De ce nu se ieftinesc locuinţele mai mult?

Răspunsul scurt. Pentru că nu au unde să se mai ieftinească.

Răspunsul lung. Oamenii nu mai vor să ieftinească. Au ajuns la concluzia că ieftinesc degeaba şi că oricum nu le va cumpăra nimeni. Şi-atunci, ce rost mai are să le ieftinească? E un joc. Cumpărătorul tine banii la portofel, pentru ca are impresia că o să ieftinească şi mai mult, iar vânzătorul nu vinde cu pretul scăzut deja şi nu scade mai mult decât dacă e disperat. Motivul şi mai puternic pentru care nu scad preţurile este că valoarea de acum, oricare ar fi ea, cam e valoarea apartamentului. Şi pentru gigelul care a strâns toată viaţa să îşi ia apartament să scada 20.000€ nu e foarte uşor. Să scadă şi mai mult înseamnă să îşi bată joc de nişte bani pe care nu i-a făcut foarte uşor. E şi o chestie psihologică. Casa nu îi cere de foame, iar 100 lei impozit nu e sfârşitul lumii. Probabil că mai multe apartamente vor ieşi la vânzare în iulie, când asigurarea pe locuinţă va fi obligatorie. Şi nu va fi ieftină.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

47 comentarii

  1. Probabil ca nu scad mai mult, cele noi cel putin, pentru ca deja au coborat sub valoarea de constructie. Odata ce vinzi in pierdere, nu iti vine sa vinzi si mai ieftin, adica in pierdere si mai mare.

    00
  2. Nu vad legatura cu asigurarea de locuinta. Aia obligatorie va costa 20 de euro pe an (cea mai scumpa) sau 10 euro pe an pentru case din chirpici.Doar alea optionale sa fie mai scumpe, insa nu te obliga nimeni sa iti faci si asigurare din aia (ce-i drept, optionalele acopera mai multe riscuri si pentru mai multi bani).

    00
  3. Poate imi scapa ceva, dar de ce consideri ca valoarea de acum este cea reala? Pe ce baza? Acum 5-6 ani un apartament de 4 camere intr-o zona medie se vindea cu 24.000 euro (de catre un prieten de-al meu) si era un pret fabulos, tin minte cat m-am mirat ca a luat atatia bani pe el. Ultimul apartament cumparat de ai mei a fost 11.000 euro, 3 camere, acum 7-8 ani, nu mai stiu exact. Chiar au crescut toate de 5-6-7 ori?

    00
  4. Sincer eu nu cred ca valoarea unei garsoniere din uscatorie e de 30000 euro,fie ea si bine pozitionata.
    Parerea mea e ca preturile nu scad din cauza ca antreprenorii au construit cu preturi maxime la terenuri,materiale de constructie etc si nu sunt dispusi sa gastige o suma mica la vanzarea unui apartament.Romanul ca romanul vrea mult si dintr-o data!

    00
  5. e mult prea complex decât pare și ține în mod special de constructorii care încă se mai țin în picioare…. și care vor ieși și mai bogați decât au fost înainte de criză!

    00
  6. inca nu sint la pretul real..te-ai uitat pe siteurile agentiilor imobiliare?sint INCA umflate artificial

    00
  7. Singura directie in care preturile imobiliarelor va merge este in jos! Probabil ca se merita sa mai astepti un 6-8 luni daca vrei sa iti cumperi un apartament. E posibil sa renteze si sa stai cu chirie in acest timp.

    00
  8. ma indoiesc ca vor scade preturile mai mult de atat… romanu o sa munceasca in continuare in tari straine… o sa stranga din buci … is pana la urma tot isi cumpara apartament.
    just: mai jos nu au unde sa scada.

    00
  9. Ai dreptate cand scrii despre preturile locuintelor. Dar cand vorbesti despre asigurarea obligatorie a locuintei te inseli. Va fi o asigurare cu suma asigurata de 20000 Euro care va acoperi doar cutremure, alunecari de teren, inundatii si va costa in jur de 20 Euro pe an.

    00
  10. Prin 2003-2004, cand crescusera preturile de la 5-6000E ap 2 camere, la 30-40.000, ma intrebam cat o sa mai creasca preturile, ca nu mai are cine sa le cumpere. Si uite ca au tot crescut, influentate de cu totul alte lucruri decat faptul ca oamenii obisnuiti nu aveau cum sa cumpere.
    Acum e cam la fel, doar trendul e invers. Peste tot aud ca nu mai au cum sa scada, ca s-a ajuns deja la pragul minim. Eu zic sa nu subestimam disperarea care o sa ii apuce pe oameni, cand o sa vada ca se duc preturile pe tobogan, si o sa isi doreasca sa mai scoata si ei ceva din pierdere.
    Casa nu cere de mancare, dar cand vezi ca se tot devalorizeaza, te trezesti mai devreme sau mai tarziu, si incerci sa scapi de ea.
    Ai mei au tot tinut 70.000 lei la CEC, in speranta ca pana la urma o sa se revina la „normal” si o sa isi poata lua masina din banii aia. Cand s-au trezit, si si-au scos banii, au remobilat tot apartamentul cu ei. Daca mai stateau mult, probabil ca isi permiteau doar un cartus de tigari de ei. Cam acelasi lucru e si cu casele acum.

    00
  11. Da’ stai sa vezi dupa alegeri, cand vor incepe in forta executarile silite la creditele cu rate intarziate peste 90 zile (credite ipotecare sau linii de credit pe SRL garantate cu garsoniera evaluata la 100000EUR) si pe langa jalea de acum intra inca 10000-15000 apartamente in piata… Strangeti bani ca in vara o sa fie promotie „buy one, get one free”.

    00
  12. cand nu or mai avea bani de paine romanii sa vezi cum se vand ieftin apartamentele

    00
  13. problema majora e ca la noi toti vor bani usor,si e-aia vand scump,tin la pret desi nu face.cu banii cu care iei un apartament in rahova,iti iei unul ca lumea la malaga.

    00
  14. O mica comparatie: http://indeximobiliar.blogspot.com/2016/11/despre-raportul-dintre-pretul-mediu-al.html . A trecut ceva vreme din 2008 insa am asa o vaga banuiala ca tot noi suntem mai cu mot si nu am ajuns la nivelul Angliei.

    00
  15. NOU
    #16

    Lucrez in domeniul asigurarilor, si o asigurare pentru locuinta se calculeaza cam ceva de genul
    Suma asigurata x 0.115%. Daca vor fi locuintele obligatorii anul viitor, sincer nu stiu dar cred ca se vor scumpi rau de tot, la fel cum RCA-ul.

    00
  16. Cele noi probabil ca nu vor mai scadea, pentru ca deja foarte multe se vand in pierdere (doar ca sa scape de ele), in special in orasele din provincie.

    Dar cele vechi mai au inca de scazut pana sa ajunga la preturile lor reale, mai ales in Bucuresti. E absolut anormal sa ceri pe un apartament vechi intr-un bloc de beton, stramb, poate chiar crapat pe alocuri, cu tevi colmatate, instalatie electrica praf, izolatie zero, etc. la fel de mult cat pentru unul nou cu care teoretic nu ar trebui sa ai nici o problema de genul cel putin pentru vreo 30 de ani.

    00
  17. @mihai: acum 7 ani nu munceam deci e cam greu sa iti raspund :) dar nu inteleg unde bati. Si salariile au crescut dar nu de 5 ori. Poate nici macar de 2 ori in multe cazuri. Tocmai asta voiam sa subliniez, ca preturile locuintelor au crescut disproportionat fata de orice altceva.

    00
  18. @magda: dar salariul tau de cate ori a crescut de acum 7 ani pana azi?

    00
  19. Nu pot sa pun decat aceeasi intrebare ca si Magda: de unde stii ca pretul de acum e cel real? Dar cum a fost atunci cand preturile cresteau lunar cu 5 la suta? Ipoteza e putin asa..de curca. „Exact acum” nu coincide cu faptul ca tu ai de vanzare un apartament in Buc si evident, vrei un pret cat mai mare, care nu ti-l mai ofera nimeni.

    00
    • @Razvan: voiam un pret mare in 2008. anul asta m-am calmat si vreau cu 40% mai putin. ce zici, e o scadere sanatoasa? in 2002, cand l-am cumparat, aveam 350 lei salariu. acum, in 2009, castigurile insumeaza 8.000 lei. ce zici, e un raport bun?

  20. In 2001 cand o prietena isi cumpara un ap cu 3 camere cu 9000 de USD , era pretul real al apartamentului. Intre timp cu toata nebunia asta imobiliara pretul a urcat si imi zicea prin 2007-08 ca ea are un apartament de 65000 de euro. Am zambit atunci, si i-am zis asa : In curand o sa revina la 9000 usd , relaxeaza-te .

    Inca nu a ajuns , dar va ajunge . Sti de unde stiu? . Deoarece in 2001 cand oamenii care le cumparau le plateau , ori cu banii jos , ori cu o mica mica diferenta imprumutata la banca , s-a ajuns cand toata lumea posesoare de buletin sa-si permita sa-si ia un ap cu oricat, nu tocmai corelat cu salariul si standardul de viata. Azi cand majoritatea oamenilor s-au imprumutat pentru plasme, masini sau alte rahaturi , mai mult, le va fi mai greu sa-si mai ia unul cu credit ipotecar dapoi cu banii jos.

    Nu cred ca propietarii dicteaza pretul , ce cererea si oferta , iar cererea este condusa de venituri . De aceea orice calcul il vei face fie si aproximativ , gandeste-te la faptul ca salariile merg in jos , joburile sunt insecure si oamenii nu mai au curajul (cat si bancile) sa se bage intro asa de paguboasa afacere numita imobiliare. Ce-i care se vor incumeta vor fi , ori cei care au banii inca la ciorap si care ii vor scoate numai si numai cand vor crede ei ca au gasit gheseftul avantajos, ceea ce e dictat de influienta media , a prietenilor , si a oricaror surse de feedback pe care le acepta, ori cand vor avea nevoie disperata si salariu suficient, iar jobul destul de stabil (yeah , right) , dar ultima regula este apicata doar celor care nu au bani la sosete. LA cum merge acuma economia , va mai trece multaaaaaaa vreme pana acesti bani vor exista . fi realist !

    Pronosticul meu : Preturile vor revenii aproape de unde au plecat. Incet dar sigur, la fel cum slariile care s-au uflat caraghios de mult pentru majoritatea puturosilor si incompetentilor vor reveni mult in jos. Chestiunea este ca azi nu pre mai sunt companii serioase care isi permit sa platesca acele doua lucruri.

    Un exemplu simplu : In capitala shopingului Asiei de Sud-Est, in Bangkok o garsoniera (condo) noua este undeva pe la 12-16000 euro. Se plateste numai si numai dupa ce ai 5000 euro jos iar restul prin credit ipotecar pe maxim 15 ani. In Bangkok iti gasesti de lucru in maxim o sapatamana la un salariu de la 300 la 1500 euro pentru un muncitor mediu intro corporatie . pe ei se bazeaza toata industria de constructii. Acuma stiu ca Bucale sau nu`s care oras pierdut din Romania este gaura curului universului , si Bangkokul este Cucarlatii din Vale, dar dincolo de gluma precedenta, nu va mai amagiti. Sa fim seriosi . Asiaticii au invatat ceva din criza lor din 1997 care tot de la constructii a pornit , sa speram ca si romanii … NOT !

    00
  21. Si eu sunt de parere ca preturile la imobile vor mai scadea. Mai ales de anul viitor, dupa ce vor fi concediati cateva sute de mii de bugetari…

    00
  22. Pretul real al unui apartament e cel la care se vinde, deci piata il stabileste, nu raportul fata de salariu sau orice altceva.
    Si piata e influentata de foarte multi factori.

    00
  23. @mArius cred ca Zoso se referea in articol la pretul real , nu la pretul speculativ al pietei . De ex : o masina de 8 ani se poate vinde cu 7000 sau cu 4000 depinde de „fraierul” care cade in plasa vanzatorului . Exemplul poate e prost dar se aplica cu success la orice alta afacere din piata , la ORICE . Pretul de vanzare nu este intodeauna ce-l mai real , dar este pretul convenit si speculat de ce-i doi parteneri .

    Cred ca Zoso , la fel ca oricare vanzator de azi, de imobiliare , este confuz de mersul pietei si nu mai stie sa-si evalueze activul . E normal in timp de criza cand piata nu mai raspunde acelor parametri care sunt normali , adica cerere si oferta . Evaluarea pe timp de regres a petei, a ofertarii este speculativa mai mult decat in timp de crestere a pietei , si de aceea partenerii de negociere sunt mai atenti pentru a nu vinde/cumpara in pierdere din cauza variatiilor imediate si de mare dimensiune a preturilor.

    00
  24. Totul este controlat de catre politica bancara nationala si idiotenia poporului de a se indatora peste puteri.

    00
  25. Din pacate pretul de acum inainte se va stabili numai si numai de banca.
    Un apartament de 2-3 camere va costa cat poate sa se imprumute pe 30 de ani cineva cu salariu bun +/- 10%.
    Urmatoarea fluctuatie de pret se va simti abia cand se va incheia programul prima casa.

    00
  26. NOU
    #28

    Casa nu cere de mancare? Undeva e o greseala in sistem…eu am inchiriat un studio pe care il tineam pt weekend-uri din cauza ca „cerea de mancare”

    00
  27. PROBLEMA e ca VOR CRESTE PRETURILE DUPA CRIZA (2010) la aceleasi apartamente !

    00
  28. Chiar nimeni nu realizeaza ca un imprumut pe 20-40 de ani este hazardat? . Cum iti poti evalua viata si veniturile pe o perioada mai mare de 5 ani?.

    Sa zicem ca vrei sa faci cariera in privat, si merge ok timp de 10-15 ani, sa zicem ca ai 25 de ani dupa facultate, si ai un salariu bun, plus ca speculezi ca vei avea si o crestere si ceva bonusuri … deci undeva pana pe la 40 de ani sa zicem ca ai o idee ca vei avea un venit de X lei. Nu iei in calcul niste riscuri ? Sa zicem ca poate vei regresa, sa zicem ca apar si alte obligatii, copii, iti mai cumperi una alta, masina, mobila, vacante etc. Cam cat crezi ca iti poti aloca pentru plata unui apartament/casa din salariu pentru ipoteca? Si nu, nu luati in calcul un venit de 300 sau de 3000 de euro si nu, in nici un caz ca veti plati 80% din salariu pentru asta. Este nerealist si imposibil, deja se vede prostia care s-a facut in ultimii ani.

    Dupa ce va faceti calculele, in cele mai proaste conditii, nu in cele mai optimiste, atunci veti avea POATE habar cam cat va permiteti sa dati pe un imobil. Asta este pretul pe care vi`l permiteti si dupa cum stim pietele s-au ajustat la asa ceva in toate tarile. Aceasta este piata normala, restul sunt speculatii imobiliare, de care se pare ca, lumea a devenit circumspecta. Acest calcul este estimativ, deci in cel mai optimist caz, trebuie sa aveti acelasi salariu si venit pentru un timp de 30 de ani, ceea ce este fantezie pentru marea majoritate a celor care traiesc in tarile dezvoltate si stabile, si din pacate Romania nu intra in acest clasament.

    Deci in cel mai optimist caz la 55 de ani veti fi achitat un apartament/casa din salariu cu credit ipotecar. Din calculele mele, si din istoria fluctuatiilor pe piata imobiliara , acest lucru este imposibil de estimat realist pentru o perioada asa de lunga. Se poate sa gresesc , dar cei care-si fac acest calcul acuma , chiar trebuie sa aiba un loc de munca stabil si sa-si permita sa suporte cel mult cu 30-40 % din salariu acea ipoteca . Ma indoiesc ca un om care gandeste rational si la rece va face asa ceva .

    In occident , acest lucru nu era posibil pana la pre-criza asta , adica inainte de anii 2004-2008 cand s-au cacat si ei in scutec. S-a vazut ca nu e fiabil , si au revenit la calculele de dinainte de criza care sunt de genu. Eu muncesc 10-15 de ani , stau prin chirie , imi fac economii, si in ce-l mai bun caz dupa 35-40 de ani , daca am deja banii de avans de ce-l putin 35-50 % , ma bag la o casa/ap si restul il imprumut de la banca pe termen de maxim 15 ani. Se stie ca de la 55 de ani se considera o varsta de inceput pentru pensionare pentru ce-i de acolo, dar hai sa zicem ca se pensioneaza la 60, desi ca , din cate imi aduc aminte in anii trecuti la ei era ceva normal ca la 60 de ani sa fi pensionar . Nimeni nu si-a imaginat inainte ca cineva va fi intratat de capos incat sa-si faca credit ipotecar pe 35 de ani de la 25 de ani, deoarece banca nu i-ar fi permis acest lucru in primul rand, tine de politica financiara si de fluctuatia economica care nu poate fi prevazuta chiar intr-un climat stabil pe mai mult de 10 ani. Restul sunt fantezii .

    00
  29. @mArius imi pare rau ca nu am precizat , eu nu ma refeream la vanzatorii privati care vor sa vanda , ce ma refeream la constructori care daca isi bazeaza afacerile pe speculatii o sug, si sti si tu prea bine ce vreau sa zic. Avem exemple clare acuma in Romania de astfel de speculanti care au construit blocuri la dracu in praznic si au cerut preturi de Monte Carlo , si apoi au ramas cu ap pe cap si se chinuie sa scoata macar costurile de productie. Una din politica dinamica a pietei in Romania a fost si faptul ca toti contructorii au aparut in acest timp tocmai pentru a specula avantul economic fals al acestui sector. Vanzatorii privati cat si cumparatorii s-au lasat purtati de val fara sa gandeasca, unii bucurandu-se ca din un pret stabil cateva zeci de ani , au ajuns in cativa ani la un pret pe asset de chiar 400% pe plus, iar ceilalti ca din un salariu foarte mic, incomparabil cu munca depusa in raport cu incompetenta lor, au ajuns sa-si permita orice la oricat de mult se cerea. Vina se imparte intre si unii si altii cat si intre bancile care au alimentat aceasta fabula . Asa ceva fara un fundament economic vial , crestere economica reala este doar un gol de aer. Rezultatul se vede, si nu vreau sa-l mai comentez.

    Si intradevar , si eu ca este hazardat sa zicem „pretul real” , poste ar fi mai bine sa zicem un pret economic si fiabil pentru a dezvolta si sutine o afacere . Sti de ce zic asta , deoarece , eu daca as fi dezvoltator imobiliar si as avea bani , nu as construii daca nu as fi sigur ca vand tot intr-un timp de maxim un an. Ce se vinde dupa scade din valoare. Si am zis asta deoarece , aduc acuma in discutie atat America cat si Asia, care desi ca aveau cerere de numa (gandeste-te ca proiectele imobiliare in Bangkok sunt vandute inainte chiar de constructie) si totusi nu s-au lacomit si nu au urcat pretul progresiv doar pentru ca piata cerea . Strategia este ca sa oferi un produs fiabil la un pret rezonabil ca sa ramai timp indelungat in bransa , adica sa dai ap la preturi pe care si le permit oamenii, si sa nu duci o politica in care preturile ridicate la urmatoarele proiecte ar face ca sa nu se vanda , si prin aceasta politica sa atragi speculantii care vor cumpara la un pret apartamente de la tine , iar apoi le vor vinde la pret mai mare later. Aceasta politica atrage nu numai specula de preturi in apartamente ce si pe piata muncii. Nu vei vrea sa-ti platesti muncitorii la celellalte proiecte cu dublu si sa nu mai vinzi sau sa nu-ti mai permiti costurile de productie. Cand ele sunt suprasaturate , cad precum s-a vazut acuma in lume. Acesta politica prudenta face ca tu sa ramai in bransa , omanii sa-si permita ceea ce tu produci , si astfel cu un profit constant si usor crescator sa-ti dezvolti afacerea. Ma rog subiectul este departe de a fi terminat , dar trebuie sa tragem invataminte de la ceea ce s-a intamplat acuma aici si in lume . Daca am fi fost atenti la criza asiatica din 1997 , acest lucru nu s-ar fi intamplat. A fost aceasi traba ca si la noi , doar la o scara mai mica in termeni geografici.

    Uite in Israel este un minister al locuintelor care tine piata de contructii sa nu faca aceste prosti. Prin politica preturilor, statul nu lasa ca preturile sa zboare aiurea ca sa se intample ca si aici . Desi ca piata este libera , si contructorii privati au mana libera si au preturi mai mari decat statul , totusi ei nu`si permit multe deoarece au un concurent real in stat care contruieste chiar pentru a rezolva un drept fundamental al omului , acela la acoperis deasupra capului, si nu`l lasa la mana speculantilor tocmai pentru a nu destabiliza economia .

    Ma rog , este mult de vorbit , si de comparat , dar ne abatem de la subiect , si anume a incerca sa „speculam” un pret real al locuintelor de aici . :)

    00
  30. @mossad, si specula face parte din acei factori care influenteaza piata.
    Si piata este cea care da pretul real deoarece la acel pret se vinde.
    In rest, degeaba faci calcule si gasesti tot felul de justificari pentru un pret sau altul.
    Pretul real este cel la care se face tranzactia deoarece piata este cea care stabileste valoarea REALA a unui bun ( nu costurile de productie sau orice altceva ).
    De ex: costul real al unei camasi in Romania este 1 EUR. Acu ce facem ? Sa ne asteptam sa le cumparam la 1.5 EUR ( in care intra si profit de 50 % pt producator ) ?

    00
  31. @Zoso. Nu pot decat sa-ti urez succes in vanzare, si sa speram ca pretul „real” pe care il vei lua , este ce-l pe care il doresti. Daca insa te gandesti ca pretul „real” cerut de tine este ce-l din 2005, eu cred ca faci o eroare de judecata . Nu-ti mai explic de ce cred eu asta, amanuntele le sti, judeci si tu, si explicatia mea nu ar face decat sa continue discutia intr-un loop speculativ.

    Inchirierea , este si ea supusa multor reguli, si ma indoiesc ca in cazul unei stabilizari a pietei chiar cum ai speculat tu in max 10 ani , assetul va mai avea aceasi valoare atat pe piata de vanzari cat si pe cea a inchirierilor. Multe shit can happen in 10 ani . uita-te la istoria ultimilor 10 ani ce-l putin.

    Nu ma indoiesc ca sti ce vrei, doar discutam si incercam sa aflam si alte pareri , nu era nimic bad la adresa ta sau a altora.

    00
  32. @Mossad: „Cred ca Zoso , la fel ca oricare vanzator de azi, de imobiliare , este confuz de mersul pietei si nu mai stie sa-si evalueze activul .”

    nop, nu e cazul. pretul cerut de mine e cel din 2005. nu cumpara nimeni. perfect. inchiriez cu 300€ pe luna apartament mobilat cu doua camere. in 3 ani il zugravesc, mai schimb mobila. peste 5-10 ani, cand o sa am niste bani pusi deoparte si piata se va stabiliza, apartamentul va putea fi vandut la pretul „real”.

  33. dupa mossad un ap de 3 camere o sa coste ceva mai putin decat un logan „full fara piele” !!!! parca vad anunturi prin ziare :”schimb logan an 2009 cu apartament zona centrala + diferenta „…ca doar 9000 de verzisori nu e cat 9000 de iueroii (eu cred ca esti invidios pe prietenul tau ;) )

    00
  34. Unul la mana .. asigurarile de locuinta sunt chiar ieftine si la indemana oricui, acuma depinde ce intelegi prin ieftin, pentru ma costa mai mult si pasta de dinti pe an decat asigurarea la locuinta asa ca..

    Doi la mana vizavi de pretul apartamentelor.. cazul lui zoso cu 8000 RON pe luna este unul fericit, sau al meu care tot pe acolo se invarte …

    Dar restul tinerilor nu inteleg cum se pot gandi la un apartament fie el si 8000 euro? Cand un salariu la OMV e de 6 milioane .. si mediul pe economie nu acopera cheltuieli bazice..ce sa mai discutam despre cumpararea unei proprietati .. asta deja e visul american pentru multi Romani din pacate..

    00
  35. Asigurarea obligatorie o sa iasa cam pe la 50 EUR anual. Nu o sa ii forteze sa vanda nimic. Plus ca pana atunci o pot inchiria.

    Nu stiu.. as putea abera cu teorii cum ca o sa scada sau ca nu o sa scada.. eventual as putea basi o pseudo-justificare dar ma abtin. Chiar nu stiu.

    Sper doar sa scada. Atata tot.

    00
  36. zoso cistiga atunci 350 de lei si acum 8000, dar problema se pune altfel: ce se putea cumpara atunci cu 350 de lei si ce se poate cumpara acum cu 8000. fiindca acum cu 8000 in mod sigur nu cumperi o cantitate de bunuri si servicii de douazeci si ceva de ori mai mare

    eu cistigam cam 40 de milioane in 2000 -2001, dar faceam cu ei muuuulyt mai muuult decit fac acum cu 4000 de lei

    00
  37. acu 20 de ani cineva oferea o DACIA e o CASA ( casa bunicilor)….

    00
  38. @doro , Nu stiu cat este de tanar , sau daca ai trait sa-ti amintesti vremurile 1992-1996 dar eu in 1994 am dat o duba din 1978 (Ford Tranzit, modelul ala vechi) pe un apartament cu 2 camere in Oradea. Si nu e nici o gluma .

    Asta dupa ce inainte de 1989, un apartament ca acela se vindea pe piata cu suma de 120 mii lei comunisti , si o Dacie de la Pitesti pe piata neagra era de 140 mii lei .

    Acei bani in acele timpuri , daca munceai ii strangeai cam in 30 de ani. Dar asta in cazut in care aveai parinti la tara care te mai ajutau , si faceai tot felul de sacrificii .

    00
  39. Faza e ca astea vechi in blocuri 10 etaje sunt cam duse, ma uitam ieri prin Pantelimon ce crapaturi au pe ele, balcoanele roase, stau sa cada, si pe aia ii doare in cur.

    acuma alta faza, ieri mi-a venit instalatorul , electricianul, etc, la un 2 cam Pantelimon bloc turn pe role.
    Au dat tocu usii dormitor jos, sa pun usi noi, si ce am observat.
    E un perete de BCA cam de 10 cm deplasat de placa de beton cam 5 cm, tot peretele, in 10 etaje.
    Nu l-am observat cand l-am cumparat.
    Astia care au vazut peretele aia au zis ca e ok, bla-bla-bla, am bagat mana prin el si sufla vantul…. lol…habar n-am daca asa sunt facute sau nu.

    00
  40. Zoso, gresesti.
    Apartamentele s-au oprit din ieftinire din cauza programului „prima casa”. Dovada? Chiriile se tot duc saracele la vale fara ajutorul electoral. Si da bine la popor sa spui „gata, pretul apartamentelor s-a stabilizat”. Gigel o sa fie extaziat si drept urmare va pune stampila pe cine trebuie. Cel putin probabil asta era planul.
    De ce vor mai scadea? Traim intr-o tara in care jumatate din poplatie se c*ca in fundul curtii. Ce legatura are asta cu imobiliarele?Unii au aflat pe pielea lor

    00
  41. Ba au unde sa se mai ieftineasca pentru ca si asa costa de la 200 la 1000% fata de pretul real.

    00
  42. NOU
    #44

    Argumentele raționale pentru umflarea prețului proprietăților între 2001 și 2008 nu și-au avut locul în nicio discuție de-a lungul acestei perioade. Motivații mai probabile au fost lăcomia, fuga după profit, planul deloc inteligent de a te îmbogăți speculând un bun cumpărat cu X lei prin credit și vândut unui fraier mai mare cu X+50% imediat, plan la care au aderat mai toți cocalarii cu apartament comunist la oraș și cu terenuri moștenite de la bunica la țară.

    Din nefericire a mai intervenit și presiunea socială – din partea publicului, presei, jurnaliștilor pârliți cu pământ sub unghiile de pe tastatură, părinților, bunicilor și mătușilor, până și a pițipoancelor care au aruncat baticul și gumarii pentru poșetă din Mall, care strâmbau din nas la oricine nu avea apartament, preferabil luat prin credit, de parcă acesta ar fi contribuit definitiv la virilitatea posesorului, adăugându-i câțiva centimetri în plus în lungime și grosime :D Bunii noștri prieteni bloggeri n-au stat nici ei degeaba, au făcut tot posibilul să împroaște cu lături în orice ”cocalar cu mașină în loc de casă” sau ”cocalar cu garsonieră comunistă, mașină modernă și plasmă”. Față în față cu presiunea socială, cetățeanul român obișnuit să fie obedient frustrat și lipsit de personalitate nu prea era genul care să reziste…

    00
  43. De ce nu ne spui mai bine cat e un apartament in Germania, ca dupa sa consideram si noi care este valoarea „corecta” a unei locuinte? Sau hai sa ne uitam pe la prietenii nostri din Ungaria, ca tot ne comparam mereu cu ei, iar rata lor de venituri se apropie mai mult de cea a romanilor. Ca tot vorbeai de cat castigam acum…comparatia de pret cu Germania ar fi interesanta si acum..sa vedem in cat timp isi ia un german un apartament de 50 mp (salariu mediu) si in cat timp un romanache (din nou salariu mediu, pentru ca nu toti castiga 8.000 de RON)

    00
  44. Si eu astept sa se ieftineasca! Poate ajunge un apartament de 2 camere in zona buna vreo 20-30k euro… ca sa cumpar vreo 2-3.
    Ca romanii au memoria scurta si repeta greselile.

    00
  45. Nu e nevoie de mai mult decat blogul lui renderman ca sa vedem balonul imobiliar si directia in care se indreapta preturile. Matematica e simpla, ce urca trebuie sa si coboare… Mai stiti analistii care in 2007 ziceau ca o sa creasca cu minim 15-20% pe an inca 10 ani de-acum inainte ? Tot ei ne zic ca gata domne criza, nu au cum sa mai scada. Hai sa vedem :)

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube