Două observații cu renovarea unei case

Întotdeauna mi-a fost frică de întâmplările din “Money Pit” și ironia face să ajung fix acolo, că așa e soarta. Fugi, te ascunzi și până la urmă te prinde. Așadar, două constatări:

Chestiile arătoase sunt scumpe

Da, știu, sunt adânc și spun chestii pe care nu le-ați mai auzit. Dar nu e asta.

Ce am observat e că vezi în pliantul oricărei firme de bricolaj un dildo masiv la 1.400 lei și spui că ți-ar trebui așa ceva, să decorezi curtea cu el. Te duci acolo și vezi că dildoul de 1.400 arată atât de jalnic de nu l-ai dori nici celui mai rău dușman. Și că amuzanții de la bricolaj au pozat dildoul de 3.500 lei, care seamănă cu cel de 1.400, dar e mai confortabil, mai arătos, mai bun, mai roz. Seamănă, dar nu răsare. Te mai uiți o data pe pliant și vezi cu ochii tăi dildoul de 3.500 că costă 1.400 lei. Întrebi la recepție și ei sunt complet autiști: da, uitați-l acolo, e 1.400 lei. Cum să nu fie la fel? E fix la fel! Poți să îi contrazici? Poți, dar nu rezolvi nimic.

Și da, toate visele se năruiesc în fața prețurilor, când faci calculul, pui capul în pământ și iei dildoul ieftin, deși nu-ți place și nu stai confortabil pe el.

idei-casa

 

Orice durează

Am început poteca, am prestat câteva zile, am obosit, am lăsat-o câteva zile așa. Am chemat doi meșteri diferiți, concluzia finală era “trebuie să turnăm beton, eventual cu armătură, altfel nu rezistă”. Bă, ești prost? Pentru o potecă pietonală de grădină?

Așa că am făcut-o eu singur, încet încet. A durat 10 zile. Zece zile am stat cu plăcile aruncate, cu molozul la poartă, cu bla bla.

Ieri am rupt/scos asta și am de așteptat până azi ca să merg la Hornbach ca să cumpăr ce trebuie pentru a monta u ușa de vizitare și a astupa.

Meseriașii nu au timp de lucrări mici. Vreau să tencuiesc intrarea în beci, că a căzut, au venit două echipe, s-au uitat, au zis că mai vorbim. O rezolv eu cu un vecin. E o lucrare mică, de o zi. Nimeni nu se bagă, nici acum, nici peste 3 săptămâni, nici peste 2 luni. Nu există timpi morți între lucrări deloc?

Și faza asta cu durata răpește bucuria de a face orice. De aia îmi place să fac poze înainte  și după, ca să îmi dau seama cum arata înainte.

 

poteca-3

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

48 comentarii

  1. A iesit bine poteca.

    00
  2. Misto imitatia de igrasie din baie. Iti faci si tu la fel? :P

    00
  3. Un sfat care mi-a venit vazand poteca: Puteai (poti) sa bati marginea aia de lemn la un nivel de (1/2*h placa beton) mai jos iar apoi sa acoperi marginea cu pamant, pana la nivelul placilor. Chiar daca putrezeste lemnul in cativa ani, pamantul de langa dale se aseaza. Daca mai pui niste verdeata pe el, cu atat mai bine.

    Ideea e ca la chestii mici nu exista o regula neaparat (gen beton armat & shit), poti jongla cu diverse solutii chiar daca nu reusesti din prima. Spre exemplu: tencuiala din beci: daca nu are igrasie, poti pune piatra de-aia de pavaj pentru socluri. Nu mai stiu cum se numeste. E mai scump decat o simpla tencuiala, dar nu prea are cum sa nu-ti iese, cu materialele adezive din ziua de azi.

    00
  4. Ce nasol arata cu lemnu’ ala pe margine…

    00
  5. Deci n-a mers fara armatura. Naspa ce ma asteapta.

    00
  6. Dă-I in pendula mea pe toţi cu betoanele. Numai asta visează. Cat mai rapid şi cat mai uşor. Nu mai ştie şi nu mai vrea nimeni să pună nişte dale pe un pat de nisip. betoane, betoane, betoane, tenco, multibaturi şi alte cele. Şi asta ţi-o spune un arhitect, iubitor de betoane care şi-o lăsat in casa tavanele netencuite. Si pardoseli din beton slefuit.

    00
  7. si mai faci figuri vis-a-vis de autostrazi!

    00
  8. Eu as fi curios sa vad comentarii de la hateri pe tema de mai sus ;)

    00
  9. E aleea șuie?
    Don’t drink and work!

    00
    • nu. aleea anterioară era șuie. eu am aliniat-o frumos :)

    • este absolut șuie, strâmba si in toate felurile
      adică meseriasii aia care te învățau de bine erau prosti, nu?
      sincer : daca cineva îți facea lucrarea asta, ce ziceai ?
      .. dar saracia din unii, nebunia si aroganța că ei pot face ceea ce altii invața in timp duce la asemenea rezultate…. plătiți ba daca vreți calitate
      sa vezi tu peste vreo 2 ploi ce o sa se întâmple.. haha

      00
    • merseriașii nu voiau să facă ceva uman, ei voiau să amplifice lucrarea pentru a lua mai mulți bani.

    • dupa ce indepartezi scandurile alea si dupa e creste iarba va arata omeneste. totuis dalele alea puteai sa le potrivesti mai vine una fata de cealalta, sa nu te impiedici in margini. :-)

      00
  10. hai omule ca n-arata rau poteca desi nu stiu daca e perspectiva sau am dormit cu lentilele de contact dar parca arata prea larga pentru cat e gradina de lunga.

    00
  11. Acu o luna si-a facut un prienten o poteca cu un meserias.
    Sapat 30cm, pietris, nisip, borduri de beton, dale cam de aceeasi dimensiune dar mai scumpe, lungime ~7, latime ~1m, timp de executie 2 Zile(2 municitori) , pret ~200 euro*
    *= pret total- materiale+manopera, fara factura pentru manopera:)

    00
  12. a iesit bine poteca, acum poti turna ciment peste ea

    00
  13. Daca-ti zic ca o maimuta nu vrea sa mai vina pe la mine pt ca-si renoveaza casa, ma crezi? NU VREAU SA MAI AUD DE RENOVARI :D

    00
  14. cada aia arata misto … cu conditia sa fii pitic.

    00
  15. Noa, ai putea veni sa ma ajuti la stalpii de gard ?
    Mai am de pus 10 stalpi si platesc bine :)

    10
  16. Pui la magnetofon Don Omar şi te apuci de treabă: Dale, dale, don, dale…

    00
  17. am vrut sa zic inainte : ” asta e poza de „inainte” si poza de „dupa” unde este?

    00
  18. A ieşit bine. Mie îmi place. Dar nu te cred pînă nu vad o poză cu mîinile.

    00
  19. damn haters

    00
  20. Șefu’, cele trei dale din rândul șapte trebe scoase și reașezate un centimetru mai sus. Dupe care, las-o așea !

    00
  21. uite asa, casa asta e cel mai bun lucru care ti s-a intamplat in viata. ai sa devii curajosul amenajarilor din „fobiosul” de tinut o surubeltina in mana, cand erai mic. e o vorba: nevoia te invata!

    00
  22. Eu zic să nu te lași de blogging :)

    00
    • așa zic și eu. plm, eu vreau să te plătesc să imi faci aleea și tu te dai ocupat, că programator, că schedule, că deadline :P

  23. Mă uit la aleea aceea, nu arată rău cu aspectul acela uşor vintage, dar nu înţeleg ce rost au scândurile de pe margine, din punct de vedere al rezistenţei nu folosesc la nimic, iar din punct de vedere al aspectului, chiar dacă te supără ceea ce spun, arată rau.
    Dacă le scoţi sigur dalele alea nu o să înceapă să se deplaseze prin grădină ca nebunele :-)
    Dacă aş fi în locul tău aş scoate scândurile alea în secunda 2 după ce aş citi acest comentariu (nu le arunca deoarece o să-ţi mai trebuiască la altceva) aş completa cu pământ porţiunea din stânga şi dreapta aleii dalate până la nivelul de sus al dalelor, şi aş pune pământ şi în micile rosturi dintre dale, după care aş semăna iarbă pe aceste porţiuni (şi in rosturile dintre dale). In final aspectul ar fi asemănător cu cel din ultima poză de aici:

    Şi pentru că înţeleg că vei face nişte lucrări în pivniţă (şi în pivniţă e umezeală), îţi sugerez înainte de a începe să te documentezi puţin cu privire la silicatul de sodiu (silicatul de sodiu, i se mai spune şi sticlă lichidă sau apă de sticlă, este o substanţă care se adaugă în beton pentru a-l impermeabiliza, se mai foloseşte şi la impermeabilizarea şi ignifudarea lemnului, meşterii au cam uitat de chestia asta), nu o să-ţi pară rau: https://en.wikipedia.org/wiki/Sodium_silicate

    00
    • scândurile alea țin un pic in loc situația. le voi scoate după un timp, dar momentan au rostul lor.

    • Apa de sticlă face minuni cu betonul expus la umezeală. Meşterii o ştiu în continuare, dar sunt greu de găsit între cârpacii care au inundat orice domeniu. Pe vremuri se găsea numai la uzină, unde se folosea la construcţia matriţelor pentru turnarea pieselor metalice. Acum uzina e la fier vechi, dar se găseste în magazinele cu materiale de construcţii şi nici nu-i scumpă.

      00
  24. Ca ai facut de unul singur aleea aia… poate te satisface. Dar sa fi platit pentru o asa lucrare… no way.
    Iar betonul de sub pavelele alea, intr-o gradina, isi are rostul lui – ca iti place sau nu… asta e. Dupa ce te vei satura de buruienile dintre rosturile pavelelor, le vei da dreptate celor ce ti-au recomandat asta. Iar ploile prelungite isi vor face de cap si cu aliniamentul pavajelor.

    Bafta !

    00
  25. Te pricepi mai bine la scris decat la constructii.

    00
  26. Elegant, frumos, cat de cat

    00
  27. Au farmec si aleile din piatra naturala, curgatoare; ceva in genul acesta

    00
  28. Concluzia e simpla: daca scoteai lemnele alea (din poza…) si spuneai ca ai facut singur un dalaj vintage care se asorteaza cu casa/cartierul/orasul, toti haterii de mai sus te-ar fi aplaudat si, mai stii, poate ajungeai si pe coperta de la „Casa&Gradina” cu aleea ta. :)

    00
  29. Dacă nu ai ce face și te plictisești, sa mergi sa închiriezi un compactor de la firmele de profil.

    Arunci niște nisip fin deasupra și treci cu mașinăria peste zonele mai înalte întâi.
    Dacă e vreuna mai lăsată sa o scoți și sa completezi ci nisip

    00
  30. Le fu? Ce e ăla dildo masiv de grădină? Cum stai pe el? Ai poze?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.