Cum faci economii #2

stop_global_whiningAm mai multe conturi la ING. Unul este gol şi este legat la un card Visa Business pe care îl folosesc ca identificare prin hoteluri sau la închiriat maşini, că Visa Electron nu e bun. Unul este în euro, iar altul este contul curent, legat la cardul curent. Contul in euro este accesibil din HomeBank, fără a apărea atunci când introduc cardul în bancomat. Şi asta din două motive: pentru a evita golirea contului în cazul unui furt şi pentru a minimiza tentaţia de a cheltui banii din acel cont.

Al treilea motiv e cel mai bun. E contul în care îmi ţin economiile. Cum s-a întâmplat să fac economii? Prin 2008 mi-am stabilit o sumă lunară pe care să o transfer în euro. La sfârşit de lună, (pe vremea) când luam salariul, transferam suma fixată din lei în euro şi mă încadram cu cheltuielile în bugetul rămas. Am încercat şi invers, să transfer banii după ce cheltuiam tot, dar nu merge, de cele mai multe ori vedeam că am mulţi bani în cont şi ma frigea mâna să cheltuiesc.

O parte din suma economisită pe anul trecut a fost investită şi va aduce un profit de 50%. O parte a fost folosită la achizitia maşinii. O parte a stat pe loc. Toate trei au contribuit în mod egal la un confort psihic pe care l-am descris aici.

Altfel, obiectivul pe anul ăsta a fost îndeplinit.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

71 comentarii

  1. E important sa stimulezi cititorii cu articole de genul. Lumea nu economiseste, iar in vremurile actuale e greu sa o faci. Totusi, mai tarziu se vad beneficiile acestui lucru. Cred ca cel mai greu e sa te autostimulezi sa o faci, si tare m-as bucura sa scrii un articol si despre asta.

    00
  2. Jur ca n-am card. Nu mi s-a furat niciodata nimic.. In plus, nu prea au timp sa stea banii prin buzunare. Nevastamea e consilierul financiar bagat in carduri si prostii.. Un lucru e sigur : Cand ies cu baiatul pe undeva vin
    lefter.

    00
  3. Niste idei de investitii? Ca am si eu niste cash si as vrea 50% profit. Multumesc

    00
  4. Ratty- am eu o idee. Dar nu o pot zice aici, se considera spam.
    Da-mi un mail la alex.trofim@stiribrasov.ro. :)

    00
  5. referitor la homebank…cum fac sa-mi ramana noua interfata setata de fiecare data cand intru?

    00
  6. Si la ce rata de schimb faci transferul din contul de lei in contul de euro ?
    Transferul il faci din HomeBank nu ?

    00
  7. va aduce un profit de 50% in cat timp ?

    00
  8. Ar fi o idee buna sa ai economiile in 3 monede: euro, lei, dolari.
    Cand creste una, scade alta.
    Si e bine sa ai si cash, nu se stie cand vine o criza de lichiditati, care, cica ar cam veni…P

    00
  9. E putin off topic, dar cardul ala Visa Business e de credit? Ca trebuie sa inchiriez masina si sunt confuz, trebuie sau nu card de credit? Sau e de ajuns unul ca al tau pe care pui banii proprii?

    00
  10. profit 50% pe an ?!
    niiiiiiiiiiiiiiiiice.

    sper insa ca nu e afacerea aia cu printul nigerian
    :D :D

    00
  11. Îmi place campania asta de educare pe care o faci constant. KUTGW :)

    00
  12. Foarte buna seria de posturi.

    Eu fac planuri trimestriale in care includ:
    – chestiuni personale: ce vreau sa fac, unde vreau sa merg in vacante / weekend, sanatate (controale medicale), etc…
    – chestiuni profesionale: ce vreau sa invat, cum vreau sa certific ceea ce stiu deja, etc…
    – chestiuni financiare: aici fac split in 2 (cat vreau sa investesc, in ce si cu ce rezultate; cat vreau sa economisesc si unde pastrez economiile)

    La inceputul fiecaruri trimestrului fac evaluarea celui precedent (cate dintre obiectivele propuse s-au realizat si cate nu) si fac planningul pntru trimestrul care sta sa inceapa.

    Pentru asta folosesc un simplu document word si cateva conventii de highlighting a obiectivelor realizate, partial realizate sau nerealizate.

    Nu stiu cum vi se pare voua un astfel de sistem insa din punctul meu de vedere functioneaza :)

    00
  13. sa nu uit ceva: uneori la rezervari oamenii iti blocheaza o suma de pe card, mergind de la 1 euro pina la citeva sute sau chiar peste mie (garantie la inchiriere de masina). asa ca un card gol s-ar putea sa fie inutil in unele situatii.

    altfel orice incurajare a bizonului sa stringa alune pt iarna in loc sa le cheltuie pe toate pe bmw e un serviciu social. poate ar trebui sa scrii un articol pe luna pe tema asta – un fel de reminder, ca oamenii dupa ce ca-s prosti mai au si memoria scurta.

    00
  14. Mda cam asa as face si eu… (mai tarziu)
    APP : Ala care ti-a facut siteul sa faca padding la poze … cu continut!

    00
  15. moama ce prost esti ai bani si ii tii la saltea? o viata ai ba si o gaura in cur…vezi cati ai mai fa credit inca pe atat si campara-ti prostule masina mai smechera, plasma si vancanta departe…..domane ce ratati is unii

    00
  16. M-ai facut extrem de curios. Eu credeam ca stiu cam care ar fi limitele profiturilor obtinute din investitii. Desigur nu ai spus nicaieri ca ar fi vorba de investitii financiare.
    Dar oricum sunt curios: in ce investesti ca sa-ti aduca +50% intr-un an ?
    Pana in 2007 obtineai pe bursa din Ro procentele astea fara prea mare efort. Acum ma cam indoiesc… singura varianta ar fi o afacere proprie …

    Sau i-ai dat bani cu imprumut lu’ mogulul SOV ;) ?

    00
  17. important este ca daca ai oua sa nu le pui pe toate in acelasi cos. de exemplu nu pe toate in cosul ing si nu pe toate in cosul cu euroi… :mrgreen:

    00
  18. Scrisesem despre un prieten de-al meu care, desi traieste cam la fel ca mine, si are salariul mult mai mare (60 de milioane de lei vechi pe luna), nu a reusit sa stranga nici un ban.
    Nu are nici un ban pus de-o parte, pentru ca el, citez: „traiesc momentul”.
    I-am propus sa „emigram” in Germania, fiecare cu biget de 10.000 de euro. Eu am banii astia, el nu.
    Amandoi stam cu chirie – chiriile sunt la fel, amandoi nu avem alta sursa de venit decat salariul, nu suntem insurati, nu avem copii, nu avem masini, nu avem credite, ne imbracam cam la fel, mergem amandoi pe biciclete… cum se face ca eu am reusit sa pun 10.000 de euro la banca si el nu?
    Cat „moment” putea trai?

    00
  19. in plm, tu de fapt ai vrut sa te dai mare ca ai gasit un pont cu ROI de 50%.

    n-ai zis si de riscul sa nu mai vezi nimic inapoi :D

    00
  20. Oamenii nu prea pot economisi pentru ca nu se „injosesc” sa faca lucruri simple. De exemplu, cand e promotie la dulceata sa-ti cumperi mai multe borcane la jumatate de pret decat sa cumperi apoi, cu pret mare…
    Sunt mirat cum uitam sa punem muraturi (ar iesi 1leu borcanul) si cumparam din supermarket (>4 lei borcanul si fara atatea ingrediente ca alea facute in casa), oamenii au ajuns sa-si cumpere mamaliga la caserola (JUR CA AM VAZUT ASA CEVA!), prefera sa dea 50 de roni pe un tricou negru pe care scrie OKIUYJAJKNJ decat sa dea 10 ron pe unul negru simplu, prefera sa-si ia cartofi prajiti de la Mac in loc sa-si faca acasa cu sfert de pret… peste doi ani pot observa ca prietenii lor atenti la consumul de felul asta au cu 10.000 de euro in cont mai mult decat ei.

    00
  21. buna treaba legata de contul in euro … cred ca am sa aplic aceeasi solutie … Merci de pont

    00
  22. Zine si noua cum sa facem bani. Da nu ca Ogica cand a pus la loto 23 de numere si a luat-o in barba. :)

    00
  23. degeaba dai tu sfaturi, de altfel foarte bune si justificate, daca nici ghiaurul nu-si permite sau, in cel mai trist si sinistru caz, nu e setat mintal sa le priceapa si sa si le impuna.

    00
  24. 50% profit intr-un an?
    Google sunt ultimii prosti pe langa tine mah! Uite unde era urmatorul premiu Nobel pentru economie.

    00
  25. Zoso te apreciez sincer!
    Asta cu economiile tine foarte mult de mentalitate. Uite un proverb unguresc ce se potriveste la cele de mai sus : „Strâmtorează-te în zilele largi ca să trăieşti din larg când te vei afla la strâmtorare. ”
    Eu am fost invatat sa economisesc, sa nu ma imprumut, sa strang in fiecare luna cate putin. Asta am invatat de la parinti, de la bunici.

    00
  26. App de profit. Microsoft si-a anuntat profitul pe ultimele 3 luni, pana in Sept. Nu a scos ”decat” vre-o 5,4 Miliarde de $ .

    00
  27. la mine regula e simpla. Toti banii vin din n directii intr un singur cont. din acel cont, cate 75 ron pleaca intr un cont ce apartine mamei mele, la care nu am acces.

    00
  28. Mihai, nu conteaza daca e de debit sau de credit. Insa in ultimele 6 luni au inceput sa se fure masini in prostie. Firma parintilor mei a pierdut 8 masini in 6 luni. Asigurarile nu platesc (pentru ca masinile sunt furate de catre clienti, deci legal nu e furt ci abuz de incredere). In contextul asta orice firma va fi extrem de atenta la acte, va cere plata chirie / garantie cu carti de credit/debit separate, si iti va cere probabil si factura de utilitati.

    00
  29. eu care eram o mana larga si cheltuiam mai mult decat aveam, am inceput de vreo luna sa economisesc pentru zile negre. si cercetez pentru realizarea unui depozit. si asta 50% datorita celor 2 articole despre cum e bine sa mai si economisesti pe care le-am citit la tine pe blog. tnx :)

    00
  30. @cristian, 75 lei pe an? :D

    00
  31. Singura problema e ca dobanda la contul in Euro e foarte mica, vreo 0.5%.

    Mai degraba faci acum depozite la 3 luni cu dobanda de 6-6.5% – e drept ca atunci cand probabil ai facut treaba asta nu erau depozite.

    00
  32. al focului mogul! imparte in 3! cand noi impartim in foame si frig…

    00
  33. spune-i si lu Boc cum faci tu profit 50% pe an poate asa ne scoate din criza

    00
  34. vlad a scris pe 29 Octombrie 2010, 1:28 pm

    50% profit intr-un an?
    Google sunt ultimii prosti pe langa tine mah! Uite unde era urmatorul premiu Nobel pentru economie.

    Prost esti tu daca faci referire doar la sume colosale. Ai ideee ce inseamna 50% la cifra de afaceri pe care o invarte Google?
    Gandeste-te putin ca daca ai investit 10 000 …sa castigi 15 000 la sfarsitul anului nu este ceva imposibil. Cap sa ai.

    00
    • @Radu: de ce iti bati gura? lasa-l pe om in pace, el asa gandeste, asa actioneaza. doar google face bani, restul nu. doar gates mananc supă, noi nu.

  35. Marius…6.5% pe euro? Poate pe lei….

    00
  36. Merge si la noi de aproape un an chestia asta de care spui tu…e adevarat nu cu profit de 50% . Am reusit sa ne limitam la o anumita suma iar restul ii schimbam si ii punem intr-un cont la care bineinteles nu avem acces ori de cate ori ne verificam cardurile sau mergem la cumparaturi.

    00
  37. Da Emil, 6.5% pe 3 luni in lei, 6% pe o luna. Mai bine decat 3.5-5% cat e „default” in Cont Cont’r’ol

    Dar cu impozitul pe dobanda si economia romaneasca probabil ai avea mai mult profit cumparand aur de pe piata.

    00
  38. Apropo de cumparatul aurului, nu e chiar asa. O sa te rog sa vezi filmul asta, are 2 minute, si iti garantez ca merita https://youtube.com/watch?v=nO4I-Rf7rrw

    00
  39. @bacovia: cred ca zoso se referea la faptul ca nu poate inchiria masini sau rezerva camere la hotel folosind visa electron. (scuza-mi ignoranta, dar prin ’98, cand i se pregatea lansarea si in romania, visa electron era de fapt un smart card de debit. in vest nu poti inchiria o masina garantand cu un debit card.)

    ===========================================

    revenind la economii, daca vrei sa incepi sa pui ceva deoparte, probabil ca trebuie sa pornesti de la un nivel micro, cum ar fi sa stabilesti o suma maxima pe care esti dispus sa o cheltui zilnic, si sa incerci sa nu o depasesti, decat in cazuri extreme.
    evident, limitele trebuie sa fie rezonabile, caci nu poti sa-ti impui sa nu cheltui mai mult de 10 lei pe zi, daca cel mai ieftin sandwich plus transportul te costa 12 lei pe zi.
    astfel, la sfarsitul lunii mai ramai cu ceva in cont, presupunand ca veniturile tale sunt mai mari decat cheltuielile necesare, iar banii extra ii poti depune in savings, schimba in euro sau investi in ceva.

    00
  40. Bre, de ce nu e bun Visa Electron-ul?

    Eu posed unul de aproape 2 ani (tot de la ING) si l-am putut folosi oriunde, oricand.

    00
  41. NOU
    #51

    Conteaza ca ai din ce economisii…………. Ai ce sa „invirti” :) in mai multe feluri. Bravo tie.

    00
  42. Esential sa ai din ce face economii – la un salariu de 400 eur cu 200 eur chirie – departe gandul :)

    00
  43. La ING, daca tot veni vorba, daca faci circuitul din homebank: lei->schimbat in euro – depozit 1 an cu 3.25% dobanda->schimbat in lei ->scos din bancomat minus comision 0.5%, o sa ai surpriza ca ai bagat 1000 de lei si scoti 990. Sa nu mai vorbim de cat valoreaza aia 990 dupa un an, adica cu 8% mai putin. Deci ING au curs nasol.
    La fel e si dobanda la lei. La o inflatie de 8% pierzi dupa un an cu tot cu dobanda cam 1.5-2% din ce ai bagat.

    Daca faci in schimb circuitul: depus casierie ING 1000 euro-> depozit 1 an cu dobanda 3.25%-> scos de la casierie, ramai dupa comision 0.5% cu 1027 euro iar ca valoare – 2% inflatia euro ai profit de vreo 7 euro. Pe care ii pierzi la schimbul in lei, deci mare afacere. Singurul avantaj de a tine banii in banca, fata de a-i tine in casa, e ca nu stai cu grija lor.

    00
  44. se vede ca-i criza ahh?:>

    00
  45. Pentru economii grupa mare, chiar si cand am o luna mai buna si fac sa spunem 7000 ron, pun 6000 la banca si de 1000 traiesc ca un sarac (dar e decent, nu simt vreo frustrare). Apropo, sunt curios, care este bugetul tau zilnic pentru mancare? Mie un 20 ron mi se pare foarte OK.

    00
  46. interesant articol … keep the good job

    00
  47. este foarte foarte bine sa faci asa ceva. orice suma iti permiti sa pui deoparte lunar (sau orice perioada preferi) te va ajuta mai tarziu. daca iti permiti mai mult, foarte bine, daca iti permiti mai putin, inseamna ca si putinul ala va insemna ceva pt tine.

    rasplata este exact cea pe care ai spus`o tu la sfarsit.

    00
  48. As fi apreciat articolu’ asta daca-l scriai acum cativa ani, cand te citeam destul de des. Economiile sunt necesare si sanatoase. Daca romanu’ n-ar fi facut credite pentru televizoare/dvd-uri/telefoane/sisteme audio/multe alte idiotenii ce nu sunt necesare, ar fi putut sa-si permita 2-3 concedii pe an ce l-ar fi tinut pe un fagas psihic pozitiv. Da’ atunci cand vine-n superbul an 2010, spune-le asta celor ce castiga pana-n 1000RON! Ei sunt cei ce formeaza majoritatea. Nu le caut scuze, nici nu merita, da-mi pare ipocrit mesajul tau in contextul actual. Portocalii fura orbeste, asa ca-i cazu’ sa facem economii… wtf?!
    Ia de la Baselu!

    00
  49. Inseamna ca ai reusit sa strangi binisor daca ti-au ajuns sa ii imparti in 3 :)

    00
  50. din 1000 de lei daca ar pune macar 50 de lei deoparte si tot e ceva.

    00
  51. @zoso . corect. cu o singura precizare. la schimbat din lei in euro prin homebank e scump. practic pierzi 50 lei la fiecare 1000euro schimbati. propuncircuitul: scos cash lei de la bancomat. schimbat la banca carpatica in euro (cel mai bun curs de sapt trecuta) si depus la ing in contul de euro, apoi facut depozit. cam aiurea dar nu am gasit o metoda mai buna.

    00
  52. de unde inchiriezi tu masini cu card de debit?

    pe mine m-au refuzat si la ikea italia pentru un carici de ala cu care sa-ti cari mobila, si era un card visa electron. vroiau card de credit sa poata bloca banii, vreo 1000 sau cam asa ceva garantie, desi inchiriatul cariciului costa 69,99 euro.

    00
    • @gunnar: de la sixt. pe el nu scrie ca e de debit sau nu. pe el scrie visa business. am platit cash, dar la ei cardul e mai bun ca buletinul.

  53. @Zoso, ok, banuiesc ca n-are sens sa schiem la nesfarsit :))
    @Andreea, le dau eu 50RON tuturor celor ce-ti dau o flegma-ntre ochi fix cand pleci la bamboo sa atarni pe la mese, ca lor mia nu le asigura subzistenta.

    00
  54. @zoso, hai sa le spunem din afacere faci cei 50%. Preiei pachetul majoritar la codrosu.ro :))) Pentru 80K. Iar apoi din prima de casare vei primi 120K.

    00
  55. E trist să vezi oameni cum economisesc nimicul pe care îl au. Şi mai trist e să-i vezi dând sfaturi celor şl mai săraci ca ei, mesajul subliminal fiind că „aici e naşpa, dar poate fi mai puţin naşpa dacă urmezi paşii ăştia”.

    Nu trebuie decât să-ţi deschizi mintea pentru oriunde la vest de Jimbolia şi să gândeşti, dacă ai cu ce. Majoritatea celor care dau pe-aici au. Restul, dacă lipseşte, e prostie.

    00
  56. salut. vroiam sa te intreb daca poti prin homebank sa transferi din contul de lei in contul de euro direct.

    Exista posibilitatea sa fie o intrebare proasta dar sunt curios ca si eu am 2 conturi si vreau sa fac la fel. Mersi anticipat

    00
  57. @maynard: deocamdata nu poti face asa incat sa iti ramana setata noua interfata la H’B, dar in timp cea veche va fi inlocuita in totalitate de cea noua.

    00
  58. @zoso: p.s. presupun ca visa business il ai pe pfa sau societate, ceva, ca ing-ul inca n-are visa embossat(ma rog, business) pentru persoane fizice.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube