Cum scade rata şomajului

Într-un mod foarte ingenios:

"Odată cu scăderea ratei şomajului ar trebui să crească numărul de angajaţi sau măcar să se ocu­pe o parte dintre locurile de muncă vacante. La noi, în calculul ratei şomajului nu sunt luaţi în considerare şi şomerii care nu mai primesc indemnizaţie de şomaj, în timp ce în alte ţări rata şomajului se calculează în funcţie de cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă, diferenţa dintre cele două modalităţi de calcul fiind de cel puţin 2%", susţine Mariana Câmpeanu, fost ministru al muncii şi membru în Comisia pentru muncă din Camera Deputaţilor. (sursa)

Acum, de ce să fim pricinoşi? Dacă scade şomajul, inseamnă că scade! Ce rost are să ne băgăm nasul în detalii sau să ne intrebăm cum naiba se face că, deşi nu mai ai serviciu şi nici nu eşti şomer, nu esti oficial calculat. Să raportăm la UE că România iese din criză.

Statul român e al naibii de inteligent. Numai el calculează oamenii muncii pe criterii stupide în loc să o calculeze din totalul poplaţiei, că deh, nu e frumos să spui că 40% din 22 muncesc, mai bine spui 80%, sună mai frumos.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

24 comentarii

  1. Asta e ca pe vremea lu’ Ceasca, atunci cand carau cartofii si sfecla de la un CAP la altul, ca venea tovarasul in vizita. Sau cand inaugurau cate un combinat si aduceau marfa de prin alte parti si o puneau direct pe linia de productie, pentru propaganda. Asa si in ziua de azi: sa dea bine pe hartie/ televizor, ca prostii oricum nu gandesc prea mult. Las’ ca meritam, sa nu ne mai plangem atat… :D

    00
    • @Cata: ce bine se trăia pe vremea aia…

      dacă ne dădea măcar doua posturi TV in weekend şi internet, il mai tineam 20 de ani la putere.

  2. Poporul are nevoie de vesti bune, deci sa curga informatia, indiferent ca e adevarat sau nu!

    00
  3. si stimata ministresa actual parlamentar de ce nu a schimbat legea pana acum? Sau doar acum e gresita’ cand era ea la putere era corecta?
    Statul raporteaza nr de someri dupa niste acte. Daca un om nu mai da cu subsemnatul ca e somer, dar nici nu apare ca angajat, de unde sa stie statisticianul ce face respectivul? exemplu concret este seful meu ce ia somaj dar conduce o firma ce ruleaza cam 1 miliard pe luna.

    00
  4. NOU
    #5

    – rata somajului comunicata lunar de ANOFM reflecta numarul somerilor (indemnizati si neindemnizati) care figureaza in baza de date a ANOFM. Atat timp cat primesti somaj esti prins automat in baza lor de date, dar dupa ce perioada de plata a somajului expira trebuie sa treci pe la ANOFM pentru a te inregistra din nou. Astfel, cei care nu mai primesc indemnizatie de somaj, dar nici nu se mai inregistreaza, nu mai figureaza drept someri.
    – rata somajului BIM (Biroul International al Muncii) se calculeaza trimestrial de Institutul National de Statistica prin intermediul anchetelor realizate in gospodarii – angajatii INS merg in casele oamenilor (esantionul cuprinde 25.000 de gospodarii din toata tara) si ii intreaba daca lucreaza sau nu.
    Diferenta dintre rata somajului ANOFM si cea BIM reprezinta somajul ascuns, respectiv persoane care nu lucreaza, dar nici nu au mers la ANOFM sa se inregistreze.
    In ultimele 2-3 trimestre, rata somajului ANOFM a fost egala cu cea comunicata de INS, iar asta inseamna ca nu exista somaj ascuns, sau ca este neglijabil.
    De ce scade rata somajului concomitent cu scaderea numarului de salariati: munca la negru, munca in strainatate si pensionarea.

    Mariana Campeanu ar trebui sa stie toate astea din moment ce a fost Ministrul Muncii la un moment dat.

