Dubele și basculantele nu au ce căuta prin parcările publice

Primăria Brașov le aduce aminte locuitorilor că nu e cazul să își lase dubele prin parcările publice.

Poliţia Locală Brașov lansează campania de informare si conștientizare „Aai dreptul să parchezi aici? respectă legea! „, prin care le reamintește conducătorilor auto și administratorilor societăților de transport că este interzisă staționarea mașinilor din patrimoniul firmelor pe străzile dintre blocuri, la capetele de linie RAT Bv ori în parcările rezidențiale. Vorbim despre autocarele, autobuzele ori camioanele sau dubele care, nu de puține ori, sunt parcate în cartiere de către șoferii de la firmele de transport, care vin acasă cu mașinile de serviciu.

Poliția Locală Brașov le recomandă conducătorilor auto să nu uite să respecte și dispozițiile HCL 152/2006 privind reglementarea staționării și parcării pe domeniul public al municipiului Brașov a vehiculelor de transport marfă și călători, care la articolul 2 precizează că „Se interzice staționarea și parcarea vehiculelor de transport marfă și călători indiferent de tonaj, în parcările publice destinate autoturismelor precum și în parcările de reședință amenajate în jurul imobilelor de locuit”. Sancțiunile specificate în cazul încălcării acestui normativ local sunt cuprinse între 500 și 1.000 lei pentru persoane fizice și între 1.000 – 2.000 lei pentru persoane juridice.

Asta înseamnă un singur lucru: când mai văd dube parcate în zone rezidențiale, pac sun la Poliția Locală, care vine și rupe frumos o amendă. Pentru că se poate, pentru că vin să-și facă treaba, pentru că așa e normal.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

67 comentarii

  1. Ultimul paragraf e wishful thinking?

    00
  2. Nu scrie „interzis pe timpul nopţii”. Când vine duba pentru o lucrare care durează 10 minute – 8 ore, cum face?

    00
    • Nici la infracțiunea furt nu se specifică „interzis în timpul nopții”, dar asta nu înseamnă că dacă încalci legea noaptea nu se aplică.

    • Din cate stiu eu noaptea nu ai voie sa faci lucrari ca iti deranjezi vecinii. Si aia la randul lor suna la politie ca nu pot dormi.

      00
    • @eftimie/ Ionuț
      M-am exprimat greșit:
      Având în vedere că nu zice că e interzis doar pe timpul nopții, cum faci când ai de lucru la apartament și firma/muncitorul contractat vine cu duba la lucrare?

      00
    • Descarca si pleaca….

      00
  3. Îl aveai pe țeavă, sau ma provoci să vin cu un update? :D

    00
    • Daca esti cel din Ploiesti sau ceva pe acolo, care vrei sa impulsionezi curatarea rablelor de pe domeniul public, pune update, sunt sigur ca sunt multi care vor sa auda :)

      00
    • Sunt unul din cei din spatele paginii de FB Primăria Munikipiului Ploiești – aia serioasă, nu parodia. Mai e nevoie de detalii? :D

      00
    • @zoso – boss, da-mi si mie IP-ul lui viata trista ala care mi-a dat minus, si mie, si colegului de mai sus. Cat de viata de cacat sa ai, sa dai din ea timp sa votezi cu minus niste postari cu care n-ai nicio treaba, doar asa de cat rau s-a adunat in tine?

      00
    • Si brusc s-au activat gheutii moralisti. Haidi pa!

      00
  4. Pe cand si prin alte orase astfel de masuri ?

    00
  5. Să zicem că sunt instalator/electrician/tamplar/firmă curătenie etc.
    Singura mașină pe care o am este duba.
    Ce fac in acest caz ?

    00
    • iti iei amenda.

      00
    • în cazul ăsta amenda aia va fi business expense standard și va fi inclusă în costurile minime ce vor trebui plătite când chemi un instalator/electrician/tamplar/firmă curătenie.

      e.g. vom avea deviz de lucrări standard minim pentru orice instalator:

      deplasare: 50 lei
      manoperă peticit țeavă de apă: 100 lei
      materiale peticit țeavă de apă: 100 lei
      supra-taxă staționare vehicul: 2000 lei.

      Total de plată: 2250 lei.

      00
    • pe acelasi principiu,romanul e invatat ce haine poarta la tamplarie/sanitare/zugraveala sa le poarte si la iesit in oras.

      00
    • Cred ca se refera totusi la masini inregistrate pe firma. Daca e masina pe numele tau sau PF, posibil sa scapi.

      00
    • Partidul nu te vrea harnic. Deci amenda.

      00
    • Si eu sunt curios. Intreaba in scris primaria. Sunt obligati sa iti raspunda.

      00
    • „Să zicem că sunt instalator/electrician/tamplar/firmă curătenie etc.
      Singura mașină pe care o am este duba.”
      Din cate stiu eu se aplica doar la masinile peste 4 metri. Exista si dube care sunt pana in 4 metri.

      00
    • Iei o masina mai mica. La fel cum tirurile nu mai intra in orase, cum faceau acum 10 ani, si au fost inlocuite de dubele de 3.5. Poti sa inlocuiesti si tu duba cu o masina mai mica, gen Dacia Dokker, cum au cei de la cablu/gaz/enel/etc. Daca ei se descurca atunci poti si tu ca instalator.

      00
    • @Cryssy Tu stii cati metri are un automobil?

      00
  6. Dar sedii de firme de ce sunt permise în zonele cu „imobile de locuit”?

    00
    • Pentru ca multe au doar casuta postala? Te-ai gandit la asta vreodata? Te-ai gandit vreodata ca gicu instalator are firma pe casuta postala acasa dar lucreaza doar pe teren in 99% din cazuri?

      00
    • ca sa intrebe cei ca tine?!

      00
  7. Am un vecin care își parchează duba pe un trotuar. Când are nevoie de ea, lasă SUVul in locul ei. Si asta de cel putin 8 ani (apare în pozele de pe gmaps de atunci). Aș fi curios cum se aplică și în București ceva asemănător. Mai zic și de rablele abandonate?

    10
    • Ai sunat la politia locala? Cum e pana la urma, trebuie sa lase 1 m de trecere pe trotuar sau nu?

      00
    • @sorin, din 2016 au interzis total parcarea pe trotuar. Din pacate politia locala nu poate da amenda daca proprietarul nu e la masina, iar politia nationala stramba din nas cand e sa dea sanctiuni d-astea asa ca se parcheaza ca si pana acum.

      00
    • @Mark 686 – cum sa nu poate sa dea fara sofer la masina? ii vad destul de des pe Calea Plevnei cand fac poze la masinile parcate pe prima banda pe langa spitalul Militar.

      00
    • In Bucuresti NU mai exista niciun fel de politie. Fiecare face exact ce vrea. Nu am sunat pentru el,oricum toate trotuarele din zona sunt blocate. Unele chiar de locuri ADP… am sunat pentru blocat accesul in bloc si au zis ca nu au ce face (locala), sa incerc la rutiera. Aia nici nu raspund la telefon.

      20
    • @Mark 686: am primit vreo 3 amenzi de la PL ca am parcat-o unde nu era voie. Si eram la lucru, nu in masina.
      De fapt e invitatie la sediu, si acolo se clarifica cine va lua bonus-ul de pe PV. Asa poti plati jumatate din minim in 48h sau mai mult, ca e ceva update la treaba asta mai nou.

      Daca nu mergi, proprietarul primeste acasa un plic cu amenda. Si daca sunt carnati, iti baga si data postei asa incat sa nu mai beneficiezi de reducere. Plus ca iti apare si la taxe si impozite pana o platesti.

      00
    • @cipper: ai facut plangere scrisa? sau ‘am vb la telefon’ e de ajuns?

      00
    • @mst

      Intelegi ca e vorba de o masina parcata la intrarea in bloc si nu o rabla abandonata? Pana citeste cineva plangerea scrisa vin si pleaca inca 45 de masini…

      10
    • Deci nu

      00
  8. trimite mail, precizeaza interval orar, etc, se genereaza numar de inregistrare si primesti raspuns cu ce masuri s-au luat. am patit sa imi vina si acasa sa imi spuna ce masuri au luat si etc. (nu era pt parcare ci pt gunoi adus la coltul strazii si sa activeze niste camere care erau deja montate.)

    00
  9. Mark 686 are dreptate. Daca soferul nu este in masina, Politia Locala nu poate sa dea amenda deoarece nu are dreptul sa ceara societati care are in proprietate masina cine a condus masina, doar Politia rutiera. Iar daca dau amenda la societatea comerciala se ataca cu succes in instanta.

    00
    • Atat timp cat societatea comerciala nu declara masina ca furata, ei ar trebui sa suporte orice amenda, ca nu o conduce ion iliescu, ci unul care lucreaza la ei.
      Sau na, asa ar trebui.

      10
  10. Știe cineva dacă și în București se aplică chestia asta?
    Fiindcă am în jurul blocului 3 dube de la Fan, una de la ceva firmă de instalații frigorifice, 4 dube și două camionete ale unui nene care are firmă de cărat diverse (e fost polițist, asta așa, ca fapt divers), un livreur de la Carrefour (ăsta apare mai rar), și un microbuz de transport persoane curse private. Pe lângă ăștia mai apar, pentru perioade mai lungi sau mai scurte tot felul de asemenea tărăboanțe care ar trebui parcate noaptea în garajele firmelor, nu în zone rezidențiale.
    Cartierul este atât de aglomerat încât ăștia cu camioanele și dubele lor, nu numai că ocupă locuri cu ele, având toți și mașini personale parcate în jurul blocului (practic, nenea polițistul are vreo 10 mașini parcate noapte de noapte acolo) , dar îngreunează traficul pe străduțele înguste, dereglează sistemul de parcare în spic de la stradă (fiindcă duba e mai lungă, ocupă un loc jumate sau chiar două, iar restul încep să se parcheze aiurea în jurul ei, ori portieră în portieră, ori prea răsfirați, cu urmările pe care le bănuiți), generează aglomerație și stres inutile pentru cei care dau ture de cartier în căutarea unui loc de parcare etc.

    20
    • sună la poliția locală și află.

    • Cat a stat sa scrie polologhia aia, suna si la locala, si la firea-pandele, si la pandele el, si la mama lui. :D

      00
    • Să citez din ce zice @Cipper mai sus: „In Bucuresti NU mai exista nici un fel de politie.” Aprob pozitiv!
      Am discutat de atâtea ori cu poliția locală pe diverse probleme și mi s-a răspuns într-un asemenea mod încât sunt convins că mai degrabă găsesc răspunsul aici decât la ei. Și mă interesa dacă știe cineva teoretic, articol de lege, normă, hotărâre de consiliu, ceva de genul. Eram doar curios, sunt convins că nu s-ar rezolva nimic nici dacă ar exista.

      00
    • verba volant, scripta manent. toti astia care ati ‘discutat’ ati facut vreodata si o sesizare scrisa? stiti voi, din aia la care sunt obligati sa va raspunda?

      00
    • @mst – n-au facut. De ce sa faca? „oricum nu se rezolva nimic”. Hahahaha

      00
  11. ce aberatie frate. SI daca am duba proprietate personala (nu de firma) cum facem? Daca sunt un american cu pick up / ford transporter si vreau sa parchez cum facem?

    00
    • tu iesi cu duba la agatat pe shentru?sau vezi strainataturile cu duba?

      00
    • daca esti un american cu pick.up ce cauti in romania?ce.ti mai place sa aberezi

      00
    • simplu facem: nu parchezi pe locurile publice. iti inchiriezi garaj, curte, loc de parcare. sau vinzi masina. daca vecinul meu e sofer de autobuz si nu are masina personala asta ii da dreptul sa parcheze in fata blocului?

      00
    • @mst să-și ia garaj, dar nici să nu-i mai ceară primăria banii de taxe și impozite.

      00
    • Ce dobitoci sunteți. Ați înțeles foarte bine ce am vrut sa zic. Daca îmi iau un f150 dau f350 nu am voie sa parchez? Da daca am un Toyota Hilux? Sunteți cretini ăștia de mai sus cu tot cu garajul vostru.

      00
    • Ah și încă ceva. Daca am magazin de cartier (un kiosk amărât) intre blocuri și mașină de firma e o duba. Pot sa o parchez in fata? Sau iar îmi trebuie garaj că așa v-a kkt vouă mintea aia. Unii nu înțeleg ce e ăla spatiu public.

      00
  12. NOU
    #51

    Mai e un fenomen. In cartierele rezidentiale de case, vilute frumoase, garduri de fier forjat, gazon, loc de joaca si pac… se muta nea Vasile, imbogatit prin munca cinstita ca si sofer de tir, isi cumpare 2-3 capuri de tir, niste remorci mici, mari, medii si-si deschide firma de transport. Le alterneaza si tot timpul zici ca e service acolo. Repet, munca cinstita, insa nea Vasile nu intelege ca te muti intr-o astfel de zona si sa ai liniste si de ce nu…oarece estetica urbana.

    00
    • NOU
      #52

      Ce-i poti zice omului? Nimic ca vin progresistii si zic ca esti pretentios si-i ingradesti drepturile lui nea Vasile.

      00
  13. Da’ asigurare obligatorie la locuinta v-ati facut? Ca din aprilie Primaria Brasov a amenintat ca se pune pe amendat, intai „p.j.” si apoi „p.f.” Circa 50% din locuintele municipiului, adica vreo 60.000 de proprietari, nu au asigurare:
    http://www.bzb.ro/stire/din-aprilie-amenzi-pentru-cei-care-nu-si-au-asigurat-locuintele-in-municipiul-brasov-a136151

    00
  14. Se aplică și la Porsche Cayenne înregistrat ca autoutilitară din motive de taxe? :D

    00
  15. Poate-i chemați si pe cei din Constanța la un schimb de experiență. Că și ăștia dau dau din umeri. Mai mult nu mai există nici hingheri.

    00
  16. ” „Se interzice staționarea și parcarea vehiculelor de transport marfă și călători indiferent de tonaj, în parcările publice destinate autoturismelor precum și în parcările de reședință amenajate în jurul imobilelor de locuit”. Sancțiunile specificate în cazul încălcării acestui normativ local sunt cuprinse între 500 și 1.000 lei pentru persoane fizice și între 1.000 – 2.000 lei pentru persoane juridice”

    Vin cu masina de 3.5t sa livrez. Parchez pe loc public „destinat autoturismului”, ca nu exista „parcare de dube”, platesc parcarea, livrez. Revin la masina, Politia Locala ma amendeaza.

    E logica treaba asta? Ca nu ma prind.

    00
    • hai că ești băiat deștept și înțelegi la ce se referă hotărârea aia.

    • Am citit HCL-ul pe site la voi, ce zic mai sus e fezabil.

      00
    • am încredere în brașoveni că nu te reclamă dacă parchezi 2-3 ore undeva. dacă o lași abandonată undeva sau dacă vii cu ea acasă și ocupi locuri de parcare, da, nasol.

    • Ok, logica o avem.

      HCL insa e din topor si lasa loc de abuzuri la gardienii publici :)

      00
    • NOU
      #61

      Cât timp vine duba și stă parcată câteva ore nu are nimeni nici o problemă. În mod surprinzător oamenii nu sunt absurzi. Dar când vine jegul de șofer și o lasă peste noapte în parcarea rezidențială și mai pune și curul mașinii pe trotuar să nu mai poată trece nimeni, atunci chiar e o problemă.

      20
  17. Dacă e sub 3.5t, poate fi dubă, că are tratament de mașină mică

    00
  18. NOU
    #64

    A ajuns politia locală mai ceva decât leneșii din poliția „română”. Din experiența mea și a altora ăștia vin, își fac treaba și dacă nu ai plătit rezolvă primăria.
    Până acum 2-3 ani stăteau prin loganuri că timpul trecea și leafa mergea. După ce i-a amenințat primarul că le desființează jucăria erau călare pe nesimțiții care parcau pe unde apucau, abandonau mașini, spărgeau semințe sau alte activități de neam prost.

    10
  19. NOU
    #65

    Ei cum afla daca masina respectiva e inmatriculata pe PF sau PJ ?

    00
  20. HCL => hotarare de consiliu local.
    Din pacate 90% din orasele din Romania nu au o astfel de hotarare. La mine in oras printre blocuri stau parcate camionete, dube de 5-6metri si chiar camioane, in conditiile in care abia mai gasesti locuri pt masini mici.
    Am facut o sesizare la politia locala. Nu au ce le face.

    00
  21. NOU
    #67

    Peste tot in noul HCL 282/2017 se mentioneaza DOAR parcari AMENAJATE.

    Referitor la DUBE parcate in zonele NEAMENAJATE de langa imobil, FARA sa ocupe nici un spatiu din vre-o cale de acces sau sa incurce pe cineva, cum sta treaba?

    „Se interzice staționarea și parcarea vehiculelor de transport marfă și călători indiferent de tonaj, în parcările publice destinate autoturismelor precum și în parcările de reședință amenajate în jurul imobilelor de locuit”

    Definitie parcare din prezentul HCL:
    „„„„`Parcare – spatiu destinat in mod special stationarii autovehiculelor, SEMNALIZAT prin indicatoare si marcaje care il delimiteaza de partea carosabila a drumului sau restul domeniului public si privat.„„

    Usor usor Romania devine o tara de fustrati / procesomani asa ca e bine sa ne documentam din ce in ce mai mult.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.