Cum sa faci backup la datele de pe un computer

Eu imi tin datele importante in trei foldere. Pozele personale, documentele personale si proiectele la care lucrez. Acolo am totul. Nu vreau sa ma gandesc ce ar insemna sa pierd ce e acolo (imaginile din calatorii, PSDuri, alte chestii care nu pot fi recuperate).

Cum procedam?

Un harddisk mobil. Spatiul de stocare a devenit extrem de ieftin si de accesibil, si puteti cumpara cu 100€ un hard distk de 250Gb, in care incap destule. Asadar, am achizitionat un Lacie Rugged de 320Gb. Se leaga la laptop prin usb si nu aveti nevoie de drivere sau alte chestii pentru el. Hardul e extrem de usor, are in jur de 100 grame si e protejat impotriva socurilor.

Software. Bun, l-am legat la laptop, acum ce fac? Pe harddisk veti observa niste unelte de backup care am crezut ca sunt ok pana cand am schimbat laptopul si am vrut sa fac backup aceluiasi folder si nu am putut, ca nu recunostea computerul. Asa ca am renuntat la ele si am cautat altceva. Am gasit SyncBack, un freeware mic, de care sunt foarte multumit. Am creat doua joburi pe care le rulez periodic, desi exista optiunea de a rula automat. De pe hardul din laptop fac backup pe hardul mobil. Sanse putine sa se strice amandoua in acelasi timp si sa raman si fara fisierele originale si fara backup.

Alte optiuni.
DVDuri. E ok daca aveti putine lucruri de asigurat. Dar daca depasesc 1-2 dvduri, deja sincronizarea devine o corvoada. Avantajul e ca sunt mai usoare decat un harddisk.
Carduri de memorie sau stickuri usb. Foarte bune, foarte usoare si foarte ieftine. Daca aveti slot pentru Secure Digital, puteti cumpara 8Gb spatiu pentru 100ron. Sau daca nu, un stick de 32Gb costa 260lei.
Online. GDrive sau drop.io sunt solutii bune, asta in cazul in care conexiunea la internet e puternica.

ps: linkuirea produselor s-a facut pe baza preferintelor editorului zoso.ro, nu pentru ca ar exista un contract comercial sa se intample asta.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

7 comentarii

  1. sau iti poti face RAID(mirrored disks) daca esti mai pretentios si ai doua HDD-uri si iti permit placa de baza. daca nu ai harduri sau nu iti permite placa de baza stie google niste chstii similare dar care nu-s la fel de bune

    00
  2. Si ce te faci daca ti se arde HDD-ul cum i s-a intamplat unui prieten al meu?
    Eu de ex folosesc USB stick-uri, au aparut si la 8GB, la preturi zic eu modice.

    00
  3. @zimbrul: mai bine iti iei 10 stickuri de 8 GB decat un HDD de 80 ? cum sa se arda, aia se intampla o data la 100 000 de HDD-uri probabil. Si pana la urma ce, stickul nu se poate strica, nu se poate pierde? Si acolo sunt riscuri.

    00
  4. DVD-uri tinute in alta locatie decat PC-ul.
    Am un amic caruia i-a ars apartamentul.
    Deci si pc-ul si dvd-urile de backup.

    00
  5. un sfat de om patit, caruia i-a crapat HDD-ul chiar cu o seara inainte de a face backup: deoarece orice poate crapa, iar firmele de recovery data nu pot face minuni (si sunt scumpe, o interventie ajunge si la 400 Euro) poate e o idee buna sa nu tii toate ouale in acelasi cos: fa backup la poze pe un HDD extern, la documente si lucrari pe DVD-uri/USB stick… dupa dorinta si posibilitati.

    00
  6. @Vali Petcu: Aplicatia „1 click backup” ce vine cu Rugged Disk ai testat-o? Face treaba? Eu inca nu am apucat sa ma joc cu ea.

    00
  7. back-upul este necesar ,nu se stie ce se iveste pe parcurs.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube