Antreprenorul Florin Grozea s-a supărat…

Și a devenit furios:

Mă interesează însă când aflu că Zoso minte des și repetat când vorbește despre mine. Acum câteva zile omul zicea pe blog că ideea lui ne-a inspirat pe Emi Gal și pe mine să facem site-ul eOk.ro. Mai mult, ideea lui a fost preluată de Emi în afacerea internațională pe care o conduce acum – Brainient.

Și pentru că nu este prima dată când scrie această minciună e momentul să vă spun care este adevărul. Să îl spun răspicat până nu vă obișnuiți cu minciuna [cei care citiți blogul lui Zoso] și să devină un fapt general acceptat [în lumea celor care citesc blogul lui Zoso].

Prin 2010, la o conferință, Zoso ne tot șicana [pe Emi și pe mine] cu o idee de-a lui pe care noi doi se pare că am pus-o în aplicare fără să știm. Ca să scăpăm de el că devenea agasant cu miștourile subțiri, ne-am comportat ca niște vecini îngăduitori cu un copil obraznic din curtea blocului, am zis ceva de genul: “Da, mă Zoso, a fost ideea ta!”. Asta a fost tot. Era de la sine înțeles că eram ironici.

Să spunem că Zoso a avut o idee bună, în alt context, spusă altcuiva. Așa că spun aici, ca să fie clar: Zoso nu a avut nicio idee a cărui paternitate noi am negat-o.

Zoso are doar un blog în care aruncă cu cuvinte. Urât mirositoare, de multe ori. Mincinoase, în cazul acesta. (sursa)

Partea proastă în tot ce spune el e mai multe.

Întâi, ca eu n-am spus ca am inspirat pe nimeni să facă siteul eok.ro. Nu. Eu am spus și spun în continuare că ideea lor de monetizare, acele reclame de la începutul pieselor, a fost ideea mea. Și știu și când s-a întâmplat asta, și am mailuri și chiar și o poză de la acea întâlnire cu Florin și Emi, când amândoi ascultau cuminți și voiau să colaborăm. Florin nici atunci nu își plătea consumația, mâncând din farfuria mea.

florin-grozea

Bun, ideea asta a mea s-a materializat pe la finalul lui 2008, când cei doi băieți s-au bucurat că au avut-o ei și au pus-o chiar de o platformă de audio ads. Emi era chiar încântat de ea încât a plecat din România, lăsând în urmă ceva datorii, și a făcut-o pe video.

Mai departe. Eu am și niște emailuri în care îi spun că e de porc că au făcut fix ce am zis în articolul de zilele trecute despre antreprenorii români: au mers pe burtă. Nu voia nimeni bani pentru idee, doar un “merci, bă”. Florin recunoaște în schimbul de mailuri că da, ar trebui să îmi mulțumească, dar nu o face niciodată.

Mai trec niște ani, Florin mai vine pe la niște întâlniri de bloggeri la care uită să plătească și, mai enervant, își arogă paternitatea ideii și succesul proiectului care era aproape mort. Și atunci am început să îl penalizez. Pentru că e de porc să mai dai ochii cu omul a cărui idee ți-ai însușit-o. Gal măcar s-a cărat din țară, nu trebuie să îl mai văd, dar el insistă.

Eh, aici ar fi ceva gen cuvântul meu (+mailuri) versus cuvântul lui (+ minciuni) dacă ar fi singular. Dar Florin nu e la prima abatere de acest gen. Și sunt alții care pot povesti despre cum îi place să se debaraseze de oamenii care îl ajută la un moment dat. Unul dintre ei i-a cumpărat domeniul hiq.ro, pentru că Florin nu avea bani, informație care apărea la rotld în formatul vechi. Niște ani mai târziu, Florin făcea pe autistul și pe tema asta. Iar proiectul lui eok.ro, pe care l-a început în 2003, are un domeniu înregistrat în 2006, deci în mod sigur el l-a gândit în 1992.

Ești un Mincinos cu M mare, Florin. Și n-o spun numai eu. E stupid să acuzi pe alții de minciună când știi că există dovezi și speri că oamenii nu le vor scoate de la naftalină. Și știi bine că F. are păstrate chestii care se băteau cap în cap, tu cerșind bani împrumut pe sms și în public refuzând să admiți că îl cunoști.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

42 comentarii

  1. eu citesc des ce spui dar imi mentin parerea ca ideile nu valoreaza nimic si nimeni nu ar trebui rasplatit pentru idei. da fapt in business nimeni nu plateste pentru idei si nici nu va plati vreodata. Iar tu insisti ca la orice chestie o scoti pe gura sa fii aplaudat si laudat pentru ideea ta. Oamenii care vorbesc mult, scriu mult au si sansa sa spuna multe adevaruri printre multe prostii. nu inseamna nimic.

    singurii oameni din lumea asta care au dreptul sa fie recunoscuti pentru ceva sunt cei care implementeaza pentru ca de la idee la practica e o cale atat de lunga.

    in rest noi sa fim sanatosi ca idei sunt destule :)). oameni care sa le puna in practica mai putini… iar cei care mai au si succes sunt si mai putini.

    uite de exemplu a se consemna pentru viitor: in toata blogosfera asta mare nu exista un blog cu si despre pescuit desi pescuitul de agrement devine o industrie care conteaza in economie. in ungaria e 15% din PIB. s-ar putea face bani enormi ca exista si consumatori si furnizori.

    Daca face cineva unul sa stii ca e ideea mea… si vii sa-i dam in freza la ala care ca mi-a furat ideea.

    00
  2. @mihai: prea tarziu :) >

    00
  3. nu mai pot cu atatia antreprenori in tara asta!

    00
  4. Sa vedem stenogramele!

    00
  5. dude, exagerezi un pic … daca nu ai hartie de la OSIM, pa si la revedere. sa presupunem ca tu ai avut ideea geneiala pentru nu-stiu-ce sait (pe care eu n-am intrat niciodata si din cate imi zice numele, probabil ca nici n-o sa intru). Vrei sa-ti spun ceva? In fiecare zi cand sunt pe buda si n-am telefonul langa mine ca sa-l butonez, am cel putin 2-3 idei geniale. Pe bune. Fara niciun misto. Tot felul de proiecte care chiar ar fi cool. Si da, vorbesc despre ele cu prietenii la bere. Si da, culmea, dupa o jumatate de an (sa zicem), o alta firma, scoate un proiect care are cel putin o legatura directa cu „ideea” mea. Nu discut de ce nu le pun eu in aplicare. Ci pur si simplu, atata vreme cat tu nu ai pus ideea in aplicare, nu ai protejat-o la OSIM, ideea nu mai e a ta. Si cel mai bun exemplu e cu mancarea nationala: shaorma. Cata pe internet povestea celui care a inventat mizeria aia de aparat care se invarte si ‘coace’ carnea …

    Culmea, Mercedes inca face masini cu roti desi n-a fost ideea lor.

    00
  6. si tot apropos de idei – stiu biznis-uri de milioane de euro care au stins lumina atunci cand le-a batut cineva la usa si le-a cerut bani pe motiv ca au avut idea asta inaintea lor. Diferenta e ca astia aveau patalama la mana.

    00
  7. Poate c-ar fi o idee ca adevărul nașpa să iasă complet la iveală, cu mailuri și tot, și ce al s-o ia de la capăt, curat.

    00
  8. @miticosul – ai dreptate in sensul ca ideile nu pot fi protejate, doar forma de punere in aplicare a lor poate fi protejata.

    Pe de alta parte, nu pare a fi vorba de bani, pare a fi vorba de bun simt in povestea asta :)

    00
  9. partea proasta e ca fiecare are impresia ca detine adevarul. in rest , „e ok ba” :)

    00
  10. @vali petcu – am inteles ca nu e vorba [numai] de bani. sunt constient. probabil ca lumea deja a inteles ca si tu te-ai gandit la idea asta, ca poate sunt 30% sanse ca si el sa fi stat pe aceeasi buda norocoasa ca si tine si sa se fi transmis idea … dar … ajunge! al catelea articol e in care tu spui ca e-ok.ro a fost idea ta?

    Presupunand ca ai ai dreptate (nu il cunosc personal pe grozea asta, nu ascult hiq, nici nu urmaresc psd-ul, dar da, recunosc ca gurista din formatia lor arata bine):
    1. tot tu esti prostul in cazul asta ca ai dat pe moca idea. Invata din asta si data viitoare o tii doar pentru tine;
    2. tot tu pici de prost ca incepe sa sune a cearta de copii in curtea scolii (eu am zis primul, ba eu, ba eu, ba eu, ba eu, ba eu, ba eu);
    3. cand o sa si-o fure cu idea (karma/daca a furat o idee, probabil ca n-o sa fie in stare sa fure o alta idee ca sa o tina pe linia de plutire/whateva), o sa ai sansa sa i-o tragi suficient c-a fost lame si n-a stiut sa tina de ea;

    … my 2c.

    00
    • @miticosul: suntem deja trecuți de punctul 3.

      problema mea e simplă: nu mă deranjează sa dau idei pe gratis, sunt conștient că nu sunt genul care sa le pună în practică (spiriul organizatoric lipsește cu desăvârșire), atâta timp cât există recunoaștere pentru ele. dar când jegul scrie un articol in care mulțumește tuturor mai puțin celui care i-a dat ideea…parcă nu mai e așa de ok.

  11. @mihai – asa e ca la serviciul tau tu te bucuri cand seful tau iti ia o idee si spune ca e a lui mai departe, a.i. sa capete el prima/avansarea? :)

    00
  12. @Mihai, eu personal citesc vreo 6-7 bloguri romanesti despre pescuit. Si sunt mai mule.

    00
  13. „Am luat o scurtă pauză.” de doi ani. :D

    00
  14. @miticosul nu stiu ce job ai tu dar la mine in firma oricine poate veni cu idei. recompensati si laudati cei care le fac si sa mearga. si cam asta e jumate din jobul meu … sa preiau idei si sa le pun in practica.

    @tudor ma rog… mai mult sau mai putin, e exemplu :)) eu n-am prins niciunul romanesc care sa ma satisfaca.

    00
  15. Dacă vorbim de legalitate: idee ≠ invenție. Ideile nu sunt protejate de nicio lege, deci nu poți să pui nicio condiție (cum ar fi recunoașterea paternității) ca altcineva să folosească vreo idee de-a ta. A veni cu astfel de pretenții este bullying după părerea mea.

    Nici invențiile nu sunt protejate în mod implicit (cum sunt protejate, de exemplu, drepturile de autor). Dacă inventezi ceva ai două opțiuni: ori ții invenția secretă (trade secret) și o folosești singur, ori publici detaliile invenției și în schimbul acestei publicări primești protecție pe timp limitat (de obicei 15 ani). După expirarea protecției oricine poate să folosească acea invenția în mod gratuit.

    Dacă nu vorbim despre legalitate și vorbim despre bun simț și alte cele… aici standardele sunt subiective.

    00
  16. Eram si eu curis pe ce se cearta lumea :)))) … “Am luat o scurtă pauză.”

    Va plictisiti rau de tot, dar sunteti amuzanti.

    00
  17. @vali petcu – nu-ti mai ramane decat varianta cu martori. daca exista cel putin o persoana care sa aibe curajul sa „iasa afara din dulap” si sa spuna chestia asta, atunci te-ai scos. Altfel, pentru mine sunteti inca la #2. :-)

    @jordan – nici bun simt. cum vad eu lucrurile: probabil ca astia 2 au vorbit la o bere/la un mic/la curve despre un context al industrie. nah, lucreaza in acelasi domeniu, e normal. cum, necum, discutia a curs intr-o directie. un om inteligent, dupa ce primeste informatia, incepe s-o digere. Asa e la orice sedinta de planning/brainstormit/etc. Se discuta, se abereaza, dupa ce toata lumea a fost pusa la curent cu problemele curente, incep sa curga ‘idei’. idei care de multe ori converg, sunt similare si de multe ori ti se par de bun simt (pentru ca vin de la oameni cu o cultura relativ apropiata), doar ca unul mai bun de gura a fost mai rapid in a le expune. Io cam asa vad lucruriele – doar cu jumatate din informatii/adevar.

    00
  18. Habar nu aveam ca domnul Florin nu-si plateste de obicei consumatia ….e cel mai urat lucru posibil

    00
  19. Zoso, o chestie spusa peste masa, fara un plan de afacere sau un proiect atasat sau un studiu de fezabilitate e doar o fraza spusa la betie si nimic mai mult.

    Ca sa astepti / ceri / pretinzi bani, recompense, recunostinta trebuie sa faci mai mult decat sa dai din gura intre 2 beri.

    Cat despre faptul ca nu ti-a multumit dupa ce ani de zile l-ai porcait si muit cat ai putut…sincer, te asteptai sa o faca?

    00
  20. Tre’ sa ai bucurii destul de putine in viata daca ajungi sa tanjesti dupa astfel de multumiri.

    00
    • @coke: da și nu. când te lauzi cu ce chestie tare ai făcut tu și uiți să menționezi cine a fost cu ideea…

  21. @mihai
    n-ai prins peștele lui miticosu.
    tu îi ajuți pe alții să implementeze ideile pe care le au. dar creditul pentru ideea respectivă nu-ți aparține ție. e de căcat să zici pe urmă că a fost ideea ta.

    00
  22. NOU
    #26

    Ai grija Vali, ca gasca lui nu poa’ sa stea linistita …

    00
  23. Pai Zoso, fix pe tema asta am avut ieri un argument cu o persoana draga mie…..Bunul simt ne-a parasit de mult se pare :(

    00
  24. „Mai trec niște ani, Florin mai vine pe la niște întâlniri de bloggeri la care uită să plătească”.

    Dacă nu mă înşel, mişcarea cu plecatul de la masă fără să plăteşti se numea, informal, „să tragi un Grozea”. Dar poate mă lasă memoria :-)

    01
  25. @Ana P. Ce inseamna a avea un argument ?

    00
  26. @mihai – am avut grija sa imi aleg gioburile cu grija si nu am avut probleme cu asta. dar da, si pe mine m-ar deranja sa am o idee care sa duca firma la cer si mie sa nu mi se acorde niciun credit. Asa ca din punctul asta de vedere, inteleg problema lui zoso. Nu mi se pare ok ca se lamenteaza 10 ani pe treaba asta. N-a primit nici pana acum, n-o sa primeasca nici pana acum – oricat spaga/muie ar da.

    comentariul meu pentru tine era legat de fraza „ideile nu valoreaza nimic si nimeni nu ar trebui rasplatit pentru idei”. Din ce spui tu, reiese total pe dos de cum te lauzi ca e in firma in care lucrezi tu.

    00
  27. urăsc oamenii care spun „și n-o spun numai eu”. vorbește bai în numele tău și lasă-i pe alții ca au și ei gura!!

    00
  28. NOU
    #33

    Haideti sa ne reamintim de una dintre activitatile de mare antreprenor si deschizator de drumuri in online ale domnului Grozea Florin, mare cantaret in superba trupa hi-q:

    Concursul Neogen avand drept premiu un Hummer. Acest premiu nu s-a decernat pentru cele mai multe albume vandute, cele mai multe saptamani in top 3 sau alte criterii muzicale. Premiul a fost castigat de userul neogen cu cele mai multe voturi. Simplu si la obiect.

    Nu o sa comentez cat de inspirata a fost decizia celuilalt mare om de online – domnia sa, Fusu Calin, de a permite participarea unei persoane publice in cadrul unui concurs adresat utilizatorilor obisnuiti ai sitului SI NU PERSOANELOR PUBLICE AUTOINTITULATE VEDETE.

    Despre decizia domnului Grozea de a profita de notorietatea sa pentru a castiga masina ramane la latitudinea fiecaruia de apreciat.
    Repet: nu era vorba de vreun concurs mtv adresat cantaretilor consacrati, ci de un concurs adresat userilor sitului. Legal si domnul antreprenor avea dreptul sa participe, fiind user. Dar moral?! E ca si cum la vocea romaniei ar concura si madonna si evident ca pe baza notorietatii ar lua cele mai multe voturi de la public. Legal nu e totuna cu moral.

    Sa ne reamintim regulile maretului concurs de aici:

    si despre domnul antreprenor aici:
    http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:pjnDMcGg8MkJ:https://m.facebook.com/FlorinGrozeaPage%3Fv%3Dtimeline%26timecutoff%3D1392801141%26sectionLoadingID%3Dm_timeline_loading_div_1293868799_1262332800_8_%26timeend%3D1293868799%26timestart%3D1262332800%26tm%3DAQB2efFnTEnQdewe+&cd=8&hl=ro&ct=clnk&gl=ro

    Eu cand l-am vazut candva la tv pe domnul Grozea Florin ca fiind in topul incasarilor cu trupa hi-q, ca avand propriul studio si prezentandu-si saab-ul pe promotor mi-am zis in barba: uite un artist roman realizat, cariera, succese, bani, masini etc. La fel l-am vazut si intr-o buna zi cocotat in fruntea clasamentului voturilor pentru hummer.

    Asa ca va intreb: ati mai auzit vreodata in viata voastra ca un artist consacrat ca persoana publica sa se „puna la rand” la un concurs cu „oameni obisnuiti”?! Eu personal nu am mai auzit ca un cantaret respectabil, cunoscut si vedet sa participe la vreo competitie, alta decat cea pentru un premiu comform cu profesia lui – premiu muzical, disc de argint etc.
    A auzit cineva ca Mick Jagger sa fi participat cot-la-cot cu oameni obisnuiti la vreun concurs, cerand voturi si dand indicatii la modul „si apoi apasă link Anterior pt a vota fiecare eveniment)”?! A mai auzit cineva ca Mick Jagger sa fie interesat de vreun alt premiu decat cele pentru recunoasterea carierei artistice?
    Stati asa! florin grozea nu e Mick Jagger..

    PS: Va marturisesc sincer ca din ziua in care domnia sa a castigat hummerul. la fiecare concurs la care am mai participat (ca cetatean de rand, nepublic, neconsacrat, sarac, mucalit) m-am asteptat sa dau in orice moment peste concurentul acerb Grozea Florin. Fie ca a fost vorba de un concurs de genul „trimite 3 etichete si poti castiga un rucsac” sau „aduna 5 capace si castigi o cutie de cola”….

    00
  29. Mihai, vad ca ai iscat foarte multe discutii cu lipsa unui site dedicat pescuitului.
    Interesant este ca ai spus o enormitate in acel post cum ca 15% din PIB-ul Ungariei vine din pescuit.
    Adica 30 miliarde euro.
    Mihai draga, China face cam 50 de miliarde din pescuit anual si Ungaria 30 din turismul de nisa pescuit…
    WTF man ai grija la ce spui chiar daca nu toata lumea intelege tot de faci de ras.

    00
  30. @septimiu – probabil ca ungurii pescuiesc asa: … si atunci inteleg aia 15%.

    00
  31. @mihai: recunoaste cinstit ca ideea cu site-ul de pescuit ai auzit-o prima data de la mine la o conferinta din 1992!

    00
  32. „It’s so funny when I hear people being so protective of ideas.

    To me, ideas are worth nothing unless executed. They are just a multiplier. Execution is worth millions.

    Explanation:
    Awful idea = -1
    Weak idea = 1
    So-so idea = 5
    Good idea = 10
    Great idea = 15
    Brilliant idea = 20

    No execution = $1
    Weak execution = $1000
    So-so execution = $10,000
    Good execution = $100,000
    Great execution = $1,000,000
    Brilliant execution = $10,000,000

    To make a business, you need to multiply the two.

    The most brilliant idea, with no execution, is worth $20. The most brilliant idea takes great execution to be worth $20,000,000.

    That’s why I don’t want to hear people’s ideas. I’m not interested until I see their execution. – Derek Sivers”

    Get the idea?!?
    Deci, cel mult, iti e dator cu vreo 10-20$ (De fapt mult mai putin avand in vedere ca ne referim la RO, dar hai sa nu fim carcotasi)!

    00
  33. Era vb de o datorie morala :)), ca din ce mi-am dat seama tu cam asta ai vrea sa ti se rec.. Eventual cu o placuta de bronz la intrare ;).

    00
  34. Florin da bani la biserici si la adaposturi de caini, e sensibil la cele de suflet. Normal ca nu isi plateste cartofii prajiti ca prajeala de cartofi nu merge la suflet.

    00
  35. Cu astia care nu isi platesc consumatia (am si eu cativa) solutia e sa mananci doar la foodcourt la mall. Si gata.

    00
  36. lol, ce sclav… niciodata nu l-am suportat pe asta…

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.