Faza cu protocoalele SRI/DNA, explicate pentru oameni

(hai că a venit brieful și trebuie să scriu și eu despre asta)

De câteva luni se vântură prin presă și prin public o discuție cu niște protocoale de colaborare între SRI și diverse instituții, încercând să spună fără spună că e ceva nasol acolo și că ăștia uneltesc, nenorociții, ca să condamne oameni nevinovați. Gen Dan Voiculescu, un tip care lucra pentru o companie străină a cărui CEO a murit și i-a lăsat lui firma, deși nu erau rude și ăla avea copii, sau Adrian Năstase, care n-a avut niciodată serviciu, dar are un ditai blocul, o fermă, niște mașini ultimul tip, și alți tipi de felul ăsta, complet nevinovați.

Ideea pe care încearcă să o acrediteze e simplă, “vi se poate întâmpla și vouă”, doar că nu, omului de rând nu i se întâmplă asta. Omul de rând nu fură sute de mii de euro și nu îl dă nimeni în gât la DNA pe tema asta. Nu e ca prostul de Fenechiu, să aibă 2 case de vacanță în același oraș unde are reședința. Nu fură tot ce prinde, ca Mazăre. Nu e.

Da, abuzurile justiției sunt nasoale, dar oamenii de rând nu prea dau ochii cu așa ceva.

Ah, și ce bășină e investigația RISE, nu pot să cred, deci alea două s-au dus la un alt român care stă acolo, nu s-au dus la oha?!?!? CINE AR FI CREZUT?!

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

65 comentarii

  1. Jegosii care fura sute de mii lucreaza acoperit si nu prea ai cum sa-i prinzi cu mijloace normale. De asta au aparut aceste protocoale, sa poata sa-i prinda intr-un fel. Vorba proverbului: „cu samuraii te lupti ca samuraii, cu talharii ca talharii”.

    00
  2. Eu chiar as vrea sa fiu ascultat…sincer la ce vorbesc eu cred ca se tavalesc aia pe jos de ras :)

  3. Intr-un fel inteleg protocoalele adica sa colaboreze mai usor institutiile dar pe de alta parte de ce trebuie sa existe protocoale intre SRI si Curtea Suprema deoarece ele sunt puteri diferite in stat iar aceste protocoale imi dau senzatia ca judecatorii sunt subordonati SRI-ului.Nu mai trebuie sa existe asa ceva, fiecare institutie sa isi faca treaba cum poate si cum stie.
    DNA=Directia Nationala Anticoruptie, ca sa ajungi acolo deja trebuie sa fi furat mult este aproape imposbil sa ajunga Gigel de pe strada acolo.

    00
    • dar citeste ma protocolul ca e public acum. In el era vorba cum sunt transmise informatile clasificate, cum sunt securizate. Chiar nu e nimic special acolo, nu e vorba de subordonare.

      00
    • statul ala la ale carui puteri te referi este ceva abstract. el exista prin functionarea in comun a mai multor institutii(printre care, in cazul romaniei, csm si sri) care se recunosc intre ele si sunt recunoscute de populatie ca fiind statul. daca aceste institutii nu colaboreaza in mod util obtii ceva ce in termeni umani ar putea fi descris drept schizofrenie.
      faptul ca acea colaborare si functionare clinic sanatoasa poate fi afectata de psihopatie, cam ca in romania, este cu totul alta poveste.

      00
  4. N-auzi, bre, că șase milioane de români sînt ascultați de SRI? :D

    • sunt ascultați, dar nu înțeleși.

    • „Neavând cifre oficiale, am spus că aceasta este opinia noastră” a afirmat Claudiu Manda, joi seară, la România TV. – cum draq sa dai cifra de 6 milioane si sa zici ca e o parere…

      00
    • Astia nu sunt in stare sa implementeze un rahat de sistem pentru cardul de sanatate sau un amarat de sistem de plata a taxei de pod dar au infrastructura sa asculte 6 milioane de romani. :D
      Asta e schema clasica de manual, hotii striga hotii „oamenii sunt in pericol si trebuie sa ii aparam de abuzurile justitiei.”
      Numai cand il auzi pe Tariceanu (care a picat pe interceptari ca ultimul cocalar) declarand ca „democratia este in pericol” iti poti da seama cat de periculos e acel protocol. In alte state protocoalele astea sunt implicite si stabilite prin lege nu e nimic iesit din comun.
      Stati sa vedeti maine scandal cand o primi Dragnea cu executare, abia atunci se vor pune pistoalele pe masa.

      00
    • pot să vin cu un topor? sau 3?

    • Nu ai tu topoare cate cozi are PSD-ul. :D

      00
    • 30j de ani si tot fugariti de agenturi, life of romanians…

      00
    • @NIX: agenturili e doar straine: https://dexonline.ro/definitie/agentură

      La noi e serviciul roman in persoana.

      00
  5. Eu zic sa plecam din tara pentru ca din pacate tara e a lor deja. Nu se mai poate face nimic.
    La adunarile din piata victoriei (si nu numai), cum un pic strada se inflameaza si se aduna, apar vocile astea pasnice gen Mindruta cu ” fara violenta ! Nu lasati huliganii pe langa voi, nu ripostati, indepartati-va de langa grupurile violente, putem rezolva totul fara violenta … ” . Cam asta scria acest individ si altii ca el in iarna cu celebra OUG 13.
    Si ce sa vezi ? Am ascultat de Mindruta. Rezultatul ? Jandarmii ne iau ei la bataie si te baga in duba, te incatuseaza daca strigi ceva in fata unei institutii publice si multe alte abuzuri. A, si bineinteles ca tot ca ei au facut cu toate ordonantele pe care le-au dat.
    Mi-a placut azi cu Bacalbasa ca l-au zguduit un pic…era saracu ca**t tot, jandarmii si ei un pic panicati….. asa trebuie . facut.
    Prezic ca maine Dragnea va fi achitat, pentru ca omul trebuie sa fie achitat …asa au dictat cei de sus, si de aici in colo Dumnezeu cu mila.

    P.S nu sunt cu violenta, dar cand vezi ce fac parca nu ai alta solutie.

    Seara buna prieteni !

    00
    • Mutra lui Bacalbasa – priceless!

      00
    • La „protestul” psdistilor au facut cordon de jandarmi sa nu intre rezist printre ei. Pe clownul de Bacalbasa de ce nu l-au obligat sa ocoleasca parcul? S-a dus el tantos printre protestatari sa ii zgandare un pic.

      00
  6. aaaaaaa…pai zi zoso asa….deci e ok daca justitia independenta hartuieste politicieni prin comanda politica a adversarilor administrand in privat judecatorilor „probe” la care inculpatii nu au acces! e altceva! acum inteleg cum functioneaza statul de drept!

    00
    • stim, stim… nu conteaza ce ai facut, conteaza ce poate fi dovedit la tribunal. mai ai frati pe acasa?

      tocmai de aia trebuie protocoalele alea, pentru a se obtine si folosi dovezi cu cat mai putine(preferabil fara) abuzuri.

      si in mod normal justitia si serviciile de informatii ar trebui sa fie independente de politic dar eu tot nu reusesc sa inteleg cum poti face un abuz asupra unui infractor indiferent cine comanda obtinerea dovezilor atat timp cat sunt adevarate.

      00
    • unlike la comentariu nasol inseamna ca e mishtok. :-)

      00
    • @thebblack a avut dreptate brucan că românii vor învăţa greu democraţia. răbdare, până o învăţăm noi, poate nici nu mai e la modă.

      00
    • Taaaaaaaaaaaaci in plm de prost. Singura proba fabricata e capu tau spalat inauntru de toate prostiile

      00
    • @thebblack

      „mod normal justitia si serviciile de informatii ar trebui sa fie independente”

      Ai dreptate, in teorie. Problema este ca totul este exact pe dos. Acesti oameni (seful DNA, seful SRI, judecatori CCR, etc.) sunt si o sa fie SUBORDONATI PE VIATA persoanei care le-a numit in functie. Toata lumea stie ca numirile in functie nu se fac pe meritocratie ci pe cat de controlabila e persoana respectiva.

      „dar eu tot nu reusesc sa inteleg cum poti face un abuz asupra unui infractor indiferent cine comanda obtinerea dovezilor atat timp cat sunt adevarate.”

      Asa cum ziceam mai sus, este vorba de subordonare. Daca eu o numesc pe Kovesi sefa DNA (sa zicem) si 10 persoane fura (printre care si cel mai bun prieten al meu), eu o „ajut” (a se citi imping de la spate) pe persoana responsabila de gasirea si condamnarea vinovatilor sa ii ancheteze doar pe ceilalti 9 si sa-l ignore pe al 10-lea.

      Cine crede ca nu asa functioneaza domeniul public in Romania se inseala. Nu poti sa castigi o licitatie cu statul de peste 100k de euro daca nu esti prieten cu cineva. Garantat 100%. Oricat de bine as face eu acel lucru, mereu o sa castige licitatia firma unui var de gradul al doilea sau al unei iubite din copilarie.

      00
    • Retarzilor, protocoalele alea faceau asta: inafara probelor din proces judecatorul primea suplimentar probe furnizate De servicii LA care inculpatul nu avea acces si nu putea sa se apere. D-aia avem LA fond sentinte cu „nu exista fapta!” pt ca Pe procurori ii durea-n cur sa faca in dosar Pe bune. La instanta definitiva primea judecatorul dosarul in plic LA secret si gata condamnarea.

      00
    • 2blog, da, nu e ok ca ala singur sa fie ignorat. serios chiar nu e. dar la fel de serios, e mult mai rau sa ii ignoram pe toti 10 pentru ca „abuz”…

      PCH, multumesc. cred ca m-as intelege perfect cu maica-ta.

      00
  7. E un mecanism, rotitele alea mari, penale, le angreneaza si pe alea mai mici care habar nu au pe ce lume sunt, dar simt si ele ca fac parte dintr-un angrenaj sau se invart fara voia lor. Deja protestele au devenit ceva obisnuit. Probabil ca aia dimineata la cafea se uita pe geam sa vada daca mai e vreun protestatar nou, cu ce a mai venit imbracat unul, altul. Sa poti arata intradevar ca esti o forta, trebuie sa fie constant cateva zile, poate saptamani, cateva sute de mii de oameni in strada.
    Mai e si o alta parte, blocarea aparatului de stat. Neplata taxelor, diminuare consumului, dar trebuie o actiune comuna. Nu, lasa ca sunt altii care fac deja asta, noi putem manca linistiti pizza la terasa… solutii sunt dar trebuie unitate.

    00
  8. Ca avem spitale praf si oamenii mor de infectii instraspitalicesti – asta nu e atentat la siguranta nationala ? Ca nu avem autostrazi si avem cea mai mare rată a accidentelor mortale mortalitate din UE -asta nu e atentat la siguranta nationala ? CFR praf si pulbere.
    Nu inteleg de ce e nevoie de protocoale ca sa ne asculte SRI-ul.

    00
    • Exact la asta cu spitalele și autostrăzile mă gândeam și eu când țipa PAH că de ce se bagă SRI la corupție, că ei să se ocupe de altele.
      Lasă, pe ăia care mută 1 kil de iarbă îi poate fila SRI și peste o săptămână, și pe secuii care fac scandal, și pe fraierii din instituții care sar la 500 de euro mită.

      Postacii PSD au acum ordine să bage texte gen „E și Dragnea corupt, dar cu DNA nu e bine”. Cumva parcă ar ține și cu oamenii întregi la minte, dar ți-o strecoară și pe aia a lor.

      00
  9. Am citit ambele protocoale, e fix frectie. D-asta nu vorbeste nimeni decat ca exista, nu si de continut, sau de faptul ca la momentul la care au fost semnate nu aveau parchetele resurse ca sa faca un filaj. Niste baieti erau efectiv invulnerabili, mai ales ca aveau si au oameni peste tot si era imposibil sa aranjezi un flagrant.

    Dar na, statul paralel, nu stim ce e dar vrem sa aflam (ca sa citez un clasic in viata).

    00
  10. NOU
    #33

    Oamenii de rand dau chiar mai des peste abuzurile justitiei. Da, sigur, nu sunt la acelasi nivel ca cele care li se intampla *unora* dintre astia „de top”, dar sunt la fel de mizerabile si merg mana in mana cu incompetenta. Dai de un judecator caruia ii este lene sa admita o expertiza intr-un dosar, dai peste altul caruia ii este sila de caz si respinge pe banda rulanta probe, sau peste un pusti de 20 si ceva de ani care este judecator intr-un caz de divort si tutela, dai peste un procuror care din martor te face inculpat pentru ca nu i-a placut ce raspunsuri i-ai dat, cazurile sunt nenumarate. Si toate lucrurile astea se intampla SI din cauza genului asta de protocoale, nu din cauza lor specific, dar pentru ca acesti oameni stiu ca au un spate, si nu li se poate intampla nimic daca isi bat joc de vietile unor oameni.

    00
    • Asta e incomententa generala din Romania. Exista si in spitale si in biserica iar justitia nu-i cu nimic mai speciala.

      00
  11. Doar eu am senzația că sunt mult mai mulți cei care cred prima parte, aia cu condamnarea nevinovaților? Orice Gigel trăiește cu speranța că va da și el vreodată vreun tun d-ăsta de sute de mii de euroi și atunci îl va lega SRI-ul /DNA-UL /KGB-ul / FBI-ul. Asta vor să-i facă „agenturili” astea lu’ săracu’ Gigel: să-l lege „nevinovat”. Noroc cu tătucul Dragnea că-l apără.

    00
  12. abuzurile multe, multe care ne lovesc pe noi cei oarecare se petrec in civil. Si sunt o gramada. Aveti avocati pe aici si pot da detalii diverse.

    00
  13. 1 – Daca sunt asa de bune de ce le tin secrete?
    2 – Unii au zis ca 2 protocoale au fost anulate. Daca sunt ok de ce au fost anulate?
    3 – Fa un apel sa iasa lumea pe strazi sa ceara ca protocoalele sa ramana secrete.
    4 – In ce tara din UE mai exista astfel de protocoale?
    In cazul in care se publica poate imi raspunde cineva la obiect nu cu vrajeli gen n-avem autostrazi, strivim viermii pesedosi si altele de genul asta ‘inteligent/european’

    00
  14. mi-e cunoscuta enigma aia din poza :))

  15. 1 – nu mai sunt secrete
    2 – care unii, care protocoale ? Link, ceva dovezi, nu povesti.
    3 – avem probleme mai importante de rezolvat
    4 – daca sunt secrete este cam complicat sa aflam, daca nu sunt secrete, google it.

    Acum ca ti-am raspuns imi poti raspunde si tu la urmatoarele intrebari:
    1. Care sunt prioritatile tale in aceasta tara?
    2. Consideri ca trebuie sa investim in domeniul educatiei sau este ok modul actula in care evolueaza insitutiile de invatamant si cadrele didactice?
    3. Consideri ca trebuie sa investim in domeniul medical sau este ok modul actual de dezvoltare al sistemului de sanatate?
    4. Iti place cand te duci vara in Grecia si circuli pe autostrada? Ai vrea si tu sa vizitezi Romania si sa nu mai pierzi o zi din viata, daca chiar viata oe drumurile tarii?

    Astept cu interes raspunsurile tale.

    00
    • me? me?

      1. sa huzuresc
      2. da, educatia e importanta
      3. nu, trebuie sa platim mai mult CASS
      4. nu ma intereseaza sa vizitez romania mai departe de mamaia si inapoi

      00
  16. Poate că mie nu mi se întîmplă, dar senatorului votat de mine, da.
    Poate că mie nu, dar ministrului care reglementează domeniul meu de activitate, da.
    Poate că mie nu, dar judecătorului care judecă cum a intrat un şmecher pe terenul meu, da.

    00
    • E ca şi cum ai spune „nu te revolta de cum îi tratează statul pe copiii cu cancer/autism”, ca tu nu ai copii.

      00
    • Gogule,
      Daca esti in regula, nu furi, nu faci infractiuni, atunci de ce te afecteaza?

      Poate nu stiai, dar TOATE convorbirile sunt inregistrate si datele se pastreaza parca 6 luni. Numai daca e nevoie se apeleaza la accesarea lor.
      Deci, oricum ar fi tot esti ascultat.
      Nu mai bine iti vezi de treaba in mod corect?
      Aaaa, daca vrei sa faci tu invarteli si altele, atunci e normal sa iti fie frica :)
      (tu sau senatorul/ministrul/etc. alesi de tine)

      00
    • Sunt inregistrate numai detalii despre convorbiri, la ce ora, cat a durat si intre ce numere. Continutul nu (sau nu stiu eu sa fie :) )

      00
  17. Feisbucul stie mai multe despre oricine are cont la ei decat viseaza serviciile.Si fix asta e treaba serviciilor sa asculte ce face omul obisnuit.Sunt penibili politicienii care sustin asta.Intrebarea e daca sunt crezuti sau nu.

    00
  18. Ce paradox… vrei democratie si legalitate, dar cu incalcarea legilor si prin abuzuri.
    Ceva nu se leaga :)

    00
    • Păi hai să vedem daca ăștia se opresc din manevre dacă îi rugăm frumos.

      Nu vor abuzuri? Păi cine a început cu căcaturi?

      Nu poți să te dai mafiot și apoi să te plângi de abuzuri. Măcar așa din orgoliu, faci un căcat și ți-l asumi până la capăt, nu o dai la întors ca un șoarece că vai, au fost unii mai șmecheri decât ai fost tu și acum au găsit ceva împotriva ta.

      Numa zic.

      00
  19. Imi place ca pe Tolontan imediat il mirosi cand publica „servite”, dar la RISE nu vezi nimic in neregula; aia sunt onesti si transparenti :D

    00
    • Nooo, Rise nu da servite. Rise da numai servite.

    • Atat Tolontan cat si Rise am vazut sa scrie despre afaceri si mafii din toate taberele. Tolontan chiar si despre secu’ in cazul Hexipharma, Rise nu am vazut inca.

      Poate or pica anumite anchete prea convenabil raportat la unele intamplari mioritice, dar nu reusesc sa inteleg de partea cui sunt. Ca Tolontan cel putin mi s-a parut foarte echilibrat, iar Rise a bagat si cu PSD, si cu PNL/PDL.

      Refuz sa cred ca sunt mercenari si le livreaza la comanda pt bani, sau ca USR+Ciolos=new secu. Astea-s deja teorii ale conspiratiei.

      00
  20. Ciprian 2 – Ti-am raspuns dar nu a aparut

    00
  21. Spuneți-i domnei Rarinca asta.

    00
  22. @Ciprian 2 – Nu apare raspunul meu asa ca reiau dar fara detaliile scrise prima data.
    – ai cerut link – https://revista22.ro/actualitate-interna/consiliul-superior-al-magistraturii-a-fcut-public-protocolul-cu-sri-denunat-n-2017
    – trebuie investit in educatie, sstemul actual nu e ok
    – sistemul medical actual nu e ok la fel cum nu e ok nici faptul ca sare unul din tufis si acuza 77 de medici oncologi ca sunt spagari iar recent am aflat ca nu sunt spagari.
    – autostrazi e bine sa se faca. Toate guvernele sunt vinovate pentru situatia de acum
    – prioritati: libertate de exprimare, legi bune aplicate corect pentru toti nu selectiv, educatie ca sa nu mai ajungem cu conducatori precum fata care nu intelege nimic si baiatul autodeclarat politruk.
    Legat de raspunsul tau, daca sunt alte probleme de rezolvat de ce nu te duci la cei care protesteaza, Bot, Angi, Sandi si restul sa le spui de aceste alte probleme importante? De ce nu-i raspunzi celui de mai sus care scrie ca vrea sa fie ascultat? asta costa bani de la buget si doar ca sa fie ascultate niste prosteli. Baietii se revolta corect ca un primar ia din banii publici dar nu zic nimic pentru aia care toaca bani pentru strutii lu’ Grebla sau pentru alte nazbatii despre care in final aflam ca ‘fapta nu exista’.

    00
    • Bun, deci putem spune ca avem 3 subiecte importante (educatie, sanatate si transport) pe care am dori sa le adreseze actualii si viitorii reprezentatnti ai poporului.
      In momentul de fata insa acestia au cu totul si cu totul alte preocupari si consider ca preocupairle lor actuale nu au nici o legatura cu bunastarea si viitorul tarii.
      Daca maine ar incepe sa umble prin scoli, spitale si pe santiere si sa miste lucruri (licitatii/constructii) cred ca nimeni nu ar mai sta sa ii supravegheze 24/7 si sa ii ia la injuraturi.

      „Legat de raspunsul tau, daca sunt alte probleme de rezolvat de ce nu te duci la cei care protesteaza, Bot, Angi, Sandi” – aici pot spune doar ca fiecare padure are uscaturile ei. Dupa cum bine observi cei mai naivi si un pic mai dilii au momentan curajul sa iasa in fata si sa vocifereze, dar fara mult impact, pentr ca nici piata nu este pregatita sa aiba un lider si sa fie directionata, iar cei mentionati de tine cu atat mai putin nu pot pretinde vreo influenta din postura lor.

      Daca diseara m-as duce in piata sa incerc sa ii fac pe oameni sa se gandeasca la cele 3 subiecte pe care eu le consider indispensabile pentru a mai spera la un viitor ok probabil m-ar usuii si pe mine si ar considera ca vreau sa denaturez protestele.

      In momentul de fata am aplicat pentru inscrierea intr-un partid politic si voi incerc sa imping lucrurile de acolo. Trebuie sa venim catre alegatori cu o oferta clara si un plan concret pe minim 5 ani: uite facem asta, atata costa, asta e prognoza bugetara, asta e evolutia salariilor si pensiilor, vreti bine, nu vreti, sanatate…

      00
    • Apropo de link-ul cu protocolul denuntat, se pare ca acesta a fost denuntat acum mai multe de 1 an de zile. „Protocolul a fost denunţat în cursul lunii martie 2017, prin acordul părţilor”. Avand in vedere ca renuntarea a fost de comun acord nu vad ce e de comentat aici. Probabil l-au denuntat si au creat unul nou, raportat la noile legi si proceduri, evident secret :).

      00
    • Am raspuns si la restul afirmatiilor tale, daca are timp zoso cat sta prin trafic in Bucuresti sa dea un approve, e ceva mai lung commentul si a intrat in moderare :)

      00
  23. @ Ciprian 2 Problema ramane. Nu a fost denuntat acum ci acum 1 an, poate e altul tot secret, important este ca judecatorii sunt peste partile implicate si nu amici doar cu unii. Mai este problema ca SRI nu are ca obligatie sa se implice in justitie. Aceasta e facuta de judecatori. In unul din protocoale se prevedea ca procurorii sa raporteze in maxim 60 de zile la SRI. Procurorii liberi nu au de ce sa raporteze nimic nici la SRI nici politicienilor. Asta conform legii. Daca conform protocolului trebuie sa raporteze inseamna cu nu e conform legii. Se stie ca SRI trimite informari inaltilor oficiali. Ai auzit ca acestia sa aibe obligatia ca in 60 de zile sa ‘raporteze’ ce au facut cu informarile? Astept raspuns. Mai astept raspuns si la intrebarea de ce nu te duci la Bot sa-i spui ca avem alte probleme mult mai importante si la intrebarea de ce nu-l lamuresti pe cel care a scris ca vrea sa fie ascultat din bani publici pe costurile suportate de toti cei care platesc taxe. Zoso zice ca oamenii obisnuiti nu prea dau ochii cu abuzurile. Posibil cu un tip de abuzuri. Sunt insa destule cazuri de soferi care fac accidente, chiar omoara oameni si sunt judecati in stare de libertate. Astia sunt un pericol tocmai pentru oamenii obisnuiti nu pentru politicieni care in majoritate nu sunt pietoni. Nu mi-ai zis care sunt acele alte probleme importante. Daca te referi la sanatate si educatie e ok, am inteles dar nu am vazut ca protestatarii sa ceara saptamanal sa se rezolve aceste probleme. Dupa tragedia de la Colectiv s-a vazut cum e cu situatia de la sanatate. Pe vremea aia era vinovat de serviciu Ponta. A venit alt guvern iar rezultatul a fost ca PSD a castigat alegerile cu procent mai mare. Acum vinovat de serviciu e Dragnea. O sa scape lumea si de el si probabil ca o sa vina Sica Mandolina si se rezolva toate.

    00
  24. @ Ciprian 2
    Acum am citit raspunsul tau cu detalii. Eu am scris pana sa-l citesc, In primul rand apreciez raspunsul serios si logic. E interesant si bine ca vrei sa faci ceva impreuna cu cei din partidul la care ai aplicat. Pe langa educatie, sanatate si transport cred ca important este sa gasiti rezolvari si la justitie. Legea actuala a achizitiilor publice permite taraganarea licitatiilor si cu toata bunavointa nu se pot face lucruri importante daca unii pun piedici constant fara sa fie pedepsiti. Cu siguranta voi primi injuraturi dar tot risc si te intreb urmatoarele:
    – ai avea curaj sa propui marirea redeventelor pentru cei care exploateaza resursele naturale? Adica peste plaja actuala de 3,5-13,5% care prin smecherii tinde des catre 3,5% la care se adauga profitul care pleaca prin hotia care se numeste ‘optimizare fiscala’
    – ai avea curaj sa propui modificarea legii astfel incat BNR sa devina o institutie care sa lucreaza in interesul Romaniei? Daca ai nevoie de detalii te rog sa-mi spui.
    – ai avea curaj sa modifici legea cu vanzarea pamantului catre straini in sensul limitarii si cu conditii avantajoase pentru Romania? Am auzit abureala ca pamantul ramane, strainii nu pleaca cu el. Corect insa nu trebuie sa plece ei cu pamantul cand ii pot goni pe oameni. Daca vrei sa faci o treaba serioasa, pui pe careva sa adune toate legile pe tema asta si apoi sa pui in discutie ca sa se aleaga varianta cea mai avantajoasa pentru noi. Ma refer la tarile din UE. Mai poti cauta sa afli cat a castigat Romania pentru terenurile vandute. Nu ma refer la banii obtinuti prin vanzare ci la calitatea/cantitatea produselor facute la noi. Adica sa fie mai bune si mai ieftine pentru romani pentru ca lozincile asa spun ca prin concurenta si eficienta produsele devin mai bune si mai ieftine. Cu pamantul bun de la noi, cu banii si tehnologia celor care au cumparat ar fi trebuit sa ‘spargem avioane’ Probabil ca ‘sparg’ cei care au investit si asta inseamna ca cetatenii nu prea au de castigat din aceasta afacere asa cum e acum.

    00
    • Inteleg exemplele pe care le-ai dat si tu, eu am dat doar exemplele pentru care eu am o vizibilitate acum directa si le-am urmarit, dar vezi asta ar trebui sa fie un inceput pentru noi toti.
      Din discutii, din dezbateri trebuie adunate ideile, sortate pe domenii si prioritizate. Din pacate nu prea avem ceea ce se cheama „debate” in sange, momentan suntem inca la stadiul de care tipa mai tare…
      Personal consider la o privire din avion, as zice ca trebuie sa crestem redeventele. Evident sunt niste resurse finite, de importanta strategica, trebuie administrate cu atentie, atat resursele naturale cat si pamantul. La partea cu pamantul cred ca tine tot de educatie combinata cu istoricul comunist. Probabil e un blocaj acolo sa se uneasca proprietarii de terenuri pentru a eficientiza costurile de productie, le aduce aminte de vechile CAP-uri. Nu stiu aici ce restrictii sunt din punct de vedere al legislatiei Europene, pentru a bloca achizitiile de catre straini, dar nu sunt nici de acord sa le tinem noi degeaba… (O intrebare aici daca ai mai multe detalii, la OMV/Petrom cum functioneaza treaba: platesc redevente ei direct catre stat, iar apoi consumatorul final mai plateste o data 50% catre stat din pretul la pompa, prin taxe si altele ?)
      La partea cu BNR chiar nu am nici o cunostinta generala despre subiect, nu ma pot exprima.
      Ma rog, intram in detalii si o dam in romanisme, ne pricepe si avem o parere despre toate.
      Sustin faptul ca trebuie facute dezbateri, adunate idei, prioritizate si impartite pe grupuri de expertiza. Nu ne pricepem toti la toate…

      00
  25. Am vazut si am raspuns. Am scris mai mult deci mai dureaza.

    00
  26. Niste coarde securiste vor sa ne facă să spunem că laptele e negru. Brr

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.