Ficeac, Turturică şi săracii jurnalişti

Într-o ştire de pe 5 ianuarie, Dan Turturică era anunţat ca înlocuitorul lui Bogdan Ficeac la conducerea ziarului România Liberă.
România Liberă e unul din cele mai vechi si mai stabile ziare de după 1990. Au acelaşi public îmbătrânit, aceiaşi oameni, aceleaşi anchete sociale şi politice de mare angajament.
Dan Turturica e un ziarist de investigaţie. S-a făcut remarcat cu nu stiu ce anchetă şi de atunci a început să fie invitat la teve. Cealaltă faptă notabilă a lui este plecarea din postul de redactor şef de la Evenimentul Zilei şi formarea săptămâlului Prezent, o publicaţie slabă şi foarte subţire ca şi conţinut. În noimebrie a plecat de la Prezent şi a ajuns la Societatea „R”, care editează România Liberă. O parte din echipa lui a demisionat, motivul fiind pare-se achizitionarea ziarului de către primarul pesedist Marian „Care Este” Vanghelie.

Să revenim la Bogdan Ficeac. Acesta a anunţat că se retrage din funcţia de redactor şef din cauza unei diferenţe de viziune privind anunţata relansare a ziarului, după ce a condus România liberă vreme de 9 ani. El va primi, conform clauzei de reziliere, 24 de salarii, adică aproximativ 100.000 dolari, conform EVZ. Asta înseamnă că omul are un salariu lunar de 4.000 de dolari. Tot îi mai plângeţi de milă?

Relansarea lui Turturică presupune acelaşi lucru pe care l-a presupus orice relansare făcută în ultimii ani în presă. Concept grafic nou, 4-5 suplimente, aparitia 8 zile pe saptamana si alte giumbuslucuri ieftine.
Desigur, fraza magica este „prin această relansare, se doreşte fidelizarea cititorilor actuali, dar şi atragerea unor noi cititori din categoria persoanelor dinamice”

Turturică nu e prost. Dar nici foarte briliant. Desigur, oricine poate face o relansare de ziar, folosind o reţetă ieftină şi funcţională, mai ales când ai deja o sumă apreciabilă de abonaţi. Dincolo de oraşe, singurele ziare care ajung peste tot sunt „Adevărul” şi „România Liberă”. Nu iţi plăcea moaca lui Iliescu, te abonai la RL.
Ce se va întâmpla atunci când cititorii clasici nu vor mai găsi acelaşi ziar, ci unul modern şi total schimbat? Ce se va întâmpla când cineva va avea ideea genială să reduca paginile de mică publicitate ca să facă loc materialelor care n-au avut succes la Prezent?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

6 comentarii

  1. si asa au inceput pregatirile de alegeri :D RL era prea portocalie deci s-a eliminat, adev arul e la patriciu care il iubeste mult pe base :D mai socotim oleak si vedem ca PSD-ul ia din nou toata presa si le-o trage la portocalii =))

    00
  2. Si uite ashe, dansurile din presa romaneasca se mentin.

    Zoso, „Concept grafic nou, 4-5 suplimente, aparitia 8 zile pe saptamana si alte giumbuslucuri ieftine” nu-s chiar ieftine din cate stiu eu. Pentru ei, ca ziar, o sa le genereze destula bataie de cap. Si cum vad ca nu o sa prea suplimenteze numarul oamenilor, o sa-i cam rupa efortul de relansare.

    In sine nu fac ei rau ce vor sa faca, daca nu o sa dea peste cap total structura ziarului si tipicul materialor, atunci oricat l-ar schimba, cititorii tot se vor obisnui cu noua infatisare.

    In final si-au dat si ei seama ca nu le mai merge treaba, publicul lor fidel imbatraneste si se duce, si asa s-ar fi dus si ziarul in jos dupa ei.

    00
  3. Am uitat sa zic de asta „Nu i?i pl?cea moaca lui Iliescu, te abonai la RL.” True! :) :)
    La RL era o adevarata credinta ca trebuie sa fii anti Nea Nelu cu toata fiinta :D

    00
  4. Romania Libera s-a mutat, si ea, de la Casa Presei intr-o cladire de sticla, langa Unirii. Era aproape inevitabil sa se schimbe la fel ca restul. Dar Turturica :( :(

    00
  5. NOU
    #5

    Zoso, imi pare foarte rau, trebuie sa fiu total impotriva ta in ce priveste „Prezent”, mai ales ca ai spus ca ai studii de jurnalism.
    O singura data am citit „Prezent” si vreau sa-ti spun ca mi s-a parut exceptional. Daca la „prost” te referi la faptul ca nu avea poze cu femei-sponsorizate-de-milionari-care-sa-cinte-si-sa-danseze, sau care a relateze cu lux de amanunte telenovela prigoana-bahmuteanu, atunci, da, era un ziar incredibil de prost.
    Din punctul meu de vedere, „Prezent” era, nu stiu daca mai exista, exact genul de saptaminal compatibil cu formatele serioase din presa civilizata mondiala, care inca nu-si are loc in media romaneasca. De aceea mai toti zic ca era prost. Pentru ca pur si simplu era altfel decit hora de cacati&pisati care umplu tarabele noastre de ziare.

    00
  6. oricum ar fi, e o shimbare care ar putea misca batrana carutza RL parcata luxos in Nerva Traian

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube