Care e faza cu profiturile scoase prin offshore?

Propunerea Alinei Gorghiu, de a impozita profiturile scoase din țară de multinaționale, e stupidă, dar e de înțeles. Fiecare firmă își optimizează cum poate costurile, pe lângă că mai primesc de la stat ajutoare pentru că creează locuri de muncă.

N-am dat să mă pronunț câți bani înseamnă asta la buget, dar știu altceva:

  1. e mai ușor să îi jupoi pe cei pe care i-ai prins deja în plasă.
  2. e greu să gândești politici fiscale să îi prinzi în plasă și pe cei care sunt în afara sistemului.

La asta se reduce totul: avem nevoie de bani, să mai luăm de la cei care nu pot să scape în loc să găsim metode să convingem oameni de pe piața neagră să intre în legalitate sau, mai rău, să colecteze toate impozitele.

Eu sunt încă bine, din iulie până azi nu s-a întâmplat nimic. Am fost la sediul ANAF, în 3 intrări sunt numai casierii, am citit ce scrie pe fiecare și nu m-am lămurit unde să stau la coadă, am căutat un birou de informații, nu l-am găsit, le-am urat succes și m-am cărat.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

44 comentarii

  1. Pai ideea tocmai asta e – sa plateasca impozit si cei care se fofilau pana acum…
    Alternativa ar fi sa creasca impozitarea pentru cei care platesc deja…

    Fofilarea prin Offshore nu e tocmai ok – chiar daca e legala… In principiu , se scuteste impozitul pe profit ( ca restul impozitelor – TVA etc, se platesc in tara ). Impozitul pe profit e 16%. Si daca ar fi 5% astia tot si-ar scoate impozitul in offshore… Pentru ca se poate…

    00
    • Nu, alternativa ar fi sa mai scazi din cheltuieli, nu sa iei 10 piei de pe oameni.
      Cat despre „fofilat” (se cheama optimizare fiscala, apropo) – cum distingi intre ala care chiar cumpara ceva servicii din Olanda sau Cipru si ala care face mutare de profit? Nu de alta, dar au baietii astia niste directori economici platiti cu mii de euro tocmai ca sa gandeasca scheme de optimizare de nu o sa il prinda in veci un functionar cu ASE-ul la IDD.
      Concluzia mea: gargara electorala ieftina din zona „agenturile straine e de vina”, ca omul sa uite cine il face de fapt la buzunare.

      00
    • @ florin, e practica curenta asta in tari mai cu apa calda decat noi: daca ii prinde ca fac chestii din astea, in UK parca le mai pune inca 5% impozit pe profit. Uite si un exemplu la nivel European: https://www.theguardian.com/business/2016/aug/30/apple-pay-back-taxes-eu-ruling-ireland-state-aid . Ce crezi, Apple o sa se supere, sa-si ia jucariile si sa plece acasa din EU? Sau daca o multinationala cumpara bunuri si servicii de la firma mama din Cipru sau Irlanda la de cateva ori pretul pietei o sa atraga sau nu atentia autoritatilor. Evident, procesul e complex dar nici sa ii lasi sa culeaga doar beneficiile nu e o solutie.

      00
    • @Florin – chief, e destul de simplu, ala care da ceva – drumuri, asigurari etc- ia pieile, i.e. impozitele de pe oameni, ca are nevoie de ele. Cipru, care da o casuta postala, ia cat sa-si acopere cheltuielile cu casuta postala. Logic, nu?

      00
  2. In primul rand, legislatia noastra fiscala, e o mare harababura, fiecare isi vede de interesul lui si din cauza asta avem cod fiscal schimbat odata la 1-2 ani. A doua mare problema, este chiar institutia ANAF, care este cea mai slaba si corupta(vezi cazul Murfatlar si nu e unu singular), raportat la ceea ce ar trebui sa faca.

    Observatiile tale sunt corecte, numai ca, numarul celor prinsi aceasta morisca, va scadea din ce in ce mai mult, adica vor ramane bugetarii si cam atat. Fix din aceasta cauza, apar diverse legi(asta e prima) si campanii(vezi chiriile), care se vor prezenta ca mari realizari, dar ele vor fi niste mari chixuri(degeaba colectezi peste medie, daca in justitie vei pierde ce ai colectat ba chiar mai dai si dobanda pentru asta). Si sunt sigur, ca firmele mari de avocatura urmaresc cu interes si isi freaca mainile de bucurie, daca vor exista lacune cum au fost in mai toate legile date pe maretul nostru cod fiscal.

    Asa ca, in cele din urma, vor plati prostii care vor ramane sa plateasca, asta daca nu te duci in vreo tara prietenoasa din toate punctele de vedere. si ramai acolo.

    00
  3. Daca vine la tine patronul (ipotetic vorbind) si te intreaba: ce alegi, o reducere de 40% la salariu si nu mai folosim ofshoruri sau ramane la fel? Nu de alta, dar e plin Bucurestiul de socialisti de multinationala.

    00
    • Cam aşa ceva, toată lumea e socialist pe banii altora.

      Ca şi în america, statul să dea, statul să drege, statul să facă.
      Vine unu şi le zice da bine, dar atunci va trebui să plăteşti mai mult.
      La care răspunsul e întotdeauna acelaşi: da nuuuuuuuuuuuuu….să ia de la ăia bogaţi, să ia de la altul nu de la mine, că eu sunt sărac.

      Nu neg, socialismul e frumos, idealist, cu intenţii foarte bune. Dar doar dacă e pe banii altora.

      00
    • Nu nu, aleg să nu îţi mai schimbi tu bentley-ul în fiecare an şi să dai salarii ca lumea!

      00
    • bogdan: adica tu sa ai salariu mai mare dar el sa nu aiba bentley! nu mai bine iti faci tu firma sa ai si tu bentley?

      10
    • Problema e ca are dreptul de a alege. Dupa mine, in maxim 15 ani, off-shore-urile astea vor fi inchise, si daca asta pare radical, ganditi-va ca nu mai exista practic secret bancar in Elvetia, si ala a supravietuit WW I si WW II.

      00
  4. Cand platesti sute de taxe,, cand platesti taxe foarte mari, cand te rogi de stat cu timbrul fiscal in mana si dosarul cu sina la subrat ca sa iti ia banii pentru taxele alea…pai nu iti vine sa iti bagi profitul in alta tara mai stramta la gaura de impozitare?

    00
  5. Pe scurt. Eu vin la tine, ma cac, dar apa o trag la mine acasa.
    Iti convine?
    La fel e si cu scosul profitului. Unde faci afaceri, acolo platesti impozit. Asa mi se pare corect.

    00
    • Platesc oricum o gramada de taxe, nu e chiar asa (salariile angajatilor). Dar daca ii tragi de profitul ala mare prea tare, o sa inchida filialele din RO si o sa ai niste someri. Mai ales aia care vand servicii. Suntem in EU, piata de servicii e liberalizata, poti sa cumperi de oriunde. Vezi Google ca exemplu. Ce il va impiedica pe Zoso sa cumpere AdWords direct de la Google Irlanda, in cazul in care Google decide ca guvernul din Romania a devenit prea agrsiv cu Google Romania???
      Logic: nu ai cum sa ai investitori (adica locuri de munca, adica bani, adica…etc…) cand NU ai infrastructura, dar ai taxe mari!!!!

      10
    • Problema e ca afacerile le faci intr-o regiune, nu intr-un punct fix.

      00
    • Baeti…voi omiteti un lucru. Sau poate nu il stiti. Firmele cu capital romanesc platesc toate taxele (la fel ca firmele cu capital strain) si mai dau si impozitul pe profit tot aici. Ca ele, saracele, nu au sedii mama prin alte parti. Iar daca fac vreo inginerie printr-un offshore sunt instant luate la purecat si bagate in faliment de 100 de controale. Uite ca ele pot supravietui…chinuindu-se. Angajeaza si oameni.

      In timpul asta ne uitam la corporatii cum platesc zero impozit pe profit si vad ca sunt destui idioti care le dau dreptate. Chipurile nu s-ar mai descurca daca ar plati toate taxele. Dar firmele romanesti cum plm se descurca? Chiar la nivelul asta de indobitocire am ajuns?

      01
    • @John: firmele romanesti platesc toate taxele? Serios?
      Si banii in plic cum se cheama? Sau contractul de munca cu 2 ore? Dar masina plodului patronului trecuta pe firma? Dar imprumutul pentru renovat apartamentul trecut pe firma? Bonurile de benzina cumparate cu sacosa si bagate in contabilitate iti spun ceva?
      Eu nu ridic in slavi firmele straine. Dar macar nu umbla cu gainarii din astea – platesc corect salariile, taxele pe salarii, TVA, impozite locale. Repatriaza profitul? Oricum, impozitul pe profit e un mizilic fata de restul impozitelor deja platite.

      00
    • John, tu omiti un lucru. Firmele romanesti pot deveni firme irlandeze sau cipriote in trei zile si cu 500 EUR. Restul e can can.

      00
    • Firmele cu capital romanesc ca UTI, Siveco, Asesoft si restul? Hai, sa fim seriosi, platesc impozit pentru ca fac altfel de afaceri :)
      Mai puneti-le niste piedici multinationalelor, sa vedem cat de bine o sa fie.

      00
  6. Sistemul de externalizare e banal de simplu si nu prea ai ce sa le faci. Cum ii poti obliga sa nu „cumpere” un serviciu de consultanta din Cipru de la firma lor proprie ? Firma din Cipru emite o factura, tot ce ramane la sfarsit de an se cheltuie pe consultanta din Cipru. In Cipru profitul firmei nu se impoziteaza si asa le raman banii. Ai putea sa le pui un impozit pe banii ce ies din tara catre anumite destinatii dar atunci incalci o caruta de tratate si valori europene, etc. Ar trebui altfel gandit: profit zero si taxe pe cifrele de afaceri, asa le-ai da la gioale. Insa atunci lovesti in cei mici, care multi abia se taraie pt ca nu poti face discriminare.

    10
    • Ei impozitezi cifra de afaceri de la cateva milioane de euro in sus. Sunt cel mai destept de aici?

      00
    • Nici cifra de afaceri nu e un indicator foarte bun si depinde foarte mult de domeniul de activitate.

      Un magazin mic poate avea o cifra de afaceri mare fata de o firma de arhitectura de exemplu.

      00
    • @Ted
      Nota 2, stai jos.

      00
    • @ciocanul
      Factura fara document justificativ este ilegal.
      Trebuie sa aiba in spatele facturii emise din Cipru un deviz justificativ al cheltuielilor regasite in factura.
      Apoi, institutiile in drept pot verifica realizarea efectiva a acelor cheltuieli din deviz.

      00
    • @Alexx nu stii cum se fac lucrurile. Se aduce un trainer angajat la firma din Cipru, ala tine o zi de „training” la top management, cu factura, deviz, desfasurator, materiale de training si tot ce mai vrei tu. Da si diplome color, daca vrei tu.
      La sfarsit, taie factura: 100.000 EUR / 1 ora de training, ca asta e tariful lui. Inmulteste cu 8 ore si cu 12 luni (ca vine omul lunar sa ii invete pe manageri chestii) si vezi cat iti da.
      A venit omul? A venit. A tinur ore? A tinut. Valoareaza 100k ora? Pai cine hotaraste ca nu?

      00
    • @Alexx

      Serios acuma, crezi că un deviz justificativ e tot ce va opri o multinaţională ca Google să scoată banii?
      Îţi generează 10 TB de devize justificative, noroc la verificat. Dacă le termini, mai generăm 100, după care urlă în instanţă că nu s-au verificat toate probele.
      Au ăia 100 de ani timp să tot verifice devizele.

      Sau generează automat 100000 de facturi cu sume mici, cu produse reale. Crezi că AI-urile nu sunt folosite în softurile de optimizare fiscală? Demult chiar.
      După care vor contesta fiecare factură :) 1000 de ani pot sta în procese dacă chiar vor.

      00
    • Transfer pricing, e o chestie importanta si trebuie facuta at arm’s length, adica in termeni comerciali, adica nu poti plati 300 EUR pe ceva ce face 3 EUR.

      http://www.oecd.org/ctp/transfer-pricing/45765701.pdf

      Problema nu e ca e legal, problema e ca nu sunt verificari.

      00
    • @Manu, florin
      Asa este, sigur ca incentive-ul pentru a exporta banii (de fapt profitul) este foarte mare,
      si multinationalele cauta si vor cauta metode pentru a o realiza.
      DAR
      Asta nu inseamna ca este a) moral ; b) util pentru Romania
      In aceasta situatie, mi se pare normal ca institutiile pe care le platim cu bani grei lunar sa caute metode la randul lor pentur a limita si finalmente stopa transferul de bani de aiurea.

      Probabil ca la un moment dat (nu prea departe in viitor) se vor cere justificari de cheltuieli pe lantul de valoare – adica se vor cere justificari ale devizelor / tarifelor din fiecare factura considerata suspecta de a sta la baza unui transfer de valoare catre strainezia.
      Si da, e un fel de nationalism , un nationalism economic…

      00
    • „Cum ii poti obliga sa nu „cumpere” un serviciu de consultanta din Cipru de la firma lor proprie ?”
      pai e simplu:
      1. nu poti sa ai consultanta pe mai mult de 10% din profit sau 1% din CA sau variante. punct.
      2. ai profit apropiat de zero la cifra de afaceri de miliarde? inchide taraba pentru ca si asa nu faci bani, corect?
      3. platesti impozit forfetar, procent din CA.

      00
    • @eddy, sunteti saraci fratilor. maxim 1% din CA , 10% din profit? de ce? asta e opinia ta ca atat valoreaza o afacere. sa nu uitam ca uber si multe alte firme din USA nici acum nu-s pe profit sau sunt dar e mic(raportat la cifra de afaceri), intra bani si se pierd bani, miliarde, hai sa inchidem tot ca nu e profit de 20% =))

      00
  7. Ai platit aia 400lei pana la urma ? Sa vezi ce dragut e cand te trezesti executat pentru niste sume derizorii de care habar n-aveai pentru ca de fapt a fost la mijloc o eroare, iar hartia prin care esti somat sa platesti n-a ajuns niciodata in cutia de scrisori.

    00
  8. Răspunsul ți l-ai dat singur. Adică „în loc să găsim metode să convingem” înseamnă că trebuie să gândească cineva dar nu au promovat oameni care să gândească. Și atunci cel mai simplu e să îi mulgi pe cei care oricum plătesc.

    00
  9. Buba este ca din Ro s-a cam furat tot ce s-a putut. Fabrici, terenuri, paduri, alte bunuri mobile sau imobile de furat nu mai sunt (nici macar fier vechi nu se mai gaseste). Singura sursa a ramas sifonarea bugetului prin contracte supraevaluate (vezi costuri autostrazi, sisteme IT, etc.). Prin urmare este o nevoie imensa de bani la buget asa ca fiecare cauta surse unde poate.

    00
  10. Tie, zoso, sau voua, vi s-a parut justificata pretentia lui Nicolae de a i se rabat la plata impozitelor, amenintand ca-n caz contrar se muta la bulgari ? Ilegal nu e in niciun caz, se practica oriunde-n lume, dar moral cum vi se pare ? Ar fi facut el vreodata bani la vecinii bulgari ? Sau hai sa generalizam umpic: ti se normal sa vinzi decenii la rand masini de zeci sau sute de mii de euro nemtilor beneficiind de puterea de cumparare a Germaniei, ca apoi, dupa ce ai acumulat averi de miliarde, sa te uschesti tu si/sau firma ta, daca nu prin paradisuri fiscale, atunci cel putin in tari cu un regim fiscal mai relaxat ?

    P.S. Poate cineva confirma informatia ca la obtinerea cetateniei US te obligi sa platesti impozitele numai la ei ? O informatie pe care n-as dori s-o raspandesc daca-i falsa. Multumesc !

    00
  11. eu m-am oprit din citit la „este, de fapt, o transpunere în legislația națională a Directivei UE 1164/2016 – The AntiTax Avoidance Directive (ATAD )”

    care-i morala de retinut din postul asta (si comentariile lui)? ca alina gorghiu e proasta si nu stie sa face legi? ca ue e naspa si baga pe gatul nobililor daci directive de-astea neadaptate realitatii? era vreo diferenta daca propunea legea asta insusi ion iliescu sau zombie vadim?

    00
  12. Pai taxele in Romania sunt mult prea mari pt ceea ce iti ofera statul inapoi. Mi se pare absolut normal sa faci tax avoidance. Caz concret: Ai PFA, esti programator si ai clienti doar in afara Romaniei, in UE (esti operator intracomunitar). Daca depasesti 220 000 RON venit anual intri la plata TVA pe langa impozitul de 16% pe profit, CAS si CASS. De ce as plati eu TVA-ul daca nu cumpar nimic pt activitatea mea si nu recuperez nici un TVA?
    Cum eviti plata TVA: facut alt „PFA” pe numele meu intr-o tara din Europa iar cand ma apropii de pragul de 220 000 RON in Romania facturez de pe PFA-ul extern.

    00
  13. Eu sunt încă bine, din iulie până azi nu s-a întâmplat nimic. Am fost la sediul ANAF, în 3 intrări sunt numai casierii, am citit ce scrie pe fiecare și nu m-am lămurit unde să stau la coadă, am căutat un birou de informații, nu l-am găsit, le-am urat succes și m-am cărat.

    Mmmm, dacă se apucă să tragă vreo câţiva ca tribut de sacrificat, şi te vor alege, nu crezi că va fi mai rău? Dacă se vor uita şi pe treaba cu tencuitul casei, nu ştiu… e îndeajuns să intri la zdup?
    Cu d-ăstea, bine, eu nu risc.

    00
  14. Întrebare de 30 arginţi: În cazul celor care lucrează la acele multinaţionale offshore (în consecinţă, le place condiţiile profitului scos din ţară), sunt acoliţi sau victime benevole?

    00
  15. Dell, Endava, IBM au primit bani de la guvern sa angajeze 3.000 de romani, au incasat ajutorul de stat dar nu si-au atins target-ul de angajati …
    https://economie.hotnews.ro/stiri-telecom-16465807-schema-ajutor-stat-din-sapte-companii-vor-primi-ajutoare-stat-valoare-67-milioane-euro-pentru-crearea-3151-locuri-munca-maxim-trei-ani.htm

    00
  16. Cand esti firma mica nu ai resursele statului, cand ajungi mare poti sa bagi statul in buzunar ca iti permiti sa platesti avocati si contabili buni si poti tine piept statului in procese asa ca renunta statul.

    00
  17. As adauga un exemplu concret la ce ai scris:

    ANAF-ul obliga micii intreprinzatori din turism, neplatitori de TVA si care lucreaza cu booking.com sa plateasca TVA la comisionul perceput de booking.

    Asta pentru ca presupune ca toate serviciile booking se produc in Romania, desi serverele alora sunt prin alte parti.

    Adica punctul 1 de la tine, e mai usor sa ii jupoi pe aia prinsi in plasa, adica pe romani.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube