Imobiliare: jocul aşteptării

Autorităţile fac ce pot pentru a opri căderea pieţei imobiliare. Programul "Prima Casă" adresat absolut fraierilor dornici să se bage la credite e un exemplu in acest sens. Altul a apărut ieri: BNR recomandă băncilor să îi mai păsuiască pe clienţii care nu mai pot plăti ratele. Adică în loc să îi execute şi să scoate casele la vânzare, la preţuri mai reale, mai bine mai amânăm un pic asta. Rămâne de văzut cât îşi pot permite să joace jocul ăsta

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

26 comentarii

  1. Recomandarea de la BNR zicea de restructurări pentru clienţii buni platnici (adică pentru cei care, în principiu, nu au nevoie de restructurări), nu pentru cei care nu pot plăti.

    00
  2. Asta cu asteptarea e sa isi mai spele bancile din pacatele facute cu datul creditelor en gros! Chiar ma intrebam cand am auzit stirea daca o sa fie ascultata BNR…

    00
  3. Cea mai tare chestie ii ca in momentul in care BNR zice asta chestia ii mult mai nasoala decat se vede.
    Sit and wait the falling…

    00
  4. Zoso, criza in .ro a condus la o blocare a tranzactiilor nu la o scadere accelerata a preturilor, pentru ca bancile nu au vrut sa marcheze pierderile contabil. E ok sa pastrezi 1000 de apartamente decat sa le vinzi pe 50% din pret sau ma rog e ok in acceptiunea lor, sperand ca peste 1-2-3 ani le vor vinde la valoarea contabila/valoare de recuperat din diferenta de rate neplatite. Logica e urmatoarea. Vanzare la -50 e periculoasa pentru ca folosind banii, pentru a iesi pe 0 dupa 3 ani, ar inseamna sa ai un randament de 100% in 3 ani, care conduce la 30% castig anualizat compus, adica peste valoarea randamentului obtinut de o banca tipica. Asa ca hai sa le mai tinem.

    Un alt factor e ca majoritatea romanilor sunt proprietari, si la neplata bancile nu le iau casele pentru a le arunca in piata. Insa exista clar excedent de oferta si s-ar putea ca preturile sa pice in cap daca se intampla ceva pe la vecinii mai avuti gen destramare a eurozonei.

    00
  5. Situatia e mult mai complicata de atat fiindca pe langa tragediile individuale ale celor care nu isi mai pot plati ratele exista un intreg sistem de legaturi economice, un sistem complicat cu banci (cu contabilitate proprie si salarii de platit), „creditaci” pe care ipoteza somajului ii transforma rapid in rau platnici si garantii imobiliare care modereaza valoarea potentialelor credite luate pentru investitii (sau consum, pentru cine e suficient de dus cu pluta). In ipoteza unei depresii economice severe sigur piata imobiliara va urma un trend similar insa in acest moment ce inseamna 147 de locuinte executate si vandute teoretic la preturi normale in Bucuresti, 3 scari de bloc? Crezi tu ca le cumpara amaratii care stau si viseaza la cai verzi pe pereti sau tot speculatorii cu pcr-uri care au sansa unor chilipiruri facile?

    00
  6. Tu nu cred ca esti constient de importanta pietei imobiliare.
    Exemplu: O companie are active imobiliare 3 apartamente in baneasa evaluate la 500k euro. Astfel compania respectiva poate accesa o linie de credit de 1mil de euro. Din banii astia isi face marketing, pr, te plateste pe tine si inca 15 a-listeri sa scrieti 3 advertoriale fiecare, isi vinde produsele, face profit, da inapoi milionu de euro si-i mai ramane si de-un Q7. Piata imobiliara pica, alea 3 apt se evalueaza la 50k euro => pla marketing, pla advertoriale, pla vanzari. Moare compania. DAR, cel mai important si impactul maxim este acela ca mori si TU.
    Ce vreau sa zic e ca totul e interconectat intr-o economie. Si daca pica piata imobiliara, care reprezinta un procent f mare din activele tuturor companiilor, atunci pica TOTUL. Si la noi BNR nu poate printa bani ca-n SUA pentru a salva ce se mai poate salva…
    Asta una.
    A doua problema ar fi afirmatia ta: „Adică în loc să îi execute şi să scoate casele la vânzare, la preţuri mai reale” – care este pretul real de care toti bloggerii si toata presa scriu? Eu nu cred ca exista un pret real. Un pret poate fi bun sau prost, dar niciodata real. Care e pretul real al unei sticle de cola? Dar al unei gume turbo? Dar al unui pod peste stramtoarea Bering?

    00
  7. @Dan, desigur, eu ti-am supersimplificat lucrurile. Altfel imi dadeam doctoratul.
    @Vlad, pretul real e punctul de intalnire al cererii cu oferta. Problema e ca acum cele 2 nu se prea intalnesc, si piata devine blocata.

    00
  8. Eu stau si ma intreb daca nu cumva e o strategie ca sa nu iasa la iveala adevarata dimensiune a creditelor neperformante din portofoliul bancilor din Romania. Atunci sa vezi iures al vanzarilor de garantii…

    00
  9. „Piata e blocata” e singura propozitie care mi-a ajuns la urechi despre piata imobiliara in ultimii >10 ani. Cu toate astea in fiecare an s-au facut tranzactii (evident mai multe in anii in care creditarea a fost mai laxa) deci cererea s-a intalnit cu oferta. Probabil ca ar trebui sa renuntam la cuvantul „blocat” si sa il inlocuim cu „lent” sau „greoi” sau „mic”; asa va fi multi ani de acum incolo, cel putin atat timp cat blocurile comuniste vor mai oferi conditii acceptabile de locuire.

    00
  10. ete, vlad e d-ala care savureaza specula imobiliara.
    Cat e un pret real? Costul de productie + profitul. Cat e profitul? Pai cat vrei, bre, sa-ti fie profitul? Speculatorule, care esti tu speculator in goana de mega profit.

    00
  11. ok, si le scot la mezat, cine naiba le cumpara la pretul la care au fost evaluate initial. Interesul bancii este sa-si ia banii nu sa-si creeze costuri suplimentare cu vanzarea/administrarea apartamentelor.
    Eu zic ca logica e simpla si nu inteleg cum iti scapa.

    00
    • @cristi:

      ok, si le scot la mezat, cine naiba le cumpara la pretul la care au fost evaluate initial. Interesul bancii este sa-si ia banii nu sa-si creeze costuri suplimentare cu vanzarea/administrarea apartamentelor.

      cine a zis ceva de pretul la care au fost evaluate iniţial? eşti beat? adică ele nu se vând acum, când pretul a scăzut cu 20-30-50%, dar băncile le vor scoate la pretul ăla umflat? da, eşti deştept.

  12. prin 2006-2007 s-a dovedit ca asteptarea a fost buna pentru cei ce doreau sa vanda un apartament cumparat cu 1-2 ani in urma

    00
  13. Ai un fix cu imobiliarele! :)
    Pretul real nu poate fi costul de productie. Esti convins de asta, nu? Pentru ca legea no1. a economiei spune ca orice agent economic isi desfasoara activitatea avand un singur scop: profitul.

    In alta ordine de idei: a facut cineva o statistica sa vedem care e ponderea creditelor imobiliare neperformante (clienti persoane fizice) din total credite paguboase? La ce tunuri s-au dat, mai dreg si ei busuiocul pe unde pot. Am eu o vaga banuiala ca procentul e foarte mic.

    00
    • @Cosmin: profitul poate fi şi mic şi poate fi şi negativ. depinde foarte tare de situaţia in care te afli. dacă joci pe banii tăi, poate iti permiţi să aştepţi să crească. dacă ai luat un împrumut, poate nu.

  14. @Emil: aplica formula ta pentru podul peste stramtoarea Bering, te rog.
    @.pm: aplica formula ta pentru pretul unei actiuni la bursa a unei companii oarecare si explica-mi variatiile de chiar si 40-50% de la o zi la alta.

    00
  15. daca ai sti si ce mafie se afla in spatele licitatiilor…

    00
  16. @vlad… Dap, specula! Valoarea adevarata va ramane mereu ca temelie. Lumea s-a invatat sa o joace la sentiment, sa traiasca masiv doar din specula. Asta nu e in regula, nu poti sa te bazezi doar pe lucruri care nu pot fi cuantificate logic.

    00
  17. @.pm: Deci nu stii raspunsul la intrebare, iti dai seama ca afirmatia ta e gresita, dar continui cu argumente strawman de genul „specula e rea” si neologisme despre care crezi ca tin locul rationamentelor…

    00
  18. @vlad :)))))) =)))))))) =))))) :)))) :))) =))) ;)) :)))

    imi cer scuze, da, vorbesti vorbe si discutii.
    De ce naiba as da nspe mii de euro pe 3 pereti? Ca ce? De ce acum cand totul se duce!

    E moarta frate, idiferent ca voua va e foame sau mai aveti in mat de la prostii 2005-2008, care au pus botu grav.
    Shhhhh…

    00
  19. @vlad – aproape toti stim ca a murit, am fost la pomana. Voi acum o scoateti din sicriu, o fardati putin si sperati ca mai pacaliti vreun prost, ca vai doamne 3 pereti, oportunitati.. =))
    Iar pentru cei ce zic ca in Bucuresti si alte orase mari se impart salarii uriase…. daca tragi linie la final, in cei 3 pereti pentru care ti-ai amanetat viata 30 de ani, iti dai seama ca esti un om mort, care si-a trait viata pentru nimic, da vei avea pereti :))

    00
  20. @vlad, @Dan: O gramada de fraze pentru un rahat.

    Hai sa ne prefacem de maine ca un frigider valoreaza un milion de euro. In felul asta vom fi toti bogati, vom putea chiar sa scoatem si cateva tari vecine din criza. Cam asta sustineti voi.

    00
  21. Zoso, cred totusi ca ai pus articolul asta pentru a vedea cati redusi te citesc ;)

    00
  22. abia astept sa pice. Multi au profitat prea mult de pe spinarea fraierilor.

    00
  23. @Emil: 3 ani deja au trecut, cu următorii 3 se fac 6 dar poate vor fi şi 10. Dacă le vindeau atunci la 50%, în timpul acesta băncile ar fi recuperat pierderile şi poate chiar mai mult. Fireşte ar trebui luate în calcul efectele vânzării la 50% pe de o parte, dar să nu ignorăm nici efectele reintroducerii acelor bani în circuitul economic în loc să stea blocaţi în vise şi speranţe.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube