Desfiinţarea spitalelor: the big picture

spital03

Despre cum 4 milioane de angajaţi nu pot susţine, prin taxe, 20 de milioane de oameni am mai discutat. Cum pierd spitalele bani şi de ce trebuie închise unele şi redirectaţi banii spre altele la fel.

De ce închiderea spitalelor e un pas înainte?

Este semnalul că în România sunt prea multe localităţi aiurea. De exemplu, Codlea este la 16KM de Braşov şi la 50KM de Făgăraş. Dar în mod sigur există şi acolo 1-2 spitale, pentru ca ce sat e ăla fără spitalul propriu?

În acelaşi registru, în România sunt zeci de sate jumătate pustii, către care trebuie pompat curent electric, apă, gaz şi administraţie locală. Sunt inclusiv sate cu câte 2-3 locuitori, care stau şi aşteaptă să moară. Acolo se duc banii şi de aia agricultura românească înseamnă 1/3 din terenul arabil nemuncit.

Revoluţia agrară

Ne-am fi aşteptat ca în ultimii 20 de ani poplaţia rurală să scadă, odată cu permisiunea de a achiziţiona maşini unelte şi că vor creşte serviciile. Dar în unele zone din România revoluţia industrială e doar un cuvânt pompos folosit de ăia care vor ca moşierii să ne ia pământurile.

Nici hăis, nici cea!

Cam asta e atitudinea noastră. Nu ne plac nici spitalele prost dotate, din care pleci mai bolnav, nici să fie inchise. Şpagă dăm, muncim la negru, corupţie există, politicieni proşti pe care ii votăm cu drag da, să se schimbe totul, dar să nu se schimbe nimic.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

84 comentarii

  1. NOU
    #1

    Uite aici si imagineaza-ti ca ar fi fost tatal tau. Sunt curios daca ai taria sa afisezi comentariul acesta.
    https://www.realitatea.net/

    00
  2. Apropo de procentul de poplatie rurala: cat o fi cel real, excluzand tinerii plecati la munca la oras fara schimbare de acte?

    00
  3. Nu zice absolut nimeni ca nu trebe inchise unele spitale. Cu siguranta sunt unele redundante sau pur si simplu atat de vechi incat iesi mai bolnav de-acolo decat intri.

    Insa modul in care se realizeaza momentan e ridicol. S-au inchis spitale noi, spitale care nu au inlocuitor pe o raza de 50 km +, spitale performante si cu reputatie, s-au inchis spitale cu promisiunea ca vor fi facute altele si deja se da inapoi de la acest lucru.

    INSA, nu s-a inchis niciun spital din Harghita, Covasna, Satu Mare. Mai sa fie, ce coincidenta. Sunt sigur ca nu are nicio legatura acest fapt cu puterea de santaj pe care o are UDMRul asupra portocaliilor.

    00
  4. Cauta pe net definitii la „civilizatie” si fa o mica analiza.
    Pai, noi, in Romania, INVOLUAM, nu evoluam. :)) Si ni se baga cu „oricum nu era nevoie”? Au/am muncit toti de la primul bec electric pe strada, de la prima casa iluminata electric, si acum se spune: „oricum nu era nevoie”?
    Vai de capul nostu unde am ajuns!

    00
  5. Nu stiu cum functioneaza faza la unii, dar cand se deschideau spitale toti spuneau „e bine”! Acum cand se inchid, cam aceeasi spun „e bine”!
    WTF!??
    Nimeni nu mai gandeste cu capul lui?
    Sunt convins ca daca Udrea deschide maine 1000 de sali de sport (nu mai dau link cate vrea sa faca si cu cati bani), cam toti vor spune „e bine”!
    Daca Udrea nu era la ministerul asta si era la Ministerul Sanatatii, si voia ea sa faca spital in comuna Adâncata, toti ar fi spus „e bine”.
    Nu e loc de nici o blonda pe la Sanatate? Una care sa vrea spitale in loc de frunze, de exemplu.

    00
  6. vali, las-o moarta. pentru un stat modern pina si ideea de-a inchide spitale e sinistra. iar modul in care mizeria asta e facuta e de-a dreptul gretos.

    bebelusi mutati din spital, ca se inchide? da-o naibii

    00
  7. * aceiasi oameni

    00
  8. Si cum de toate spitalele erau sustenabile acum 20 de ani, desi erau tot asa, satul si spitalul? Cum zice si Mynsc mai sus: sa se inchida spitalele irecuperabile si cele unde ai alternative apropiate, dar nu sa inchizi spital proaspat dotat cu laboratoare noi si aparatura.

    00
  9. Si ce zici de orase cu 12-14 mii de locuitori unde vor sa inchida spitalul? In principiu sunt de acord ca sunt multe inutile. Dar daca spitalul pierde bani, nu este din cauza locuitorilor. Toti stim ca se fura cu nesimtire si se da vina pe administrare defectuasa sau mai stiu eu ce.

    00
  10. @mynsc
    asa, intamplator, cunosti situatia spitalelor din Satu Mare?
    Daca se inchideau niste spitale din judet iarna nu stateau cate 2 pe un pat, ci 3.
    La 350-400.000 locuitori sunt vreo 4 spitale(2 judetene, 2 municipale) din care 3 de capacitate mica..+inca 2 de specialitate in regim de dispensar.
    fata de Oradea sunt 130 km iar fata de BM e irelevant cum si ei sunt in situatia asta.
    Mda, e drept, fata de Ungaria sunt fix 7 km.

    00
  11. unele spitale erau in plus. dar cele care erau finantate cu bani europeni, cele izolate (ca cel din sulina) nu trebuiau inchise. e, de fapt, opusul a ce spunea basescu pana acum vreo doi ani (acum tace): avem de a face cu o centralizare fantastica. niste birocrati inchisi in birouri, la sute de km de cei a caror viata o afecteaza, decid doar cu ochii in niste cifre. oamenii sunt cantitate neglijabila.
    ps. civilizatia se face nu doar cu costuri, ci si cu sanatate. cu alte cuvinte, asta nu e un pas inainte, ci unul inapoi. sau chiar mai multi…

    00
  12. @zoso: pai nu asta e refrenul? „facem reforma statului, modernizam, sa traiti bine” si asa mai departe

    00
  13. „…zeci de sate jumătate pustii, către care trebuie pompat curent electric, apă, gaz şi administraţie locală”.
    E un pic eronat, eu stiu sate intregi si chiar pline care au numai curent electric si, eventual, apa curenta (numai „pe principala”). In rest – buda in fundu curtii, gazul pe la butelie…

    00
  14. Se pare ca nimeni nu poate concepe ca spitalele nu sunt doar de stat si ca e anormal sa fie de stat. Situatia optima ar fi atunci cand s-ar inchide toate spitalele de stat si contributiile pentru asigurarile de sanatate ar fi facultative.

    00
  15. iar caritasul se incadreaza in categoria…? sau probabil nu stiti cum se sta in maternitati si spitale de copii, IN BUCURESTI, cate 2-3 in pat.

  16. Mai copii nu ati inteles nimic….

    Treaba sta asa : trebuie reduse cheltuielile. FMI a zis sa reducem nr de paturi. Guvernul nu este capabil sa faca o reforma cat de mica. Deci nu se mai leaga la cap si da cu barda unde apuca.

    Tot restul, toata discutia asta, e praf in ochi. Cum a fost si cu impozitul minim obligatoriu – cica sa se opreasca evaziunea ;)

    Guvernul nu este capabil sa motiveze economic si cu date statistice nicio decizie din ultimii 2 -3 ani. Ei pur si simplu executa ce le spune FMI. Care FMI merge pe teorie ca sa justifice imprumutul acordat.

    00
  17. bun dar, inchidem spitale si facem azile? unde e logica?

    00
  18. Nu se duce nimeni sa se interneze la spitalul din comuna Cucuieti din Vale. Bine spitalul respectiv nici nu are medici pregatiti si nici asistente sa trateze o gripa dar mananca bani de la buget cu nemiluita. Transformarea spitalelor in camine pt batrani rezolva mai multe chestiuni. Prima e legata de costuri, a doua de lipsa personalului in unitatile mari iar a treia a locurilor in caminele pt batrani. Gafa medicilor de la Valcea spune totul despre aceste spitale aruncate prin tara, nu cred ca exista vreun forumist care sa vrea sa fie internat la Furculesti (daca are cel putin idee unde se afla sau daca isi imagineaza cum arata spitalul din Furculesti).

    00
  19. Intr-un fel e bine ca se fac aceste reforme. E prost ca nu s-au facut de acum 20 de ani cand n-ar fi avut un impact asa negativ asupra poplatiei.

    00
  20. E un semn ca nu mai e mult pana stingem lumina. Poplatia e imbatranita si miloaga. Sunt 5-6 milioane de asistati social, bolnavi datorita traiului prost, alimentatiei insuficiente, au speranta de viata mult mai mica decat media si necesita asistenta medicala fara a fi contributori la sistem, marea parte locuiesc la sat. Mai sunt 6 milioane de pensionari care sunt clar bolnavi datorita varstei si traiului prost din comunism, mult mai bolnavi decat pesionarii altor tari dezvoltate. Raman 8-10 milioane, din care 3 sunt plecate in afara tarii. Avem asadar 5-7 milioane de cetateni activi, pe undeva mai sunt si copii printre ei. Solutii? Osul la treaba, agricultura. Pui seminte, ies rasaduri dupa caz, le plantezi si faci fasole, rosii, ceapa. Le uzi cu apa din fantana. Pui porumb, grau, floarea soarelui, cresti animale, ai si carne. E de treaba tot anul, cu exceptia iernii. Dar, cum zice orice imbecil asistat social ce locuieste in mediul rural, „e lunga ziua de vara si e cald, ami bine sa-mi dea 100 de lei statul, sa am de tigari”. Oameni buni, pana nu ajungem la vreo 12 milioane de romani nu facem nimic. Adica mai putini pensionari si fara 6 milioane de asistati.

    00
  21. Satele alea pustii n-au nici gaze nici apa nici canalizare. Nici spitale si uneori nici popi. Eu zic sa le dam furadan la aia care mai traiesc acolo.
    Bai, oricat am vrea sa fim corecti in tara asta nu se poate. Un inspector de la Administratia Financiara mi-a zis azi: „De ce vreti doamna sa inregistrati un contract de o valoare asa mica. Mai mare daraua. Nu-l mai inregistrati.”

    00
  22. „De ce închiderea spitalelor e un pas înainte?
    Este semnalul că în România sunt prea multe localităţi aiurea.” sau poate e semnalul ca în România banii şutiţi prin recomandarea de medicamente mai scumpe sau prin licitaţii trucate nu se mai pot susţine şi atunci e mai simplu ca autorităţile să sacrifice locurile de muncă ale medicilor şi asistentelor, precum şi sănătatea bolnavilor, decât comisioanele proprii…
    https://www.zf.ro/eveniment/seful-consiliului-concurentei-analizeaza-de-ce-statul-cheltuieste-prea-mult-pe-medicamente-scumpe-8132825

    00
  23. @autogreen: evident, nu cred ca te-ai duce acolo. Dar crezi ca oamenii din Cucuietii din Vale ar prefera sa vina la Bucuresti pentru fiecare chestie? Si nu inchizand spitale la Cucuieti rezolvi lipsa de personal din Bucuresti. Poate doar in mintea utopica a vreunui functionar din minister. Si revin: stie cineva de pe aici cam care ar fi alocarea procentuala a cheltuielilor in ministerul sanatatii pe personal, medicamente, servicii, infrastructura? Intotdeauna vin cu cate o justificare de asta de reduceri de costuri atunci cand iau astfel de masuri, dar evita de fiecare data sa fie transparenti. Nu de alta, dar atunci ne-ar fi mai usor sa deducem care e de fapt logica reala a deciziei…
    @ zoso: astept cu interes sa mai vad si un post critic din partea ta asupra deciziilor actualei puteri. De ex de ce e o prioritate pe criza asta sa alocam 50 mil de € pentru o sala polivalenta de 20000 locuri cand polonezii au facut stadion acoperit de peste 30000 locuri cu 40 mil…

    00
  24. @bipbip: Cei care au nevoie de o injectie o pot fac ela dispensar, cei care stau la sat si au cancer tot la Bucuresti, Cluj, Timisoara, Iasi vor ajunge. La spitalele rulare nu se faceau operatii, nu exista posibilitatea de a face medicina asa cum ar trebui.

    00
  25. So much fail, concentrat pe 14 randuri…

    00
  26. @Marele Han

    De ce ideea de a închide spitale este sinistră?

    00
  27. Cat de prost poti sa fi…ai fost vreodata la spitalul din Codlea(care nu e sat )??? stii ce dotare are? stii cati bani au intrat in de ex. blocul operator nou???
    Habar nu ai dar scrii ca prostu…
    DAR in Harghita si Covasna de ce nu s-a desfintat nici un spital???
    Sati degeaba in bv!!! Poti sterge postu dar da si tu o fuga pana in Codlea la spital…
    Poate da Domnul sa faci o boacana sub un camion pe ghinbav -codlea sa vedem in cat timp ajungi la judetean…

    00
  28. scuze tonul ..si greselile din repezeala dar nu pot sa cred ce scrii..

    00
  29. ce naspa e asistenta…

    00
  30. bre zoso, daca n-ai zis ca sunt de vina plasmele cumparate pe credit de romani pentru inchiderea spitalelor, e degeaba.

    sa inchidem ma spitale, scoli, piete. Sa construim sosele. sa construim cladiri. poate asa mor toti romanii si cine o veni sa colonizeze bucata asta de pamant sa aibe deja infrastructura facuta. Redeschid ei ce e de redeschis

    00
  31. si mie mi se pare foarte dubios cum de nu s-a inchis niciun spital din judetele covasna, harghita si celelalte locuite de minoritati. Oare acolo chiar n-or exista spitale „inutile”?

    00
  32. ce haios…eu lucrez in administratia unui spital nemtesc. inchisul spitalelor nu are de a face cu cat de noi si ce bine dotate sunt ci mai de graba cu: nr. de patienti, venituri, costuri si durata de spitalizare a pacientilor. spitalul la care lucrez este amplasat intr-un orasel si ingrizeste 70.000 de pacienti pe ani. este un spital de „Schwerpunktversorgung” (diferenta dintre un spital univesritar si al „meu” este ca aici nu se (prea) face cercetare). In fiecare an trebuie luptat cu casele de asigurari si trebuiesc convinse ca noi oferim conditii mai bune decat alte spitale din zona. Din cauza noastra (ptr. ca suntem prea buni) vor fi inchise in urmatorii ani 2 spitale destul de necesare poplatiei.

    Deci spitale se inchit si in Germania. Din 1990 pana acum s-au inchis 25% din spitalele existente (in 1991 existau 2411 spitale in D, acum sunt doar 2080 iar in 2020 vor exista doar ca. 1600-1700 de spitale). Nu mai plangeti degeaba fara sa comparati situatia si cu alte tari. Ce nevoie este de un spital/dispensar care are 2000 de pacienti pe ani, majoritatea involvate in accidente casnice? Dpdv als statului (nu numai Roman) fiecare cetatean are o valoare economica. Statul gandeste asa: ce daca mor 10 oameni pe ani intre ghimbav si codlea ptr.ca nu au ajuns la timp la spital? astia 10 oameni plateau pana la pensie impozite si taxe in valoarea X. daca inchidem spitalul si facem un calcul pe urmatorii 10 ani (deci 100 de morti) merita dpdv economic sa inchid un spital care ma costa 5.000.000 euro pe an. Asta este situatia cam peste tot in lumea capitalista. Comunistii gandeau altfel. Punct si gata!

    00
  33. in 1990 erau ceva mai multe ptr. ca statistica nu deosebea intre policlinici (ddr-iste, care acum se reintroduc :) si spitale). scuzati greseli de genul „inchit” si „ani” in loc de „an”

    00
  34. Lasa bre ca eu nu ma dau profesor universitar sau ceva…

    00
  35. @radu f: 2000???? la 82 mil ?
    Si atunci astia ce se tot dau in barci ca 400 sunt prea multe pentru 20 mil, ca nu ma prind?

    00
  36. De acord cu tot ce spui, Zoso, mai puţin cu „directaţi”, cuvânt care nu există la noi.

    00
  37. Sa le scurtam asteptarea alora care asteapta sa moara! Eventual astora care inca nu s-au hotarat s-o faca inca le putem da un imbold, intr-un fel sau altul. Noi astia destepti si frumosi nu prea mai avem loc in tara asta de idioti batrani care inca nu vor sa dea coltu’. Propun sa se inchida si magazinele satesti iar localitatilor mai mici de 100000 de locuitori sa li se impuna o blocada totala. Ulterior am putea incepe sa-i eutanasiem pe aia care nu poarta basti, dupa aia pe aia care au o incheietura luxata si tot asa…Intr-un final apoteotic, cand vom ramane numai noi, aia civilizati si care ne putem intretine prin forte proprii, o sa stam linistiti, fiecare in fata calculatorului propriu si o sa ne dam like-uri, noi intre noi, ca niste civilizati ce ne aflam, pe persoana fizica.
    Sieg heil!

    00
  38. da, doar 2000 la 82 mil. cauta krankenhaus in wikipedia nemteasca si uitate la datele tabelare de pe la mijlocul articolului. erata: nr. paturilor a scazut cu 25%, cel al spitalelor doar cu 15%.

    asta este situatia: ptr. stat o viata de om are o anumita valoare monetara. daca va povestes si alte chestii inebuniti:

    mama mea a decedat acum cativa ani. tatal meu primeste o parte din pensia mamei mele (pensie de urmas) in continuare. INSA ptr. asta plateste integral partea mamei mele (decedata in 2006!) la asigurarea de sanatate. haios nu?!

    00
  39. Presedintele pe viata Saparmurat Niyazov a inchis toate spitalele in afara capitalei Ashgabat in februarie 2005.
    In ianuarie 2006, pensiile a 1/3 din turkmeni au fost sistate, iar alte 200.000 au fost reduse.

    Nu mai trebuie decat statui din aur ale lui Basescu, care se rotesc dupa soare si redenumirea lunii februarie in „Elena”, pentru ca Romania sa urmeze intocmai modelul micului stat prigonit de soarta din Asia centrala.

    00
  40. Iti doresc sa reusesti sa intelegi pe pielea ta situatia reala a inchiderii absolut aiuristice a spitalelor, vazand cu cat de multa usurinta arunci cuvinte la intamplare, fara macar sa ai un fir cat de cat logic si coerent. Amice, lasa prostiile gen revolutie industriala si altele pe care te-ai apucat sa le proferezi pe aici, pentru ca dai inca o data proba faptului ca tu stii doar sa iti dai cu parerea si atat. Mi-e teama ca trece pe langa tine subiectul.

    Pana nu te prinzi fizic cum sta treaba, nu vei putea intelege niciodata cumplitul ghinionului de a muri ca prostul pentru ca niste imbecili s-au gandit sa-ti inchida spitalul din localitatea in care stai din pricini profund stupide. Poate reusesti, pe lumea cealalta, sa pricepi. Desi am mari dubii, avand in vedere cat de inteligent si interesant ti se pare ca esti.

    00
    • @Andi: bănuiesc că e inutil să iti explic de ce 10 spitale dotate precar fac mai mutl rău decât 5 dotate decente. tu să fii sănătos.

  41. nu stiu daca ai auzit de un avorton pe numele lui Mircea Badea, a spus astazi ca dupa creierul lui (plat, evident…sau poate e decervelat) ar trebui sa fie in romania vreo 500 de spitale, in fiecare sat…cam ca bisericile!

    O alta solutie ar fi sa preia Voiculescu (nume de turnator „Felix”) spitalele si sa plateasca intretinerea lor din banii „mosteniti” in 1990 de la Crescent.

    00
  42. Eu chiar nu pot sa intaleg cum atatea persoane subscriu la articolul asta. Pe bune acum, voi chiar credeti ca inchiderea spitalelor e o idee buna ( oricum ai da-o ) ?!?

    00
  43. Aloo bre, iar ai dat-o cu mucii’n fasole. Codlea nu e sat, e municipiu si are ~25.000 de locuitori. Singurul spital din Codlea a fost inchis iar urgentele vor trebui trimise in Brasov. Sclavule care esti! Banuiesc ca asta e un lucru bun nu? Asta-i reforma sis. sanitar nu?

    00
  44. Cea mai buna solutie ar fi sa facem in asa fel incat toti incendiatorii din spitalele de nebuni sa primeasca brichete,benzina si-un bilet de voie.
    Ar fi o masura mult mai logica decat ce se petrece acum.Nebunia e multa mai inteleasa decat….ce-o fi gainaturile astea sinistre.

    00
  45. Cred ca prin postarea de mai sus ai dovedit cat de mult gandesti…
    Noapte buna ;)

    00
    • @Florin: acelasi lucru nu il pot spune despre tine. tu n-ai dovedit că gândeşti. dar mai poţi incerca. viaţa e plină de şanse.

  46. @ zoso: Avand in vedere ca tu nu vrei sa vezi decat partea care iti convine, nu ai cum sa percepi ce inseamna sa nu ai la dispozitie un spital la care sa apelezi in caz de urgenta. Un drum mai lung de 10 km, depinzand aici si de conditiile in care se face transportul, poate fi fatal intr-o situatie critica. Iar sa invoci cele 10 spitale prost dotate care fac atat de mult rau e mai mult decat absurd: daca tot stau ele asa de rau, de ce sa nu sa fie aduse la standardele necesare pentru a putea oferi asistenta de urgenta? Chestia asta nu e un moft, e o necesitate. Dar de unde sa putem realiza asa ceva, cu mintile luminate din fruntea guvernului (care aloca bugete si fonduri grase pentru toate tampeniile, numai pentru ce trebuie nu) si cu flegmele care sunt aruncate constant pe obrazul sistemului sanitar de 20 de ani incoace? Pai, nu putem. E mai usor sa inchidem, sa taiem si, in principiu, sa ne batem joc.

    00
    • @Andi: să nu mai facem evaziune fiscală nu vrem. să stârpim munca la negru nici atât. contrabanda? corupţia? nu se poate. atunci, care e soluţia? să lasăm spitalele aşa?

  47. Cum pierd spitalele bani şi de ce trebuie închise unele şi „redirectaţi” banii spre altele la fel.

    Redirectati?

    00
  48. @andi: mă-ta e proasta, dar nu e vina ei că tu ai ieşit pe altă gaură, la fel ca idolul tău.

  49. Si am citit asta la tine .. si acum stau si ma gandesc .. unii mor si altii se gandesc ce lege sa mai dea sa le convina. Toata treaba asta merge pe premiza : „Tara arde si baba se scarpina” parca asa era :) ca de TRAIM BINE. Imi doresc sa nu ajung grav intr-un spital din Romania, si nu din cauza doctorilor ci din cauza conditiilor. O sa ajungem sa ne tratam la Bulgari sau Moldoveni.

    00
    • @Ionut: ştiu că e aiurea că se inchid spitale. dar până acum ne plângeam că sunt dotate prost, au igrasie, boli şi alte alea. acum ne plangem că sunt mai puţine.

  50. Eu sunt foarte revoltat pentru:

    – Politia romana – partea care are grija sa fie ordine si disciplina in Romania – serviciul de ordine publica si rutier – au niste salarii de 15 mil cred. Atunci se incanta sa ia o spaga de 2 milioane daca se intampla ceva, cand stiu ca banii astia ii castiga in 4 zile de munca.

    – Spitalele impreuna cu doctorii ne ajuta sa nu murim in caz de accident, boli. Salarii mizere, conditii mizere.

    – Parlament – parlamentarii – Conditii de lux, masini luxoase ii iau de la scara si ii aduc la scara. IPAD-uri si restul gadgeturilor care isi poate permite tot romananul care in mare parte este somer, sau au alte rate. Salarii cu mult peste cei mentionati mai sus, care trebuie sa aiba grija de noi OAMENII DE RAND.

    Investiile din tara noastra sunt facute cu CAP. Dar pentru cine ?! Pentru noi ?! restul ma mai gandesc si maine .. imi fac nervi si vreau sa dorm linistit ..

    00
  51. Cu toate că-mi permit să duc puțin discuția într-un alt punct, aș putea întreba ce caută la sănătate unu care a studiat drept ?! Nici măcar un doctor n-are ce căuta aici, în funcția asta. Zero studii referitoare managementul oamenilor (care s-ar aplica într-un minister, ca și în afaceri.. doar că aici ai de restructurat un sistem dintr-unul care merge în pierdere, într-unul care ar genera profit). În vestul Europei spitalele merg pe plus. Generează fonduri, nu numai din impozitul luat de la angajați, ci și din asigurări (asigurările de sănătate joacă un rol chiar foarte important) sau diverse firme/corporații care sponsorizează diferite spitale.

    Nu cred că e unu în țara asta care să nu știe că majoritatea spitalelor merg în pierdere. După părerea mea, dacă banii care luați de la spitalele care se desființează ar fi reinvestiți în modernizarea și extinderea serviciului de ambulanță, și în renovarea și modernizarea spitalelor existente problema ar fi 80-90% rezolvată. Bunicul meu, locuia în mediul rural, a avut nevoie de ambulanță, aceasta a venit la timp și au făcut o treabă mult prea bună. Dar din păcate a ajuns la unul din așa-zisele spitale. Câteva ore mai târziu a murit, la un așa zis spital, nu din cauza ambulanței, nu din cauza doctorilor, ci din cauza dotărilor. Dacă spitalul respectiv n-ar fi existat, iar cele 2 ore ar fi fost folosite, pentru ca el să fi fost transportat la unul dintre spitalele dintr-o reședință de județ (la Târgu Jiu), astăzi ar fi fost în viață. Sunt vreo 3 ani de atunci. De asta ce ziceți?

    De ce când vreau să intru pe site-ul personal al ministrului sănătății acesta trebuie să fie în limba maghiară, o limbă pe care 90% dintre români n-o cunosc. De ce pagina când dau click pe limba română sau limba engleză văd doar un singur articol în limbile respective, restul fiind în maghiară (NICI MĂCAR MENIUL NU E TRADUS ÎN ROMÂNĂ!) Aveți aici dovada:

    De ce când vreau să caut o statistică referitoare la sănătate în România, am parte de mizeria asta de website: Serios, chiar n-au găsit un puști căruia să-i dea 100$, să le facă un design ca lumea?! Mie îmi este absolut imposibil să caut ceva acolo.
    Lista de întrebări ar putea continua, dar aleg să închei aici.

    Poate sunt subiectiv acum (și sigur sunt), dar spitalul unde murit bunicul meu, nu e spital. E morgă!

    P.s: Zoso, îmi cer scuze dacă comentariul meu este mai lung decât prevede legea! :)

    00
  52. @Radu: toţi avem câte o poveste din asta horror. ba nu era hârtie igienica, ba nu erau siringi, ba nu era calmant. doctorii au şi n-au vină. mie mi-a spus unul: „ori iei ce e pe foaia asta şi te operez mâine, ori stai in spital până vine pe stoc”. sigur, 200 lei nu erau un capăt de ţară pentru mine si, uitându-mă in salon, imi dădeam seama că nu existau medicamente şi ustensile. sunt cazuri şi cazuri.

    problema rămâne: le păstrăm aşa şi lucrăm la corupţie, justiţie, management şi alte găuri prin care se scurg banii, sau le inchidem şi redirectăm banii spre cele care sunt in picioare?

  53. Eu unul aleg varianta B. Decât să lucrăm la corupție și justiție, care în România sunt două găuri negre (ce ajunge acolo, dispare ca măgarul în ceață), mai bine tăiem și investim în ce avem. Și poate sunt subiectiv, din nou.

    Dar hai să fim cinstiți, de câte ori n-ați auzit la TV la știri, următoarea replică „Pacientul a fost adus la spitalul X, dar mai apoi din lipsă de (completați voi cu ce vreți), a fost transportat la ..” . Adică, come on, deja e penibilă treaba.. atinge o anumită limită. E ok, lăsăm un dispensar, care să aibă un medic de familie sau unul care să fie în stare să pună o mână sau un picior în ghips (care conform statisticilor noastre, sunt la ordinea zilei în mediul rural), dar nu mutăm tot blocul operator!

    00
    • @Radu: sunt doua mii opt sute de lucruri de facut inainte de a inchide spitale. da rnu exista cine să le facă. vorba reclamei, alege conducătorii cu grijă.

  54. haidi bre, nu fiti rai!
    Sunt destule clinici private si multe se vor mai deschide. Doar nu credeati ca ne imprumutam de la fmi ca sa fim in continuare sefi pe tara noastra.
    Ati fi mirati sa se deschida niste clinici ale unor americani? Eu nu.

    00
  55. Prietene revino-ti in fire, e o linie subtire intre indiferenta si nesimtire.

    Revoluţia agrară ?

    De ce nu mergi tu sa lucrii pamantul ?
    Tu mai produci ceva infara de text pe internet?

    Vad ca ai o boala pe poporul asta, mai stiu unu care e presedinte, iti reamintesc amice fiecare drum are o parte ingusta si poate pana la urma se inchide.

    00
  56. NOU
    #68

    Intr-adevar, exista si unitati spitalicesti prost dotate, atat din punctul de vedere al aparaturii cat si al personalului medical. Dar de aici si pana la concluzia ca sunt multe localitati aiurea, care n-ar trebui sa aiba spitale, mai e cale lunga. Iti amintesc ca la sate sunt majorita oamneni in varsta care au mare nevoie de ingrijire medicala si care nu se pot deplasa nici macar la 16 Km sau chiar mai putin. Si nu e ca in cazul copiilor care merg la scoala cativa Km dus si apoi cativa Km intors, ca ei de bine de rau pot merge, dar cum faci cu o persoana de 70 sau mai bine de ani care abia se poate deplasa???? Logica ta ar fi buna daca n-ar lipsi cu desavarsire!!! Daca tu ai fi vreodata pus in situatia sa te gasesti intr-un satuc uitat de lume si sa si nevoie de ingrijiri medicale ai mai gandi asa? Sau pe tine nu te poate atinge nimeni? Si sa stii si tu ca asta nu e reforma!!! Asa cum reforma nu e nici idiotenia cu taiatul salariilr!!! Dar cred ca nu pricepi ceva din ce scriu ca esti un indoctrinat!!!!

    00
  57. Inchiderea spitalelor din sate-orase mici este de bun augur si mai relaxeaza un pic bugetul sanatatii. Daca s-ar incerca o descentralizare si fiecare spital ar depinde banii comunitatii, mult mai multe spitale s-ar inchide. O comunitate de 30000de oameni nu poate sustine un spital cu o camera de garda si doar doua specialitati, nici macar nu vorbesc de un spital de genul judetean in care se gasesc 5-6 specialitati.

    Va plangeti de curatenie in spitale, insa mizeria e facuta de pacienti si vizitatori. Cum vreti curatenie in toalete cand marea majoritate va cacati pe colac si va pisati mai mult pe jos. Cum poti sa iti doresti sa fie curat pe hol cand tu nu esti in stare sa te stergi pe picioare la intrare. Daca nu poti sa lasi curat dupa tine nu meriti conditii mai bune…

    00
  58. @zoso: Care conducători ?! Adică nu, conducători sunt, dar nu sunt lideri. Sunt un zero barat când vine vorba la a lua decizii pentru alții.

    @sulaina ceanal: Vorbești de două chestii care ar putea fi rezolvate relativ simplu. Problema cu copii care merg 15km iarna să ajungă la școală ar putea fi rezolvată cu autobuzele. Faptul că în România secolului 21, noi avem încă localități în care n-avem nici măcar asfalt pe străzi e alta. Aici intervine chestia aia cu noi cotizăm la UE, dar nu luăm absolut nimic înapoi de la UE. Ne-ar da ei banii, dar din păcate n-ai cu cine să pui de un proiect pe fonduri europene. Nu se pune problema că n-ar fi bani, sau că ar trebui România să-i tipărească peste noapte.

    Problema cu bătrânii la fel dacă am avea străzi și dacă am băga bani în SMURD și în serviciul de ambulanță, am scoate-o la capăt și cu asta. Dacă ai citit comentariile anterioare, radu f. (un alt comentator, a povestit situația din Germania), eu îți pot spune situația din Marea Britanie, unde sunt 1135 de spitale la 60 de milioane de locuitori (Studiez în UK, de aici știu asta). Deci nu 2800 de spitale ca-n România la 20 de milioane de locuitori. Poți să cauți pe Google după statisticile lor oficiale dacă vrei. Iarăși îți pot spune din proprie experiență că ăla din mediul rural e ce vrei tu mai puțin spital (De fapt am povestit mai sus). O să-mi spui că poate ceea ce am povestit mai sus e un caz singular sau izolat. Sunt de acord poate generalizez eu și am zis-o nu o dată că tind să fiu subiectiv. Dar din nou, te contrazic cifrele, sunt mult mai puțini oameni care mor în România în în ambulanță, decât în spital din cauza diverselor lipsuri (pastile, n-avem doctori la spitalul x de specialitatea asta, n-avem tehnologia necesară să efectuăm operația asta la acest spital, n-avem anestezic .șamd).

    Nu mă deranjează că tăiem niște spitale care merg în pagubă atât la capitolul salvat vieți omenești cât și la capitolul financiar. Buba e că dacă le tăiem, reinvestim banii la loc în sănătate, în ambulanțe, în SMURD și în infrastructură? Sunt capabili ăștia care ne conduc să facă asta sau este din nou, doar praf în ochi ?

    00
    • @Radu: bre, ăia care ar putea să facă ceva o duc foarte bine in sectorul privat. nu se baga in mocirla asta. pe de alta parte, acum câteva zile a fost o ştire cu nişte tineri trimişi de statul român la scoli de administraţie in afară. când s-au intors, statul n-a mai vrut să îi angajeze, că niu are nevoie de experti. drept dovadă, am votat un doctor primar la bucureşti. şi inaintea lui un faianţist. şi inaintea lui un marinar.

      cu şcolile problema e simplă: două autobuze şcolare care să adune copiii de pe o rază de 50km in ambele părţi costa mai puţin decât 4 şcoli cu câte 20 elevi. dar vrea primarul să renunţe la şcoala din sat? nu prea vrea, ca o vopseste prin firma lui, o renovează prin firma lui şi o aprovizioneaza prin firma nevesti-sii.

  59. In Romania managementul este de proasta calitate. Manager in Romania e unu’ burtos cu gura mare si care se uita incruntat la angajati. Nu au nimic in cap. Managementul, pe o scara de la 1 la 10 in Romania este pe la 2 probabil in timp ce in UK este pe la 10. Un foarte bun management poate indrepta lucrurile in directia buna si sigur se vor gasi si cativa romani capabili si cu dorinta de a misca lucrurile din loc.
    Ca in Romania pe cei de la conducere ii doare in kur de cetateni asta e clar…ce ma mira este ca sentimentul nu este reciproc. Romanii continuua sa mearga sa voteze niste nulitati puturoase pentru un pui, un pix si o punga.

    00
  60. @zoso: Aș extinde ultima parte a comentariului tău și aș spune că dacă ar desființa școala din sat primarul respectiv ar pierde și următoarele alegeri. Pe principiul „partidul te vrea tuns”, mișcarea ar fi dinamită politică în ochii satului. :) Dar în sfârșit, apoi stai și te întrebi de ce o dată ajunși la liceu, elevii respectivi, sunt slabi pregătiți. Ce profesor sau învățător tânăr ar alege ca după ce-și termină studiile, să meargă în mediul rural și să predea copiilor?! Pauză. Și apoi auzi de șpăgi pentru catedre la liceele din municipii sau orașe. Și sunt șpăgi serioase, nu glumă. Să nu-mi zică vreunu că la el în liceu n-a auzit de așa ceva că nu-l cred. În fostul meu liceu se știa de vreo 2 astfel de cazuri. Deh, gurile rele vorbesc. Dar asta e o altă gaură neagră a sistemului nostru..

    00
  61. @Radu „eu îți pot spune situația din Marea Britanie, unde sunt 1135 de spitale la 60 de milioane de locuitori (Studiez în UK, de aici știu asta). Deci nu 2800 de spitale ca-n România la 20 de milioane de locuitori.”

    Ion Bazac, in 2009 : „Sistemul de sanatate din Romania are o mare problema, are 431 de spitale…”
    De aici https://www.hotnews.ro/stiri-doctorh_actualitate-6050777-ion-bazac-romania-are-prea-multe-spitale-trei-ori-mai-multe-decat-este-nevoie.htm
    Deci unde e frate discrepanta aia de care scrii si tu si Radu F?

    Sa recapitulam:
    Romania: 1 spital la 50 000 locuitori
    Germania: 1 spital la 40 000 locuitori
    UK: 1 spital la 53000 locuitori
    Vi se pare ca mai e plauzibila explicatia asta ca sunt prea multe fata de numarul de locuitori? Really?
    Punctul de vedere legat de dotari si personal e valid, dar nu inchizand spitalul rezolvi problema. Asigura infrastructura, servicii de ambulanta de urgenta si atunci poti sa ajungi suficient de repede si de la cateva zeci de km. Dar s-ar putea sa mai ai o surpriza: in mod standard SMURD nu iti vine cu medic, ci cu paramedic (care nu are voie sa faca nici macar o injectie), adica un bolnav cu criza de inima sau atac cerebral s-ar putea sa aiba putine sanse de supravietuire.

    00
    • @BipBip: compari o ţară civilizată (germania) cu una necivilizată. compari servicii medicale decente cu igrasie.

  62. Aha, si daca tara e necivilizata inseamna ca trebuie sa aiba mai putine spitale… Mie bunul simt imi spune ca morbiditatea ar trebui sa fie mai mare pentru tara necivilizata, cu alte cuvinte probabilitatea ca unul din 1000 sa fie bolnav e mai mare la noi decat la ei.
    O solutie ar fi sa o educi si sa civilizezi.
    O alta solutie, mai ieftina si care ar permite pastrarea priviliegiilor la varful piramidei, ar fi sa se inchida din spitale in loc sa se vada de ce acelasi medicament costa mai putin cu 50-60 in tari precum Turcia sau Germania. In felul asta, selectia naturala ar creste nivelul de civilizatie, pentru ca aia bolnavi o sa moara si o sa scada costurile pentru sistem. O solutie si mai ieftina ar fi sa arunci o bomba atomica. Cine are nevoie de bolnavi…

    00
  63. 50-60 a se citi 50%-60% (la suta) :-)

    00
  64. @bipbip, vezi bre ce faci cu morbiditatea aia…

    00
  65. @Zoso – e o cretinitate sa sustii inchiderea spitalelor si neinlocuirea celor inchise cu unele noi. Imi pare rau, dar nu voi crede ca sunt prea multe decat atunci cand, avand macar acelasi procent din PIB alocat sanatatii precum Germania, vom vedea ca tot nu pot fi intretinute. Ah, da, si nu le inchizi pentru ca se fura in ele, dai oameni afara sau ii vei baga la puscarie pentru ca fura. E ca si cum ai zice ca soferii de autobuz fura motorina, si solutia e sa avem mai putine autobuze.

    Din nefericire asta e una dintre tampeniile imense scrise de tine. Din fericire sunt putine tampenii imense scrise de tine… da’ mai apar, asa, din cand in cand.

    00
  66. N-ai inteles zoso.

    E prea usor sa vorbesti/scrii e mai greu sa FACI.

    Eu zic sa mergi tu sa faci agricultura si dupa ce reusesti merita sa critici, ce zici?

    00
  67. Bai zoso, vezi ca i-ai scris lui Andi ce era pentru Florin cred, si s-o fi suparat.

    Back on the subject, cred ca gresesti Zoso. E ca si cum ai spune „de ce avem nevoie de drumuri daca merg pe ele doar X oameni”. Sunt de acord ca atunci cand un organ nu merge, se taie si se arunca, dar asta doar daca nu e un organ vital. Cand e vital, faci pe dracu in patru si il faci sa mearga.

    Ca si drumurile, ca si spitalele. Nu mai generaliza ca cel putin aici nu trebuiau inchise asa prostesc. Fiecare cu parerea lui oricum.

    00
  68. Eu am sustinut ideea desfiintarii si comasarii unor spitale … dar in mod sigur nu in modul in care s-a facut la noi.
    Cineva, cumva a facut o lista si in cateva zile s-a trimis ordin, spitalele au fost curatate (de cam tot ce era prin ele) si s-a pus lacat.
    Putina transparenta si informare nu strica, ceva campanii in media locala timp de macar vreo luna sa se asigure ca toti stiu, o perioada de tranzitie in care sa se asigure servicii de urgenta, ceva de genul asta. Eventual macar panouri si afise in zona spitalului, informatii transmise de serviciul de urgenta, niste modalitati de informare …

    Dar … nu.

    00
  69. Chiar as vrea sa te mai completez, la noi in romania firmele private fac profit , ofera conditii mult mai civilizate, salarii mai mari angajatilor iar statul merge intodeauna pe gaura, cum e cazul spitalelor , in care dai spaga pt orice, de la schimbat cearceaful pana la o injectie cu un calmant, in schimb la medlife , daca aduni spagile date castigi ceva timp in plus.
    Asa ca: 50 % din spitale nu ofera aceste lucruri deoarece managerii / directori au furat cat au putut si-au bagat neamurile si pretenii pe posturi bune si i-a durut fix in pla de restu, asta e motivul pentru care se inchid. Daca exista intradevar doctori buni si oameni care au nevoie , vor apare cabinete particulare , clinici particulare care se pot descurca onorabil cu banii de la casa de sanatate asa cum fac si altii prin orasele mai mari.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube