E bine că se aleg preşedinţii la 5 ani?

Mă gândesc la o chestie. Înainte, candidaţii la preşedinţie erau şi pe listele de partid. Nu mai erau presedinţi, automat, erau senatori. Aveau acoperire împotriva legii. Acum, Băsescu nu are nici o acoperire. Ar fi mişto să existe o lege de genul “vrei să candidezi, nu trebuie să deţii o altă funcţie în aparatul de stat”. Ar face lupta mai interesantă.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

15 comentarii

  1. @george: pai cam asta se poarta, vezi cazul independentilor Oprescu si Eba

    00
  2. ar fi mai dragut daca cei care candideaza inainte sa isi aunte candidatura sa nu mai faca parte din partidul politic, apoi daca pierde lupta poate reintra in partid

    00
  3. @punKreas: la astia mici, dar sa fac si basescu si geoana si antonescu asa, sa vedem dupa aceea rezultatele alegerilor

    00
  4. Indiferent cum îi alegem, trebuie să îi căutăm mai întîi la cap. Altfel, riscăm să o luăm noi pe arătură. Vezi şi…http://teaca.wordpress.com/2017/11/20/suedejizarea-romaniei/

    00
  5. Băse are acoperire – dacă nu reușește să se înscăuneze, are un scaun de senator pe viață prin faptul că a fost președinte un mandat. Prin Constituție, dacă țin bine minte.

    00
  6. Era bine ca parlamentarii si presedintele sa se aleaga la 5 ani. Cei 300 de parlamentari care sa formeze o singura camera sa fie alesi prin vot uninominal (ca primarii). O perioada de 5 ani e destul de mare ca sa se vada ce lasi in urma ta. In modul asta se cheltuiesc mult mai putini bani, functia are mai multa greutate, iar timpul suficient pentru proiecte mai costisitoare.

    00
  7. Mai bine ar fi daca ar exista o conditie de genul : orice parlamentar, sef de agentie guvernamentala, ministru/prim-ministru sa aiba facuta facultatea de drept sau stiinte politice pentru a peimi functia.

    00
  8. NOU
    #8

    „Ar face lupta mai interesantă”…

    Cred ca lupta este mult spus. Simulacru. Lumea este condusa de catre corporatii, toata treaba asta cu cine cu cine se lupta, k1-uri si alte imagini pentru prosti sunt interfetele unei lumi care vrea sa distraga atentia pentru ce se intampla in background.
    Nu are importanta daca s-a votat 5 sau 4 ani de mandat, nuantele acestea nu sporesc exporturile si nici veniturile nimanui.

    00
  9. @Dorin ai gresit tara :P
    iliescu nu a mai candidat la senat deoarece trebuia sa fie garantat vanghelie ca sa mai ia un mandat …

    @zoso
    nu am auzit nici o tara in care sa existe o asemenea lege pentru presedinti.

    00
  10. esti ingrijorat ca pierde basescu si ramane somer? ce dragut. lasa ca pleaca pe mare, iar tu gasesti alt penibil ca sa l adori.

    00
  11. @zaone: asta ca sa avem parte si de mai multa gargara? Nu multumesc.

    00
  12. Nu cred ca e mare treaba daca se aleg presedintii la 4 sau 5 ani, daca apartin de un partid sau altul…important e sa fie capabil, diplomat si onest!
    Insa abia astept sa scapam de alegerile astea care se pare ca au dat peste cap toata Romania… Dupa lungi si obositoare lecturi si emisiuni tv, am ajuns la concluzia ca Geoana e o posibila solutie.. Azi la 18:30 o sa fie live pe net daca aveti intrebari.. http://www.alegeri.tv

    00
  13. Nu conteaza daca alegerile sunt facute o data la 4 sau la 5 ani, oricum aceasi „nepriceputi” ne conduc… As fi mai fericita daca candidatii ar face ceva pentru tara asta…Toti incearca sa impresioneze, sa obtina voturi si cand se vad castigatori nu le mai pasa de nimeni…

    00
  14. Mandatul de 5 ani era pregătit pentru Năstase. Cred că au acuma coşmaruri văzând că cel care va beneficia de 10 ani de mandat va fi Băsescu.
    Necesitatea studiilor de drept/ştiinte politice este apă de ploaie în condiţiile în care chiar aceste două specializări + jurnalistica sunt cele mai slabe în ţara asta. 99% din poliţişti sunt absolvenţi de facultăţi de drept.
    Ceea ce are nevoie ţara aceasta este un preşedinte suficient de înţelept pentru a se înconjura cu consilieri mai deştepţi decât el şi de a le urma sfaturile. Iar pentru asta nu are nevoie de studii superioare. Oricâte studii ar avea, nu le poate şti pe toate, consilierii sunt baza. Vedeţi exemple ca Václav Havel (scriitor – Cehoslovacia şi apoi Cehia), Lech Wałęsa (electrician – Polonia) ş.a.
    Indiferent de numărul de ani ai unui mandat de preşedinte, ne trebuie o constituţie nouă, care să prevadă mecanisme de ieşire din crize politice ca cea de faţă.

    00
  15. @zaone: Mda, probabil ca unul care termina Stiinte Politice (apropo, cred ca si specializarea de Relatii Internationale e buna, mai ales pt MAE) se pricepe la fel de bine si la Agricultura si la Industrie si la Transporturi si la…

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube