Diacritice pe blog

În excursia la Chişinău, am aflat o chestie suprinzătoare: la moldoveni nu se vând telefoane fără diacritice şi toate reclamele sunt cu diacritice. Cred că şi noi ar trebui să ne obişnuim să scriem cu diacritice, mai ales pe bloguri şi în mailuri. Pentru că textul scris arată frumos şi e uşor de reţinut cu diacritice. Plus, nu vreau să ştiu din prima dacă autorul a scris ăsta sau asta sau astă.

diacritice.ro au un executabil care instalează automat caracterele româneşti.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

37 comentarii

  1. Corect. Eu într-un text am dat de cuvântul „roman” (evident, text fără diacritice) și nu știam la ce se referă: „român” sau „roman”. Într-un final, din context, mi-am dat seama că se referea la romani…
    Sau, scriem în continuare fără diacritice și apelăm la gramatica aplicată de cei care au picat bacu’: tz, sh și alte invenții cu care nici nu-mi bat capu’.

    00
  2. problema e ca de fiecare data cand vrei sa folosesti diacriticele trebuie sa tii apasat pe alt dreapta + a/i/t
    cam incomod!

    00
  3. @ Florin îți zic eu că te obișnuiești, eu folosesc două sisteme de operare în dual boot(windows xp și ubuntu) și la fiecare dintre ele diacrtiticele sunt puse altfel, dar te obișnuiești după puțin timp dacă îți impui să le folosești mereu.

    00
  4. Mie-mi plac patratelele din comentariile de mai sus. Opera mini here!

    00
  5. Soluţia prezentată este incomodă.

    Altă soluţie: „Diacritice românești în Windows XP și Windows Vista”

    00
  6. am instalat si eu acum câteva minute executabilul si merge f ok

    00
  7. @zoso, daca tot vrei diacritice, atunci foloseste-le pe cele corecte: https://ro.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Corectarea_diacriticelor

    00
  8. @ jazzusma: same here. Numai că eu am diacriticele pe ambele sisteme la fel poziționate. Vezi la Ubuntu că sunt mai mult tipuri de aranjamente pentru diacritice. Încearcă în Ubuntu ”Romania Standard”.

    00
  9. Chișinău? unde, când?

    00
  10. absolut corect. mai mult, cred ca guvernul, probabil prin ministerul culturii sau invatamintului (oricare ar fi) ar trebui sa impuna scrisul corect pe toata media – cea controlabila (tv, outdoor, etc) si sa impuna furnizorilor de it tastaturi cu taste cu diacritice, fara sa fie nevoie de combinatii de taste. la francezi se poate, la nemti se poate, la cehi se poate, la polonezi la fel, cred ca si ungurii au taste de genul asta, noi nu.

    00
  11. n-ar fi rau, din postura de „om foarte citit si urmarit de alti oameni”, sa promovezi diacriticile „corecte”, adica alea cu virgula.

    00
  12. @PHC, cum să impună guvernul , folosirea diacriticelor, când jumătate din români, nu ştiu reguli de bază ale gramaticii limbii române, şi asta aşa, fără diacritice!

    00
  13. Bun sfat! :D

    00
  14. Cristian Secară a rezolvat problema diacriticelor din Windows de mai bine de vreo 5 ani. Driver-ele corecte pot fi descărcate de aici: https://www.secarica.ro/index.php/en/rou

    00
  15. +1 pentru BladHaund
    +1 pentru Costel Mazilu
    @zoso: alea corecte sunt ș și ț :-P

    00
  16. Eu am diacriticele în dreapta literelor, fără să fie nevoie să apăs pe mai multe taste. În Windows 7 văd că e soluționată problema care brusc apasă pe toată lumeaȘ virgule vs. sedile. Pe nimeni nu deranja când se folosea caron-ul pe post de căciuliță la ă. Până la urmă ideea e să fie diacriticele semnalate cumva, nu să ne căcăm pe noi că trebuia să fie cu 5 grade mai rotită și cu o curbură de nu știu care.

    00
  17. Pe de-o parte ai dreptate, însă dacă acum e și mai simplu să scriem corect… de ce nu?

    00
  18. Articolele pe blog le scriu de ceva vreme cu diacritice dar comentariile inca nu.

    00
  19. @zoso, că tot am prins momentul. bănuiesc că și tu ar trebui sa scrii cu diacritice în limba română, corect!, dacă tot indemni poporul să scrie cu diacritice corect. și când spun corect mă refer la asta:
    https://ro.wikipedia.org/wiki/%C8%98

    citez pe scurt: „Din punct de vedere grafic forma corectă este cea a unei litere S cu un semn diacritic în formă de virgulă așezat dedesubt […] Lucrările românești, atît vechi cît și recente, dau acestui semn diacritic denumirea de sedilă,[3][4] dar în anul 2003 un consiliu științific al Institutului de Lingvistică al Academiei Române a stabilit că semnul corect este virgula, nu sedila. […]”

    Sursa: https://www.secarica.ro/std/InstitLingvTastatura-20031008.pdf

    00
    • @Viorel: paşi mici. să incepem să scriem toţi cu diacritice şi apoi vedem care e aia bună, virgula sau sedila…

  20. Ne-am învăţat prost!

    Bravo pentru articolul ăsta. Sunt sătul să văd scrisul ca pe messenger.

    00
  21. Stie cineva cum pot sa fac sa scriu cu diacritice in WP de pe un computer public (din strainatate)?

    00
  22. Nu sunt de acord, mi se pare o idee gen Pruteanu-Socaciu. Sunt niste inconveniente minore care pot fi rezolvate prin o exprimare care sa nu lase loc de interpretare.
    De fapt nu ma deranjeaza ca altii le folosesc, dar eu nu vreau, e prea complicat si nu vreau sa fac asta.
    Plus ca atunci cand se intampla sa dau search in vreun site e greu de gasit ce vreau, pt ca autorul mai face si greseli si scrie in acelasi cuvant si cu diacritice si fara etc.
    Eu sunt pentru unificare, sau macar simplificare.
    Ma deranjeaza mult mai mult greselile gramaticale decat lipsa diacriticelor.

    00
  23. @zoso: deja se știe care e aia bună. când facem un îndemn hai să-l facem cât mai corect/bun.
    @Mihai: n-oi fi tu de acord, în schimb e cam nasol să te duci cu TIR-ul plin de marfă în străinătate (export) și să nu te lase la vamă să intri în țară pentru că pe factură scrie „paturi” iar tu de fapt ai în spate „pături”. ce vină are cetățeanu străin? neplăcut când trebuie să dai 2345678 telefoane, nu? :) A, și apropo, când cauți în paginile scrise cu diacritice, chiar dacă vrei să cauți „mașină” e de ajuns să dai cu find pe „masina”, pentru că sunt destule de inteligente browserele din zilele noastre (eu unu folosesc Chrome).

    00
  24. Mihai, dacă eşti împotriva diacriticelor în scris, ar trebui poate să adopţi aceeaşi atitudine şi-n oral. Să vorbeşti fără diacritice. Nu ştiu ce-i atât de „prea complicat”… poate lenea?

    00
  25. Secărică are pe site kit-ul de instalare a diacriticelor pentru Windows XP, probabil și pentru versiuni mai vechi.

    00
  26. Windows 7 are limba romana implicita (cu diacritice) dar e o panarama.
    Am scris un document de 100 pag in Word si nu mi-au fost recunoscute diacriticele pe un alt calculator (Win XP)
    Tot secarica m-a salvat si pe mine.

    00
  27. Eu am 2 luni şi ceva de când m-am hotărât să scriu cu diacritice. De câteva zile abia mi-am instalat si softul de pe diacritice.ro, după cum povesteam aici: (ma rog, în titlu n-o să mai pun diacritice, fiindcă uit să editez linkul :D )

    Bannerul (vezi articol) motivează pe careva suficient de tare?

    00
    • @Elena: ştii că există un prieten de-al tău, vali, care a făcut un plugin care elimină diacriticele din titluri? google » roslugs

  28. Mulţumesc pentru diacritice Zoso! Ştiam eu că trebuie să existe o tastă pentru aşa ceva, dar nu ştiam care.
    Şi pentru domnul Cojocaru, deşi nu are legătură cu subiectul: Sper că ieri a avut „…A nice day”. Sper că te-ai bucurat şi pentru cei care nu au fost acolo, dar ar fi vrut să fie.

    00
  29. De obicei sunt o câştigătoare, dar de data asta nu a fost să fie.

    00
  30. Iertare, voi remedia problema. De indata ce Zoso isi aduna berea de pe server… https://zoso.ro/pages/ro-slugs.zip

    00
  31. NOU
    #33

    Plus la toate la Chișinău le scriu și corect:
    ș în loc de ş
    ț in loc de ţ
    corecte sunt cele cu virgulă și nu cele cu sedilă

    p.s. pentru wordpress există și un plugin care transformă automat diacriticele https://wordpress.org/plugins/comma-diacritics/ făcut tot de un Basarabean.

    00
  32. srv.diacritice.com , pentru cei ce nu folosesc toata ziua diacritice

    00
  33. eu nu ma stresez, (mai degraba) emigrez… :D

    00
  34. diacriticele sunt niste inventii de rahat romanesti sa fim noi mai cu mot ca altii. la fel si altii de nu’s in stare sa scrie cu litere normale.
    eu tot sper ca intr-un viitor nu prea indepartat sa scriem toti doar cu cele 27 de litere mari si late, fara tot felul de inventii de 2 lei.

    00
  35. @sin, si ce faci atunci cand vrei sa scrii „pături” și nu „paturi”?

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.