Diferența dintre corida din Spania sau Franța și decapitările din Arabia Saudită?

Vai, bietul de el, la 36 de ani l-a omorât taurul, și bla bla bla, plângem, era rănit, avea familie, bla bla bla, am omorât taurul. Clipul e aici.

Asta s-a întâmplat în Franța în weekendul trecut. Oamenii s-au dus la vot și apoi s-au dus să vadă un tip care spunea că poate ucide un taur în chinuri groaznice. S-a împiedicat și taurul l-a făcut terci un pic.

OK.

Cu ce diferă asta de execuțiile de pe stadioane din Arabia Saudită? Că tare ne place să ne aducem aminte de ele când spunem că americanii sunt căcăcioși pentru că sunt aliați cu niște criminali din Epoca Bronzului. Tot pe stadion, tot niște oameni mor, tot unii se uită și aplaudă. OK, la saudiți șansele sunt de 100% să fie moarte de om, la coridă e cam de 10%. Dar credeți că oamenii care se pretind civilizați și se duc la asemenea manifestări o fac pentru că vor să îl vadă pe Gigel dansând pe acolo sau pentru că există șansa să îl vadă murind?

44 comentarii

 1. Comentariu ascuns de spiriduși!
  [Click aici]


  Comentariu nasol. Thumb up 35 Thumb down 110
  • Alta diferenta e ca taurul care se arata “bravo”= luptator meserias, ala nu e ucis

   3 Daca taurul ar putea alege intre a fi ucis la abator si a lupta intr-o arena de toros….ce ar alege?


   Comentariu indecis. Tu ce zici? Thumb up 27 Thumb down 18
  • Ole!

   Thumb up 7 Thumb down 4
  • @Radu – esti mai rau ca pensionarii A3, sincer, privesti si nu intelegi. “Lupta propriu-zisă cunoaște și ea trei etape: intră în ring „vara”, cel care testează puterea taurului (acesta este călare), acesta îi slăbește puterile taurului cu niște săbii speciale. Intră apoi în ring „los tercios de banderillas” cei care testează starea animalului după pedeapsă. În faza a treia, care se numește „muletas”, matadorul și taurul stau față în față și se înfruntă în ring.”
   Practic lupta aia dintre omul inarmat cu o arma alba si taur este un om topaind pe langa un taur ranit grav si muribund.


   Comentariu apreciat. Thumb up 52 Thumb down 15
  • Daca vreti sa intelegeti esenta coridelor, cititi “Sange in arena” de Vicente Blasco Ibanez. Cartea se termina cu o fraza memorabila (citez din meorie, e posibil sa nu fie exact): “deasupra se auzea urletul tribunei. Ragea fiara, adevarata, unica…”
   M-a facut sa vad cu alti ochi coridele, sa urasca toreadorii cu costumele lor sclifosite, si sa iubesc animalele alea nobile, desi nu sunt un mare iubitor de animale.


   Comentariu apreciat. Thumb up 45 Thumb down 2
  • Comentariu ascuns de spiriduși!
   [Click aici]


   Comentariu nasol. Thumb up 10 Thumb down 31
  • @ Radu – nu am tradus nimic, e un articol pe wikipedia. Nu pot estima cat de grav e ranit sau daca e muribund, e doar parerea mea personala tinand cont ca vad un animal plin de sange cu 4 sulite cu carlige in el obligat sa faca efort prin care pierde si mai mult sange. Care sunt sansele in libertate ca de la ranile respective sa se vindece si care sa moara?
   Daca tu nu exagerezi si nu traduci incorect, de ce spui ca e lupta dintre un om si un taur cand tu stiai prea bine ca e o suma de oameni in proces si toreadorul este doar unul dintre ei? Cum ii explici pe cei 7-8 oameni aparuti imediat sa isi ajute eroul?
   Care este sensul sa ranesti un animal ca apoi sa il chinui si la final sa il ucizi?
   In acelasi spirit al luptei echilibrate propun ca atunci cand Real Madrid joaca sa spunem cu locul 18 din campionat lui Cristiano Ronaldo sa i se rupa un picior si restul echipei sa fie obligate sa alerge 50 de kilometri fara hidratare chiar inainte de meci, ca sa avem un joc corect si echilibrat. Esti de acord ca asa am avea un spectacol frumos si nu ar mai castiga RM cu 6-0?


   Comentariu apreciat. Thumb up 33 Thumb down 1
  • Comentariu ascuns de spiriduși!
   [Click aici]


   Comentariu nasol. Thumb up 7 Thumb down 35
  • comparăm uciderea pentru hrană cu uciderea pentru amuzament? mișto.

  • Comentariu ascuns de spiriduși!
   [Click aici]


   Comentariu nasol. Thumb up 5 Thumb down 16
  • @Zoso, dude, exista posibilitatea inregistrarii nickului? Ca vad ca apar o gramada de indivizi “Radu” aici care lasa comentarii tampite, lumea nu mai poate face diferenta intre adevaratul Radu adica eu, ala plin de haz si de postari inteligente, si astilalti, si ar putea crede ca eu vin cu ineptiile astea.
   #decat.atat

   Thumb up 7 Thumb down 0
  • păi, upla, “radu”. hai mane, fii un pic mai creativ, “radu bucifal”…

 2. Un turist vizitează Spania. Plimbându-se pe străzile Madridului intră în cel mai arătos restaurant. Se aşează la masă şi studiază meniul. Se apropie chelnerul şi întreabă:
  – Domnul ce serveşte?
  – Vă rog să-mi aduceţi cea mai scumpă şi mai reprezentativă mâncare spaniolă.
  – Avem aşa ceva, dar o să vă coste binişor.
  – Nu contează. Dar vă rog să fie ceva exclusivist!
  – Imediat!
  Cam într-o oră vine chelnerul şi-i aduce un tacâm generos cu două găluşte cât pumnul, ornate cu cele mai deosebite ierburi şi cel mai scump sos. Clientul le savurează din plin. Mulţumit cere nota şi zice.
  – Să ştiţi că n-am mai mâncat nimic mai gustos. Cum se numeşte acest fel de mâncare?
  – “Corida”, domnule. Găluştele alea delicioase nu sunt altceva decât testiculele taurului sacrificat astăzi pe Plaza de Toros. Vă costă 5 mii de euro.
  Uimit de preţ, clientul achită, dar rămâne, totuşi, satisfăcut. Peste o lună iar vine în Spania, intră cu prima ocazie în acelaşi restaurant şi fără să aştepte meniul, strigă chelnerului cu un gest amical:
  – Prietene, “Corida”, te rog.
  Chelnerul dă din cap afirmativ şi solemn, după care îi aduce într-o oră tacâmul. De data asta găluştele erau minuscule, dar la fel de bogat ornate. Turistul nostru le-a mâncat şi a cerut nota.
  – 10 mii de euro!
  – Păi cum se poate una ca asta! se miră clientul. O lună în urmă mi-ai adus un tacâm generos şi acum îmi aduci chestia asta minusculă la un preţ dublu?
  – Ştiţi domnule, dumneavoastră aveţi un noroc deosebit: astăzi pe arenă a fost ucis toreadorul.


  Comentariu apreciat. Thumb up 125 Thumb down 9
 3. Hai ma :)

  Lumea merge sa vada riscul, sa simta andrenalina.

  La executie se merge ca sa vada ca ce tare e sharia, cum taie ei si spanzura necredinciosi. Sa se mandreasca ca au putere asupra tuturor.


  Comentariu apreciat. Thumb up 22 Thumb down 8
 4. NOU
  #20

  Tiriac al nostru este mai “barbat” pune 100 de porci intr-un tarc si trage cu AK 47.


  Comentariu apreciat. Thumb up 42 Thumb down 6
  • Macar de-ar pune porci de parlament, asa se complica cu porci mistreti…amator.


   Comentariu apreciat. Thumb up 16 Thumb down 3
 5. Franța? Țara, unde ghilotina a fost folosită până în 1977. La ultimele două ghilotinări, călăul-șef și-a adus copilul, ca să-i învețe meseria.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Marcel_Chevalier

  Thumb up 8 Thumb down 2
 6. Aveti idee cati oameni mor in Romania uciși de tauri/vaci/bivoli? Nu la corida. La fân, la muls, la înhămat la car… Ati vazut vreo știre?


  Comentariu apreciat. Thumb up 20 Thumb down 8
 7. NOU
  #26

  moarte darwiniana…

  Thumb up 2 Thumb down 3
 8. adica diferenta intre a ucide oameni cu pusca/sabia vs lupta intre om si taur, unde de obicei castiga omu?
  Nush…ca oamenii nu sunt tauri?

  Thumb up 8 Thumb down 7
  • Ideea era ca lumea se duce unde e posibil sa vada un om murind. Lasam deoparte taurul. Numai ca la coride toreadorul se duce voluntar. Ca si pilotii de raliu si formula 1 (unde cred ca mortalitatea e asemanatoare)

   Thumb up 10 Thumb down 2
  • la fel si la gimnastica, fotbal american, box si alte de genul, cu o rata mare de accidentari. Hai ca toata lumea s-a uitat la ski sau sanie cand se da cate unul peste cap. Parca si la Olimpiada a murit unul. Am vazut in Spania coride si cica sunt 4 variante diferite. Doar intr-una din ele se omoara taurii. Oamenii pot sa moara in toate 4. Am vazut un om cu un corn in el dupa ce a dat taurul peste el la ceva alergare pe strada cu tauri – toata lumea foarte relaxata, s-au strans 10 persoane (din peste 10.000 cati erau in zona), practic doar prietenii si familia, nu striga nimeni, salvarea era acolo in 20 secunde, era la sub 50 m de zona, omul a fost externat a doua zi. Lumea e foarte relaxata – e un mijloc eficient sa scoti agresivitatea din popendulatie. Cine vrea are ocazia sa isi consume agresivitatea intr-un mod aproape neutru pentru societatea umana. Oricat de geniali si trimbulinzi suntem, ca societate inca avem 1-2% din popendulatie cu un potential agresiv. Si daca nu exista supape social acceptabile, apare alte manifestari. In orice societate exista ceva de genul asta: la unii e rugby (As many as 1 in 4 rugby players will be injured during the season); la altii fotbal american(traumatic brain injuries), Hockey si asa mai departe. Nu vorbesc despre chinuitul taurului acum, eu cred ca efectul poate fi obtinut si cu droguri, nu mai trebuie bagate sulite in el inainte de confruntarea cu omul, dar mai departe cred ca saritul peste taur si coreografia si intalnirea directa cu tona aia de carne se adreseaza unei nevoie primare care exista intr-o forma sau alta. In timp, probabil se va manifesta si in Spania/Franta sau unde mai e acum, intr-o alta forma, poate mai corect moral, dar va exista in continuare.

   Thumb up 2 Thumb down 1
  • ce mortalitate la f1 ma?

   Thumb up 2 Thumb down 3
 9. Suntem ahtiati dupa spectacole sangeroase, cam atat pot sa zic :D
  Parte genetic, dar mult mai mult educatie de-a lungul secolelor.

  Pana nu demult si noi europenii aplaudam cand capul cuiva se rostogolea dupa ce a fost decapitat cu ghilotina. ;)

  Thumb up 6 Thumb down 0
 10. “Taurii nu sunt animale agresive din naștere, nu sunt nebuni, nu o iau razna când văd roșu și n-au nimic cu oamenii, în general, indiferent că-s îmbrăcați în pelerine multicolore, că au bărbi sau că poartă pantaloni strâmți cu gleznele dezgolite. Cu două zile înainte ca taurul să fie ucis în ”sportul” din arenă, acesta este pregătit special pentru luptă și pentru a fi agresiv (dar confuz) în ea. Ochii îi sunt frecați cu vaselină pentru a-și pierde din vedere. În urechi i se îndeasă ziare umede, iar în nări bucăți mari de bumbac, care să-l împiedice să respire normal. În testicule i se înfige un ac. Picioarele și burta îi sunt unse cu o soluție foarte toxică (ceva apropiat de soda caustică) care îl împiedică să se așeze, dar în același timp îl face să-și țină cu greu echilibrul. Pe lângă toate astea, i se administrează droguri și laxative. Scopul torturii este ca, în ziua coridei, taurul să fie nervos (aici vom citi ”înnebunit de durere și de spaimă și disperat să se agațe de viață”), dar slăbit și dezorientat. Tratamentul ăsta se repetă de mai multe ori în cele două zile. În ulima zi este ținut într-o ”celulă” strâmtă și fără vreo sursă de lumină, pentru a-i crește anxietatea. “


  Comentariu apreciat. Thumb up 35 Thumb down 3
 11. Tare sunt curios cati LiveLeak- eri sunt p-aci…

  Thumb up 0 Thumb down 4
 12. Comentariu ascuns de spiriduși!
  [Click aici]


  Comentariu nasol. Thumb up 4 Thumb down 14
 13. Dupa cate un accident (toréador mort sau ranit grav) vanzarile de bilete cresc spectaculos

  Thumb up 4 Thumb down 2
 14. Uluitor cîți comentatori ratează ideea principală (comună ambelor cazuri): e revoltător să faci din moarte un spectacol!


  Comentariu apreciat. Thumb up 13 Thumb down 1
 15. Revoltator.
  Ai infrunta un taur ca sa posezi fata care ti-a plăcut prima oara?
  Sau ai omora fără sa te gandesti barabatul care ti-a sedus femeia?
  E cam totuna.
  Cu ce sunt lucrurile astea doua mai condamnabile decât gestul unui soldat care omoară bombardand in numele unui ordin scris un adversar care scrie nevesti-sii.
  Moartea si întâlnirea cu ea sunt totuna in ambele cazuri, diferă doar filtrul.
  Sincer, admir corida atata timp cat ne poate oferi lectia întâlnirii cu moartea. De asta sigur nu scăpăm niciunul.

  Thumb up 4 Thumb down 8
 16. NOU
  #39

  Șefu’, ești bine tu așa? Compari uciderea animalelor cu uciderea oamenilor? Aia cu gender confused o tot aud, dar asta cu species confused nu am mai auzit-o decât la apărătorii fanatici ai maidanezilor.

  Thumb up 12 Thumb down 5
 17. Ah, eu credeam ca vbim de uciderea taurului in arena, care e un ritual barbar in sine, un pic mai evoluat ca luptele intre gladiatori. Ce naiv am fost, ne pasa de saracul toreador, da-l dracu de taur, care sufera in arena pentru placerea sadica a unora.

  Thumb up 6 Thumb down 0
 18. Asta cu plânsul de milă taurului ucis la corida e ca ecologista aia mai slabă de creier care ne îndemna să nu mai ucidem animalele pentru hrană. Că e mai bine sa cumpărăm carne de la magazin.

  Thumb up 6 Thumb down 8
  • Unii fac diferenta intre uciderea pt hrana si in speta supravietuire si uciderea pt amuzament, de plictiseala.

   Thumb up 6 Thumb down 3
  • Eu știu că nu se arunca la gunoi acel taur omorât în coridă. Stiu că se mănâncă.

   Altfel, știi câtă carne de vițel arunca supermarcheturile? Mii de tone. De mii de ori mai mult decât se omoară în toate coridele din lume.

   Dar așa e când gândești după o imagine. Te duci după fentă. Ca pensionarul român care votează PSD

   Thumb up 1 Thumb down 3
 19. Cititi-l pe Hemingway!

  Thumb up 4 Thumb down 0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.