Cum să preiei poze în mod civilizat

sursa foto

Există o dispută care probabil datează de la începuturile internetului, dispută care se învârte în jurul preluării de conţinut, cu sau fără drept. Iar pozele sunt cele care suscită cel mai mare interes, pentru că, nu-i aşa, o imagine valorează cât 1000 de cuvinte.

Totuşi există modalităţi de a prelua poze din alte surse, fără a avea probleme de legalitate şi copyright.
Colegii noştri de la DupăBloguri au alcătuit un mic ghid de resurse (motoare de cautare)cu care pot fi găsite fotografii si imagini cu licenta Creative Commons(CC).

Avantajul acestora e ca ai deja acordul producatorului pentru a le folosi, in conditiile licentei CC folosite. O astfel de licenta poate permite, simultan, una sau mai multe conditii ca: preluare doar necomerciala sau chiar si comerciala,  conditia de atribuire a sursei originale, posibilitatile de a o edita si eventuala conditie de a oferi rezultatul editarii sub aceeasi licenta ca si cea originala.

Poti folosi si imagini fara o astfel de licenta, insa evident, doar cu acordul PREALABIL al proprietarului. (care nu e totdeauna autorul, de exemplu, autorul poate fi un fotograf angajat, iar institutia la care lucreaza proprietarul)

MaiBun.ro sustine respectul fata de drepturile de autor si de aceea folosim exclusiv imagini proprii sau cu licenta Creative Commons. Toate imaginile folosite pe blogul  MaiBun.ro sunt preluate folosind unul din motoarele de cautare recomandate de link-ul de mai sus, cel mai adesea prin  Creative Commons Search si sunt prezentate cu atribuirea sursei. Daca gasiti cumva vreuna care incalca aceasta regula, va rugam sa ne-o semnalati.

4 comentarii

 1. hmm,

  e ciudat, il cunosc pe cel care a creat poza cu omuletii aurii si simbolul cc – si el nu distribuie pozele gratis, ci le vinde …

  Cum ziceati ca ati gasit poza aia ?

  Thumb up 0 Thumb down 0
 2. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:LuMaxArt_Gold_Guys_With_Creative_Commons_Symbol.jpg

  Poza am gasit-o pe Google Image Search. Este sub licenta Creative Commons. Incercam sa respectam de fiecare data drepturile de autor, cand vine vorba de poze.

  Poti sa ne dai mai multe detalii?

  Daca cineva a pus-o acolo fara sa detina drepturi asupra ei, vom incerca sa gasim o alta imagine.

  Thumb up 0 Thumb down 0
 3. Buna ideea… Nu de putine ori m-am confruntat si eu cu aceeasi problema. Un model pe care-l avem pe stega.ro si-a gasit la un moment dat o poza pe siteul celor de la blueair. A vorbit cu cei de acolo si i s-a raspuns ca au cumparat poza de la proprietarul acesteia, fotograful cu care tipa lucrase inainte. Intrebat fiind acel fotograf daca acea poza fusese facuta ca urmare a unui contract i s-a raspuns ca era doar o poza de test facuta la un moment dat.

  Thumb up 0 Thumb down 0
 4. Buna ideea…

  Thumb up 0 Thumb down 0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.