De fiecare dată când auziți știrea aia cu “populația scade”…

…gândiți-vă la asta. Doar la asta.

fun-romania-trafic

Și după aia gândiți-vă că orașele viabile economic sunt pline, prețurile la imobiliare cresc constant.

Hai, calculați ce populație ar trebui să avem la suprafața țării și apoi încetați. Momentan situația e că țăranii țin suprafața agricolă ocupată, în loc să o lase pe mâna tractoarelor, iar autoritățile nu-și fac treaba și permit extinderea orașelor în mod haotic, creând probleme peste 20-30-40 de ani.

Când o să fim mai puțin de 16 milioane și 1 din 2 magazine vor fi “specialități asiatice”, atunci ar fi cazul să comentăm. Dar mai avem până acolo. 13 milioane în 2060? Come on…

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

46 comentarii

  1. Natura are oroare de vid. Are cine sa-l umple chiar si in Romania

    00
  2. iar autoritățile nu-și fac treaba și permit extinderea orașelor în mod haotic, creând probleme peste 20-30-40 de ani.

    Banu’ să curgă.

    00
  3. Valabila pentru bucurestenii care traiesc in bula lor. Aglomeratia este in cateva orase mari, doar in anumite intervale si zone. In rest bate vantul. Statistici oficiale https://www.edupedu.ro/numarul-copiilor-sub-4-ani-s-a-redus-la-jumatate-fata-de-1990-efectele-acestei-scaderi-dramatice-se-vor-propaga-in-toate-grupele-de-varsta-arata-un-raport-al-curtii-de-conturi/ , nu impresii din masina.

    00
    • Pe scurt: 1,8 mil. de cetățeni cu vârsta sub 4 ani în 1990, 900k în 2018. Chiar nu pricep de ce toti imbecilii iau 1990 ca an de referință. Absolut toți cei 1,8 mil. s-au născut/au fost concepuți înainte de revoluție, cu avort interzis, cu taxă de celibat samd. În 1996, mai erau doar 1,15 mil. Practic, aproape 75% s-au „pierdut” după valul de emigrări, legalizarea avortului, accesul facil la metode de contracepție. Vrei să faci o paralelă, ia 1996-2018, unde ai într-adevăr o scădere semnificativă, dar nicidecum așa de aberantă ca în comparația din articol.

      00
    • Confirm
      Trebuie sa fii masochist sa pleci de acasa la 7:30-7:40 sa stai in trafic bara la bara cand poti pleca la 7:10-7:20 si traficul este relaxant. Dar hei, nu e treaba mea cum stau restul in trafic. Toti se vaita ca e aglomeratie, dupa ora 8-9 cam bate vantul.

      00
    • @verdenpom, doar ca este cam ciudat sa fii tu singurul nebun care ajunge la 8 fara ceva la munca in conditiile in care incepi programul la ora 09:00.

      00
    • @Andrei G, să adăugăm că de obicei șeful zice că-l doare în papuci că tu ai ajuns la 8 fără ceva și chiar te-ai apucat de muncă. Nu ți-a cerut el. Programul se termină la 17 sau 18, nu contează că ai venit mult înainte de 9.
      Doar dacă nimerești vreo firmă care a implementat program flexibil. Vii la ce oră vrei tu între 7 si 10 și muncești 8,5 ore.

      00
    • andrei g – programul poate incepe si la ora 8… daca incepi de la ora 9 esti boier, oricum dupa 8-8:20 traficul deja este mai aerisit, odraslele au ajuns in clase, bugetarii au ajuns la birou si isi beau cafeaua

      00
    • Pt verdenpom.
      La copiii mei scoala deschide portile la 7.30 accesul in cladire se face dupa ora 7.40 ptc nu au personal care sa supravegheze copiii intre ora 7 si 8.
      Prefer sa stau acasa la cafea si mic dejun pana la 7.30 decat sa plec la 7.10 pentru a fi eu singur in trafic iar apoi sa stau ca boul la poarta scolii. Iar la servici nu ma premiaza nimeni daca ajung mai devreme.
      La fel ca mine presupun ca sunt multi altii. Nu are rost sa plec cu jumatate de ora mai devreme pentru a astepta apoi sa se deschida scoala si sa fiu primul la servici asteptand inceperea activitatii.
      Daca ai de iesit la plimbare fara sa conteze ora da, pleci la 7 sau dupa 8.

      00
    • Titi – tu ti-ai ales scoala, de ne pot merge odraslele cu transportul in comun? Le pica picioarele daca merg 3 statii pe jos? Cum adica nu au personal? Profesorii ajung inainte de 7:40… dar ma rog. Nu e treaba mea. Te plangi de traficul de la ora 8?

      00
  4. 20-30 de ani aia sunt defapt azi. tu nu stai in Brasov?

    00
  5. In 2100 trecem pe minus!

    00
  6. deja suntem sub 16mil. (vezi statistica muncii) Doar ca populatia nu scade in Bucuresti, ea scade in toate orasele mici si in satele romanesti.

    Cei care pleaca in strainatate din Bucuresti sunt inlocuiti imediat de urmatorul val de studenti samd.

    00
    • „Studenti” le zice acuma… eu stiu un sat intreg din ialomita care lucreaza in firealand. Da nu cred ca au studiat altceva decat „biblioteca din sat”

      00
  7. vezi ca problema e grava la nivelul competentelor in interiorul companiilor, ca se plang angajatorii stim. Din pacate incep sa se planga angajatii ca nu au cu cine lucra si alimenteaza un cerc vicios.

    00
  8. Nu e vb doar ca populatia scade ci si structura populatiei, in care populatia activa va fi in continua scadere si asta duce la probleme economice si sociale greu de solutionat. Daca gigel nu vede dincolo de faptul ca nu-si poate pune in valoare tigaia lui inmatriculata la bulgari, nu inseamna ca scaderea populatiei nu e reala si nu va prezenta o problema destul de grava in viitor.

    00
  9. Pai sa vedem, unde crezi ca se duc toti oamenii in putere intre 18 si 40 de ani? Se muta de la sat la oras sau invers?
    Tu care sustii ca satele trebuie sa moara nu vezi in jurul tau ca asta chiar se intampla. Daca in zona Brasov si pe unde te mai plimbi tu nu se observa, iti recomand zona Dragasani – Slatina, sa vezi sate intregi pline de case parasite. Sunt sigur ca cititorii pot recomanda si alte zone. De la an la an mai multe case parasite, mai putini oameni in sat etc…

    In tara asta ai 2 sanse sa traiesti ori la oras ori in afara ei.
    Bucurestiul este cel mai mare centru universitar, ce crezi ca fac studentii care vin in fiecare an sa invete? Crezi ca se intorc acasa dupa ce termina facultatea? Multi raman, cativa pleaca din tara…

    Daca e doar un articol sa pornesti o discutie il inteleg, daca chiar crezi ce ai scris mno… aveam asteptari mai mari.

    00
  10. Ce am vazut eu, plecat din oras cu 20k locuitori cand eram copil, acum sunt mai putini de jumatate acolo (orasele din jur is in aceiasi situatie), stat cativa ani in oras cu 200k locuitori, si acolo populatia a scazut, aparent nu observi asta ca masinile is mai multe, iar acum in Iasi, populatia e in crestere. Am o groaza de prieteni care au plecat in tarile cu mai multa apa calda. Cel putin aici in moldova oamenii si-au cam luat talpasita, daca nu au plecat in bucuresti sau clouj.

    00
  11. In primul an copilul meu a crescut cu 24 de cm daca iau in calcul ca in fiecare an copilul o sa creasca 24 de cm atunci la 18 ani el o sa aiba peste 4 metri. Cam asa se calculeaza in toate articolele scaderea populatie in Romania, au plecat x milioane in anul x in fiecare an o sa plece x milioane, in 20 de ani o sa fie doar unul…. Daca ar exista o institutie acreditata care sa aiba niste date reale si niste oameni care stiu ce sa faca cu ele.

    00
  12. Punctul de vedere de la volanul masinii in Bucuresti este unul ingust.
    Numarul de masini a crescut. Atat.

    Barbu Mateescu are o analiza inca valabila pe tema asta:
    https://sociollogica.blogspot.com/2017/04/demografia-schimba-romania-bizara.html

    00
  13. Cei care nu au plecat au ramas blocati in trafic !

    00
  14. Oricum la nivel global ne ducem pe copcă cu toții, creste nivelul marilor, schimbări climatice, din astea.
    În câțiva zeci de ani Bucureștiul o sa fie port la Marea Neagra, asa ca ce mai contează :)

    https://stirileprotv.ro/stiri/stiinta/cercetatorii-avertizeaza-s-au-activat-punctele-critice-care-ameninta-civilizatia-umana.html

    00
    • Povestea asta cu orașele de coasta acoperite de apa o aud de când eram copil, de acum 15 ani. Atunci aveam scuză sa cred, dar acum nu cred ca as avea scuze sa mai cred gogomaniile socialiștilor.

      00
  15. Faptul ca infrastructura este de kkt nu inseamna ca sunt mai multi oameni, doar mai multe masini. Eu stau intr-un oras de 3,7 mil. locuitori si pare de 3 ori mai liber ca Bucurestiul.

    00
  16. „autoritățile nu-și fac treaba și permit extinderea orașelor în mod haotic, creând probleme peste 20-30-40 de ani.”
    Poți explica, te rog, la ce fel de probleme te referi?
    În altă ordine de idei, unii spun că în România sunt ACUM ~9+ milioane de locuitori și că figurează mai mulți fiindcă acum se pleacă din țară doar cu buletinul și ei încă mai figurează prezenți aici când de fapt sunt de mult plecați în alte țări. Tot așa s-ar explica și așa zisa prezentă scăzută la vot, ei nu sunt dezinteresați de vot ci sunt de fapt plecați și nu-i mai interesează România pur și simplu.

    00
    • Poți explica, te rog, la ce fel de probleme te referi?

      uită-te pe câte străzi nu poate intra mașina pompierilor dacă are nevoie. asta e tot.

  17. Populatia migreaza de cand lumea si pamantul. Cand conditiile devin de cacat te iei si pleci, asta s-a intamplat in lume si in RO. S-a migrat afara dar s-a migrat si in interiorul tarii ca la sate si orase mici nu mai ai ce sa faci. Se intampla si la case mari: zone prospere ajung ruina gen Detroit. Lumea pleaca din Detroit ca are multe zone „urban rot”. Napoli e alta zona cu probleme. au fost prospere si au ajuns paragina.

    00
  18. „Momentan situația e că țăranii țin suprafața agricolă ocupată, în loc să o lase pe mâna tractoarelor.”
    What? Care tractoare, alea second hand, pe care le au 5% din gospodarii/firme.

    Also, orasele viabile economic sunt vreo 5-6 in toata tara. In 90% din tara asta bate vantul. In orasele mici si medii din RO au mai ramas cativa copii si niste batrani sau asistati social. Primii o sa plece inspre orase/tari cu nivel de trai mai ridicat, ceilalti o sa moara candva, si sa vezi atunci distractie pe orasele astea si pe economiile lor care deja devin fantoma.

    Populatia din Romania scade intr-un mod alarmant si chiar nu stiu ce vrei sa zici prin articolul asta.

    00
  19. in 2009 erau 5 milioane de masini, iar azi sunt peste 8 milioane – probabil de aia sta blocat in trafic. iar in ’90 erau 1 milion de masini. dupa calculele omului, in 90 populatia romaniei era mai mica decat e acum. daca atunci romania avea 23 de milioane, acum suntem vreo 50 de milioane. de aia sta blocat in trafic.

    00
  20. Da, in afara de natalitate este imigratia, dar aia nu creste populatia de romani in mod direct.

    00
  21. Sta blocat în trafic pentru caaaaaa …. toata lumea iese/pleaca la munca la aceeasi ora. Înainte poate nu stateai în trafic da stateai pe scara tramvaiului cu usa deschisa. Iar tampitii care aproba cladiri de birouri în zone deja aglomerate nu fac decat sa înrautateasca situatia

    00
  22. Situatia e de cacat! Si eu figurez ca am domiciliu in Romania, dar in realitate am mai bine de 5 ani de cand vin doar in vacanta. Ca mine mai sunt zeci de mii. Nu se face si nu se va face nimic, nu exista perspective. Poate doar pentru noul fenomen national, asa numitii bombardieri.

    00
  23. Populatia scade in sate, comune, orase mici uitate de lume. De fapt, populatia migreaza, ori in afara tarii, ori in orasele mari.
    Vezi ce aglomerat e in Brasov? De ce crezi ca e aglomerat? Pentru ca populatia orasului a crescut cu cel putin 50.000. De unde crezi ca au venit? Parca tu mentionai ca esti satul de masinile din BC, GL, BZ, BR, CV

    00
  24. Pentru ca orice sarak are golf 3 din 1999 condus de o babuta la piata doar sambata. Aaaa si e TDI dpf anulat ca sa se stie. Nemteasca frate, doar o japoneza o poate combate!

    00
  25. In anul 2004 la firma unde lucram erau 3 masini in curte: patronu, ingineru sef si contabila la vreo 60 de persoane.
    Fast forward 2019 tot vreo 60 de angajati din care aproximativ 50% vin cu masina.
    De unde trafic? Nitelai

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube