Nu mai cumpărați legume și fructe de pe marginea drumului!

Cei care vand fructe si legume la marginea drumului isi pun vietile in primejdie, atrag atentia politistii rutieri din Dambovita! Si nu doar ei sunt in pericol! Din cauza comerciantilor care isi lasa marfa aproape de sosea, soferii fac manevre imprudente, pentru ca NU au suficienta vizibilitate in trafic. Din acest motiv, doua masini s-au izbit violent, pe DN 7, in Titu, si 3 persoane au fost ranite. (sursa)

Și nu e doar asta. Voi știți că legumele și fructele alea ambalate frumos sau excesiv de spălate sunt cumpărate de la hypermarketuri sau de la piața de fructe, nu?

Am trecut în weekend prin Covasna, 3-4 sate pline de oameni care vindeau cartofi frumos ambalați la sac. Aceiași cartofi peste tot, de parcă covăsnenii ar fi descoperit rețeta cartofului care se coace în iulie, e mare și ieftin.

La o inspectare mai atentă, e același cartof pe care îl cumpărăm de la Carrefour sau Auchan, un pic mai scumpi.

 

fructe-1

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

41 comentarii

  1. Supply and demand, my friend. Oamenii vor sa fie pacaliti, deci sunt pacaliti. Dar tot din Covasna am cumparat anul trecut in toamna dupa recoltare cartofi fffft buni la jumatate din pretul din hypermarketuri.

    00
  2. pe marginea drumului sunt aceleasi produse ca la supermarket; dar „taranii” de pe marginea drumului nu platesc TVA, CAS, CASS, impozit pe profit, autorizatii si alte mii de taxe ..

    00
    • Exact! De ce sa fii bolnav si suparat cand poti sa fii bogat si fericit?

      00
    • NOU
      #8

      Nu mi se pare normal ca din semintele mele, apa din fantana sapata de mine si munca mea istovitoare, statul sa ia bani.

      Poate azi am ce manca, dar nu am bani de tigari. Asa ca-mi vand 3 kile de cartofi la poarta, sa pot da statului tva-ul inapoi. Evident, nimanui nu-i place situatia, dar nu ii poti trata egal. Nu poti compara 70% din tarani care traiesc la limita subzistentei cu ceilalti 30% care au avut ajutor, creer sau intuitie, pentru a investi in sere, locatii, magazine, etc.

      00
    • @Stefan: exista facilitati fiscale pentru firmele (si aici includ si pfa-urile) care sub o anumita cifra de afaceri nu platesc TVA. De asemenea, daca in timp ce tu iti sapi fantana aceasta se surpa si te prinde inauntru sau in timp ce stai aplecat sa iti culegi semintele te intepenesti de spate sau faci insolatie puternica, vrei sa vina ambulanta sau sa te duci la medic sa iti iei ceva medicamente, nu ? Pentru cei mici sunt facilitati fiscale sa se poata descurca. Trebuie sa iti pui mintea la contributie. Mno, acel „creer” de care spui tu.

      00
    • @Stefan
      Dar sa chemi politia daca iti fura cineva cartofii de pe camp iti convine?
      Nu discutam nivelul taxelor si impozitelor din ce vad, ci existenta lor. Nu poti sa ai stat, legi si cadru de desfasurare a unei activitati economice fara ca statul sa cheltuie bani pentru asta.

      00
    • Nici supermarket-urile. Cine erau primi 15 în lista publicată de ANAF. Metro, Selgros,Auchan,Carrefour, Megaimage.

      00
  3. Cartofii din Auchan tot din Covasna sunt. Auchan i-a spalat, i-a ambalat frumos, iar covasnenii au facut buy-back. Dupa care, pentru o suma modica, ti-i vand tie, la botul calului, pe unde ai drum, ca sa nu-ti mai faci tu nervi in trafic, si in parcare la mall, si sa nu mai consumi 20 de litri la suta, mergand sa cumperi cartofi. :D

    00
  4. Aceeasi metoda o sa fie folosita ‘industrial’, nu numai pe marginea drumului. Adica dupa timpenia asta cu 51% romanesc, parca vad ca o gramada de produse de-afara au sa fie stampilate pe sestake cu ceva dragut gen ‘Romanesc Garantat 100! :) + frunzulita verde’ si bagate pe piata.

    00
    • Am o vaga banuiala ca Romania exporta banane. Fara gluma, le cumpara din Columbia, apoi le exporta in… numeste o tara.
      Firma e romaneasca, deci bananele sunt „romanesti”.
      Sa vezi ce frumos va fi in viitor…
      Aia cu graul romanesc pus pe vapor, scos din apele teritoariale, asteptat o saptamana, bagat inapoi vaporul in port = „grau de import”, o stii? A fost un articol/reportaj/emisiune la TV…

      00
  5. Pai s-au umplut si marginea drumului si pietele de marfa din Turcia. Nu ati vazut ca sunt pepeni pe marginea drumului inca din luna mai. Unde naiba ati mai vazut voi pepeni romanesti copti in mai? Bubuie Romania de legume din import, cel puntin pana apar cele autohtone.

    As cumpara de la localnici dar doar daca le vad culese din gradina. Ca toata lumea vinde de toate pe persoana fizica, iar en-grosistii trec zinic cu dubita si le completeaza stocurile din bazele logistice, umplute cu importuri.

    00
  6. Sa vezi in kaufland seara pietari care isi fac stocul pt a doua zi. E romanesc domne’ produsul ti se spune la taraba.

    00
  7. Peretu, Teleorman. In martie dupa prima saptamana de soare, se cultiva cartofii. In luna mai se scot primii cartofi noi din Romania, din cand in cand si la sfarsit de aprilie. Deci se poate.

    00
  8. azi vindea unul la.iesirea din branesti pepeni de dabuleni cu 2 lei kilu:))

  9. @zoso cred ca e vorba de
    accidentul asta.

    00
  10. Eu am observat magaria asta in piata la obor, aceeasi ceapa la 2 lei era in kaufland cu 1 leu, acelasi vanzator avea langa niste cartofi imensi frumos ambalati in saci, plm, macar in supermarket ti-i alegi tu.

    00
  11. NOU
    #27

    Eu de profesie sunt inginer agronom,deci pot sa va spun ca ceea ce gasiti de cumparat la marginea soselelor sunt de regula produse obtinute in gospodariile proprii ale vanzatorilor,la un pret un pic mai scazut decat cel al pietei,deoarece respectivii nu au certificat de producator,dorind sa scape cat mai repede de acestea pentru a nu risca sa fie luati in vizor de autoritatile menite sa aplice amenzi in acest sens,care nu sunt deloc de neglijat.
    In rest las la latitudinea voastra sa luati drept bune sau nu spuse de mine.
    Toate cele bune !!

    00
    • Din ce-am intalnit, preturile negustorilor de la marginea drumului sunt mai mari sau egale cu cele din piata si mai mari ca-n supermarket, deci ce afacere faci luand de pe strada?

      00
  12. NOU
    #29

    Si mai si bate soarele in mancarea aia de te umpli de toxiinfectii si dai vina pe cine stie ce chimicala din magazine

    00
    • Vorbim de cartofi/legume/fructe ca stau pe marginea drumului sau pe taraba cam tot aia.
      Nu vorbim de mancare gatita, chestii preparate/afumate/branzeturi/lapte, care se pot strica/fermenta, etc, care ar trebui sa stea la o anumita temperatura. Alea intra deja la alta discutie

      00
  13. Unii „gospodari” de pe marginea drumului vand chiar si banane. Politia ar trebui sa ia atitudine, nu doar sa plimbe radarele de colo colo.

    00
  14. Pepenii aia nu sunt de Dabuleni decat (poate) in iulie- septembrie. In rest sunt pepeni Turcia. Bubuie piata romaneasca de marfa TURCIA. Tzaranii de la tarabele din piata se duc cu Dacia Papuc si aduc marfa din en-grouri-le de fructe si legume, iar pe unele chiar le cumpara din hipermarketuri si le vand la pret dublu la taraba. Marfa e usor de recunoscut pentru ca e imaculata. Rosiile turcesti se vad de la o posta.

    00
  15. Vali cred ca depinde de județ. În Galați pe drumul spre Tecuci legumele în mare erau odată din curte, probabil și acum. În zona oamenii au sere de multi ani. Sunt unii merg și iau din vecinătatea de la Matca (celebri pentru roșiile lor).

    00
  16. Verifica provenienta cartofilor din supermarketuri! Sunt producatori mari in Covasna care sunt furnizeaza cartofi pentru Auchan. Iar fermierii mici cumparara samantele de la acesti mari, astfel poti sa gasesti acelasi cartofi pe marginea drumurului si in magazin…

    00
  17. Practica cumparatului din supermarket sau angro se intalneste si in piete la multi „producatori” autohtoni

    00
  18. Așa și în condițiile în care nimeni nu mai produce în curte de unde scoatem 51% produs romanesc? Iar ăsta cu țăranii care produc curat și gustos va invit sa intrați în magazinul de chimicale din măgurele și sa stati vreo 20-30 de minute. Babele care cumpără pungi de chimicale pe care nici măcar nu le prepara ca pe eticheta, pun acolo cât cred ele.

    00
    • Cunosc un taran care nu vinde, produce doar pentru el si familia lui. Saptamanal cumpara un sac de „concentrate” pentru gaini si alte animale.
      Tarani autentici, ce mai! :)

      00
  19. acum ceva ani, locuiam în Drumul Taberei, într-un bloc din care ieșeam, traversam o străduță de 5 metri lățime și intram în piața Moghioroș. piață popendulată de „piețari” de profesie, ăia care aduceau marfa cu duba de la Pucheni, deci 90% Turcia, și vindeau bine merci, cu certificatul de producător pus la vedere. așa că îi evitam cât puteam și încercam să cumpăr de la niște bătrânici care se vedea că sunt țărănci autentice, cu mâini crăpate și muncite, etc. asta până într-o seară când m-am întâlnit cu ele la Billa, unde umpleau coșurile cu morcovi, păstârnac, pătrunjel… le duceau în piață, le murdăreau cu puțin noroi să pară proaspăt scoase din grădină și le legau cu ață de cusut pentru un plus de autenticitate. deci da, să susținem producătorii locali

    00
  20. Dude, nu e niciun fel de reteta secreta in a scoate cartofi in mari, frumosi, copti sau cum vrei tu, in luna iulie. Cat despre DN7, cam toata zona de la Sabareni si pana la Brasov este agricol. Principalele culturi care se pun aici sunt cartofi si varza.

    00
  21. NOU
    #41

    Sa vii Zoso în Constanța sa vezi suedejii „producători” de fructe și legume pe care le vând la tarabe. Ăștia sunt adevărați „suedeji producători”. Ne-au împânzit cu șmecheriile și scandalurile lor.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube