Cum sa iti reduci consumul de apa

Sursa FOTO

Revenim cu articolele din seria reducerii consumului de diverse de prin casă prin deschiderea discuţiei despre consumul de apă şi cum poţi să îl scazi în fiecare zi, prin schimbări mici, dar de impact.

În primul rând trebuie să ştim de unde plecăm. Câtă apă consumi în fiecare zi? E destul de simplu de aflat, mai ales dacă ai contoare de apă la fiecare robinet, care sunt prezente în majoritatea caselor noastre şi de pe care citim în fiecare lună cifele magice, facem tabelul şi îi dăm administratorului hârtia. Faci o medie pe ultimele 3 luni, împarţi la 30 de zile şi ai consumul zilnic de apă.

Că să fii motivat, stabileşte-ţi un obiectiv. De exempul să consum luna asta cu 15% mai puţină apă caldă şi cu 25% mai puţină apă rece, însă fără compromisuri de genul: azi nu fac duş ca să fac economie.

Primul lucru care trebuie să îl faci în demersul ăsta e să repari toate scurgerile de apă. Îţi dai seamă că ai scurgeri fie după balta evidentă din locul cu pricina, fie notând seară cifrele şi comparând dimineaţa. Apoi în funcţie de diferenţe intervii să stopezi scurgerea. Un alt centru de consum este toaleta, care dacă curge continuu, e ca şi cum ai da drumul la robinet toată ziua. O scurgere în casă poate consuma până la 100 de litri de apă pe zi, în funcţie de gravitate. Economie de pana la 3 metri cubi pe luna=17-25 Lei/luna in functie de apa scursa

Foloseşte o tehnică nouă în spălatul vaselor. Ai nevoie de o chiuvetă cu două compartimente dotate cu dopuri etanşe. În general consumi multă apa când speli vasele continuu şi încerci să dai jos grăsimea. Ideea e să pui toate vasele murdare într-unul din compartimente, îl umpli cu apa şi detergent de vase şi le laşi să se înmoaie pentru o oră. După aceea o să le clăteşti mult mai repede, economisind şi timp şi apă simultan. Economisesti in jur de 2 metri cubi pe luna = 12-18 lei/luna

Capul de duş face diferenţa. Cele vechi au nevoie de mult mai multă apă ca să ofere presiune suficientă pentru un duş confortabil şi reimprospantant. Ultimele modele de capuri de duş au construcţii speciale în canale care măresc presiunea apei, fără a creşte cantitatea folosită, ceea ce se vă reflectă imediat în notă de plată la apa caldă la baie şi te va face un cetăţean mai responsabil. Diferenta ajunge la 0,5 – 1 metru cub/luna = 7-10 lei

Un alt sfat interesant e să îţi modifici puţin toaleta, astfel încât să nu mai consume atât de multă apă. Se ia una bucată sticlă PET de 2-2,5 litri goală. Se pune capacul strâns. Ridici capacul de la bazinul toaletei şi introduci flaconul. Pui capacul la loc şi tragi apa. Acum de fiecare data când tragi apa, economiseşti 2 litri de apa. Dacă tragi de exemplu de 4 ori apa pe zi, într-o luna ajungi să economiseşti aproximativ 240 litri de apă, adica 0,24 metri cubi/luna=1,35 lei/luna

Poţi să economiseşti apa de la chiuvetă care se pierde de regulă până când apa caldă ajunge la temperatură optimă. Pune o sticlă de 5 litri de plastic şi lasă apa să curgă în ea până când începe să se încălzească. Pune apoi apa în frigider şi foloseşte-o pentru apa animalelor, udatul florilor, gătit sau alte activităţi casnice care necesită apă. Daca pui 1 sticlă pe zi, ajungi să economisești 1,5 metri cubi de apa=7 lei

Foloseşte microundele pentru dezghetarea mâncării congelate şi nu apa de la robinet. E şi mai simplu şi mai rapid aşa.

Pentru apa irosită afară, una din soluţii ar fi să speli maşina cu găleata de apă, în loc să dai drumul la furtun. Economiile de apă ajung până la 80%, pentru că găleata poţi să o foloseşti până apa devine maronie. Furtunul consumă constant apă. Și aici economiseși 2-3 metri cubi/luna=12 – 16 lei/luna

Contribuie în fiecare zi cu cel puţin unul din comportamentele de mai sus şi o să începi să vezi rezultatele. Atât factura ta de apa va scădea, cât şi planeta o va duce un pic mai bine. În doar un an vei ajunge să economiseşti până la 100 de metri cubi de apă, adică aproximativ 600 lei.

Noi la sfaturile astea ne-am oprit. Voi ce alte metode de economisire a apei ştiţi?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

8 comentarii

  1. In loc sa te chinui cu sticla de 2 litri acolo, mai bine modifici „cursa” plutitorului”!

    00
  2. NOU
    #2

    E mai complicat să modifici cursa de la plutitor, pentru că nu toată lumea se pricepe la asta. Poți, în caz că rezervorul e mai mare de 18 litri, să pui un bidon de 5 litri, dar în continuare să asiguri ce 13 litri minimi pentru un flux ok.

    Poți să ne dai mai multe detalii despre modificarea ”cursei” plutitorului?

  3. Hai ca ma faci sa rad, la cate variante sunt cred ca ar trebui sa fac un post intreg cu explicatia pentru fiecare. Insa oa sa iti spun la general 3 solutii:
    Daca e vas din ala vechiuiei plutitorul care e un fier in forma aproximativa a literei L (cu unghi un pic mai mare de 90 de grade). Pentru misorarea cursei se mareste unghiul!
    Daca e un vas nou atunci ar fi 2 solutii intalnite de mine:
    * Fie prin tragerea mecanica a plutitorului mai jos
    * Sau fie prin rotirea unui surub, pentru modificare pozitiei plutitorului!
    Stiu ca tot ce v-am spus pare complicat, insa daca veti desface un mecanism si va veti uita la el veti obsetva ca tot ce v-am spus eu e floare la ureche si e cat se poate de logic! ;)

    00
  4. Pierderile fac parte din jocul vietii si daca nu le inregistrezi acum le vei inregistra mai tarziu.

    Cea mai cretina inventie de care am auzit asta cu WC-ul si cu sticla de 2 litri…Titus ai pus mana pe vreun bazin de WC ca sa vorbesti ? Daca bagi sticla aia in bazin s-a dus dracu toata schema vasului….ce mare rahat cu perje e sa dai de un surub sa reglezi nivelul apei? daca nu te pricepi poti chema un om sa o faca care stie…mai nou cand iei un bazin de apa pentru WC iti da si o schema ca pentru to(n)ti, ai internet si poti cauta un tutorial eventual.

    00
  5. @fanel

    Am dat o sugestie inedită de a economisi apa la toaletă. Dacă crezi că nu încape sticla de 2L, poți încerca cu 1L sau chiar 0,5L dacă ai un bazin mai mic. Pun mâna pe bazine de WC zilnic, cel de acasă l-am demontat de vreo 2 ori.

    Ce-i drept, nu sunt nici inginer, nici instalator, așa că sugestiile mele sunt bazate pe experiente.

    Evident că admit că soluția tehnică e mai pragmatică, însă dacă nu te pricepi, n-ai timp să cauți pe cineva care știe și de obicei nu prea pui mâna sa meșterești prin casă, e mai simplu să bagi sticla goala.

    Poți să ne dai un link către un tutorial dacă vrei, ca alternativă la soluția cu sticla.

    00
  6. Fanel, sa presupunem ca esti femeie si locuiesti singura. nu ai capacitatea tehnica de a demonta un flotor. Este ca suna bine sa pui o sticla?

  7. Solutia cu sticla mi se pare interesanta si am o sugestie: Umpleti sticla cu apa si daca e posibil puneti-o intr-un colt unde nu deranjeaza mecanismul. In felul asta sticla se va comporta mult mai cuviincios si nu va va arunca capacul vasului in cap in momentele de concentrare maxima. ;-)

    Pe langa a modifica plutitorul sau a schimba instalatia cu una care are doua butoane pt volume diferite de apa solutia cu sticla e la o adica geniala prin faptul ca este foarte simpla si la indemana chiar si pentru femei si chiar si barbati fara cunostinte tehnice. Da, sunt si dintr-astia o caruta.

    Aveti idei bune baieti, imi plac. Imi place zoso.ro.

    checu

    00
  8. va multumesc pentru informatii.
    eu am reusit sa reduc la jumatate consumul din bazin prin modificarea clapei. am blocat-o la jumatate cu un arc, iar acum o pot apasa corect pana la jumatate fara sa ma mai chinui sa o redresez(sa o opresc manual invers) dupa ce trag apa
    am bazin nou
    am modificat si plutitorul pentru urmatoarea treapta. totul e ok acum si dau drumul la 1l max 2 cand ma pis

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.