Despre tagging. Sau de ce e greu cu new media

hotnews_tagging

In imagine aveti un articol despre un politruc laş. E un exemplu bun pentru a ilustra impotenta jurnalistilor din offline in a se adapta la mediul online. Si al oamenilor care fac online de 1-2-3 ani sa inteleaga si aplice cunostintele care le sunt puse la dispozitie.

Si acum sa purcedem la explicatii. Despre ce e articolul? Despre Cristian Diaconescu. Ce taguri punem? Pai, numele lui. Partidul din care face parte. Alte nume importante din text si context. Ce a facut? Si-a dat demisia. Punem si demisie tag. Cu ce se ocupa? E deputat. Punem si asta tag. Unde a anuntat ca isi da demisia? La radio. Punem si realitatea fm tag. Ce a zis Mazare de el? Ca e politruc tradator. Punem si astea doua taguri. Separate. Relativ al naibii de simplu, nu?

Cat despre cele doua taguri puse articolului, sunt sigur ca ele au fost puse cu bune intentii, din pacate asta nu inseamna nimic pentru nimeni. Si nici nu scuza nestiinta si/sau prostia. Sunt lucruri simple pe care jurnalistii si bloggerii trebuie sa le asimileze. Nu e asa greu sa editezi o poza in xnview, nici sa scrii o minune de doua randuri in html. Nici sa folosesti embedul.

De ce e greu cu new media? Pentru ca se intampla ACUM. Nu se inchide redactia la 21.00, nu se da ziarul la tipar la 22, nu trebuie sa ai 2.000 de semne pana la ora 17.00. Nu. Aici lucrurile sunt mai simple, dar mai rapide. E complicati sa ii ceri angajatului sa isi imbunatateasca performantele invatand sa insereze poze in text fara sa mai astepte sa faca editorul sau fotograful asta? Se pare ca da. Acelasi angajat are insa pretentii de avansare si de mariri de salariu.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

18 comentarii

  1. unde deontologica nu e, nimic nu e

    00
  2. Un tag bun ar fi SFERTODOCT. Sa ma explic – la noi toti cei care spun nimic, dar o spun putin incruntati sunt numiti profesionisti (ex: Vasile Blaga, Emil Boc, Marian Sarbu, Cristian Diaconescu, Miron Mitrea etc.), de fapt sunt doar niste lichele incompetente promovate politic. :evil:

    00
  3. Eu nu înțeleg care-i faza cu tagul „candidatul etern”?!

    Offtopic
    De ce ai renunțat la Shutter Reloaded?

    00
  4. taguri irelevante pe care nu le cauta si gasi nimeni

    00
  5. In unele situatii nu ziaristul care a bagat talpa si a scris articolul il pune si online. Acesta isi scrie textul si-l trimite unui editor online care asta face toata ziua: pune online articolele scrise de ziaristi, insereaza o poza, embeduiesc un clip. Din pacate astia habar nu au pe ce lume traiesc. Angajatorul considera ca pt copy/paste (in mintea lui la asta se rezuma task-ul editorului) nu poate da un salar prea substantial si atunci angajeaza ce gaseste. Cum in multe cazuri nici managementul n-are treaba cu domeniul, nu stie ce sa ceara, nu stie ce trebuie sa stie acel om pe care-l angajeaza. Intr-adevar e un banal copy/paste dar trebuie totusi sa gandesti putin, sa intelegi care-i ideea.
    Sa-l puna pe ziarist sa-si bage textele online, e mai greu. Uneori e si mai atehnic si se considera ca nu are timp, trebuie sa produca articole. Nu-l poate da afara deoarece e totusi un jurnalist bun in principiu iar sa bage bani in traininguri este exclus.

    Nu stiu/nu cred ca e o chestie general valabila in toate redactiile insa prin „provincie” se obisnuieste

    00
  6. Nu mi se pare deloc dificil să găsești cele mai bune tag-uri dacă tu ești autorul articolului!

    00
  7. Logica e pentru elefanti :))) (tot la tine am citit pe cineva cu semnalizarea )

    00
  8. ce te mira tagatul aiurea de la unul care foloseste exprimarea „profeseaza ca si judecator”?? once a weasel, always a weasel…

    00
  9. iti spun ca unele persoane chiar nu stiu cu se se ocupa de fapt etichetarea

    00
  10. alea or fi categoriile generale:))

    00
  11. NOU
    #11

    Azi am fost martora unei talharii. Adica pagubita, eu. De ce? N-am aplicat regula de trei simpla. De ce eu? Pentru ca se mai intampla. De ce m-am dus la Politie? Pentru ca am constiinta si crez in ei. De ce in ei? Pentru ca au fost palmuiti si raspalmuiti. De aia m-am dus. Sa-i invat sa investigheze un caz banal de talharie si fuga de la locul faptei, logic si bineinteles. N-am aplicat palme fizice, am palmutele mici, nu de alta, dar am dat lectii. Fara sa ma laud, dar taggul meu a fost unicul. De ce? „De ce, eu?” Hai lasa, am pierdut 500 Ron si mi-am asigurat linistea de peste anii ce vor urma. Politia, tagg? Nici intr-o mie de ani. In rest, DE CE?
    n.r. Evitati zona Unirii, centrul istoric vechi, parcangii high si alte minuni istorice. :)

    00
  12. inestetic, ilogic si de mantuiala…
    offtopic: @Vali: nu te deranjeaza reclama mascata la „Sun Plaza” de la A3 si iRealitateaTV? (btw: pe site-ul lor mai sunt 50 minute pana la deschidere)?

    00
  13. Zoso, te inseli cand spui „E complicati sa ii ceri angajatului sa isi imbunatateasca performantele invatand sa insereze poze in text fara sa mai astepte sa faca editorul sau fotograful asta? Se pare ca da. Acelasi angajat are insa pretentii de avansare si de mariri de salariu.”

    1. Listarea de taguri nu este inclusa pe lista de taskuri ale angajatului care creaza textul (cum se face in presa internationala, de regula) si nici a angajatului care publica textul online.

    Nota: Pe situri internationale, precum nytimes.com de exemplu, exista chiar angajati care se ocupa exclusiv de intretinerea de taguri (articole vechi primesc noi taguri, daca este cazul, in functie de evenimente si statistici ale sitului si politici editoriale).

    2. In Romania, cel care publica textul are obligatia de a lista cateva taguri. Nu cunoaste consecintele actiunii si nu i s-a cerut. E o simpla operatiune de a completa niste campuri cu niste informatii aleatoare, oarecum legate de text.

    3. Pretentiile de avansare si de marire de salariu se fac pe taskurile cerute in post, nu pe cele ne-cerute. Crearea si/sau intretinerea de taguri NU FAC parte din obiectivele angajatilor new media din Romania, nici la hotnews.ro si nici la alte situri de stiri.

    Problema nu e a angajatului, ci a angajatorului.

    00
  14. Pai cum sa nu aiba angajatul pretentii noi pentru un efort nou? Asta e unul din tiparele muncitoresti ale romanului: se fac 10 lucruri si se plateste doar pentru 1. Desigur daca e vorba de un lucru mai simplu, in stransa legatura cu meseria sa, atunci da, angajatul e dator sa invete.

    00
  15. „candidatul etern” mi se pare un tag extrem de potrivit…. FOR ME TO POOP ON! :D

    Cat despre „fata europeana”, asta pe bune mi se pare genial. Primul cuvant scris fara diacritice poate avea 2 intelesuri 100% diferite, deci avem un fenomen de 2 in 1 right there. Iar al doilea cuvant imi imaginez ca e un search term extrem de poplar de cand am inceput sa ne bagam si noi nasul prin Europa. Iar cele 2 combinate dau nastere la the SUPER TAG, un magnet de trafic monstruos si nemuritor.

    Sa fi gasit oare hotnews 42ul internetului ?! EU CRED CA DA!

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.