Două instantanee din România

Cartierul Giulești Sârbi (naiba știe pe unde se află, bănuiesc că pe undeva pe lângă Giulești) e un ghetou la marginea Bucureștiului, fără asfalt, fără apă, fără nimic. Un reportaj plânge pe umărul oamenilor de acolo, care sunt năpăstuiți nevoie mare.

– De cât timp staţi, doamnă, aici?
– De 45 de ani. Suntem aici aruncaţi aşa, ce să mai zicem..

În traducere, a primit pe gratis casa acolo de la Ceaușescu și așteaptă să pice din cer ceva în altă parte, că altfel nu se mută. N-are de ce. Cum să plătești pentru o casă, dacă pe prima ai primit-o gratis? Discuția s-ar purta cam așa:

– Mută-te, în pana mea, că stai în ghetou!
– Da, dar stau pe gratis!
– Da, dar stai în ghetou!
– Da, dar stau pe gratis!

În 45 de ani săpai cu o lingură o groapă până în China!!! Dar de ce să o faci dacă nu trebuie?! Pentru ce? Pentru o viață mai bună? Pentru asfalt? Astea sunt mofturi.

La orașul care dă țării unii dintre cei mai demenți șoferi se întâmplă chestii

Accesul auto va fi limitat total în Alba Iulia în 1 Decembrie, începând cu ora 7:00, urmând ca cei care vin cu autoturismele să-şi lase vehiculele în jurul oraşului, în parcări temporare, de unde vor fi preluaţi de autobuze la fiecare sfert de oră.

Pun pariu pe ce vreți voi că o să avem cel puțin o fază amuzantă cu șoferi în trafic în ziua aia. Nu contează ce e, carambol, căruță, intrat cu mașina până în mijlocul paradei, tăiat fața tancurilor, ceva o să fie. Pentru că vor fi destui români care fix în ziua aia vor avea ceva de făcut fix în ziua aia cu mașina. Ce paradă? Prostii! EU AM TREABĂ!!! La fel cum fac prahovenii, în timpul săptămânii dorm pe ei, în weekend ies pe DN, că e liber!!!

Ray_Donovan

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

20 comentarii

  1. Eu nu mai reusesc sa-i inteleg pe oameni. O faza saptamana asta la un magazin de bricolaj. La un moment dat suna o alarma iar din difuzoare o tanti ne spune sa ne indreptam spre iesire si sa parasim magazinul intrucat e incendiu.
    Lasam cumparaturile in carut si pornim spre iesire. Noi si majoritatea. Are rost sa zic ca erau clienti carora li se rupea de cea zis aia si-si indesau in continuare produse in cos? Noi spre iesire, ei spre raioanele unde vroiau sa-si faca cumparaturi. Cred ca erau bucurosi, ca uite nu mai e asa aglomerat.

    00
    • Cand s-a deschis Veranda mall in bucuresti, mergand in fiecare weekend la cumparaturi la carrefour acolo am experimentat vreo 4-5 alarme false de incediu. La primele 2 am lasat cosul si am iesit rapid. Deja la a 3-a, a 4-a nu ma mai sinchiseam, dupa 3-4 min aparea si anuntul ca este o alarma falsa… Mi-am pus apoi pb ce rahat facem daca de ex dupa 5 alarme false chiar o sa fie una pe bune?! Mai crede cineva? Si stau sa ma gandesc cate or mai fi avut, alarme false, daca eu am prins in fiecare duminica. Asa si aia, poate mai experimentasera…

      00
    • @maxp – auzi, tu n-ai citit cand erai mic povestea aia cu baietelul care striga lupul? Daca n-ai citit-o, ti-o recomand.

      In gandirea preventiva e ok si sa faci de 1000 de ori un lucru chiar daca e alarma falsa, ca sa eviti posibilitatea sa fie aia 1 data cand mori.

      00
  2. La cum arata zonele alea, nu au cum vinde la un pret decent. Mai ales ca teren de obicei nu au, poate un maxim 300 de mp, ori au ceva teren, da casa e terci si fara gaz, fara canalizare, plus ca sansele sa ai vecini nu alb, doar negru, sunt foarte mari. Ca atare sa vanda sa ia ce cu banii aia? Sa se mute din suedejia de acolo in aia din Ferentari poate….zona e urata spre oribila, am crezut la un momentdat ca incepe sa se schimbe fiindca aparusera niste blocuri, niste case mai spalate…nope, aparent treaba ramane la fel. Cat despre porcaria cu sectorul 1 sectorul 6, asa era si la noi in spatele blocului. Pana la jumatea blocului era sector 1, ca atare s-a asfaltat. Mai departe, fiindca era sector 6 a ramas tot asfaltul ala vechi vai de el. Da pentru batut mingea si parcat masina era bun. Era amuzant cum se opreau la hotarul invizibil baietii cu asfaltul..

    00
    • In 20 de ani iti cumperi un apartament in alta parte. Problema nu e de ce nu se muta acum, ci de ce nu s-a mutat pana acum.

      00
  3. Bun actor e evreul asta din poza

    00
  4. S-a gândit cineva că oamenii ăia poate trăiesc de pe o zi pe alta și nu prea aveau cu ce să își permită o cheltuială suplimentară?
    Sau că după opt ore de serviciu adevărat, nu frecat un excel din care oricum nu înțelegi nimic, cu cafeaua în față, ci serviciu din ăla unde stai în fabrică în picioare lângă un strung și dacă te așezi pe scaun în secunda 2 vine maistrul și te ia la sulă, nu prea mai ai chef să sapi gropi cu lingurița?

    Părinții mei au lucrat fiecare de la vârsta de 15 ani până la ieșirea la pensie, la 65 de ani.
    Mama, care era CTC-istă la o fabrică de pantofi își aducea de lucru acasă, ca să mai facă un ban în plus, toată copilăria mea am auzit bocănitul ciocanului pe fețele de pantofi.
    Tatăl meu vitreg după ce lucra opt ore la fabrică venea acasă, se îmbrăca în costum și mergea să bată la tobe la unul din teatrele sau restaurantele din Timișoara.
    Până când a împlinit 60 de ani nu l-am văzut acasă în nici o duminică și la nici un revelion, alea erau zile în care se cânta pentru un bănuț în plus.

    Si într-o viață de muncă au reușit să aibă un apartament confort 3, cu mobilă din anii ’70, cu un televizor color cumpărat după revoluție. Și-au pus și termopane.
    Pentru o astfel de familie, și oamenii ăștia care merg zilnic la serviciu ca să fabrice lucruri nu să vândă vorbe sau să o frece la bugetari sunt majoritatea în țara asta, e o tragedie dacă sunt nevoiți să-și instaleze o centrală termică sau atunci când se strică televizorul.
    Cam asta e viața reală, inclusiv în alte părți unde curge apa caldă, nu aia cu teniși de câteva milioane și topoare cu coada din fibră de carbon.

    00
    • Yup. Nu ești singurul care s-a gândit la asta. În plus, având în vedere că vorbim de cartier mărginaș al Bucureștiului e posibil să nu fi primit casa cadou de la Ceașcă (că nu vorbim de aia mutați cu japca în clădirile din centrul vechi), ci s-o fi moștenit de la străbunici etc. Așa cum au oamenii pe la țară. De ce eu, care locuiesc în centru (sau mai spre centru) am dreptul să cer asfalt, trotuare, parcuri, etc și ăia care locuiesc la periferie și au venituri mici n-au voie?!

      00
  5. Nu cred ca pui problema corect (pardon, complet e mai potrivit);

    In primul rand mutatul nu e niciodata prima solutie (decat daca esti un pensionar in mijlocul orasului intr-un bloc fara lift, intr-un cartier central in care e mereu galagie // atunci esti prost de puti, dar ala-i caz aparte)..
    Oamenii aia locuiesc in capitala si au un primar (defapt, vreo doi, chiar).. Cate plangeri, cate sesizari, cate pichatari au incercat sa faca in grup in anii astia? S-au intalnit cel putin odata, organizat macar intre ei, sa discute de problema canalizarilor si a strazilor? Pai daca nu au facut asta inseamna ca sunt multumiti, cum sa se mute? Sunt aproape sigur ca cei pe care i-a interesat sa se organizeze sau macar sa se planga la primarie au plecat deja cand au vazut ca sunt singuri in demersul asta… Ceilalti au ce-si doresc.. Si poate vreo 2, 3 nefericiti n-au efectiv alte posibilitati si trebuie sa se resemneze in comunitatea aia..

    00
    • Au făcut. Am auzit de cartierul ăsta de minim 12-13 ani. Mereu e inundat sau i se întâmplă ceva. De fiecare dată când am citit/auzit eu despre el oamenii spuneau că au făcut plângeri/reclamații colective la primăria generală, la primăria se sector și la o grămadă de alte instituții.

      00
    • @A: Eii, pai daca s-au organizat si au facut demersuri si nu a functionat atunci alta „solutie” decat mutatul nu mai e.. Sigur, injurand pe buna dreptate primariile incompetente ale Capitalei..
      Stiu ca nu e corect sa te muti tu din vina altora dar n-ai ce face… Asta daca vrei sa traiesti in conditii minime de decenta (apa, canal, curent care nu se intrerupe la fiecare ploaie sau vand mai puternic);

      00
    • @Cosmin, pe bune?!
      daca maine se prabuseste astfaltul din fata case tale, crapa canalizarea pe 3 cvartale si se darama 10 stalpi de electricitate si cei care au obligatia sa repare te muti?
      oamenii aia nu au unde si mai ales cu ce sa se mute. si primaria are obligatia de a face chestii, ca bucurestiul s-a dus peste ei si a zis „de azi sunteti in bucuresti”.

      00
  6. Zice aia „sectorul 1” de zici că e vecină cu Macovei si Baconshi, nu că au fost lăsați să se așeze acolo acum 50 de ani ca să slugărească pe la boieri, fără însă să deranjeze

    00
    • Toate sectoarele Bucureștiului au inclus mereu mici sătucuri, comune chestii. De fapt toate localitățile un pic mai mari, în care se întâmplă un pic de ceva în plus dpdv economic, social, etc față de restul din zonă au inclus la un moment dat alte localități din jur care până fuseseră de sine stătătoare (până și orășelul meu natal de care n-a auzit nici dracu’ are în prezent cartiere care în vremea copilăriei mamei mele-încă în viață- era sătuce din zonă).
      Trebuia să le lase pe alea la nivel de uliță prăfuită și fântână în curte sau cum?!

      00
  7. In tarile dezvoltate ii ajută statul să se pună pe picioare. Că altfel te trezești cu favele. Tu poți să le ceri sa se descurce, dar universul nu se supune dorințelor tale, de obicei.

    00
  8. Alea NU sunt case primite gratis de la Ceasca. Esti dezinformat si ticalos pe deasupra.
    Bunicii mei au cumparat teren acolo in 1950. Au facut casa cum au putut. IN 1950 dupa razboi nu era simplu. Ceasca nu era atunci. Sau istoria a fost optionala in Brasov?

    00
    • Nu e brașovean, atenție. A venit aici că noi suntem mai calmi și lăsăm animalele în pace. Eu chiar îl suspectez pe individul ăsta că a venit în Bv pentru că era prea înjurat în București.

      00
    • la muncă, bă, nu la făcut presupuneri!

  9. Soluția ar fi construirea unor locuințe colective, eventual în altă parte a Bucureștiului și mutarea tuturor celor care locuiesc în condiții proaste pe noul amplasament.

    Cei care au locuințe decente ar trebui să le păstreze și să fie racordați la gaze și la celelalte utilități.

    Însă este tare dificil să faci un „VIsuri la cheie” pentru un cartier întreg.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.