stat gestionează fluxurile prin care energia unei societăți curge. Totalitatea acțiunilor noastre zilnice, de la schimbul de mărfuri la înregistrarea unui nou născut, sunt filtrate, inregistrate, normate de instituții care aparțin și alcătuiesc statul. Dacă aceste acțiuni sunt sângele corpului social, iar instituțiile care canalizează aceste fluxuri sunt arterele sale. Cu cât acțiunile sunt mai rapide, mai fluide, cu atât corpul social funcționează mai bine. Mandarinii care gestionează funcționarea zilnică a acestor instituții – la nivel local sau central – alcătuiesc administrația. Administrație care funcționează în simbioză cu politicul, îl influențează, dar este puțin afectată de procesele democratice.

Ați auzit probabil frecvent în ultimul timp o retorică de tipul: „Nimeni nu mai semnează nimic. Toate proiectele sunt blocate. Le e frică de DNA”. Aici este cheia înțelegerii evenimentelor din ultimele zile. Administrația în România, în special la nivel local, este un Leviathan care asigură partidelor succesul electoral. Sunt, de fapt, rețele de putere informală, formate in comunitățile medii și mici din câteva zeci de familii, care se susțin reciproc și se perpetuează netransparent în poziții publice. Aceste rețele sunt într-o relație de interdependență cu mici întreprinzători locali care le asigură veniturile din proiectele economice ale comunității și cu puterea politică – prin intermediul primarului și al președintelui de consiliu județean – care le asigură finanțarea.

Până de curând am avut două partide care au agregat aceste rețele informale de putere și – prin asta – au reușit să dețină puterea: PSD și PDL. PNL a șchiopătat mereu incompetent și nu a reușit niciodată să ajungă la nivelul celorlalte două partide. E și firesc într-un fel, PSD și PDL fiind urmașii direcți ai organizațiilor partidului comunist, un partid administrație prin excelență. PDL a fuzionat cu PNL și din două partide care însumau 50% din potențialul electoral, au creat un partid de 20%. PSD, care a fost în cele mai negre epoci un partid de 28%, a ajuns aproape la 50%. Instinctul meu este că această matematică ciudată se datorează migrației acestor structuri de la nivel  local dintre PDL spre PSD, un partid care inspiră mai multă siguranță oamenilor simpli din instituțiile de la nivel local că gheșeftul lor va continua.

Dragnea este un om care vine dintr-o astfel de lume. A fost interfața acestor oameni cu conducerea de partid. S-a poziționat în ultimii ani, prin funcțiile deținute, exact în postura de a fideliza aceste rețele: adică la Ministerul Dezvoltării, acolo unde sunt banii de împărțit (și unde, de altfel, a fost și Elena Udrea, în perioada în care împărățea România). Dragnea știe că pentru ca partidul să prospere, trebuie să susțină interesele acestor grupări. Iar interesul acestor grupări este să poată funcționa cu impunitate, prin alocare discreționară a resurselor. Aici lovește OUG-ul cu bucluc. Suma la care s-a stabilit pragul, 200.000 lei, este apă de ploaie pentru grangurii de la București, însă pentru administrațiile din orașele mici și comune – adică peste 50% din popendulația României – pragul este o gură de oxigen. Bineînțeles că-l ajuta și pe Dragnea, dar mai mult decât atât el este obligat să arate acestor rețele de putere că le susține, că merită rolul de suveran al PSD-ului cu care a fost  învestit (în mod paradoxal, pentru că PSD-ul a fost un mereu cu multe facțiuni și puțin spațiu de manevră pentru lider).

De aici îndârjirea unui PSD care avea o șansă unică cu acest guvern. Cu o puternică legitimitate în urma alegerilor, o opoziție în degringoladă și un președinte low-energy, aveau șansa să guverneze cel puțin satisfăcător pentru majoritatea românilor. Ar fi folosit deficitele bugetare crescute (în special la nivel local, unde au suspendat legea 500/2002 pentru un an) pentru a porni proiecte în toate comunitățile, care ar fi satisfăcut electoratul și clientela de partid. Creșterea deficitului de la 2.8% la Dumnezeu știe cât (4%? 5%?) ar fi asigurat  creșteri de venituri pentru angajații din sectorul public și ceva scăderi de taxe pentru IMM-uri. O guvernare de acest tip  ar fi anesteziat societatea, lăsând câțiva „nerezonabili” să urle singuri la lună. Ar fi permis probabil PSD-ului o alegere triumfală peste 4 ani, dacă economia mergea ok, și le-ar fi permis – printr-un marketing politic inteligent – o poziționare de partid socialist modern, atent totuși la nevoile capitalului, în care s-ar fi regăsit și hipsterii occupy si oamenii simpli de la țară. Ar fi putut să sugrume rețelele din administrația locală care nu sunt doar corupte – nici n-aș zice că asta e problema principală – ci sunt și înfiorător de incompetente, ceea ce ne costă infinit mai mult – și financiar dar și ca oportunitate de dezvoltare sănătoasă, durabilă. 8 ani ar fi fost suficient pentru asta și ar fi făcut din PSD lupul alfa al politicii românești în urmatoarele decenii. De ce nu s-a întâmplat asta? Dumnezeu știe. O fi teama, lipsa de viziune, convingerea distructivă că omul e supt vremi și în România nu se poate altfel? Habar n-am.

Fără prea multă emfază, cred totuși că tăvălugul istoriei nu mai are răbdare cu oameni parohiali, fără viziune. Viitorul se prăbușește peste noi cu o rapiditate infernală, cum nu s-a întâmplat niciodată-n istorie, și dacă nu generăm rapid capacitatea de a-l gestiona eficient, în favoarea comunității noastre, ne va strivi.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

60 comentarii

    • turturica e un dobitoc sensibil fara personalitate

      „dragnea destabilizeaza intentionat romania si loveste intentionat in parteneriatul cu usa” ?

      oare cat de prost si de rau intentionat sa fii sa exagerezi orice chestiune si sa scrii asa ceva?

      atata il duce mintea pe turturel lol

      00
    • @GP
      Daca citesti declaratiile anti UE si antioccidentale ale cotarlei de tradiceanu ,ajungi la o concluzie similara.Si intre variantele dragnea&clica sunt prosti de bubuie si si-au dat cu stangu-n dreptu vs sunt niste canalii care fac jocurile unor amici din afara,nu stiu zau daca e intelept sa-i subestimam.

      00
  1. Romanul are memorie scurta… peste 4 ani le mai da psd-ul 100 de lei si castiga din nou alegerile.

    00
    • NOU
      #5

      Nu, peste 4 ani vor pierde intentionat pentru ca urmatorul guvern sa fie nevoit sa introduca noi taxe si astfel ei vor veni din nou peste alti 4 ani cu o retorica populista si vor castiga pe val.

      asta e singura lor strategie, 4 ani furam, 4 ani stam pe bara.

      00
    • Am dat cu plus, dar cu ura. :(

      00
    • a devenit o idee mai complicat. cei cu 100 de lei oricum îi vor vota. problema e că au cam început să se trezească ceilalți.

      00
    • Daca se ajunge la alegeri anticipate, tot psd-ul o sa fie fruntas, sigur nu cu 45%, dar pe la 30% tot o sa ajunga… oamenii sunt impartiti in 3 categorii; saraci cu semi-educatie (romano-americana / spiru / hyperion / orice alta mizerie de facultate), saraci si prosti (fara studii superioare. santieristi, lucratori necalificati in diaspora, etc) si independenti financiar (cei care castiga la fel de 10 ani si o sa castige in continuare, indiferent de cine o sa fie la putere). Stiu ca sunt exceptii, insa mereu cei saraci sunt usor de „convins” sa treaca de partea ta.

      00
    • E foarte posibil ca oeste 4 ani sa nu mai existe psd asta idata si apoi liosa de la.vot a dreptei si-a luat-o rau pe spate. Peste 4 ani bag mana in foc ca o sa fie cu copil purcel la.vot indiferent pe cine voteaza atunci (de dreapta). Plus pensionarii scad ca numar in fiecare an. Just my 2 cents.

      00
  2. Cata textu’ … da macar o terminat astia de protestat degeaba?

    00
  3. NOU
    #12

    baietii care i-au sfatuit si impins pe dragnea si pe grindeanu sa bage ordonanta CHIAR ACUM, CA NU-I NICI O PROBLEMA, trebuie dati afara direct si scuipati in fata

    baietii aia au reusit sa acopere perfect scandalul ghita, nu se mai aude nimic. mort si ingropat.

    asta da miscare geniala de diversiune. 10

    00
    • NOU
      #13

      De urmărit ce face dragnea peste o săptămână. Dacă scapă sau se lălăie în continuare, e posibil ca asta să fi fost miza…. Libertatea lui contra pesedeaua omorâtă și băieții de la butoane egalează la unu, părerea mea

      00
  4. PSD-ul a uitat sa se schimbe in timp ce lumea din jur s-a schimbat total. Ei inca se bazeaza pe FAX (vezi declaratia lui Codrin Stefanescu caruia i s-a blocat faxul de atatea mesaje de sustinere), in timp ce informatiile si parerile circula cu viteza ametitoare pe retelele sociale cu milioane de utilizatori. Au ramas blocati in timp. Au ramas blocati in mineriade, santaj, pile, relatii, manipulare, etc.

    00
    • Realizezi ca faxul ala nu exista, nu?

      00
    • Asta cu faxul e un nimic. Eu am cerut saptamana trecuta niste documente de dimensiuni mai mari si le-am zis sa mi le trimita prin wetransfer. Mi-au trimis cd-uri prin posta!!! Daca li s-a blocat faxul, iti dai seama cati saci de scrisori au primit?

      00
    • Lasa, bine ca s-a reformat PNL-ul. Sau ca este PMP-ul un partid modern. Bine ca avem de unde alege…

      00
  5. In conclusive ilici a avut dreptate cand a zis ca pasta e groparul partidului? Probabil a subestimat prostia si insistenta alegatorilor, psd poate sa omoare oameni ca isis ca tot vacastiga mereu si de-a pururi.

    00
  6. Poate a fost o presiune mare din partid de la cei care au cotizat si voiau sa recupereze.

    00
  7. spaima de puscarie este singura explicatie, cine ar fi crezut ca el insusi, nastase , urmat de alte nume sonore ar putea sa intre la puscarie ? … procesul lui dragnea tocmai a inceput , condamnarea care il asteapta este destul de evidenta si de aici disperarea cu OUG , in plus, mustaciosul care n-a putut sa fie uns prim ministru trebuia sa-si umfle cumva muschii in fata justitiei …

    nu cred ca am scapat, degeaba sunam din surle si ne intrecem in a scrie editoriale pompoase, poate cu demisia guvernului si a lui dragnea cel putin putem spera la o schimbare … parlamentul e plin de penali in continuare , le-ati putut vedea astazi tupeul si aroganta, dragnea si tariceanu , sefii de camere chiar daca fac un pas in spate acum tot o s-o faca de oaie cat de curand … opozitia si presedintele , vai de capul lor …

    strada, ultima si singura speranta … :(

    00
    • Cu cât trece timpul cu atât îmi dau seama că într-adevăr, strada este singura speranță. Și ultima, bine spus. PSD-ul are studii sociologice care spun că românii se revoltă cu adevărat o dată la 500 de ani, în rest apă de ploaie. Că suntem obișnuiți să răbdăm, că ne este frică, că nu avem unitate. Dar cred că avem din ce în ce mai multă unitate. Felul cum au acționat, enormitățile care se întâmplă (oameni din orașele mici care au protestat cercetați, dați în judecată, PSD-ul începe să se arate la față, adică să arate a PCR). Frica de PCR și de dictatură a făcut ca mulți dintre cei neutri să ia atitudine și oamenii nu se vor potoli cu una cu două. Și dacă ne potolim o să ne ducem zilele pe feuda lui Dragnea & Co. Sau o să își ducă zilele, cei care nu vor fugi de comunism ca din gură de șarpe. Nu este nicio soluție: ori nu ne potolim, ori va trebui să ținem ciocul mic, cum au spus ei, un termen nedefinit

      00
  8. Simplu, pentru ca au ramas in urma vremurilor. O ordonanta din asta data in epoca ziarelor se transforma in lege fara sa stim macar de ea sau am fi aflat prea tarziu. Ei nu si-au dat seama ca daca faci o mizerie in 2017 , chiar si la 12 noaptea, in jumatate de ora afla toata tara. PSD-ul este un fel de Yahoo sau Nokia, are tot mai putin viziune.

    00
  9. cam anti basist articolul. cum de l-ai lasat la tine pe blog bo$$?*
    cred ca raspunsul sta in schimbarea de generatii. nu vreau sa fac apologia scolii din comunism, dar alde hrebenciuc si iliescu aveau studiile facute pe bune, ca sa citez pe cineva care scria pe aici acum cateva zile: „nastase era chiar colectionar de arta”); dar toti si-au inscris copiii la spiruharetbioterraetc. vezi ce insemna un doctorat pana pe la sfarsitul anilor 90 si vezi ce inseamna acum.
    in plus, un procent foarte mare dintre cei care au intrat in organizatiile de tineret ale partidelor (tuturor) au fost niste nulitati. sau cel putin cei care au facut cariera. era si un studiu legat de nivelul de scolarizare al parlemntarilor de la revolutie incoace si rezultatele erau triste. (nu il gasesc, cred ca a fost publicat prin toamna pe contributors.ro)
    nu ca hrebe ar fi fost sfant, dar de la tutuianu astepti sa vezi un masterplan de transporturi? (ma rog, e trist ca ai de ales intre hoti inteligenti si hoti prosti. un fel de „cu sau fara alifie?”)
    o singura erata, desi s-ar putea sa ma insel: cred ca psd a avut doar 23% in 96. nu ca ar conta fosrte mult.

    00
  10. nu stiu frate, dar dupa faza de azi cu plecatul din plen, PSD pare tot mai unit. au actional la unison, la comanda, soricul inpenetrabil pare liantul…

    00
  11. politicienii trebuie să aibă viziune, să vină cu strategii care să ne aducă în secolul 21 în care joburile vor fi înlocuite în curând cu automatizarea prin AI, ce faci cu reducerile de taxe când tu n-ai apă caldă la robinet?

    00
  12. Perspectiva ta este una de viitor, de ansamblu ceea ce PSD-ului lipseste. Noi nu avem politicieni care sa inteleaga ca daca ajuti chiar putin cetateanul, atunci e bine pentru toata lumea – cetateanul isi vede de viata lui iar politicianul de ‘spaga’ sa.
    Clasa noastra politica este profund viciata – vorbim de oameni care nu au efectiv educatie. Desigur exista IQ-ul emotional dar si acesta destul de primitiv.

    Daca te uiti in ultimele zile vezi minciuni grosolane aruncate catre toti si toate; un refuz de a privi realitatea. De manipularile grosolane de la alegeri nu mai vorbesc.
    In interviuri si declaratii se vede scarba si indignarea cu care ‘alesii’ vorbesc despre popendulatie …

    Demonstratiile de la Cotroceni arata aceeasi limitare si disperare. Aduci pensionari in sevraj cu autocarul sau viitori someri de la Craiova, oameni literlamente santajati sa obtii ce – o noua mineriada?
    Si asta la nici o luna de la noul mandat.

    PSD este cel care a ales sa imparta Romania intre bugetari si ‘pensionari’ fara perspectiva si tinuti la limita saraciei si cea ‘intreprinzatoare’/multi-nationala cum vrei sa o numesti care nu mai accepta sa fie scuipata incontinuu.
    Mesajul de ura continua – catre UE, ambasade, multi-nationale, IMM-uri, Soros, tehnocrati nu face decat sa alimenteze acest conflict si sa radicalizeze ambele parti.

    P.S. Degeaba incearca Dragnea sa para impaciuitor si zice ca nu vrea suspendare – stie ca o sa piarda…

    00
  13. Teoretic acest plan(PSD sa devina masculul alfa al politicii), mai poate fi dus la bun sfarsit, dar cu cateva mici modificari:
    1.Lasa tot ce tine de justitie, armonizeaza ce se poate armoniza in acest cod penal.
    2.Dragnea si toti care au probleme penale, se vor retrage, in genul lui Iliescu, dau indicatii si cam atat.
    3.Se tin de programul de guvernare.

    Problema este ca majoritatea factiunilor din PSD nu stiu sa faca politica altfel decat asa. Exista cativa vocali, insa nucleul dur este dupa chipul si asemanare lui Dragnea, Prin urmare, partidul va pierde foarte mult in urmatoarele luni, pentru ca ei aparent au pornit lucrurile care sunt impotriva lor(OUG, comunicarea, tupeul), oricine a iesit in piata vedea in PSD, functionarul public care si-a batut joc de el, primarul care i-a furat banii, sau politicianul care i-a furat viitorul.

    00
  14. Sa intelegem de aici ca ordonantele nu erau decat o mica neplacere pe drumul spre un viitor luminos si prosper?

    Zi o tara profund corupta din lumea asta in care toti cetatenii o duc bine si in care bogatia se imparte echitabil !

    00
  15. să fim serioși. marea prăduială oricum o vor face. nu era nimic urgent în asta. dacă treceau modificările și grațierea prin parlament, în timp, în forme mai alambicate, să nu se prindă lumea, era liniște și pace. motivul pentru care au făcut-o e același care a îngropat psd de fiecare dată în epoca post-iliescu: aroganța, credința că, odată ajunși la guvernare pot face orice. de fiecare dată li s-a dat peste nas, și-n vremea lui năstase, și-n vremea lui ponta, și ei n-au învățat nimic. e o dovadă de maximă prostie să faci același lucru în mod repetat și să te aștepți la consecințe diferite. or, ei chiar se așteaptă, de fiecare dată, să iasă altfel. și, oricum, lor li se aplică foarte bine vorba „prostul care nu-i fudul, parcă nu-i prost destul”

    în rest, să fim realiști, în ultimul sfert de secol, psd nu a pierdut niciodată puterea. guvernarea da – și e posibil acum s-o piardă mult mai repede decât se aștepta oricine – dar ei sunt singurul partid care contează cu adevărat. restul sunt doar niște copii jalnice sau niște amatori.

    00
  16. Da, 100% corect textul. Imbecilii au confundat votul cu sustinerea generala a maselor. Baietii cred in continuare ca daca au fost votati pot sa conduca ca animalele, care-i problema?

    Sper din tot sufletul ca tovarasii sa pastreze linia, doar asa se duce PSD naibii: sa demonstreze in continuare oamenilor ca-s exact PCR. Doar limuzinele si celularele sant model 2016/2017. In rest acelasi limbaj, aceeasi nesimtire, acelasi dispret fata de tara.

    00
  17. Ca sa raspund la intrebarea din titlu: din acelasi motiv pentu care s-a impuscat si Nastase, disperare!

  18. Daca nu se prezinta lumea la vot cand o fi si nu apare o varianta care sa poata fi votata cu incredere, tot o sa avem psd peste tot. Baietii aia din primarii sunt tot acolo si daca nu le iese treaba o sa fie si mai suparati.

    00
    • Exact, multi se înșeală spunând ca psd însemnă pensionari, bugetarii sunt pe primul loc ca susținere pentru permiterea hotiilor.
      Pe principiul „follow the money” (beneficiarii in cazul asta) Dragnea si vreo câțiva acolo nu sunt nici măcar cireașa de pe tortul imens programat cadou bugetarilor. Ei sunt beneficiarii, singurii beneficiari.
      Acolo e grosul si interesul major, un Dragnea se gaseste oricand. Doar mecanismele de sustinere sunt tot acolo.

      00
  19. Teama de puscarie, cum zicea cineva mai sus, a fost principala cauza. A doua cauza e faptul ca oamenii aia sunt pur si simplu idioti, fara viziune, mai ales cei care sunt la putere. Dragnea a crezut ca Romania e Teleorman, fundul lumii. Romania e o tara prea complexa pentru un taranus de la camp ca si Dragnea. O fi el diabolic, dar e si idiot si probabil disperat sa nu ajunga la balaceanca.

    Totusi vorbim de aceeasi persoana care spunea la sedinta de dupa alegerile prezidentiale ca fortele oculte de pe internet sunt de vina pentru ca au pierdut. Si asta chiar crede omul asta, nu a fost ceva pentru votantii PSD sau de fatada.

    00
  20. deci trebuie s-o luam de la pa’s’opt, „Pentru a înțelege motivele reale trebuie să intuim mecanismele tenebroase prin care România a funcționat în ultimul sfert de secol” ca sa ajungem la concluzia „De ce nu s-a întâmplat asta? Dumnezeu știe. „. profunda analiza. eu va propun una mai scurta: sobolanului dragnea i-a fost atat de frica de parnaie, incat n-a mai avut rabdare s-o ia prin parlament, si-a tras direct oug.

    00
  21. Pentru Dragnea alegerea e simplă. Bani și putere pe de o parte sau pușcărie pe cealaltă parte. Dragna e în stare să dea foc țării, să o scoată din UE, numai să scape de pușcărie.

    00
  22. PSD-ul a fost mereu cu gauri in cap. Ca acum si-a mai tras un glont, nici nu se mai vede.
    Nu inteleg ce pretentii poate avea cineva de la un partid politic din RO. De altfel ma enerveaza ca toata energia negativa se varsa pe PSD. NU! PNL si PDL, PMP, sunt cel putin la fel de nocivi, daca nu si mai si, pentru ca sunt cu mult, MULT mai lacomi !

    Trebuie eliminati toti daca e sa avem vreo sansa,
    Asta s-a scandat la Colectiv, asta vrem. Nu PNL, nu PMP, nu PSD. Afara ! La puscarie!

    00
  23. O analiza complexa. Nu stiu daca asta e răspunsul, însă teama de întuneric ii face pe multi sa – si piarda ratiunea. Sa nu mai poata privi in ansamblu. Si asa ne dam seama cat de mult trecutul ne schimba soarta de azi.

    00
  24. Ce spui tu sunt efecte. Cauza este diferita.
    Statul are sefi din ceea ce se alege la locale si la parlamentare.
    Cind ai posibilitatea sa alegi in ultimii 20 de ani doar din 4-5% din piata este normal sa ai astfel de ”lideri” ca cei din PSD, PNL, UDMR, care impreuna si pe rind au condus Romania ultimilor 27 de ani.

    Cauza este lipsa libertatii politice, din cauza legilor electorale.
    Daca tu ai fi avut posibilitatea sa pornesti acest blog si sa fii citit de toata lumea din Ro cu acces la net, doar daca aveai 25000 semnaturi din 18 judete, cind mai porneai blogul?
    Dar daca aveai nevoie de 200000 semnaturi sa pui o lista de candidati prin judete?

    Astea sunt doar doua din barierele unice in UE ce le avem doar in Romania, care de fapt a dus la ceea ce vezi tu ca efecte
    normal ca oamenii au avut doua variante : unii sa ramina in RO si sa comenteze, iar altii au ales alta tara, unde aceeasi oameni, doar nu le-au pus cip in creier cind au trecut granita sa ii faca mai speciali, reusesc sa creeze si sa se comporte altfel. De ce reusesc altceva afara?
    pentru ca legile. Acel rule of law.
    Cine dau legile in comunitati si sus in Bucuresti?
    Alesii.
    Cum sunt alesi alesii?
    pe baza legilor electorale antidemocratice si unice in prostia lor in UE
    Pina cind nu le vom schimba, nu vom avea altfel de alesi si altfel de sefi sus prin institutiile statului.

    00
    • Dan Masca .Partidul Oamenilor Liberi :) .Man de nu te cunosc deja dupa scris .Tu ai vrea sa liberalizezi politica,adica sa fie cat mai multe partide si asa concurenta sa fie cat mai mare.

      00
  25. Pentru că fiecare pasăre, pre limba ei piere!

    00
  26. Dap viitorul pe care l-au vrut implinit cat mai repede, a se citi fara inculpari la nivelul politic si admin, a vent mai repede. Pacat ca cei din afara politicului si admin sunt inca in trecut si refuza acest viitor!

    00
  27. Mi se pare foarte corecta si logica explicatia pragului celor 200 de mii lei. Intrebarea este daca au pierdut razboiul in urma acestei batalii sau coruptia de la comune si orase mai mici ramane bine-mersi.

    00
  28. Nu va agitati cu anticipatele ca o venit fratiucu’ sa ii ajute : „Iohannis: Retragerea OUG 13 și demiterea unui ministru, prea puțin. Alegeri anticipate, prea mult”

    Noi iesim prin ploaie prin vant, cerem demisii, pentru ce, pentru ca papusa plimbareata sa isi faca show-ul in parlament.

    00
  29. Eh, eu zic că doar în picior. Din nou, sper să mă înșel..

    00
  30. pe scurt: si-a dat cu stangu-n dreptu’ pentru ca sunt la un all-time low dpdv al calitatii oamenilor. singurul criteriu de promovare a fost sa se ia la concurs cu micky shp. in materie de tupeu.

    00
  31. Nu mai cantati prohodul PSD-ului, ca tot ei sunt la putere.

    00
  32. Articolul asta e pt cei care te acuzai ca tu pui un clip.si 2 rânduri. Wow de mult nu am mai citit ceva atat de bun.

    00
  33. NOU
    #52

    Cine e autorul articolului?

    00
  34. 1- Teama de pușcărie .
    2- Lăcomia.
    3- Anacronismul – pt. dragnea calculatorul, facebook-ul, etc sunt niște almanahe pe care nici nu își închipuia că se pot folosi în felul în care o face poporul manifestant.
    Astea-s motivele

    00
  35. Nu s-au impuscat in cap, au incercat si oamenii i-au oprit dar meciul nu s-a terminat. Vor mai incerca iar oamenii trebuie sa fie atenti. Pe langa oameni mai sunt si institutii care le pot pune piedica. Problema e ca nu doar psd sunt smecheri. E unul Lazar care de ceva timp e foarte activ si da indicatii pretioase ‘tutulor’ dar cu dosarul vechi de 27 de ani e moale.

    00
  36. Surpriza a fost ca „guest post”. Foarte buna analiza!

    00
  37. am aceiasi reactie ca si copilu lu cetin : bla bla bla

    00
  38. dumnezeule , cati analfabeti functionali sunt aici . io zic ca 90 % au citit doar titlul :)

    00
  39. Toată vina e a lui Cioloş pentru mişcările astea. Citiţi tot înainte să mă înjuraţi:

    El a arătat în scurtul timp că se poate guverna şi altfel. A adus oameni profesionşti în guvern, au început să iasă gunoaiele urât mirositoare şi îngropate de atâta timp de prin diverse domenii, destul să zicem de hexi pharma de ex.

    Faza a fost că asta a dat speranţă clasei mijlocii şi celor din urban. Au văzut că se poate, le-a dat speranţă. Prin interviuri, prin prestanţă, prin discurs, prin tot, acum românii vor altceva.

    Şi ăsta a fost zidul de care s-au lovit după alegeri, când credeau că e ca în anii 2000 cu năstase, când dacă au câştigat alegerile, au primit un cec în alb în care să poată face orice.

    Ei nu concep, nu înţeleg nimic din ce se întâmplă, pentru că pentru ei totul e o luptă politică. Ei cred că dacă cineva le zice să nu fure, înseamnă de fapt doar (cum era înainte) că vrea altcineva să fure şi ce, ei îs mai fraieri?

    Cioloş cu echipa lui a fost picătura care a schimbat multe în percepţie de mod de guvernare, de reforme reale.

    Şi acum PSD nu înţelege ce au cetăţenii cu ei şi cine îi organizează de nu mai vor să fie furaţi ca pe vremuri…

    00
  40. Nu era pentru el. Voi nu intelegeti protectia sociala, sa fie de munca pt toti. In cazul asta trebuia sa manance si gura lu avocatu lu Dragnea o paine de pe urma unui proces pierdut si inchis.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.