    00
  5. Hai bre, nu fi pricinos! Uite, eu am angajat luna asta doi oameni. A scazut rata somajului? A scazut. A oamenii astia nu luau somanj. Erau din aia fara numar, fara numar…
    Daca nici la calcule nu ne mai pricepem, atunci chiar ca sansele s-au supt. :(

    00
  6. ai dreptate, ce ajunge la UE e total diferit de realitate. astfel ca aia ne cred in plina forma, in timp ce noi numaram bani marunti sa cumparam o paine semi

    00
  7. @zoso: word! :)) si dupa aia 20 de ani, il impaiam si ziceam ca e Nemuritoru’

    00
  8. Campeanu e o incompetenta (la fel si zelosii ce posteaza pe aici). Daca nu ar fi ar afla ca la fel se calculeaza si in USA si in Germania.

    Astfel, si acolo a scazut somajul pt ca nu-i numara pe cei ce fac cursuri de reconversie sau care nu mai primesc ajutor de somaj.

    00
  9. 2% ala e praf in ochi comparativ cu procentele de asa zisi „angajati” in agricultura, unde cifrele sunt de forma XX.

    00
  10. Somajul e la 80% lejer..

    Sau daca nu e, urmeaza toti sa afle.

    00
  11. Lucruri de genul asta se intampla si la case mai mari: se pare ca la nemti somajul asa cum il descrii tu e cu mult mai mare decat cel prezentat de statistici. IMO, e mai ok asa: nu face decat sa arate cati sunt practic asistati social (someri = primesc ajutorul de somaj).

    00
  12. de ce ai calcula somajul la poplatia totala a unei tari? Ce legatura are poplatia pana la 18 ani cu statistica privind munca? De ce ai baga pensionarii tot la capitolul someri? Da, daca vrei sa suni grav si sa acuzi diversi conducatori, 80% e o cifra foarte buna.

    00
    • @KillMe: era o exagerare. normal că nu pui copiii şi pensionarii. dar nu ti se pare ciudat să avem doar 4 milioane de angajaţi in ţara asta?

  13. mi se pare f grav ca nu avem decat 4 mil. in acte. Pt ca in realitate, muncesc mai multi. Doar ca unii nu declara ca muncesc pt a nu plati impozite, statul nu poate plati pensiile-ce sa mai mareasca, patronii lucreaza la negru pt castiguri mai mari, taxele nu se colecteaza, nu prea putem progresa in felul asta….

    00
  14. Mai exista si indicatorul numit ‘gradul de ocupare a fortei de munca’. Ala e mai relevant.

  15. Purtatorul de cuvant al Guvernului tocmai a raspuns la intrebarea ta.

    Cica nu ai calculat bine, cam 20% din poplatia Romaniei face blogging!

    Doamna Ioana Muntean asteapta scuzele tale. Ce sa-i spun? E foarte suparata! :)

    00
  16. Era sa uit… cica, in curand, demonstratiile se vor face numai pe blog.

    Daca tot va exista portalul e-Romania, blogo-protestatarii vor participa la e-Adunari si vor arunca cu e-Rosii in e-Guvern din e-Piata si se vor e-Scandaliza si vor ridica e-Pancarte. Totul va fi organizat prin e-Sindicate! Traficul va fi e-Garantat!!! :)

    00
  17. „nu sunt luaţi în considerare şi şomerii care nu mai primesc indemnizaţie”

    lol, aia nu s-a uitat niciodata peste cifre, de obicei doar 2/3 dintre someri sunt indemnizati, in orice comunicat ANOFM se poate vedea asta…

    00
  18. Deci conform modului de calcul al somajului, eu care nu muncesc si nu primesc indemnizatie de somaj, nu sunt somer, frumos, ar trebui sa faca o noua ramura care sa se intituleze:”taietori de frunze” si sa ne bage si pe noi in statistici

    00
  19. Poplatia trebuie pregatita din timp cu tot felul de chestii optimiste pigmentate cu roz pentru viitoarele alegeri. Chiar ma astept la un viitor mini boom economic, cel putin in declaratii, pe hartii si in sondaje.

    00
  20. Zoso, serios, pe tine inca te mai uimeste ca angajatii si conducatorii statului roman sunt niste idioti?
    Sa-ti aduc aminte ca asta e tara in care s-au votat din greseala niste legi? Ce asteptari mai ai dupa chestia asta?
    Realitatea este, ca la capitolul prostie, nici cu poplatia nu mi-e rusine!

    00
  21. Ionut, da’ tu de ce nu muncesti? parca-mi citeai blogul :D :))))))

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.